Witam, jako że jestem fanatykiem informacji na temat moich zabawek - a od wczoraj mam nowa

tak wiec cala noc szukałem rożnych ciekawostek.
W tym temacie mam zamiar zawrzeć wszystkie ciekawe informacje jakie znajdę, triki, dodatki etc.
Kody serwisowe na podstawie
http://forum.gsmhosting.com/vbb/f258/samsung-galaxy-s-working-codes-1046184/ oraz informacji znalezionych na innych forach:
*#06# -Numer IMEI
*2767*4387264636# - Product Code (PC)
*#0*# - tryb testowy
*#*#4636#*#* - statystyki baterii wifi i urzadzenia
*#0782# - zegarek RTC
*#0011# - status GSM
*#272*IMEI# - menu zmiany CSC
*#1234# - informacje o wersji PDA, Modemu i CSC
*#*#44336#*#* - PDA, Phone, CSC, data danego buildu i changelist,
*#9090# - tryb serwisowy
*#*#197328640#*#* - tryb serwisowy (debugowanie, łączność)
*#7465625# - status blokady simlock
*#2263# - przełączanie między typami sieci
*#232337# - adres bluetootha
*#*#232331#*#* - testowanie bluetooth
*#*#232338#*#* - adres MAC WLAN
*#*#1472365#*#* lub *#*#1575#*#* - test GPS i jego ustawienia
*#*#2663#*#* - wersja oprogramowania ekranu dotykowego
*#*#2664#*#* - testowanie ekranu dotykowego
*#*#0588#*#* - test czujnika zblizeniowego
*#0842# - test wibracji
*#0228# - statystyki baterii
*#0673# - menu testowania audio
*#*#8255#*#* - monitoring usługi Gtalk
*#*#7594#*#* - ustawienia przycisku zasilania
*#9900# - menu obsługi logów systemowych
*2767*3855# - hard reset
*#*#7780#*#* - przywrócenie ustawień fabrycznych ("factory data reset")
*#7284# - menu ustawień trybu serwisowego
*#07# - historia wyników poszczególnych testów serwisowych
*#03# - numer pamięci flash NAND
*#32489# - informacje o szyfrowaniu
*#0589# - odczyt czujnika światła
*#272886# - włączenie/wyłączenie auto odpowiedzi ??
*#301279# - przełączanie między 3G i HSPA
*#*#34971539#*#* - Opcje kamery ?
*#*#7594#*#* - funkcje przycisku zasilania
*#*#273283*255*663282*#*#* - menu tworzenia kopii zapasowych
Triki Androidowe :
Kontakty,SMS i połączenia:Posiadając kilka kontaktów na tą sama literę możemy w KONTAKTACH po wybraniu pierwszej litery przesunąć palec w lewo - odnajdzie się możliwość dodania drugiej osoby.
Podczas nadchodzącego połączenia vol down (lub power) wyłącza dzwonek, ale nie rozłącza połączenia (jak naciśniecie # w starych sony ericssonach).
Kliknięcie na zdjęcie w kontaktach pokazuje menu z dodatkowymi opcjami (zadzwoń, SMS, gmail, videorozmowa, otworzenie kontaktu).
Aby zapobiec szybkiego zużycia znaków w domyślnej aplikacji SMS należy wejść w jej ustawienia i przestawić język wpisywania na "alfabet GSM", domyślnie jest ustawione na "automatycznie" i wstawia polskie znaki które "kosztują" kilka zwykłych. ( u mnie nie działa - mam swype z polskimi znaczkami

)
Przy wpisywaniu cyfr w dialerze pisząc jak na klawiaturze alfanumerycznej wyskaczą nam kontakty o pasujących imionach.
Przesunięcie palcem w prawo na kontakcie - zadzwonienie; w lewo - wysłanie wiadomości.
W wiadomościach jak się naciśnie na chmurkę z tekstem, pojawi się on na czarnym tle - można go wtedy palcami powiększać jak w przeglądarce strony.
Ogólne:
Gdy uszczypniemy palcami folder w galerii to pojawią nam się miniatury 4 zdjęć, a jak rozsuniemy palce to zdjęcia zaczną między nimi przeskakiwać.
W klawiaturze Samsunga jak się przejdzie palcem wzdłuż rzędu liter (zaczynając od ramki obok ekranu), to przestawimy ją na cyfry i odwrotnie.
Przesunięcie palcem po pasku powiadomień - zmiana jasności podświetlenia (działa tylko, jeśli autoregulacja jest wyłączona).
Przytrzymanie przycisku menu kontekstowego - otwiera się pole szukania.
Po wyłączeniu danych pakietowych telefon nadal zostaje w 3G i trzeba go ręcznie przestawić na 2G (zrobiono tak aby videorozmowy nadal działały).
Przytrzymanie vol + podczas odsłuchiwania utworu i jego tytuł jest odczytywany przez telefon (działa tylko na 2.1 i nie radzi sobie z polskim).
Aby usunąć aplikację wystarczy przytrzymać ją z menu i jak przejdzie na pulpitu to potrzymać na koszu, po chwili pojawi się opcja de instalacji (działa na większości launcherów).
Podczas oglądania filmu przycisk zasilania włącza blokadę przycisków (działa także podczas robienia zdjęć).
Uszczypnięcie ekranu będąc na pulpicie pokazuje nam miniatury wszystkich ustawionych pulpitów (działa na touchwizie od froyo wzwyż). Tak samo możemy zrobić w draw'erze (widoku aplikacji).
Przytrzymanie pola edycji tekstu pozwala nam wybrać metodę jego wprowadzania (wybór klawiatur).
Screenshot - strzałka w tył i home naciśnięte w jednym momencie.
przytrzymanie vol + i przycisku power (przytrzymanie power przez ok 15 sek też) - reboot
przytrzymanie vol - wycisza telefon
Aplikacje:
kalkulator - po obróceniu mamy tak zwany kalkulator naukowy
Kamera - oprogramowanie kamery nie uwalnia wszystkich możliwości zawartych w samym module aparatu, warto zainstalować modyfikacje z XDA - bardzo poprawia jakość filmów (link wkrótce)
Przydatne aplikacje:
Program do sprawdzenia chipu to:
eMMC Brickbug CheckProgram do kasowania licznika - root:
Triangle AwayPóźniej poprawie liste i dodam bibliografie co by nie było że złodziej jestem

[gmod]dodałem 2 programy - tomaszkap[/gmod]