Wymiana plyty glownej a IMEI

• 5 Odpowiedzi
  • 10215 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wymiana plyty glownej a IMEI
« dnia: Czerwiec 04, 2013, 19:16:16 »
Witam, przeszukujac allegro natknalem sie na aukcje pluty glownej do SGS 2. Jako ze moj telefon z uszkodzona plyta glowna lezal od ponad pol roku w szufladzie postanowilem kupic plyte. Przelozylem plyte korzystajac z filmiku:

079. Samsung Galaxy S2 - naprawa, wymiana wyświetlacza

Po przelozeniu plytki telefon ozyl, normalnie sie wlacza. Problem polega na tym ze po wpisaniu kodu *#06# wyswietla sie nr IMEI nowej plyty. Gdy moj SGS 2 lezal zepsuty w szufladzie kupilem sobie legendarnego HTC LEO. Telefon bardzo przypadl mi do gustu i postanowilem ze go sobie zatrzymam. SGS 2 chcialem sprzedac, ale gdy kupiec ogladal telefon porownal nr IMEI z pudelkiem i mi podziekowal. Powiedzial ze telefon jest jakis lewy, kradziony itp. Czy jest jakas mozliwosc  zmiany nr IMEI na zgodny z pudelkiem? Prosze o pomoc

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: Wymiana plyty glownej a IMEI
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2013, 19:29:04 »
Czy jest jakas mozliwosc  zmiany nr IMEI na zgodny z pudelkiem?

Taka czynność jest niezgodna z prawem, po to jest właśnie IMEI żeby w nim nie grzebać.
Skoro serwis główny samsunga wymieniając płytę nie nadpisuje IMEI to widać ma w tym swój cel.

Pomijam kilka modelu telefonów które to umożliwiają, są to pojedyncze przypadki.

*

Offline jirajamgo

• 542
  • Sprzęt: Xiaomi Mi Max 6/128gb
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2013, 19:29:40 »
 Nie ma, imo trudno tak napisać w ogłoszeniu że wymieniałeś płytę główną ? Jeszcze dołącz starą do zestawu i tyle.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2013, 19:36:39 »
Tlumaczylem to kupujacemu. Starej plytki nie mam bo wyrzucilem ja jak telefon odzyl na nowej. Chyba zrobilem blad wyrzucajac stara plyte. Czyli nie ma takiej mozliwosci?

*

Offline jirajamgo

• 542
  • Sprzęt: Xiaomi Mi Max 6/128gb
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2013, 19:39:06 »
 Nie ma, napisz w ogłoszeniu że wymieniałeś płytę a starej nie masz i tyle. Nie będziesz mieć takich sytuacji.

*

Offline Gregs

• **
  • 135
  • Sprzęt: SGS2, SGS3, SGS4
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 05, 2013, 18:45:20 »
Czy jest jakas mozliwosc  zmiany nr IMEI na zgodny z pudelkiem?

Taka czynność jest niezgodna z prawem, po to jest właśnie IMEI żeby w nim nie grzebać.
Skoro serwis główny samsunga wymieniając płytę nie nadpisuje IMEI to widać ma w tym swój cel.

Pomijam kilka modelu telefonów które to umożliwiają, są to pojedyncze przypadki.

Delikatnie mówiąc mijasz się z prawdą.
Po pierwsze serwis Samsunga przy wymianie płyty głównej nadpisuje IMEI. Płyty Samsunga przychodzą z serwisu tzw. "surowe" czyli bez IMEI (można takie kupić na alledrogo). Po drugie jeżeli masz naklejkę i pudełko do telefonu to w serwisach odpłatnie za pomocą boxu z3x można nadać właściwy IMEI. Są ludzie świadczący takie usługi przez inernet (wymagają wcześniej wysłania zdjęcia naklejki lub pudełka z IMEI na który mają zmienić).
HTC dostarcza do serwisów płyty z nadanym fabrycznie IMEI. Wtedy po zmianie płyty naklejają nową naklejkę.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2013, 18:47:05 wysłana przez Gregs »