Nie może połączyć się z Kies

• 15 Odpowiedzi
  • 12007 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

don.kamillo

Nie może połączyć się z Kies
« dnia: Marzec 16, 2012, 07:57:46 »
Mój kolega sprawił sobie SGS2 (brand Orange).
Zainstalował Kies na komputerze, zaktualizował system (do 2.3.6 bodajże) i koniec. Więcej z Kiesem połączyć się nie może. Przeinstalował Kiesa, pobrał nową wersję, zmienił sterowniki, ale komputer nadal nie widzi telefonu. Na czystym (wolnym od samsunga) komputerze zainstalowałem Kiesa ja, ale też nie pomogło.
Roota nie robił i raczej nie zamierza.
Jakieś remedium na ten stan rzeczy?

*

Offline cesare

• 1059
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7
Odp: Nie może połączyć się z Kies
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 17, 2012, 11:01:29 »
[...]
Ustawienia -> Aplikacje -> Ustaw. developerskie -> Debugowanie USB
niech sprobuje z innym ustawieniem niz ma w chwili obecnej
-=- Pożegnanie z firmą HTC-=-

*

dorsz85

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 17, 2012, 14:40:23 »
A przypadkiem nie zaznaczył "tylko pamięć masowa"?

*

don.kamillo

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 19, 2012, 12:14:10 »
Podpowiem mu z tym debugowaniem. Ale po włączeniu pamieci masowej telefon chyba nadal powinien być widoczny?

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 19, 2012, 13:23:12 »
Miałem podobny problem również z SGS2 od ORANGE. Problemem u mnie był wadliwy rom. Jakiekolwiek próby ustawienia debugowania USB nie pomogły. Zrobiłem sobie aktualizację przez program Odin i się naprawiło. Jeżeli kolega wgra brandowany system lub dystrybucję od Samsunga to gwarancji się nie traci. Trzeba tylko przeczytać instrukcję jak to zrobić.

*

don.kamillo

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 19, 2012, 13:29:15 »
Wgrał ROM, gdy pojawiła się u niego dostępna aktualizacja. Nie bawił się w customy.
kubaswielgus, a może wgrać ten ICS przez Odina?
Odinem raz wgrywałem soft do Samsunga Ace...

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 19, 2012, 13:49:44 »
Sam się zastanawiam nad ICS, ale na razie opinie co do nowego systemu są podzielone . Wiele osób piszę, że przestały im działać niektóre aplikacje. Zawsze jednak można wrócić do starego systemu.

Jeżeli kolega zdecydowałby się na wgranie ICS a obecnie siedzi na systemie od ORANGE to najpierw musiałby przy pomocy Odina  zmienić ROM na jakiś oficjalny od SAMSUNGA (nie utraci przez to gwarancji). Z takiego ROMu już przy pomocy KIES będzie mógł sobie zrobić upgrade to oficjalnego ICS.

*

Offline mamutek

• **
  • 102
  • Sprzęt: SE P990i -> HTC TP2 -> SGS II
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 19, 2012, 13:52:55 »
pozwole sobie wtracic
z moim obserwacji najwiecej problemow z icsem maja wlasnie ci co aktualizacji dokonali przez kies.
mozna z sammobile zassac oficjalnego icsa od samsunga i wrzucic go przez odina z pelnym wipe. znajomy mowil, ze taka aktualizacja daje niemal pewnosc ze nie bedzie bledow. ja sie przygotowuje do tej operacji na wieczor :D

*

don.kamillo

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 19, 2012, 14:33:39 »
Kolega nic z systemem nie zrobi, bo jest zielony jak szczypiorek na wiosnę w temacie telefonów. Ciężar zmiany systemu spada na mnie, a ja na samsungu się nie wyznaję, dlatego staram się zebrać jak najwięcej informacji ;)

Rozumiem, że schemat jest taki: telefon->wprowadzenie w download mode->wgranie odinem systemu np. 2.3.6 od samsunga ->aktualizacja do ICSa? Nigdzie nie robię roota?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 19, 2012, 14:34:58 »
Kies to ogólnie taka wredna małpa, która sobie żyje swoim życiem i czasem odmawia po prostu współpracy i koniec. Dlatego polecam dużo wygodniejszego Odina lub/i Mobile Odin Pro.

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 19, 2012, 14:36:15 »
Rozumiem, że schemat jest taki: telefon->wprowadzenie w download mode->wgranie odinem systemu np. 2.3.6 od samsunga ->aktualizacja do ICSa? Nigdzie nie robię roota?

roota nie robisz. obowiazku nie ma. ale ja bym skrocil ten lancuszek do "-> wgrywam odinem system np. 4.0.3 od samsunga"

*

don.kamillo

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 19, 2012, 14:41:06 »
Żadnych hardSPLów? Wspaniale :) Chyba sam pomyślę o samsungu po nexusie.
Dzięki za odpowiedzi :)

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 20, 2012, 00:40:24 »
ok, dokonalo sie
ics 4.0.3 z sammobile.com przez odina z poziomu pc
rewelka, wsio ladnie i sie wsio zachowalo :) apki, ksiazka adresowa i configi w wiekszosci

@don_kamillo
zapodawaj, to nic strasznego :) sam zmienialem rom po raz pierwszy na sgs2 (wczesniej tylko na se p990i, na tp jakos sie nie odwazylem ;))

*

don.kamillo

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 20, 2012, 10:40:56 »
Właśnie wczoraj poprzez skype tłumaczyłem mu co ma robić po kolei. Ma już nowego androida, jest zadowolony. Rzeczywiście prościzna ten odin...
Dzieki :)

*

Offline Czabu

• 13
  • Sprzęt: SGS II, Omnia II
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 20, 2012, 19:03:46 »
Miałem identyczne objawy z Kiesem na 2.3.6. Co prawda nie był to oficjalny ROM, tylko jakiś wyciek. Żadne ustawienia na telefonie, kilku różnych kompach, wersjach windy, kablach, wersjach Kies i sterowników nie pomogły. W końcu w akcie desperacji wrzuciłem ostatni oficjalny 2.3.5 i Kies od tamtej pory nie sprawia problemów.

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 20, 2012, 22:27:04 »
Miałem identyczne objawy z Kiesem na 2.3.6. Co prawda nie był to oficjalny ROM, tylko jakiś wyciek. Żadne ustawienia na telefonie, kilku różnych kompach, wersjach windy, kablach, wersjach Kies i sterowników nie pomogły. W końcu w akcie desperacji wrzuciłem ostatni oficjalny 2.3.5 i Kies od tamtej pory nie sprawia problemów.

osobiscie nie uzywam kiesa w ogole. nie wiem dlaczego ale tylko na lapku zony z w7 moj sgs2 jest wykrywany (testy na 2.3.3 stockrom z plusa). zadne stery nie zmianiaja tego stanu rzeczy.
natomiast naczytalem sie juz wiele postow opisujacych problemy zwiazane z aktualizacjami przez kies. swoja droga jak wave'a aktualizowalem braciakowi to tez polecialem z jakiegos zewnetrznego softu bo kies sobie jaja robil.