Wymieniony ekran... jakiś inny...

• 5 Odpowiedzi
  • 3099 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

johar

Wymieniony ekran... jakiś inny...
« dnia: Sierpień 16, 2012, 12:03:16 »
Witam

Oddałem mojego SGSII do serwisu z powodu GPS-u a wymienili mi ekran  :) W sumie nie mam nic przeciwko bo przy okazji wgrali 4.0.4 i nie ma juz problemu z GPS-em, ale wydaje mi się że ekran jest jakiś przydymiony... znaczy się że kolory są wyblakłe. Czy to możliwe że włożyli mi np. LCD zamiast AMOLED-a? Czy można to jakoś sprawdzić?

Poza tym skorzystam z okazji i pochwlalę Serwis na Marynarskiej w Warszawie. Bardzo mili i pomocni. W sumie zrobili mi wszystko o co prosiłem i jeszcze trochę więcej. DZIĘKUJĘ i tak trzymać  :ok:

Niestety jest też wyjątek: Pan z 10 opaskami na ręce po festiwalach - nie dość, że to trochę obrzydliwe, bo kolekcja jest z kilku lat (jak się z tym kompać...) to jeszcze jest najzwyczajniej w świecie nieużytym burakiem wyuczonym na pamięć formułki "nie da się, nie można, nie wolno..." Polecam omijać z daleka tego osobnika bo i tak nic nie załątwi...

*

Offline Mishuggah

• **
  • 108
  • wino... kobiety... i śpiew
    • Mish@Facebook
  • Sprzęt: LG Nexus 5 (Android M rooted)
Odp: Wymieniony ekran... jakiś inny...
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 16, 2012, 12:49:33 »
Ustawienia => Wyświetlacz => Tryb ekranu => Dynamiczny/Standardowy/Film

a co do opasek - zazdrościć jeżdżenia na festiwale :)
wino... kobiety... i śpiew

*

johar

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 21, 2012, 09:22:27 »
Ustawienia => Wyświetlacz => Tryb ekranu => Dynamiczny/Standardowy/Film

Nie o to pytałem, a o to jak sprawdzić rodzaj zainstalowanego ekranu. O tych ustawieniach wiem od zawsze, ale mam wrażenie, że co bym nie zmieniał to ekran ma słabą jakość.

PS. Na festiwale niech sobie jeździ, ale po 3 latach każda tak opaska po prostu śmierdzi i jest to najzwyczajniej w świecie niehigieniczne!

*

Offline cesare

• 1059
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 21, 2012, 15:45:15 »
ale wydaje mi się że ekran jest jakiś przydymiony... znaczy się że kolory są wyblakłe. Czy to możliwe że włożyli mi np. LCD zamiast AMOLED-a? Czy można to jakoś sprawdzić?
[...]
mozna sprawdzic takim samym sposobem jakim stwierdziles ze moze cos byc nie tak
zalatw sobie drugi SGS2, poloz dwa obok siebie, taki sam schemat kolorow ustaw na obydwu i jasnosc do oporu
odpal cos kolorowego, w miare jasnego, jakis snieznobialy napis na czarnym tle
jesli nadal nie bedziesz mial pewnosci zalatw kolejnego sgs2
przy trzech aparatach dasz rade porwnac wyswietlacze
-=- Pożegnanie z firmą HTC-=-

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 21, 2012, 17:20:14 »
cesare, nie do końca. Już kiedyś wrzucałem foto 3 S2 obok siebie. Ten sam soft, te same ustawienia:

http://dl.dropbox.com/u/15204515/sgs2/IMG_20120215_174658.jpg

Oczywiście żaden z nich nie wyświetla poprawnie kolorów, po wymianie w moim wyświetlacza na prawidłowy, porównałem ponownie ze środkowym z foto i mój nowy wypada o niebo lepiej. Samsung ma ode mnie wielkiego minusa pod tym względem (ale i tak S3 pewnie zakupię :P )

Co do problemu. Masz wpisane w karcie gwarancyjnej że wymienili Ci ekran, lub powiedzieli Ci o tym? Innego ekranu niż AMOLED napewno Ci nie wsadzili, ale możliwe że wymienili na gorszy. Poza tym, możliwe że jest inne zarządzanie kolorami na ICS niż na poprzednim romie jaki miałeś. Np. w custom romach masz możliwość wyboru scenerii i różnice pomiędzy nimi są naprawdę duże. Np. standardowy jest wyblakły, a wystarczy zmiana na UI i kolory są już ładnie nasycone. Tak więc ja stawiam raczej na soft, niż nieplanową wymianę wyświetlacza.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2012, 17:22:27 wysłana przez goofy3 »

*

johar

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2012, 09:22:40 »
cesare, nie do końca. Już kiedyś wrzucałem foto 3 S2 obok siebie. Ten sam soft, te same ustawienia:

Masz wpisane w karcie gwarancyjnej że wymienili Ci ekran, lub powiedzieli Ci o tym? Innego ekranu niż AMOLED na pewno Ci nie wsadzili, ale możliwe że wymienili na gorszy. Poza tym, możliwe że jest inne zarządzanie kolorami na ICS niż na poprzednim romie jaki miałeś.

Tak, w karcie gwarancyjnej jest wpisana wymiana wyświetlacza.

Kolega ma SGSII więc sprawdzę, tyle, że on nadal na Ginger Bread

Być może chodzi o soft... Miałem brandowanego pod Play 2.3, potem zdobiłem update też na brandowanego 4.0.3, ale słabo działał i wgrali mi czyste 4.0.4 - Być może mają inny schemat kolorów. Najbardziej jest to widoczne np. po rozwinięciu paska powiadomień i tam gdzie jest niezmieniony system (klawiatura itp). Na zdjęciach już tego tak bardzo nie widać...