USB HOST i kabel otg??

• 14 Odpowiedzi
  • 15362 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

USB HOST i kabel otg??
« dnia: Lipiec 01, 2011, 21:56:46 »
Czy komuś działa usb host w telefonie??
W necie jest pełno zadowolonych posiadaczy GS2, któży podpinają przez przelotkę usb otg przeróżne rzeczy od pamięci usb, dysków, myszek i klawiatur, nawet kamerek internetowych - i co najlepsze większość z tego działa, problemy były tylko z dyskami w formacie ntfs, a i to jakoś można obejść. A mi z nic nie chce się ten bajer odpalić, próbowałem nawet zmontować sobie taki kabelek z dwóch wedle instrukcji jakie były na XDA i dalej nic.
Próbowałem na rożnych romach i kernelach bez skutecznie, jedyne czego galaxik się nabaiwł to samoczynnych restartów z którymi walczyłem parę dni  :-|
Więc jak to w końcu jest, czy komuś to ustrojstwo działa?? Czy potrzeba jeszcze czegoś żeby hosta uruchomić??   :S  :(

Połączone: Lipiec 02, 2011, 17:08:02
W takim razie sam sobie odpowiem, najwidoczniej potrzebny jest specjalny kabel. Z tego co zauważyłem to po podłączaniu kabelka wyświetla się "kabel usb host podłączony", co u mnie się nie pokazywało. Jest jeszcze inne wytłumaczenie mam zwalony telefon  :(
Po weekendzie przyjdzie mi kabel od noki n8 i w tedy będę na 100% wiedział czy to fon nie domaga, czy tylko brakowało odpowiedniego kabelka. Kabelek od noki jest stosunkowo tani, a po odpowiedniej przeróbce (końcówka jest kanciata, a nie jak to normalnie zaokrąglona) powinien pasować bez większego problemu.

ps. Ponieważ wątek jest mało interesujący, a pozatym wszystko można w necie znaleźć, no i tylko zaśmieca forum proszę Admina o usunięcie.
Chyba że jeszcze znajdą się chętni podzieleniem swoimi wrażeniami z użytkowania SG2 i podpiętymi pod niego użądzeniami, być może udało się komuś uruchomić np. drukarkę  :grin:  :P
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2011, 17:08:02 wysłana przez kolo200 »

Odp: USB HOST i kabel otg??
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 03, 2011, 10:30:08 »
Cześć .

Ja kupiłem sobie kabelek : Nokia Adapter Cable for USB OTG CA-157 . Po poszlifowaniu działa prawidłowo . Z tym szlifowaniem chodzi tylko o wymiary końcówki kabelka , Nokia ma końcówkę prostokątną , a do SGS II ma dwa narożniki ścięte (można zobaczyć na przykładzie kabelka do transmisji danych dołączonego do telefonika) .

Próbowałem :
klawiaturę Logitecha De Luxe 250 USB - działa ,
pendrive też działają ,
czytnik Hama Cardreader 6 in 1 USB2.0 , a w nim karty microSDHC w przejściówce też działają ,
Odtwarzacz Vedia A 10 działa i się ładuje mam dostęp do plików jak na pendrive ,

Sprawdziłem wszystko co mam na USB . :)
Można by było dać temat urządzeń działających pod Hostem USB SGS II :)

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 03, 2011, 11:49:14 »
W końcu Dobry człowiek się trafił  :wink:
Tak jak pisałem, próbowałem sam sobie kabelek zmajstrować ale bez skutku  :(
Znalazłem opisy co i jak ale i tak nic to nie dało, być może w kabelkach jest jeszcze coś dorzucone, jakiś scalak...?
Co do tematu z działający urządzeniami pod hosta, to przydał by się takowy i tylko szkoda, że nie znalazłem takiego, bym nie wysilał się na darmo z kablami.

Znalazłem taką stacje dokującą (gdzieś chyba na forum było o niej) ciekawe czy ma obsługę OTG?
Nie trzeba by było w tedy podłączać kabla za każdym razem aby skorzystać z kluczyka, czy przenośnego HDD.

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 03, 2011, 13:12:56 »
Może jakiś link do tej stacji?
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 03, 2011, 21:25:19 »
Proszę bardzo  :E
Wystarczy wstukać w google "dock station", na pewnej polskiej stronce można nawet nabyć.
http://blog.clove.co.uk/2011/06/14/samsung-galaxy-s-ii-desktop-dock-hands-on-images/

Z tyłu jednak widać wejście ładowarki, ale czy podaje tylko zasilanie, czy umożliwia przesył danych...?
Chociaż gdzieś w opisie było "złącze microUSB (do komputera)", możliwe że będzie potrzeba podłączyć kabelek OTG, żeby korzystać z pamięci zewnętrznej.
Stacja ma fajną budowę, można postawić bokiem, jeszcze żeby tak obsługiwała MHL, albo miała wbudowany hub usb (pomarzyć można) :D
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2011, 21:33:38 wysłana przez kolo200 »

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 04, 2011, 00:08:45 »
Niestety w tej stacji to USB działa tylko jako doładowujące fona , nie można przez tego USB synchronizować z komputerem , ta stacja służy jedynie jako ładowarka biurkowa z budzikiem i pogodynką , można w niej oglądać filmy słuchać muzyki na samej stacji lub też za pomocą wyjścia audio podłączonego do wieży na prawdziwych kolumnach :) . Ma regulację głośności . Powiem wam że jest bardzo fajna , kupiłem ją sobie w Media Markt za 149 złotych i jestem bardzo zadowolony . Dzięki SGS II który bardzo mi się podoba , postanowiłem kupować te gadżety oryginalne Samsunga , aby fon działał długo i szczęśliwie :) . Fona ładuję tylko poprzez ta stację , albo Vehicle Docka SGS II samochodowego , też kupionego w MM za 129 złotych , a na Allegro cena zabójcza 249 zł . Synchronizować nie trzeba zbyt często ponieważ fon ma dużo pamięci wewnętrznej , a noszę się jeszcze z zamiarem kupna dużej pojemności karty pamięci .
Muzykę wystarczy synchronizować poprzez Windows Media playera , a że mieści się na SGS II dużo muzyki nie trzeba robić tego zbyt często , a filmy można sobie przerzucić na pendrive i oglądać poprzez ten zmodyfikowany kabelek Nokii co powyżej napisałem . :)

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 04, 2011, 21:50:26 »
Dzięki WaderPl, zaoszczędziłeś mi parę zł  :wink:
Już miałem zamiar sobie tą stacyjkę sprawić, ale skoro niema tego co potrzeba to poczekam może niedługo wypuszczą bardziej rozbudowaną wersję takowej stacji.

*

Offline koven

• 325
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 04, 2011, 23:12:12 »
Po co takie kombinacje. Tu: http://www.dealextreme.com/p/micro-usb-on-the-go-host-otg-adapter-pair-50774 można kupić 2 przejściówki, z darmową przesyłką do PL za 6 zł z groszami.
This is a story about memory,
and that's what can be
remembered...

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2011, 07:42:22 »
Jesteś pewien, że to działa z SGS2?
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 05, 2011, 09:56:53 »
Nawet jeśli nie, to 6 zł nie jest jakimś majątkiem.

*

Offline koven

• 325
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 05, 2011, 12:25:38 »
Na XDA dużo osób zamówiło i ponoć działa. Mój przyjdzie w ciągu 2 tyg., to będę wiedział z pierwszej ręki :)
and that's what can be
remembered...

*

Offline titus78

• 665
    • a może tak coś wciągniesz?
  • Sprzęt: SGS II, Galaxy Note
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 05, 2011, 18:56:56 »
ja posiadam dokładnie taki sam i działa wyśmienicie od trzech tygodni, co prawda kupiony na allegro za coś koło 15 zł no ale cóż, jest teraz nawet aukcja jedna na alledrogo za 20 zł
Potrzebna zgoda na reklamowanie stron, serwisów etc.!!!

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 07, 2011, 13:20:26 »
No w końcu i ja się doczekałem kabelka i jest git  :D
Ale jeśli ktoś chce się pobawić lutownicą, bo ma jakieś stare kable i trochę czasu, to mały opisik co i jak:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1092493

Szkoda tylko, że wcześniej go nie było, to jak pisałem wyżej nie zmarnował bym kabli.

ps. oczywiści na kablu noki nie obyło się bez operacji, niestety nie udanej, trochę za dużo mi pilnik poleciał i końcówka siedziała w wejściu za luźno i wypadała. Ale i na to znalazł się sposób, nawet nie musiałem nic lutować. Po prostu ze starej wtyczki wyjąłem sam plastikowy koniec, tak że druciki zostały. I co dalej...?
Najzwyklej tą plastikową końcówkę, po uprzednim rozmontowaniu wtyczki z kabla noki i usunięciu jej odpowiednika, założyłem z powrotem  :proud:
Tak że teraz wygląda jak by był oryginalnie z tą zaokrągloną końcówką, a nie kwadratową jak daje nokia.
Niby nic, a cieszy, kabelek działa super.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 13, 2011, 19:09:08 »
Kolejna fajna? sprawa, możliwość uruchomienia dysku w formacie ntfs (pewnie to żadna nowaś  :P
Dla leniwych  :P link do postu. Sposób działa bo sam sprawdzałem  :proud:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1131924&highlight=ntfs
Dodam, że dalej w poście dzięki dobremu człowiekowi jest jeszcze skrypt do automatycznego odpalenia ntfs.ko i montowania dysku.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2011, 14:12:18 wysłana przez kolo200 »

*

Offline koven

• 325
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 16, 2011, 08:12:32 »
właśnie przyszły przejściówki. jak tylko będe miał chwilę, sprawdzę czy działają.
and that's what can be
remembered...