1940 - nie uruchamia sie po dluzszym leżakowaniu

• 14 Odpowiedzi
  • 2060 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

1940 - nie uruchamia sie po dluzszym leżakowaniu
« dnia: Wrzesień 28, 2007, 23:17:28 »
Witam.

Od kilku miesiecy nie uzywalem mojego 1940. Ostatnio stesknilem sie za nim i zapragnalem przywrocic go do lask, jednak on obrazony nie chce sie wlaczyc. Nie da sie go naladowac (z tradycyjnie jak i usb). Jakie kroki powinienem przedsiewziac? Czy wieksza szansa ze to padla ladowarka, a moze bateria(oryginalna). Moze jakies metody sa na to?

Nie wiem za bardzo jak to ugryzc.

Pozdrawiam.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
Odp: 1940 - nie uruchamia sie po dluzszym leżakowaniu
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 29, 2007, 02:33:20 »
To normalny objaw dla dlugo nie uzywanych baterii. Pewnie nie zostawiles jej naladowanej na maxa?
Sprobuj podlaczyc ladowarke i zostaw tak podlaczone na dluzszy czas. Przez usb w takim stanie raczej nie masz szansy naladowac. Nic innego nie przychodzi mi do glowy.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 29, 2007, 05:58:35 »
na pewno bateria, jesli zostawiasz pda na dluzej nie uzywane to naladuj baterie na max i ja wyjmij, poloz osobno

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 29, 2007, 17:09:42 »
Witam,
Mozesz sobie darowac te ladowanie, ja mam podobny problem ze swoim HP 2210- probowalem ladowac baterie ale to i tak nie zdaje egzaminu.Napisalem tu posta ale niestety nie ma takiego madrego, ktory by potrafil odpowiedziecl.Jedynie co mi pozostalo to serwis,Tobie zreszta pewnie tez wiec zycze powodzenia....

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 29, 2007, 17:29:44 »
Jesli rzeczywiscie bateria padla to nie serwis a nowa bateria..

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 29, 2007, 17:38:21 »
obys mial racje jesli to tylko bateria, a co do baterii to org bateria nie latwo dostac poza serwisem, znacznie mniejszy koszt zakupu jest na ebay UK nawet wliczajac koszt wysylki..:)

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 29, 2007, 21:43:56 »
Witam,
Jeśli jest to problem akumulatorka w 1940, a najprawdopodobniej tak jest, sprawa jest bardzo prosta:
1.Trzeba wyjąć akumulator z PPC

2. Trzeba podłączyć baterię plus do plusa i minus do minusa do zewnętrznego zasilacza najlepiej takiego który może pracować jako źródło prądowe,  wówczas ustawić napięcie na wyjściu takiego zasilacza napięcie 5V wyjście takiego zasilacza można zewrzeć i ustawić potencjometrem ograniczenia prądu do ok. 0,1A i po kilku minutach takiego pobudzenia akumulator powinien się podnieść.

3. Jeśli się nie ma takiego zasilacza który może pracować jako źródło prądowe, wówczas można użyć dowolnego zasilacza dającego napięcie stałe np 12V i podłączyć akumulatorek z PPC przez odpowiedni rezystor. Wartość tego rezystora wylicza się w następujący sposób: 12V minus napięcie akumulatorka ( na ogół 4,8V) podzielone przez 0,1A czyli 7,2:0,1=72 ohmy. W praktyce można użyć rezystora 100 ohmów o mocy 0,5W. Wystarczy teraz podpiąć jeden koniec rezystora do + 12V zasilacza drugi koniec rezystora do + akumulatorka, a minus akumulatorka połączyć z minusem zasilacza.

4. Jeśli ma się woltomierz to można sprawdzić stan napięcia jaki ma akumulatorek. Po kilkunastu  minutach pobudzenia na zewnętrznym zasilaczu akumulatorek powinien się "podnieść" można go wtedy odłączyć od zasilacza 12V i umieścić w PPC. Wtedy wewnętrzny system ładowania w PPC powinien pozwolić na podjęcie ładowania w normalny sposób

5. UWAGA: Opisany sposób ożywienia takiego PPC wykonujesz na własne ryzyko, nieodpowiednie podłączenie może spowodować uszkodzenie zasilacza, PPC, akumulatorka a nawet eksplozję akumulatorka    

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 30, 2007, 12:27:09 »
Slawek_ps,
Mam pytanie odnosnie Hp2210, swojego iPAQ wstawiam do stacji i ladowania nie ma, kiedy sama baterie wyjme i wloze do stacji dok. to niby ja laduje ale po wlozeniu jej powrotnie do ipaq, nadal nie moge uruchomic mojego 2210.Please o rade...

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 30, 2007, 13:21:58 »
obys mial racje jesli to tylko bateria, a co do baterii to org bateria nie latwo dostac poza serwisem, znacznie mniejszy koszt zakupu jest na ebay UK nawet wliczajac koszt wysylki..:)

jeżeli szukasz org. to serwis/sklep firmowy ale jeżeli nie to proszę
http://www.batimex.pl/
a do 1900 kosztuje tylko ok 20 zł

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 30, 2007, 13:39:52 »
Slawek_ps,
Mam pytanie odnosnie Hp2210, swojego iPAQ wstawiam do stacji i ladowania nie ma, kiedy sama baterie wyjme i wloze do stacji dok. to niby ja laduje ale po wlozeniu jej powrotnie do ipaq, nadal nie moge uruchomic mojego 2210.Please o rade...
Witam,
Nie wiem jaki akumulator jest w HP2210, ale generalnie wiekszość akumulatorów oprócz +,- posiada jeszcze dodatkowe styki na które mogą być wyprowadzone szyny wewnętrznego procesora kontrolującego stan akumulatora. W Twoim przypadku określiłbym + i - na akumulatorze i woltomierzem sprawdziłbym napięcie akumulatora, porównałbym je ze znamionowym napięciem (powinno być napisane na etykietce akumulatora), mogło się zdarzyć ,że jedna z cel w Twoim akumulatorze jest uszkodzona i wewnętrzny procesor w akumulatorze po skomunikowaniu się z układem ładowania w PPC " poinformuje" żeby układ ładowania PPC nie podejmował ładowania takiego akumulatora, natomiast zewnętrzna ładowarka może nie mieć takiego ograniczenia i dioda sygnalizuje ładowanie ale nigdy nie zaświeci się dioda sygnalizująca pełne naładowanie takiego akumulatora.  Wracając do sprawdzenia Twojego akumulatora, musisz mieć woltomierz następnie na zewnętrznej ładowarce sróbuj naładować akumulator posiłkując się wiedzą z czasów kiedy wszystko było ok. np. wkładałeś do ładowarki zewnętrznej akumulator i po 12 godz. był naładowany (ja tylko piszę dla przykładu te 12 godz. Ty powinieneś pamiętać po jakim czasie był naładowany) Następnie sprawdź woltomierzem jakie masz napięcie na akumulatorze i porównaj je z tym co masz napisane na akumulatorze. Napięcie akumulatora jest wielokrotnością cel które znajdują się w akumulatorze, dla przykładu każda cela ma napięcie 1,2V, jeśli akumulator ma napięcie 4,8V to w akumulatorze znajdują sie cztery cele 4x1,2V=4,8V. Cela rozładowuje się do napięcia ok 1V a w stanie pełnego naładowania powinna mieć ok. 1,4V czyli akumulator 4,8V po rozładowaniu powinien mieć ok. 4x1V= 4V a naładowany do pełna powinien mieć 4x1,4V =5,6V ja zaokraglam te napięcia ponieważ naładowana cela może osiagnąć 1,48V zależnie od producenta i czasu  życia akumulatora, następną sprawą jest pojemność akumulatora ale to już inna sprawa, po prostu stary akumulator będzie miał małą pojemność i urzadzenie będzie pracowało bardzo krótko ale powinien być cykl ładowania uruchomiony na urządzeniu bez najmniejszych problemów. Problem będzie jeśli jedna lub wiecej cel ma zwarcie. Myślę że na podstawie tego opisu uda się Tobie określić stan akumulatora i wtedy można ocenić gdzie dalej leży problem.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 30, 2007, 14:36:58 »
dzieki za wskazowki, co do bateri to jest na niej napisane napiecie 3,7V a pojemnosc 900mAh

moj post na ktorego nie uzyskalem odp.
Problem mój związany jest z HP H2210 , a objawia sie tym , że urządzenie sie nie chce włączyć . Awaria ta nastąpiła po rozładowaniu baterii , teraz gdy go chce włączyć to nic sie nie dzieje , hard reset - też nic sie nie dzieje , soft reset - tez nic . Ładowanie hapeka - tez nic sie nie dzieje. Przy wduszeniu soft resetu mrugnął na ułamek sekundy ekran ( na biało ) i mrugneły dwie diody informujące  ( pomarańczowa i niebieska ) u góry urządzenia nad wyświetlaczem , przy ponownym soft resecie ekran juz nie mruga , tylko te dwie diody i tak jest za kazdym razem , natomiast po hard resecie i przy włożeniu wtyczki od peceta ( ładowanie + synchronizacja ) razem z diodami mrugnie ekran białym kolorem.Nie ma połączenia z PC, nie mogę go też ladować-baterię muszę wkładać do stacji dokującej.

wiem tylko ze nie ja mam ten problem, przesledzilem forum ang i inne i inni uzytkownicy maja ten sam problem lecz jednoznacznej dop na ten problem nie uzyskali......
nie pozostanie pewnie mi nic innego jak wyslanie ipaq kurierem do HP Polska...:/

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 30, 2007, 15:17:07 »
Dziekuje serdecznie za informacje.

Zamowie nowa bateryjke. firmowa nie musi byc:P

Na batimexie jest tanio ale za dlugo czekac trzeba, allegro idealne na taka sytuacje.

Jeszcze raz dzieki.

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 30, 2007, 16:57:33 »
dzieki za wskazowki, co do bateri to jest na niej napisane napiecie 3,7V a pojemnosc 900mAh

moj post na ktorego nie uzyskalem odp.
Problem mój związany jest z HP H2210 , a objawia sie tym , że urządzenie sie nie chce włączyć . Awaria ta nastąpiła po rozładowaniu baterii , teraz gdy go chce włączyć to nic sie nie dzieje , hard reset - też nic sie nie dzieje , soft reset - tez nic . Ładowanie hapeka - tez nic sie nie dzieje. Przy wduszeniu soft resetu mrugnął na ułamek sekundy ekran ( na biało ) i mrugneły dwie diody informujące  ( pomarańczowa i niebieska ) u góry urządzenia nad wyświetlaczem , przy ponownym soft resecie ekran juz nie mruga , tylko te dwie diody i tak jest za kazdym razem , natomiast po hard resecie i przy włożeniu wtyczki od peceta ( ładowanie + synchronizacja ) razem z diodami mrugnie ekran białym kolorem.Nie ma połączenia z PC, nie mogę go też ladować-baterię muszę wkładać do stacji dokującej.

wiem tylko ze nie ja mam ten problem, przesledzilem forum ang i inne i inni uzytkownicy maja ten sam problem lecz jednoznacznej dop na ten problem nie uzyskali......
nie pozostanie pewnie mi nic innego jak wyslanie ipaq kurierem do HP Polska...:/

jeżeli masz taka możliwość to spróbuj uruchomić na innej baterii, miałem podobny problem z MDA Compact II. Moja teoria jest taka:
- napięcie w akumulatorze spadło poniżej pewnej skrajnej wartości
- oprogramowanie "nie widzi" akumulatora i nie ładuje lub elektronika akumulatora nie pozwala na ładowanie ( prędzej to drugie rozwiązanie ) a tym bardziej nie da się uruchomić sprzętu.
Kupiłem nowy akumulator ( był wstępnie naładowany ) i ładowanie było od razu a stary akumulator rozebrałem i podałem mu napięcie omijając elektronikę - ruszył.

p.s
w 2210 nie ma pod klapką ukrytego wyłącznika?

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 30, 2007, 17:30:59 »
Witam
tak masz racje, jest tam wlacznik, klapke sie domyka i wciska przycisk.Przy wyjetej klapce nawet przysick do restartu nie dziala czyli po wcisnieciu go nie mrugna diody.napisalem maila do HP ale jeszcze nie uzyskalem odpowiedzi.

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 05, 2007, 09:09:28 »
Witam,
sprawdzalem swoja baterie, otoz na pinach zewn . oznaczony + i - nie podaje napiecia, natomisat na wewn (pradowpodobie szyny danych) jest napiecie okolo 3.7 v.Wydaje mi sie ze na zewnetrznych pinach powinno byc napiecie ale fachowcem nie jestem wiec prosze o wasza opinie.Jak wlozylem bateria do palma i podlacze np zasilanie z usb, to wtedy na  zewn pinach jest napiemice okolo 4 V.
Sprawdzalem rowniez baterie guziokowa, ktroa umieszczona jest pod plytka glowna ipaq i jest ona w pelni sprawna.Jeszcze jedno pytanko, czy ipaq bedzie pracowal po wyjeciu baterii?Kolega mi powiedzial ze nie bedzie, w niektorych laptopach rowniez po wyjeciu bateri nie dziala-niby glupota ale tak jest.