Odtwarzanie filmów i napisy

• 12 Odpowiedzi
  • 11408 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

cooliguana

Odtwarzanie filmów i napisy
« dnia: Listopad 21, 2011, 20:49:10 »
Mam nietypowy (albo typowy) przypadek dotyczący odtwarzania filmów na Galaxy S2. Otóż na ekranie telefonu można odtwarzać większość formatów video ale nie o tym. Chodzi mi o odczyt napisów a konkretnie o ich wyświetlanie na telewizorze. Na telefonie można regulować wielkość napisów od małych poprzez średnie aż do dużych. O ile na telefonie wszystko ładnie się zmienia i widać efekty o tyle na telewizorze nie ma absolutnie żadnych zmian co jest trochę irytujące gdyż napisy są po prostu za małe. Używam oryginalnego kabla HDMI Samsunga EIA2UHUNBECSTD. Skoro napisy nie można regulować na standardowym odtwarzaczu skusiłem się na inny z Android Market. Mobo nie wyświetla wogóle napisów na tv pomimo że na ekranie telefonu są. RockPlayer po ustawieniu "Hardware Decoding Mode" również nie wyświetla, natomiast po ustawieniu "Software Decoding Mode" napisy są i ogólnie wszystko jest ok - tzn. można zmieniać wielkość napisów ale pojawia się kolejny poważniejszy problem. Jak wiadomo kabel HDMI musi mieć podłączoną ładowarkę aby sygnał był wyświetlany na ekranie tv. Po obejrzeniu 40min filmu telefon się wyłączył, pomyślałem że może wina programu. Uruchomiłem ponownie ale sytuacja się powtórzyła. Możliwe że poprzez zaznaczenie opcji w RockPlayerze "Software Decoding Mode" telefon używał dość intensywnie procka, bateria się ładowała co również podniosło temperaturę - efekt odłączyłem od tv bo nie szło już oglądać. Na ekranie wyłączonego telefonu widniał żółty trójkąt, znaczek termometru i ikona baterii jak podczas ładowania. Czyli zbyt wysoka temperatura.Bateria telefonu nie jest w stanie się naładować nawet jakby się zapuściło 10 godzinny seans. Po takich cyrkach brakuje mi N900 :(  Po tym dość długim żaleniu się mam pytanie - czy ktoś używa tej przejściówki i może regulować wielkość napisów tak aby były zmiany widoczne na tv i przy tym żeby spokojnie można było obejrzeć cały film?? Jeśli tak poproszę o info z jakim programem ta sztuka się udaje.

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
Odp: Odtwarzanie filmów i napisy
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 21, 2011, 21:00:52 »
Spróbuj MX Video Player. Jako jedyny ze znanych mi potrafił wyświetlić napisy w paru filmach w trybie H/W (i czyta napisy .txt). Niestety nie podłączałem telefonu do telewizora, więc to strzał na ślepo.
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

cooliguana

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 21, 2011, 21:14:10 »
Dzięki. Program rewelacyjny wyświetlanie napisów działa bez problemu ale w trybie s/w mode. Można regulować wysokość napisów można podłożyć tło aby były bardziej czytelne. Wszystko co trzeba. Nie próbowałem jeszcze odtworzyć cały film - chodzi o to czy nie będzie się wieszać i resetować jak przy rockplayerze. Jeśli chodzi o fabryczny odtwarzacz samsunga miejmy nadzieję ze ten mały błąd zostanie usunięty.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2011, 16:32:25 wysłana przez cooliguana »

*

Offline Shiryu

• 907
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 22, 2011, 17:58:04 »
Dzięki. Program rewelacyjny
Do usług :E

Jeśli chodzi o fabryczny odtwarzacz samsunga miejmy nadzieję ze ten mały błąd zostanie usunięty.
Jak mam dobrą opinię o tempie i ilości aktualizacji u Samsunga, tak fatalną o ich jakości... W Omnii 2 był błąd, przez który w trybie landscape odtwarzacz nie przenosił napisów do nowej linii (wyjeżdżały za krawędź ekranu). W pionie wszystko było ok. O2 nowy soft dostawała prawie przez rok, zaczynając od WM 6.1, kończąc na 6.5.3. Nie poprawili tego do końca :P Więc i tutaj bym nie liczył ;)

*

cooliguana

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2011, 22:10:28 »
Niestety podczas zaznaczenia opcji s/w dekoder telefon po chwili się wiesza i resetuje więc lipa. Pozostaje więc standardowy odtwarzacz i mniejsze litery bez możliwości regulacji na tv. Miałbym prośbę jeżeli komukolwiek by się chciało zainstalować program mx video player włączyć odtwarzanie filmu niekoniecznie z napisami i przełączyć na tryb S/W Dekoder bądź S/W Dekoder (tryb szybki) i opisanie czy telefon zawiesza się bądź powraca do menu wyboru filmu. Następuje to w różnych odstępach czasu - nieraz po 12 minutach a nieraz po 40. Będę wdzięczny za odpowiedź. Chodzi mi tylko o potwierdzenia powtarzalności sytuacji.
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2011, 19:01:37 wysłana przez cooliguana »

*

Offline Shiryu

• 907
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 28, 2011, 19:38:10 »
Rozumiem, że film ma być puszczony na telefonie, a nie wyjściem MHL na TV? Bo jeśli tak, to mogę sprawdzić i dam znać (nie mam przejściówki MHL-> HDMI).

*

cooliguana

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 28, 2011, 20:19:47 »
Tak wystarczy na telefonie bez podłączenia przejściówki.
Edit: Tak więc po kilku zainstalowanych programach stwierdzam że jedynym znalezionym i działającym jest BSPlayer lite. Szkoda że nie ma płatnej wersji bo reklamy mnie denerwują ale jakoś przeżyję. Przydałaby się możliwość podłożenia tła pod napisy jak to ma miejsce w MX Player. Aplikacja radzi sobie fajnie więc o ile nie pojawi się nic innego jest to jedyny program który znalazłem i który odtwarza filmy z napisami z możliwością zmiany wielkości czcionki na zewnętrznym monitorze z użyciem przejściówki MHL -- HDMI Samsunga bez dziwnych resetów, nagłego wyłączania aplikacji bądź przechodzenia do katalogu wyboru filmów.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2011, 17:59:21 wysłana przez cooliguana »

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 31, 2011, 17:32:49 »
Mam ludziska problem z moim BSPlayer Lite, mianowicie chodzi o to że nie odpala mi napisów, już kodowania napisów zmieniałem, mam je w tym samym folderze co film, próbowałem też kilka innych rzeczy ale nie mam pojęcia w czym problem, jak macie jakąś radę to chętnie posłucham.
HTC Wizard, HTC Artemis, Samsung Galaxy I5700 Cyanogen Mod, HTC Touch Pro 2

*

cooliguana

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 01, 2012, 02:37:36 »
U mnie wszystko jest ok. Plik tekstowy rozszerzenie srt, nazwa pliku tekstowego identyczna z nazwą pliku z filmem, kodowanie windows 1250, oczywiście w opcjach zaznaczone enable subtitles :-) i musi działać.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 01, 2012, 03:31:37 »
ok trochę pomogło, pokazuje mi napisy na liście ale jak wybieram wyskakuje error loading subtitle, why? mam dociągniętą paczkę o nazwie ARMv6 VFP, chyba że jest jeszcze jakaś i jest ona potrzebna,
albo mój samsung się uparł i mówi nie napisom?

*

cooliguana

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 01, 2012, 11:18:22 »
Wskaż tylko plik z filmem a napisy same się wczytują  - nic nie trzeba dograć. Nazwa pliku z napisami identyczna jak ta z filmem i musi chodzić. Ja mam zainstalowany sam program bez dodatkowych kodekow i chodzi. Musisz tylko zrobić to co napisałem poprzednio.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 01, 2012, 14:19:58 »
niestety, wczytując film pokazuje że wczytał tylko jeden plik do playlisty, sprawdzałem ustawienia ale nie ma tam nic co by pomogło, zrobiłem wszystko co mi napisałeś (dzięki za chęci przy okazji) ale nic to nie dało, może ponowna instalacja pomoże?

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 02, 2012, 20:23:45 »
ok. poprawka do tego co wyżej napisałem, może to głupie ale włączyłem film w poziomie i nie było napisów, gdy zrobiłem to przypadkiem w pionie napisy się pokazały, ta da przekręcam w poziom i dalej są. dzięki cooliguana za pomoc,
aha najważniejsze napisy ustawcie na początku max na 14 + co cooliguana napisał wyżej
pozdro
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2012, 20:26:22 wysłana przez gumi7up »