Powrót do SGS2 - sprawność ICS nad GB

• 24 Odpowiedzi
  • 5203 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Komandosik

• 830
  • Jestem jednym z tych, którzy pamiętaja przyszłość
    • Mój FB :)
  • Sprzęt: I9300
Powrót do SGS2 - sprawność ICS nad GB
« dnia: Marzec 18, 2012, 08:52:03 »
Witam, wszystkich,
do środy powinien dotrzeć pocztą mój nowy sgs2, wrócilem do niego poniewaz lg3d jednak chowa sie co do galaxy, chociazby z braku wsparcia. wchodze na forum czytam a tu juz ICS... no bajka mówie, widze po postach że głównie poprawia się bateria, chociaż głosy są podzielonę...

Chciałbym żeby ten post posłużył jako namowa/przestroga przed aktualizacją, żeby każdy napisał swoje wrażenia ale bez offtopa, po prostu - ics od 4 dni, bez zwiech, bateria dluzej, nie dziala gra taka i taka... etc :)

Kiedy bedzie to uporządkowane, obadamy co tak faktycznie sie kiepsci, bo czytajac rozne fora, są rozne zdania, rozne problemy chociaz tak naprawde nikt nie napisał co dokładnie sie dzieje (prócz zwiech lub tekstow typu CO 3ECIA GRA NIE DZIAŁA)

wiadomo, jestem szajbus wiec od razu zaczne wgrywac inne romy... niemniej jednak chciałbym dowiedzieć się pełnego zdania na temat ICS w sgs2. Pozdro :D
Byłem posiadaczem: 106 telefonów
Ostatni telefon: S2 z NFC i9100P
Aktualnie posiadam: S3 White i9300
W razie chęci kontaktu: https://www.facebook.com/dawid.lubinski

Odp: Powrót do SGS2 - sprawność ICS nad GB
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 18, 2012, 09:41:25 »
ICS od momentu premiery. Subiektywna ocena:

Plusy:
- bateria działa dłużej (u mnie widać to zwłaszcza przy włączonej synchronizacji exchange w trybie push; GB po włączeniu pusha zaczął żreć baterię jak głupi)
- GPS - RE-WE-LA-CYJ-NA poprawa w łapaniu fixa. Jest dużo, dużo szybciej.

Minus:
- dwukrotna zwiecha przy włączaniu WiFi. Wyglądało to tak - przesuwam górny pasek, wciskam WiFi, nic się nie dzieje, po chwili telefon się wyłącza i nie reaguje. Pomaga dopiero wyjęcie baterii.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 19, 2012, 10:06:48 »
A moja rada jest taka: use custom ROM, Luke ;)

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 19, 2012, 10:57:35 »
A moja rada jest taka: use custom ROM, Luke ;)

Wiem, że przesadzam ale od zawsze używam na mojej omni2 custom romy (poprawnie instalowane!) i jak nie zrobię reseta z wyciąganiem baterii co pół godziny to fon nie działa. Niedawno wróciłem na oficjala i ... to działa jak należy.
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 19, 2012, 11:18:18 »
Nie wiem co tam masz za customy w Omni, ja używam Lite'ning od jakiś 2 tygodni i póki co nic mi się jeszcze nie zwiesiło, ani razu.

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 19, 2012, 12:02:58 »
Jadę na stockowym ICS z root-em od środy, i żadnych problemów z wifi, żadnych zwieszek, przycięć, bateria też zachowuje się całkiem przyzwoicie (od wczoraj rano - aktualnie 60% zostało, dzisiaj drugą noc z rzędu po 8h uśpienia bateria spadła tylko o 1-2%). Większość błędów o których ludzie piszą to kwestia aplikacji firm trzecich, które powodują dziwne problemy w systemie lub znaczący drenaż baterii. Generalnie wg mojej opinii kwestia dobrej konfiguracji telefonu, pozamrażania niepotrzebnych app-ów i telefon śmiga jak ta lala.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 19, 2012, 13:28:23 »
No właśnie chciałem się o to zapytać. Bo jadę teraz na 2.3.6 i jak zostawię telefon na nockę w trybie noki 3310 :) to zjada mi tylko 1-2%. Z tego co piszesz Obiwan666 to u ciebie na ICS jest też w porządku. Ale pisząc o uśpieniu to chodziło ci o to, że przełączasz telefon w tryb offline czy po prostu wyłączasz wifi, gps, 3g itp?

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 19, 2012, 13:59:40 »
No właśnie chciałem się o to zapytać. Bo jadę teraz na 2.3.6 i jak zostawię telefon na nockę w trybie noki 3310 :) to zjada mi tylko 1-2%. Z tego co piszesz Obiwan666 to u ciebie na ICS jest też w porządku. Ale pisząc o uśpieniu to chodziło ci o to, że przełączasz telefon w tryb offline czy po prostu wyłączasz wifi, gps, 3g itp?

Offline nie dotykam, tel dziala w trybie gsm, reszta jak wifi, gps i 3g jest wylaczone.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 19, 2012, 14:25:56 »
Dzięki Obiwan666. A tak ogólnie to coś nadzwyczajnego jest w tym ICS, żeby było warto zmieniać system (poza powiewem świeżości)? Faceunlock mnie nie interesuje, a wsparcie GPU jest już od początku w SGS2 bo samsung się o to postarał.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 19, 2012, 14:32:48 »
Nadzwyczajnego nic nie ma, ale ogólnie trochę nowy layout, dużo bardziej logicznie ułożone całe /Settings, lepszy dialer z normalnym smartdialingiem (wybiera w końcu również po nazwiskach). Goły ICS ma też inną galerię, ale Samsung oczywiście ją spaskudził swoim TW...

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 21, 2012, 11:45:50 »
Nie wiem co tam masz za customy w Omni, ja używam Lite'ning od jakiś 2 tygodni i póki co nic mi się jeszcze nie zwiesiło, ani razu.

Elita kucharzy z MoDaCo.pl je gotowała. Tyle, że ja intensywnie obciążam swojego fona, gg, esy, net i te marne 256 RAM nie wyrabia. Na dniach zmieniam to "coś" na motorole RAZR :)
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline blacksider

• 26
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 21, 2012, 15:59:08 »
a istnieje możliwość jakiejś oficjalnej aktualizacji SGS2 do ICS? i gdzie to wogóle wykonać?
w salonie sieci komórkowej, czy może w serwisie samsunga?
bo nie chciałbym stracić gwarancji :P
Samsung Galaxy S2 z oryginalną powiększoną baterią 2000 mAh

*

Offline mamutek

• **
  • 102
  • Sprzęt: SE P990i -> HTC TP2 -> SGS II
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 21, 2012, 16:03:01 »
a istnieje możliwość jakiejś oficjalnej aktualizacji SGS2 do ICS? i gdzie to wogóle wykonać?
w salonie sieci komórkowej, czy może w serwisie samsunga?
bo nie chciałbym stracić gwarancji :P

czytanie i szukanie nie boli, ale jako newbie udziele odpowiedzi
1. jesli masz brand to sobie poczekasz az siec laskawie zrobi update, serwis nie wiem czy ci wykona z brandu na czysty soft. chyba nie moga
2. http://pdaclub.pl/forum/galaxy-s-ii-%28gt-i9100%29/%28tutorial%29wgrywanie-romow-do-galaxy-s-ii-przez-odina/
http://pdaclub.pl/forum/galaxy-s-ii-%28gt-i9100%29/android-4-0-ice-cream-sandwich/

*

Offline blacksider

• 26
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 21, 2012, 19:27:40 »
czytanie i szukanie nie boli, ale jako newbie udziele odpowiedzi
1. jesli masz brand to sobie poczekasz az siec laskawie zrobi update, serwis nie wiem czy ci wykona z brandu na czysty soft. chyba nie moga
2. http://pdaclub.pl/forum/galaxy-s-ii-%28gt-i9100%29/%28tutorial%29wgrywanie-romow-do-galaxy-s-ii-przez-odina/
http://pdaclub.pl/forum/galaxy-s-ii-%28gt-i9100%29/android-4-0-ice-cream-sandwich/

to, że sobie mogę sam wgrać to ja wiem ;) jak już wspomniałem, sam nie chcę sobie wgrywać bo najprawdopodobniej unieważnią mi gwarancję.
rozumiem, że brand to ta nakładka sieciowa na androida? mam telefon w Plusie i najprawdopodobniej zrobili nakładkę...(w każdym razie jest na tapecie logo plusa). Najwyżej pójdę któregoś dnia do salonu i się ich tam dopytam o tę aktualizację.
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2012, 19:31:59 wysłana przez blacksider »

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 21, 2012, 20:05:48 »
blacksider - w salonie GSM pracują ludzie tak samo zorientowani w temacie jak ty. Jak nie znają na coś odpowiedzi to mówią, że nie da się albo, że nie można :)

Co do gwarancji to jeżeli wgrasz jakikolwiek oficjalny rom od Samsunga, albo w twoim przypadku od Plusa to gwarancji nie tracisz. Tracisz gwarancję jedynie podczas wgrywania romów modyfikowanych ponieważ uruchamiają one ukryty w telefonie licznik. Można oczywiście bardzo łatwo ten licznik skasować, ale nie każdy lubi się bawić w takie rzeczy.
Romy od samsunga tego licznika nie uruchamiają więc masz pełne pole do popisu. Do wgrania romu używasz programu Odin. Opis jest na głównej stronie i9100.

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 21, 2012, 20:07:18 »
odpowiedza ci, ze prace trwaja :D jak mialem htc tp2 to sie nie doczekalem winmo6.5 w ogole. gwarancji nie tracisz o ile rom jest firmowy. wiec wszystkie romu z sammobile sa w pelni zgodne z warunkami gwarancji i mozesz sobie to zrobic wszystko sam. albo mozesz zadzwonic do serwisu i sie ich zapytac ile z ciebie zedra. wiem natomiast (po naprawie se p990i), ze serwis jak dostaje telefon na gwarancji to maja obowiazek oddac go z romem operatora (w p990i mialem rom najnowszy od se, bez brandu, a wrocil z brandem i starsza wersja).
podsumowujac: jak chcesz sluchac bredni o trwajacych pracach, albo swedzi kasa w kieszeni, to kieruj sie odpowiednio do salonu opa albo serwisu.
albo mozesz sobie poswiecic 20 minut i zrobic to samemu.

*

Offline blacksider

• 26
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 21, 2012, 20:32:17 »
hmm...czyli na Plusa nie mam co liczyć, ale można było się tego spodziewać...

serwis jak dostaje telefon na gwarancji to maja obowiazek oddac go z romem operatora

właśnie bardziej liczyłem na serwis...myślałem, że dzięki gwarancji za darmo mi wgrają ICSa... ale skoro tak to wygląda to lipa :/

no, a jeśli chodzi o samodzielną aktualizację to ja za bardzo się nie orientuje w takich sprawach nawet z tym przewodnikiem :/ może któryś znajomy będzie się na tym znał i mi pomoże. W każdym razie, przed aktualizacją powinienem zrobić wipe, a po aktualizacji ściągam widgety itd od nowa?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 21, 2012, 20:52:15 »
Kolego każdy kiedyś wgrywał ROM pierwszy raz. Na początku wydaje się to jakimś ekstremum, ale jak już wgrasz to sam się będziesz śmiał, jakie to proste.

Wgranie ICS przed Odina powoduje konieczność wipe, czyli telefon przywracasz do takiego stanu, jak go dostałeś od operatora. Warto więc uzbroić się w jakiś soft do backupu i zrobić sobie kopię najważniejszych danych. Reszta to już kwestia poczytania na forum.

*

Offline Komandosik

• 830
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 22, 2012, 09:03:48 »
wczoraj dostałem sgsa ;) i od razu instalacja ics. Powiem wam że, od 10godzin, zadnych zwiech, 10% w nocy zdjadło, wiec... póki co jest ok ;)  tak wiec wracam do testów, odezwe się jak już sie wszystkiego dowiem i potestuje

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 22, 2012, 09:43:37 »
Ja wczoraj przeflaszowałem chyba z 10 ROMów na ICS, 2 baterie rozładowałem, nic mi się nie podoba  :mrgreen:
Chciałbym czyściutkiego, gołego ICS, takiego jak w Nexusie, widział ktoś gdzieś?

Do szału mnie doprowadza to jak kucharz piszę, że to czysty ICS, a w środku 20 śmieciowych programów, które mi są potrzebne jak druga dziura w tyłku.... grrrrr

*

Offline Komandosik

• 830
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 22, 2012, 10:10:21 »
vonski, ja zainstalowalem wlasnie oficjalnego, tak jak widziales w innym watku (eh wybacz mój nieprofesjonalizm) mam juz roota, zaraz wywale te programy zbedne i wsio...

musze znalezc tylko cos do nagrywania rozmów pod icsem, darmowego i automatycznego ;) i bede zadowolony

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 22, 2012, 10:33:43 »
Noto będziesz mieć kłopot :|

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 22, 2012, 10:51:33 »
Ja wczoraj przeflaszowałem chyba z 10 ROMów na ICS, 2 baterie rozładowałem, nic mi się nie podoba  :mrgreen:
Chciałbym czyściutkiego, gołego ICS, takiego jak w Nexusie, widział ktoś gdzieś?

Do szału mnie doprowadza to jak kucharz piszę, że to czysty ICS, a w środku 20 śmieciowych programów, które mi są potrzebne jak druga dziura w tyłku.... grrrrr

ja sie przylaczam! tez chcialbym golutkiego czysciutkiego icsa i samemu sobie podogrywac wszystko.
poki co czesc problemu szybkiego zuzycia baterii (poruszalem dokladniej w watku o ics) rozwiazalo poblokowanie w TB smieci wrzuconych przez samsunga. odinstalowywanie sobie odposcilem po trafieniu na wiadomosc (chyba na xda albo androidos), ze system moze sie skaszaniac, bo niektore kawalki softu sa niezbedne (wiec bez gotowania samemu mozna zepsuc)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 22, 2012, 10:54:51 »
Ja zostałem na najnowszej Omedze, jak będę miał chwilę czasu to chyba ruszę w końcu ich kuchnię i spróbuję sam sobie ugotować takiego golasa. No chyba, że coś wcześniej znajdę...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 22, 2012, 10:59:19 »
vonski - Crisis szykuje ICS'a - można napisać do niego pw na xda.dev udostępnia betę do testowania