Instalacja aplikacji na karcie pamięci bez root'a

• 8 Odpowiedzi
  • 21586 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kkamil4sz

• *
  • 67
  • Sprzęt: Samsung Omnia II, Samsung Galaxy S II, Galaxy S5
Instalacja aplikacji na karcie pamięci bez root'a
« dnia: Kwiecień 15, 2012, 15:52:39 »
Znalazłem gdzieś szukając w google sposób na instalowanie aplikacji na karcie pamięci, tzn. instaluje się parę mb na telefonie, a reszta danych (ponad 500mb w przypadku zaawansowanych gier) na karcie pamięci, tak to zrozumiałem z tego co czytałem, czy to zadziała ?

Nie potrzebny jest ROOT, ani Custom ROM.

Każdy z Was może zostać przy swoim ulubionym sofcie, brandowany lub czysty! Nie ma najmniejszego znaczenia.

Działa na 2.2.1, 2.3.3 oraz 2.3.4 (testowane przeze mnie)

Do dzieła!

Co musimy mieć:
1. Telefon musi być w trybie debugowania (Ustawienia>Aplikacje>Ustawienia developerskie>Debugowanie USB):
2. Pobieramy SDK:

Link: Android SDK | Android Developers

Opis czynności:
1. Pobrane SDK wypakowujemy na dysk C i odpalamy SDK Manager.exe (czekamy chwile aż zaktualizuje biblioteke)
2. Odznaczamy wszystko prócz Android SDK Platform-tools i Google USB Driver package na koniec pobieramy instalujemy zaznaczone dwa pakiety wszystko zrobi się samo automatem
(warto mieć zainstalowanego KIES'a który sam w sobie ma sterowniki do naszego Asa, KIES MUSI BYĆ WYŁĄCZONY)
3. Wyłączamy SDK Manager.exe
4. Odpalamy konsole z prawami administratora (Windows 7 -Start>wyszukaj cmd>PPM>uruchom jako administrator lub Windwos XP - Start>Wszystkie programy>Akcesoria>Wiersz polecenia)
5. Wstukujemy wszystko to co poniżej bez cudzysłowów (spacje, duże i małe litery mają znaczenie)!

"cd C:\android-sdk-windows\platform-tools"
"adb devices"
"adb shell"
Powinien pojawić się znaczek $

Wpisujemy poniższą komendę:
"pm setInstallLocation 2"
Znowu powinien pojawić się znaczek $

Uruchom ponownie telefon.
Gratulacje, od tego momentu Twój Ace (Ventura ) będzie instalował aplikacje na karcie pamięci. Aplikacje które były już zainstalowane, nie zostaną przeniesione na kartę pamięci tak więc musisz to zrobić sam.

Ważne!
Pamiętaj iż wszystkie aplikacje instalują pliki na telefonie gdyż jest to wymagane do ich działania, zajmują one kilka KB, natomiast wszystkie dane są przechowywane na karcie pamięci. Oznacza to że zamiast 40 aplikacji będziesz mógł ich zainstalować 150+ ale kiedyś pamięć w telefonie się skończy
Pamiętaj że aplikacje typu widgety itp najlepiej przechowywać w pamięci telefonu powoduje to ich szybsze działanie.
Pamiętaj że jeśli dokonasz zmiany ROM'u na inny, wszelkiego rodzaju flash telefonu będziesz musiał powtórzyć całą operację od nowa.

Co prawda autor ma chyba telefon SG Ace, ale to się tyczy chyba wszystkich telefonów z androidem, w tym Galaxy S II ...
Wolałem skopiować tekst bo nie jestem pewien czy można tu dawać linki do innych forum...

Ps. Interesuje mnie ten sposób bez roota, bo wolę nie tracić gwarancji... (Możecie się śmiać ale ja nadal się boje że kiedyś grając na fonie w jakąś grę z dobrą grafiką i z podłączonym jeszcze fonem do ładowarki to się w końcu coś tam w środku spali z tej temperatury)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2012, 16:22:28 wysłana przez kkamil4sz »

*

Offline orzo

• 1042
Odp: Instalacja aplikacji na karcie pamięci bez root'a
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 15, 2012, 19:29:17 »
co do temperatury, to najpierw telefon wywali ostrzeżenie o temperaturze, później się wyłączy, a na samym końcu jeśli dwa poprzednie nie zaistnieją się spali :P ale to musiałbyś długo grać, żeby do tego doszło. poza tym po co Ci instalacja na zewnętrznej SD, skoro masz sporo pamięci w samym urządzeniu? osobiście mam tak, że aplikacje mam na wbudowanej, a wszelkie multimedia (muzyka, zdjęcia z aparatu, obrazki) na SD. działa to całkiem sprawnie.
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline kkamil4sz

• *
  • 67
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 15, 2012, 22:25:26 »
Te 11,5 GB już zapełniłem (sama gra gangstar rio a zajmu je ok. 2GB a inne gry po 1 GB zajmuja) a chce jeszcze pare gier wgrac ... no i filmy... ale je to już moge na karte spokojnie wgrac

Więc może ktoś potwierdzić ten sposób o którym pisałem?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2012, 22:36:32 wysłana przez kkamil4sz »

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 15, 2012, 22:59:38 »
a co Ci szkodzi samemu spróbować? najwyżej nie zadziała. poza tym w markecie jest wiele programów przenoszących aplikacje na sd: https://play.google.com/store/search?q=app2sd&c=apps
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline kkamil4sz

• *
  • 67
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 16, 2012, 14:07:50 »
Po pierwsze te aplikacje wymagają roota, po drugie z tego co się orientuję to to App 2 SD przenosi tylko podstawową aplikacje (parę MB) na kartę (co można zrobić z poziomu ustawień telefonu) a ja chcę przenieść te dane jakie aplikacje instalują (np. gra gangstar Rio zajmuje 2 GB wolnego miejsca, a Modern Combat 3 ok. 1.3 GB reszta gier też coś koło 1 GB i telefon pełny...

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 16, 2012, 22:19:07 »
Na dodatek ap2sd przenosi na kartę wbudowaną gdzie jest w dalszym ciągu mało pamięci. Ponadto te setki megabajtów ściągnięte przez gry wcale nie są widziane przez system. Jak wejdziesz w informację o programie to podaje że ma kilka czy kilkanaście MB i tylko tą część potrafi przenieść na kartę wbudowaną. Przydałby się program który by wymusił instalację na prawdziwej karcie SD czyli w katalogu /mnt/sdcard/eternal_sd. Najbardziej by mi pasowało przydzielenie całej pamięci z wbudowanej karty SD (wirtualnej) jako pamięć wewnętrzną a prawdziwa karta powinna być montowana w /mnt/sdcard. Posiadając prawdziwą kartę SD nie ma potrzeby używania karty wirtualnej o mniejszej pojemności.
Kupiłem kartę 64 GB i niewiele to dało bo wciąż mam problem z brakiem pamięci w telefonie na instalację programów. Co z tego że na kartę mogę sobie przegrać zdjęcia czy filmy jak tego mam niewiele, a głównie zajmują gry po kilkaset MB każda. Na razie nie robiłem roota ale chyba to jedyne wyjście żeby w pełni skorzystać z pojemności karty.

*

Offline kkamil4sz

• *
  • 67
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 17, 2012, 18:17:01 »
Majki2 sposób o który pytam (1 post) niby nie wymaga roota, zmienia coś w ustawieniach telefonu, że aplikacje instalują się na zewnętrznej karcie, jak przyjdzie nowa karta to wypróbuje, ale jak się już do tego zabierasz to napis czy działa (i tak z ciekawości czy całą tą kartę zapełnisz i czym ? ;P )

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 17, 2012, 20:45:47 »
Na razie nie mam jak zapełnić tej karty bo najwięcej zajmują gry a te sobie same ściągają pliki do /mnt/sdcard a powinny do /mnt/sdcard/external_sd. Jedynym wyjątkiem jest gra Modern Combat 3. Kiedyś ją zaktualizowałem i nowa wersja sama ściągnęła pliki do /mnt/sdcard/external_sd. Inne niestety jak na razie tak nie potrafią. Na Galaxy SII jest sporo darmowych gier w sklepie Samsunga którymi można bez problemu zapchać wbudowaną kartę SD.
Zrobiłem test z tą komendą i pomimo że się wykonała to nic to nie zmieniło. Programy się instalują nadal do wewnętrznej pamięci, nawet  nie wymusiło instalacji na wbudowanej karcie SD.

*

Offline kkamil4sz

• *
  • 67
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 18, 2012, 21:30:04 »
hmmm, no szkoda że ten sposób nie działa :/

Ps. Majki2, jak poinstalujesz jakieś fajne gierki na swoim sgs2 to weź mi napisz na PW jakie warto pobrać/kupić