android 4.0 downgrade to 2.3 - jak?

• 5 Odpowiedzi
  • 7351 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

android 4.0 downgrade to 2.3 - jak?
« dnia: Maj 30, 2012, 17:46:57 »
witam
zaktualizowałem Ojcu galaxy s2 do androida ice cream, jednakże nie przypadł mu do gustu ze względu na :
1.przycinki
2.problemy z wifi
3.wydłużony czas łapania fixa przez gps'a
teraz moje pytanie jak zainstalować spowrotem czystego androida 2.3.4? i czy to prawda że po użyciu programu ODIN nie można używać program KIES? pytam się gdyż będe zainteresowany androidem 5,

*

Offline Arapaho

• **
  • 143
  • IF GOD MADE MOTORCYCLES, DEVIL WOULD MAKE THE VMAX
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII + Galaxy Note 10.1 + NR560BF
Odp: android 4.0 downgrade to 2.3 - jak?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 31, 2012, 09:17:47 »
Heja,

Parę dni temu to zrobiłem - zrobiłem downgrade z ICS do GB przy pomocy ODINA oraz stockowych romów z SamFirmware. Potem wróciłem do ICS i następnie aktualizowałem go przez Kiesa, więc niema z tym problemu.
BYŁO: Compaq ipaq 3650, 3950, Mio A201, Asus A636, Asus P535, HTC Diamond, Samsung GALAXY SII, jest Samsung ACE4 + Galaxy Note 10.1 + GALAXY S 10.5 oraz NR560BF

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2012, 21:04:48 »
za jakiś miesiąc mam nadzieje dostać także galaxy s2, czy jest możliwe żebym zrobił kopie mojego softu i wgrać go ojcu zamiast 4.0 ? (oczywiscie zakładam ze preinstalowany bedzie 2.3)

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2012, 21:19:32 »
Odin od którejś tam wersji ma "dump", ale nie sprawdzałem w praktyce. Lepiej z Samfirmware ściągnąć rom jaki chcemy i go wgrać. Są tam też brandowane romy jak taki by chciał. A co nowego S2, to mój odbierany z serwisu z 3-4 tygodnie temu miał już ICSa wgranego.

*

Offline derekpl

• *
  • 53
  • Sprzęt: I9100 / FS N560
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2012, 23:09:55 »
Caly problem jest prozaiczny, po wgraniu Odinem oprogramowania czasami zdaza sie ze ustawi sie jakies dziwne CSC ale to mozna w prosty sposob zmienic - gdzies bylo na forum wklepujesz kod i wybierasz odpowednie dla regionu CSC.
Minus takiego procesu - telefon resetuje sie do ustawien fabrycznych - tracisz wszystkie zainstalowane aplikacje.
Sam bylem w takiej sytuacji - wgrane oprogramowanie "nie pasowalo" do SCS po zmianie CSC na poprawny - nie mialem problemu z aktaulizacja via kies jak i OTA
Jeszcze jedno - wgrywajac oprogramowanie via ODIN jesli zalezy ci na mozliwosci aktualizacji via Kies czy OTA wgrywaj tylko te kotre zostaly udostepnione via kies (sammobile patrz w tabeli ikona kies - niektore sa nie katywne - w takim wypadku w przyszlosci bedzie problem z aktualizacja kies nie rozpozna wersji)

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 08, 2012, 14:56:08 »
Mam zbliżony problem. Zrobiłem backup programów i ustawień na oryginalnym 2.3.3 Titanium Backup, potem zrobiłem upgrade przez Kies do 4.0.3, ale też mi się nie spodobał, co jakiś czas się przycinał i to tak na kilka sekund więc wgrałem RootBox 4.0.4 który zmienił rónież kernel na jakąś zmodyfikowaną wersję która była w komplecie. Generalnie mi się podoba ale brakuje w nim programów Samsunga. Nie pomyślałem o tym wcześniej a powinienem zrobić drugi backup już z wersji 4.0.3 Samsunga, bo po upgradzie przez Kies wszystkie dane ze starego romu się same przeniosły. Teraz nie jestem w stanie odtworzyć z backupu np notatek z notatnika, bo nawet takiego programu nie ma w RootBox, a próba jego przywrócenia z danymi z wersji 2.3.3 nic nie daje, wygląda jakby się Titanium Backup zawiesił, przywracania trwa w nieskończoność. Czy dobrze myślę że gdybym miał backup zrobiony z oryginalnego softu Samsunga 4.0.3 to mógłbym przywrócić programy samsunga wraz z danymi do RootBox 4.0.4 ? Jeśli tak to chyba najlepiej byłoby teraz wgrać oryginalny soft Samsunga 2.3.3, przywrócić wszystko z backupu, zrobić upgrade przez Kies do 4.0.4, dane by się same przekonwertowały a potem zrobić nowy backup, wgrać RootBox 4.0.4, przywrócić z nowego backupu i miałbym to co daje Samsung w swoim romie np radio którego brakuje w RootBox, weather widget, aplikację do SMSow, bo ta z RootBox mi sie nie podoba itp.
Czy to ma szanse zadziałać ? Jak teraz wgrać oryginalny rom 2.3.3 zeby nic sie nie popsulo, bo mam teraz inny kernel ktory pewnie nie zadziala z 2.3.3. Czy oryginalny rom samsunga wgrywa tez odpowiedni kernel ?