Nowy GPS Tuner 6 - problem

• 10 Odpowiedzi
  • 8038 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
Nowy GPS Tuner 6 - problem
« dnia: Maj 17, 2009, 13:06:37 »
V-tka. Czy ktoś z Was próbował juz może zainstalowac na swoim sprzecie nową wersję GPS Tunera? Podają, że potrzeba ok. 2 Gb wolnej przestrzeni na urządzeniu lub karcie pamięci a pomimo spełnienia tego warunku system pokazuje, że "za mało przestrzeni" i program nie daje się zainstalować. Inna sprawa, że z ceną troszkę przesadzili choć właściciwie to na razie nie mogę sprawdzić czy jest wart swojej ceny ( 370 zeta  :O )

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
Odp: Nowy GPS Tuner 6 - problem
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 18, 2009, 12:27:20 »
Pokazuje "Insufficient free space" nawet wtedy, gdy już wybierzesz w okienku na dole, gdzie chcesz zainstalować?

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2009, 19:05:51 »
właśnie dostałem odpowiedź:

Thank you for your patience. We identified this defect and we will be issuing the fix in a few days.

No i wszystko jasne - czekamy.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 22, 2009, 11:02:55 »
Wczoraj instalowałem i żaden błąd już nie wyskakuje.Karta 8 gb.

*

Offline Yankee

• 256
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II N7100
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2009, 10:30:38 »
Mógłby ktoś przy okazji pokazać jak wyglądają jakieś zrzuty ekranu map dołączonych do tego programu ?

*

Zachu

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2009, 10:41:50 »

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2009, 20:01:38 »
Tu jest artykuł: GPS Tuner 6 – nawigacja, która poszła w złym kierunku

Zgoda z niemal wszystkim, co napisano w artykule, z jednym zastrzeżeniem: nie znam nikogo, kto kalibruje mapy na PDA. By to uczynić, trzeba mieć współrzędne punktów kalibracji. Ktoś nosi taki komplet koordynat ze sobą? Albo ktoś wgrywa mapę do PDA bez kalibracji? To był bardzo oryginalny i unikalny ficzer, ale oderwany IMHO od rzeczywistości.

Nie upgradowałem jeszcze GPST 5 (którego uważałem niemal za mistrzostwo świata) więc nie mam zdania o nowej wersji. Ale utyskiwania autora artykułu wydają się dość zasadne.

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 03, 2009, 22:57:49 »
oj zasadne, zasadne...i do tego ta cena  :O

*

Offline stapaw

• 36
  • Sprzęt: MotoG 4G /  i-mate Ultimate 9502
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 14, 2009, 05:36:04 »

Zgoda z niemal wszystkim, co napisano w artykule, z jednym zastrzeżeniem: nie znam nikogo, kto kalibruje mapy na PDA. By to uczynić, trzeba mieć współrzędne punktów kalibracji. Ktoś nosi taki komplet koordynat ze sobą? Albo ktoś wgrywa mapę do PDA bez kalibracji?

Dwa razy nawigowałem na sfotografowanych, dokładnych mapach szlaków na tablicach informacyjnych. Wcześniej miałem zaplanowaną inną trasę i mniej dokładne mapy. Przydało się, bo szlaki tylko czasami były oznaczone w terenie. Współrzędne punktów kalibracji są z GPS. Poza tym, zawsze jest to zabezpieczenie na wypadek złej kalibracji na PC.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 14, 2009, 10:40:30 »
"Wróciłem" do GPSTunera po 1.5 roku, żeby zobaczyć co nowego. Wersja, którą kupiłem w styczniu 2008 do mojego iPAQa h5550 miała numer 5.2. Równocześnie z nią kupiłem wtedy program Tracky, który miał podobną funkcjonalność, obsługę map (skalibrowane rastrowe oraz ładowane online mapy Goggle i inne). Tracky miał tę przewagę, że mapy ładowane z internetu cache'ował, można więc było sobie przygotować mapy w domu do użycia off-line. Dlatego GPSTunera właściwie nie używałem.
Wczoraj zajrzałem na stronę producenta i znalazłem tam wersję 6, co do której mam te same zastrzeżenia co autor cytowanego wyżej artykułu plus - dość poważny zarzut, że (o ile czegoś nie przeoczyłem) GPSTuner 6 NIE MA już funkcji ładowania map Google i podobnych wprost do PDA! Można je wygenerować jedynie za pomocą MapTunera na desktopie/laptopie i załadować do PDA.
Poza tym zgadzam się całkowicie, że twórcy programu poszli zupełnie w złym kierunku. Program, który reklamowany jest jako narzędzie do turystyki OFF-ROAD oferowany jest w nierozerwalnym (i drogim) połączeniu z mapami TeleAtlasu, które z off-roadem nie mają nic wspólnego.
Ostatnia wersja 5 (5.4) ma poprawione/dołączone to, czego mi brakowało w 5.2 (m.in. cache map on-line), można ją ściągnąć ale nie można już jej kupić :( A ja w międzyczasie przesiadłem się na HTC Touch HD. Spróbuję jeszcze poprosić ich o przeniesienie licencji na nowe PDA (co było możliwe wcześniej) choć nie wiem, czy się to uda dla wersji, która nie jest już oferowana.

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 01, 2009, 00:57:17 »
Mi w wersji 5.4 (która jest dla mnie prawie idealna poza wolnym działaniem programu) udało się przenieść licencje na inne urządzenie jakieś 1,5 miesiąca temu - wystarczył mail do autora i kilka dni oczekiwania na odpowiedź. "Szóstki" spróbowałem raz i na razie jej podziękowałem...
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D