[HP H4350] pare wątpliwości

• 10 Odpowiedzi
  • 707 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 26, 2006, 13:53:51 »
Witam
Znalazłem ostatnio na Allegro HP IPAQ'a H4350 za 700 zł - jak sądzicie opłaca się go kupić?

Widziałem kiedys na jednej z aukcji jak gośc twierdził że na palmie który sprzedawał da sie grać w takie gry jak Age of empires I i II , Fighting Force, Mortal Kombat 4 czy Comandos. Teoretycznie wszystko sie zgadza bo wymagania (których oczekuje sie od PC'ta) są spełnione pomimo iż jest to palm jednak czy aby napewno te gry sa kompatybilne z systemem palma ?

Jeśli rzeczywiscie da sie grac w te gry to zastanawiam sie jak jest rozwiazany system sterowania. Przeciez grajac w AoE na kompie potrzebujemy dwóch przycisków myszy a wiec jak rozwiazywany jest ten problem w przypadku rysika ?

Mam jeszcze pytanko , po zakupie palma chce dokupic sobie GPS do niego (rozważałem opcje kupienia palma z wbudowanym GPS'em ale wszystkie które maja wbudowany GPS autoamtycznie nie maja Bluetootha nie mowiac juz o WiFi). ile moze kosztować taki zestaw (z jakimis mapami of course).

Kusi mnie aby po zakupie palma zakupić sobie acces point z jakas mocniejsza antena zeby wyslac sygnal na osiedle. Bardzo kuszaca wyglada perspektywa przechadzania sie po osiedlu i korzystanai z internetu na małym ekranie. Mam jednak wiele watpliwosci, czy ktos z was korzystal juz z czegos takiego ? CZy tworzyl sam taka siec ? CZy potrzeba jekiegos specjaliostycznego oprogramowania ? no i wreszcie jak "dobry" (mocny) musi byc acces zeby miał dobry zasieg.

Wydaje mi się że palma mozna swobodnie wykorzystac jako odtwarzacz mp3 ? co o tym sadzicie ? jak przedstawia sie sprawa jakosciowa ? Myslalem żeby dokupic adapter FM i odbierac sygnal na telefonie (SE K600i) z wbudowanym radiem i dobrym korektorem. Mysle ze jakosc mogla by byc zadowalajaca mnie .

HP H4350 wyposazony jest w gniazdo kart SD i tylko SD , czy to jakas wada ? Z tego co widziałem mozna zakupic takie karty o pojemnosci 1 gb za 70 zł , w kompie mam czytnik takcih akrt wiec mysle ze nie bylby to problem ze sa ta karty SD a nie CF. O i mam pytanie , jakie najwieksze karty obsluguje ten palm ?

Jak już wspomniałem mam tel SE K600i w Plusie. Jak przedstawiaja sie koszta użytkowania interneti poprzez GPRS w telefonie ? No i jaka jest jakość łącza ?

Mysle ze na razie to wszystkie moje watpliwosci ;] z góry dzieki za odp jesli cos nowego sie urodzi napewno Was pomecze a na razie czekam na odpowiedz :]

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 26, 2006, 15:48:36 »
Widziałem kiedys na jednej z aukcji jak gośc twierdził że na palmie który sprzedawał da sie grać w takie gry jak Age of empires I i II , Fighting Force, Mortal Kombat 4 czy Comandos. Teoretycznie wszystko sie zgadza bo wymagania (których oczekuje sie od PC'ta) są spełnione pomimo iż jest to palm jednak czy aby napewno te gry sa kompatybilne z systemem palma ?

Sprzedawca troszkę przesadził... Owszem: Age of empires, Mortal Kombat... ale o pozostałych nie słyszałem. Z tym że oczywiście musi być to wersja nie z PC-ta tylko specjalnie przygotowana wersja gry na PPC. Są emulatory PC-ta na PPC... ale takich gier na tym sprzęcie nie uruchomisz na emulatorze.

Jeśli rzeczywiscie da sie grac w te gry to zastanawiam sie jak jest rozwiazany system sterowania. Przeciez grajac w AoE na kompie potrzebujemy dwóch przycisków myszy a wiec jak rozwiazywany jest ten problem w przypadku rysika ?

Nie odpowiem Ci dokładnie - kiedyś grałem z 10 minut w Age of empires i sterowanie rysikiem było całkiem senswnie rozwiązane - ale szczegółów nie pamiętam... A tak bardziej ogólnie to przytrzymanie dłużej rysika otwiera menu podręczne - tak jak prawy przycisk myszki (mówię o Windowsie - bo z grami to różnie bywa)

Mam jeszcze pytanko , po zakupie palma chce dokupic sobie GPS do niego (rozważałem opcje kupienia palma z wbudowanym GPS'em ale wszystkie które maja wbudowany GPS autoamtycznie nie maja Bluetootha nie mowiac juz o WiFi). ile moze kosztować taki zestaw (z jakimis mapami of course).

Więcej niż bez GBSu? Poszukaj np. na Allegro zestawów z wbudowanym GPSem i bez GPSu - będziesz miał porównanie. A ponieważ h4350 ma wbudowany BlueTooth - więc radzę również sprawdzić tam ceny GPSów zewnętrznych komunikujących się przez BlueTooth właśnie

Bardzo kuszaca wyglada perspektywa przechadzania sie po osiedlu i korzystanai z internetu na małym ekranie.

Zabawa na dwa wyjścia na osiedle?

Mam jednak wiele watpliwosci, czy ktos z was korzystal juz z czegos takiego ? CZy tworzyl sam taka siec ?

W Rzeszowie jest sieć AccesPointów... i działa jak działa. Możesz śmiało robić - ale miej świadomość że ładować kupę kasy na to aby przejść się po osiedlu to chyba nie ma sensu... No chyba że dużo na osuiedlu przebywasz.. :mysli:

Wydaje mi się że palma mozna swobodnie wykorzystac jako odtwarzacz mp3 ? co o tym sadzicie ?

Ja dużo słucham muzy z PPC. Jakość podobno gorsza niż na specjalizowanych do odtwarzania muzyki sprzętach - ale ja powiem szczerze nie widzę różnicy. Kup sobie dobre słuchawki. Polecam dokanałówki - ost. kupiłem i grają rewelacyjnie.

HP H4350 wyposazony jest w gniazdo kart SD i tylko SD , czy to jakas wada ?

Mniej jest urządzeń dostępnych na to złącze... Więcej bajerów można dokupić na CF (kamery, karty ethernetowe, itd. itp).

Z tego co widziałem mozna zakupic takie karty o pojemnosci 1 gb za 70 zł , w kompie mam czytnik takcih akrt wiec mysle ze nie bylby to problem ze sa ta karty SD a nie CF

Nie bierz takich tanich podróbek... kup w sklepie - gwarancja czasami się przydaje...  no i może karta nie będzie znikała w PPC...

O i mam pytanie , jakie najwieksze karty obsluguje ten palm ?

Podobno serwis HP twierdzi że do 1GB... ktoś sprawdził że 2GB bez problemu pójdzie... 4GB - brak informacji.

Jak już wspomniałem mam tel SE K600i w Plusie. Jak przedstawiaja sie koszta użytkowania interneti poprzez GPRS w telefonie ?

ceny zależnie od operatora u którego masz abonament... są fajne pakiety do zakupienia - musisz popytać u Twojego operatora komórkowego.

No i jaka jest jakość łącza ?

podobno marniutka... ale ja tam nie wiem... zwykły GPRS nie zachwyca szybkością... i ważny jest zasięg jaki masz na komórce....

OGÓLNIE POLECAM ODWIEDZIĆ:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=39072
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 26, 2006, 16:31:26 »
Dzieki za obszerna odp.

Czytałem na forum wszystko co było o tym palmie ale nadal nie wiem czy 700 zł to dobra cena.

Skoro AoE chodzi to zastanawiam sie czy mozna grac w dwie osoby w niego na 2 palmach za pomoca blue.

Sprawdzilem co oferuje mi moja siec i dostalem za 20 zł pakiet 50 mb gprs , w przypadku palma na ile to wystarczy ?

Co do kart jeszcze ? Nie podróbki tzn ? Kingstone ? czy moze jakas kwestia cenowa ? np ile bedzie kosztowałą "dobra" karta o pojemnosci 1 gb z gwarancja ?

*

Offline arczi

• 921
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2006, 17:27:46 »
Czytałem na forum wszystko co było o tym palmie ale nadal nie wiem czy 700 zł to dobra cena.

Wg. mojej skromnej opini to cena jest całkiem ok.  Pomyśl tylko czy rozmiarowo odpowiada ci taki sprzęt (klawiaturka troszkę go wydłuża - ale z drugiej strony może być całkiem fajna przy pisaniu... chociaż i tak wolę zewnętrzną... niemal pełnowymiarową klawiatukę jak z linka którego podawałem wyżej). Powiem że h4150 (to taki h4350 - tylko bez klawiaturki) obeznie chodzi na Allegro po jakieś 800-900 zł.

Skoro AoE chodzi to zastanawiam sie czy mozna grac w dwie osoby w niego na 2 palmach za pomoca blue.

http://www.bostonpocketpc.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=57
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=6515
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Age+of+empires+ppc&btnG=Szukaj&lr=
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=9456&highlight=age+of+empires

Poszukaj... może coś na ten temat znajdziesz.

Sprawdzilem co oferuje mi moja siec i dostalem za 20 zł pakiet 50 mb gprs , w przypadku palma na ile to wystarczy ?

heh... zależy co będziesz robił...  Myślę że jak będziesz chciał się bawić na PPC tak jak na pececie - to na długo nie wystarczy...

Co do kart jeszcze ? Nie podróbki tzn ? Kingstone ?

Wszystko podrabiają... i czasami nawet może sklep sprzedać podróbkę:
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11767  :mysli:

Jednym słowem - nie znasz dnia ani godziny.... a już masz podróbkę...   ;)

np ile bedzie kosztowałą "dobra" karta o pojemnosci 1 gb z gwarancja ?

To chyba zalezy od producenta... ale myślę że w cenie do 150 zł powinno bez najmniejszego problemu udać się kupić....

Ja mam jakiś syf z Allegro (niby Kingston Elite Pro - w co MOCNO wątpię) ale jak już udzielam rad - to jednak proponuję zakup w jakimś renomowanym sklepie (no chyba że nie masz kasy - tak jak ja... )
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 28, 2006, 09:41:49 »
Mam jeszcze jedna watpliwosc.

http://www.allegro.pl/item117897540_hp_h4350_wifi_bt_bcm_word_excel_klawia_.html
Chcialbym zakupci tego palma , no i wszystko pieknie jest w zestawie stacja dokujaca , ale gdzies przczytalem ze ten palm nie by lprzeznaczony na polski rynek i ma amerykanskie wtyki do ladowania , autor nic nie pisze na ten temat - co mi radzicie ? czy kupowac go jesli nie bede mogl go ladowac ? CZy moze jakas przejsciowke dokupic ?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 28, 2006, 09:54:33 »
4350 (tak jak i 4150) to wersja europejska, na rynku amerykańskim były modele 4155 i 4355

arczi
po czym sądzisz że Twoja karta to podróbka... tak starannie ją wybierałeś?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 28, 2006, 09:55:55 »
PDA z GPS BT i WiFi to np. Mio P550.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 28, 2006, 11:26:10 »
Mam takie pytanko jeszcze czy spotkaliscie sie z bateriami litowo polimerowymi do tych pocket pc ?

*

Offline arczi

• 921
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 28, 2006, 17:22:51 »
Cytat: "killcabbie"

arczi
po czym sądzisz że Twoja karta to podróbka... tak starannie ją wybierałeś?

heh... po prostu - zabrakło mi kasy i kupłem najtańszego na Allegro Elite Pro..  Nie twierdzę że na 100% jest to podróbka - ale cena 90 zł nie przekonuje mnie że to może być oryginał - tym bardziej że sprzedawca u którego kupiłem ten towar na Allegro sprzedawał również podróbki (doczytałem się tego w jego komentarzach). No w sumie jak narazie karta nie sprawiła mi jakichkolwiek niespodzianek - i odpukać w niemalowane - wszystko działa. Troszkę zawiódł mnie jedynie niski transfer - nie mam teraz przy sobie konkrtnych danych do przytoczenia - ale bez testów już czuć że TA Elite Pro 1GB jest wolniejsza od karty którą wcześniej miałem - tzn.  Scandisk 128 MB.... hmmm... ale może jednak mam oryginał? - sam nie wiem... Zewnętrznie karta wygląda dosyć marnie (jakieś dziwne klejenia łącz - tzn. górnej połówki karty i dolnej połówki karty), naklejka natomiast już całkiem normalnie na niej wygląda (jest na niej nawet nr. seryjny )... więc nie wiem co ja mam...

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 28, 2006, 17:48:00 »
To że działą wolniej nie wynika w dużej mierze z tego ze ma zdecydowanie wieksza pojemnosc i zanim Twoj palm odnajdzie dana informacje to musi przeszukac duzo wiecej danych. Oczywiscie sa karty o dużej pojemnosci i bardzo szybkie ale póki co chyba nie na polskie zarobki :(

*

Offline arczi

• 921
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 28, 2006, 18:22:08 »
hmm... też zastanawiałem się czy tak być nie może... a więc Slayer - dzięki za utwierdzenie mnie w moich domysłach.  :ok: