Acha, myślałem że root jest na dany room czy coś, ale wnioskuje że jest ogólnie na telefon i nie ma znaczenia jaki room mam... Root potrzebuję do aplikacji która pozwala na instalację gier na karcie pamięci. Jedyne co w tym zakresie znam to pojęcie root i po co on jest i co to jest ROM (tzn. wiem tylko że jest to oprogramowanie w tel.) Nie wiem co to jest dokładnie "CF-root" ale spróbuję dzisiaj chyba.
Które to są te crapware ? Tzn. jakie np. mam u siebie crapware ?
@edit: Pobrałem ten CF-Room i co dalej ? Co mam z tym plikiem o rozszerzeniu .tar zrobić ?
@edit2: czytałem gdzieś coś o liczniku custom roomów w telefonie, a ja nie chciał bym stracić gwarancji :/
@edit3: Od założenia tematu dużo czytałem na temat root ale jeszcze wielu rzeczy nie rozumiem:
1. Czytałem że po tym "CF-root" będę miał jakiś żółty trójkącik co oznacza zmodyfikowany kernel czy coś, nie chce tracić gwarancji, więc jak usunąć ten trójkącik ? I chciałbym się trzymać jak najbliżej oryginału, czy da się może mieć sam root bez żadnych modyfikowanych rzeczy itp. ? (te programy typu super user albo jakieś CMW niech sobie będą, w końcu to tylko programy, ale kernel chyba będzie jakiś zmodyfikowany po tym, da się coś zrobić ? :/)
2. Czytałem o jakimś liczniku flashowania, da się go wyzerować ?
3. Czy jest możliwość szybkiego cofnięcia roota w razie potrzeby oddania na gwarancję ? Ewentualnie za to że mam SAM root to chyba się nie przyczepią, chyba nawet nie zauważą, ale na wszelki wypadek warto móc to cofnąć
4. Czy telefon może się zbrickować podczas tego i czy przyjmą mi potem na gwarancje ? I czy będą mogli sprawdzić czy coś modyfikowałem ?
5. Co zrobić jak się zbrickuje, da się to jakoś naprawić samemu w łatwy sposób ? np. podpiąć poprostu do kompa i włączyć jakiś programik ?
6. Rom się chyba zmienia dopiero po zrootowaniu ? Więc później się tym zajmę, czytałem że zmiana romu nie usuwa rota ?
7. Na co patrzeć w telefonie szukając roota ? goofy3 podał cf-roota XW_XEU_KE7 v4.0 ale czy to na pewno ten ? Ja mam wersję pasma podstawowego I9100XXKE7 a po za tym widziałem też wersje ..._..._KF3 a Numer wersji mam GINGERBREAD.XWKF3 więc w końcu mam szukać KE7 czy KF3 ?
Dziękuję za poprzednie odpowiedzi i sądzę że nie będę miał więcej pytań po uzyskaniu odpowiedzi na te w tym poście