"Wróciłem" do GPSTunera po 1.5 roku, żeby zobaczyć co nowego. Wersja, którą kupiłem w styczniu 2008 do mojego iPAQa h5550 miała numer 5.2. Równocześnie z nią kupiłem wtedy program
Tracky, który miał podobną funkcjonalność, obsługę map (skalibrowane rastrowe oraz ładowane online mapy Goggle i inne). Tracky miał tę przewagę, że mapy ładowane z internetu cache'ował, można więc było sobie przygotować mapy w domu do użycia off-line. Dlatego GPSTunera właściwie nie używałem.
Wczoraj zajrzałem na stronę producenta i znalazłem tam wersję 6, co do której mam te same zastrzeżenia co autor cytowanego wyżej artykułu plus - dość poważny zarzut, że (o ile czegoś nie przeoczyłem) GPSTuner 6 NIE MA już funkcji ładowania map Google i podobnych wprost do PDA! Można je wygenerować jedynie za pomocą MapTunera na desktopie/laptopie i załadować do PDA.
Poza tym zgadzam się całkowicie, że twórcy programu poszli zupełnie w złym kierunku. Program, który reklamowany jest jako narzędzie do turystyki OFF-ROAD oferowany jest w nierozerwalnym (i drogim) połączeniu z mapami TeleAtlasu, które z off-roadem nie mają nic wspólnego.
Ostatnia wersja 5 (5.4) ma poprawione/dołączone to, czego mi brakowało w 5.2 (m.in. cache map on-line), można ją ściągnąć ale nie można już jej kupić

A ja w międzyczasie przesiadłem się na HTC Touch HD. Spróbuję jeszcze poprosić ich o przeniesienie licencji na nowe PDA (co było możliwe wcześniej) choć nie wiem, czy się to uda dla wersji, która nie jest już oferowana.