Wgrywanie nowego ROMu- kilka pytań

• 5 Odpowiedzi
  • 2189 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wgrywanie nowego ROMu- kilka pytań
« dnia: Marzec 07, 2012, 22:47:16 »
Witam,

Czeka mnie wgrywanie nowego ROMu do mojego SGS2. Wcześniej miałem telefon z Windows Mobile, więc wiedza, którą posiadam jest już nieaktualna. Jeżeli będę powielał jakiś temat to po prostu podajcie do niego linka zamiast pisać, że temat już był. Internet pełny jest takich nierozwiązanych tematów, które o dziwo zawsze wyświetlają się na pierwszych miejscach w wyszukiwarce google.

Telefon jest z ORANGE i ma simlocka.

Pytania.
1. Czy przed zrobieniem Rota, usunięciem simlocka i wgraniem nowego ROMu da się zrobić backup tak, żeby w razie konieczności reklamacji przywrócić telefon do stanu wyjściowego? Jaki program do tego służy?
2. Czy jeżeli wyszukam sobie jakiś ROM z XDA Developers bazujący na systemie z anglii, niemiec itd to stracę takie opcje jak dyktowanie SMS i inne funkcje przypisane dla Polaków?
3. Na XDA Developers znalazłem ROM, którego autor chwali się, że jego telefon zużywa na każdą godzinę zabawy około 10% baterii. Czy da się uzyskać taki wynik ręcznie konfigurując ustawienia telefonu na systemie od ORANGE (czyli tym co mam)?
4. Jaki ROM polecacie dla gościa, który potrafi jednego dnia w ogóle nie korzystać z telefonu, a innego dnia przez kilka godzin. Podobno jest jakiś ROM, który przy wyłączonym Wifi i kilkunastu minutach rozmów dziennie potrafi utrzymać telefon bez ładowania baterii nawet przez tydzień. Na czymś takim by mi zależało bo niedługo wyjeżdżam za granicę i nie chcę się martwić o baterię w telefonie. Te długotrzymające romy to BVKL1 i SiyahKernel v2.6.12.
5. Czy są już jakieś ROMy na ICS, które potrafią długo pociągnąć na baterii tak samo jak  Gingerbread. Czy romy na ICS równie dobrze wykorzystują akcelerację GPU jak Gingerbread? Bo to jak działa cały system łącznie z przeglądarkę w SGS2 to bajka i nie chciałbym tego stracić.
6. Pytanie trochę z innej beczki - czy na nowym telefonie SGS2 jest jakaś naklejka na szkiełku obiektywu, którą trzeba ściągnąć? Pod paznokciem czuję jakąś nierówność przy krawędzi, ale nie wiem czy to folia czy taki fabryczny szlif.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2012, 22:54:06 wysłana przez kubaswielgus »

*

Offline cesare

• 1059
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7
Odp: Wgrywanie nowego ROMu- kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 08, 2012, 09:53:17 »
odpowiedzi na swoje pytania, a takze wiecej zanjdziesz pod tym linkiem
[gmod] Link do tego forum jest zabroniony!! następnym razem będzie warn[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2012, 10:01:54 wysłana przez tomaszkap »
-=- Pożegnanie z firmą HTC-=-

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 08, 2012, 10:02:19 »
Na naszym forum równiez znajdzie odpowiedzi na pytania, wystarczy trochę poczytać.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 08, 2012, 14:17:49 »
1. Bez roota backup zrobisz tylko Kiesem albo wg tego poradnika. Ale czy on będzie w 100% pełny to nie gwarantuję. Po roocie możesz użyć Titanum Backup lub po prostu CWM.

2. Uczciwie powiem, że nie wiem. Ja mam ROM z XDA i dyktowanie po polsku nie działa.

3. Tylko w trybie oszczędzania baterii, co wiąże się niestety ze znacznym spadkiem wydajności.

4. Tydzień włożyłbym między bajki. Mi w trybie samolot trzyma niewiele więcej niż tydzień ;)

5. Wg wujka Google'a ICS ma lepiej wykorzystywać akcelerację sprzętową. Co do samych ROMów to te które ja testowałem to raczej wypadały mizernie w kwestii baterii, ale już niedługo ma być oficjalny 4.0 i tam powinno być lepiej.

6 . Nie pamiętam czy była folia, ale jeśli tak to miała szary trójkącik informujący, że to naklejka. Obiektyw faktycznie tak wystaje, że można by go paznokciem wydłubać, co zresztą jest wyraźną wadą SGS2 i u mnie zaskutkowało już rysą na obiektywie.

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 08, 2012, 14:25:37 »
AD 6. Nie ma folii na obiektywie.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 18, 2012, 23:21:53 »
Trochę mi to zajęło, ale temat SGS2 już ogarnąłem. Dziękuję wszystkim za pomoc.