Stock JB i chore zużycie baterii

• 40 Odpowiedzi
  • 22265 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline biceps33

• 341
  • Sprzęt: Galaxy SII
Odp: Stock JB i chore zużycie baterii
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 27, 2013, 08:53:12 »
Google Now mam wyłączone, a usługi lokalizacji włączone (oprócz GPS). Są też jakieś ustawienia w samym google maps, ale tam nic nie zmieniałem.

Zastanawia mnie też dlaczego ekran zaczął zużywać 40-50% baterii :|

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 28, 2013, 22:29:08 »
lokalizacja bardzo żre baterię na JB :/ wyłącz, a się zdecydowanie poprawi. co do ekranu.. po prostu go używasz  :E może zmniejsz jasność, tapetę na ciemniejszą. gdzieś na XDA był wątek z pomiarami poboru energii i właśnie było napisane o kolorze wyświetlanego obrazu.. czarny obraz zużywa prawie 2 razy mniej prądu niż biały przy tym samym poziomie podświetlenia (choć to przytoczenie z pamięci i mogę się co do tej wartości mylić).
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline barpoz

• **
  • 110
  • Sprzęt: i9100
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 28, 2013, 22:46:59 »
U mnie po aktualizacji jest tragedia. Lokalizacja i inne wyłączone. Przed wracałem z pracy było 70%, do wieczora spadało do 60' a teraz... Wracam z pracy jest 45. wieczorem ok 10%.
Statystyki z dziś ekran 1'57h, połączenia 1'34h, pozostałe to drobiazgi.

*

Offline biceps33

• 341
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 28, 2013, 23:37:02 »
A mnie po ostatnim eksperymencie zamurowało...

Wczoraj przed zaśnięciem telefon miałem naładowany na 100% i podpięty do ładowarki. Ustawiłem budzik, zrobiłem screena odłożyłem telefon i odpiąłem ładowarkę.

Po 7h 38 min telefon zjadł 13% baterii.

Okazało się, że w trybie deep sleep nie był ani jednej sekundy... (za dnia przechodzi w ten tryb natychmiast). Zamiast tego Running time wynosi pełne 7h 38 min - w tym 7h 30 min z taktowaniem procesora 200 MHz. Wydaje mi się, że winowajcą jest tu standardowa aplikacja budzika, której w dzień nie nastawiam.

W "Kernel Wakelock" PowerManagerService trwa 7h 34 min.

W "Partial Wakelocks" AudioOut_2 trwa 3h 43 mn

No i dalej nie wiem co z tym fantem robić .?

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 28, 2013, 23:47:09 »
wiele dni walczyłem z wakelockami i brakiem deep sleep. w końcu zrobiłem całkowitego formata telefonu przez CWM: format SD, format data i cache, format system i instalacja nowego romu z zewnętrznej sd. działa odpukać idealnie.

*

Offline biceps33

• 341
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 29, 2013, 10:57:48 »
Ja tak myślę nad wgraniem 3 plikowego oficjalnego JB. Czy to wystarczy, czy jeszcze coś może zostać wtedy?

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 29, 2013, 12:43:14 »
Nie wiem czy do końca w temacie będzie to co napiszę...
Brachol walczy już chyba z 4 miesiące z serwisem Samsunga gdyż telefon czasami sam z siebie się zawiesza lub zjada sam z siebie 50-60% baterii. Zbytnio nie chciało mi się wierzyć, więc wczoraj wziąłem go od niego (dopiero co odebrany z serwisu i ponoć już po godzinie się zresetował) w celu potestowania jak to naprawdę z nim jest.
Wgrany JB XXMS1, modem LS8, wszystko przez serwis. Parę benchamarków (w tym Antutu na stabilność), trochę pograłem, zużycie baterii w normie. Brachol jednak zwrócił uwagę że dopiero przy nieużywaniu występuje ten problem, czyli wyglądało mi to na SOD. Wczoraj idąc spać, stan baterii 63%. Rano 66%. To doładowanie może wydawać się dziwne, ale miałem tak na paru romach z których byłem zadowolony. Restart też nie nastąpił.
Do czego zmierzam. Wg mnie na 90% problem nadmiernego zużycia energii leży w jakiejś instalowanej apce. S2 którego teraz testuje jest czysty, z zainstalowanych rzeczy tylko Antutu, quadrant, Brothers in Arms 2 i Asphalt. Tak więc może przetestujcie przez jeden dzień czystego S2, nie instalując nic i zobaczcie jak się zachowuje. Następnie instalujcie apki pakietami, po powiedzmy 3-5. Jak w pewnym momencie zacznie świrować, usuwajcie pojedynczo te co ostatnio zainstalowaliście.

Można też spróbować tego rozwiązanie:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=17509573&postcount=9

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 29, 2013, 13:45:01 »
jest to wielce prawdopodobne o czym mówi Goofy. niestety w moim przypadku nie pomagał wipe, bo i tak jakiś syf zostawał i takie cyrki powodował. imho najlepszym rozwiązaniem jest całkowity format pamięci urządzenia.  :ok: a jeśli nie zadziała to.. nie mam pojęcia  :E

*

Offline biceps33

• 341
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 29, 2013, 23:32:57 »
Ja u siebie mam dokładnie te same aplikacje jakie miałem na ICS, więc ta opcja raczej odpada.

Orzo - jak się robi "całkowity format pamięciu urządzenia" ? Bo jeśli przez Recovery Mode to czyściłem przez nie wszystko co się dało :)

BTW - telefon odłączony dzisiaj rano od ładowarki ma w tej chwili 66% baterii   :O SZOK :O  (jakoś mniej dzisiaj używałem, ale wifi cały czas włączone, radio dłuższa chwilę)

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 30, 2013, 12:54:37 »
Ja u siebie mam dokładnie te same aplikacje jakie miałem na ICS, więc ta opcja raczej odpada.

No tak nie do końca, apki mogą nie być kompatybilne z JB i stąd te problemy.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 30, 2013, 16:13:52 »
Orzo - jak się robi "całkowity format pamięciu urządzenia" ? Bo jeśli przez Recovery Mode to czyściłem przez nie wszystko co się dało :)
w zaawansowanych w CWM bodajże są wszystkie możliwe wipe'y.