Przyznam że syberia to moja ulubiona gra i nie szkoda było mi kasy na zakup oryginalnych obu części na PC

oczywiście po angielsku - moim zdaniem polska wersja to lipa, ale jak ktoś angielskiego nie zna to rozumiem. Co do wersji na PPC jest całkiem nieźle przygotowana. Chociaż jak ktoś gra w tą grę po raz pierwszy to będzie ciężko, szczególnie, że niektóre przedmioty są bardzo malutkie i łatwo coś pominąć. Niektóre zagadki zostały pominięte, także niby gra jest lekko prostsza. Tła pozostały niezmienione i są bardzo dobrej jakości. Sama Kate jest co najmniej sporą kupką pixeli

ale w przybliżeniu wygląda ok. Filmy te same co na PC, cieszą oko. Gra faktycznie zajmuje troszkę miejsca ... 252mb ale przy obecnych cenach kart pamięci to nie tak wiele.
Pełną wersję na PPC miałem okazję przetestować na MDA1 oraz MDA2. Co do MDA1 gierka chodzi przyzwoicie, czasami tylko dźwięk się zacina... no i wymaga troszkę pamięci - na 15MB Pamięci Programu chodziło ok. Mimo wyświetlacza o lekko ponad 4000 kolorów gierka wygląda przyzwoicie

. Co do MDA 2 to wiadomo, że jest dużo lepiej... żywe kolory, nic się nie zacina, a pamięci zazwyczaj w zupełności wystarczy.
Całość gry sterujemy za pomocą rysika i muszę przyznać iż wszystko zostało elegancko dopracowane i dzięki temu nie ma żadnego problemu. Jakiekolwiek klawisze są zupełnie niepotrzebne.
Teraz pozostaje tylko czekać aż cena troszkę opadnie... chociaż opłaca się wydać te ok 80zł.
Dodam jeszcze, że gra chodzi bez problemów pod systemami WM2003 i WM2005, a co do pamięci na mda1 miałem max 15mb wolnej i gra działała ok. Co do MDA2 to 0 problemów.
Polecam jednak robić często save game gdyż gierka lubi się czasem samoczynnie wyłączyć... i trafiamy do explorera... nie wiem czemu taki błąd ale to na pewno nie wina WM gdyż pod obydwoma wersjami zaobserwowałem ten sam problem.
Polecam wszystkim lubiącym przygodówki

Jak już uporam się z ostatnią częścią podróży to może jeszcze coś tu dopiszę

Ciekawe czy wydadzą 2-gą część