Android 4.0 Ice Cream Sandwich

• 430 Odpowiedzi
  • 126397 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mamutek

• **
  • 102
  • Sprzęt: SE P990i -> HTC TP2 -> SGS II
Odp: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
« Odpowiedź #180 dnia: Marzec 21, 2012, 11:26:00 »
postanowilem sie wyzalic...
drugi dzien z ics. aktualizacja przez odina. caly soft i dane pozostaly automatycznie.
zuzycie baterii mniej wiecej takie samo jak na 2.3.3 a ludziki pisza, ze w wiekszosci im sie poprawia sytuacja. w ciagu 8h w nocy zjada 9%. automapa beta drenuje mi baterie nawet pod ladowarka samochodowa. wlasnie przez titanium backup poblokowalem takie kwiatki jak socialhub i wszystkie inne huby, apmobile i yahoofinance. zobaczy co teraz bedzie. w systemowych statach zuzycia baterii na czele jest zawsze system android.
pytanie brzmi: czy ktos ma pomysl jaki proces moze powodowac taki drenaz?

EDIT
moze jeszcze dodam jak mniej wiecej uzytkuje telefon. caly czas chodzi 3g (wifi, bt i gps roznie, w zaleznosci jak potrzeby), 4 skrzynki gmial w trybie push, gtalk co dzien po trochu, dodatkowa skrzynka o2 sprawdzana conajmniej raz dziennie. duzo rozmow telefonicznych (abonament na 1000 minut nie liczac darmowych 5 numerow). okazjonalnie (ale tez conajmniej raz dziennie) apki takie jak wykop i inne wiadomosci.
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2012, 11:43:24 wysłana przez mamutek »

« Odpowiedź #181 dnia: Marzec 21, 2012, 12:43:18 »
mamutek - zacznij od gołego systemu tzn. wyłącz wszystkie bajery takie jak GPS, BT, 3G, Wifi, synchronizacje. I na takiej podstawowej konfiguracji zacznij sprawdzanie baterii. Jeżeli pomimo wyłączenia wszystkich bajerów bateria będzie mocno ubywać to znaczy, że ROM, który masz nie bardzo pasuje do twojego telefonu. Jeżeli przez nockę zje około 2% to jest w porządku. Później zacznij stopniowo włączać różne programy i bajery i przekonasz się, w którym momencie zacznie się drenaż baterii. Ja bym tak zrobił.

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #182 dnia: Marzec 21, 2012, 13:18:56 »
rom jest oficjalnym ics 4.0.3 od samsunga z sammobile wiec w samym romie sie nie doszukuje problemu.
to co piszesz jest w sumie dla mnie niewykonalne, chyba zebym na wakacje jakies pojechal :D niestety, pozostaje mi chyba tylko metoda "macajewa"

« Odpowiedź #183 dnia: Marzec 21, 2012, 14:28:19 »
Tą oficjalnością to się nie sugeruj bo samsung samsungowi nierówny. Poczytaj trochę. Nawet na tym forum część osób jest zachwycona czasem pracy na baterii w ICS, a druga część pisze, że się pogorszyło.

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #184 dnia: Marzec 21, 2012, 15:52:00 »
ano wlasnie i to mi zastanawia. bo teoretycznie rom z sammobile to ten sam co z kies bez brandu. ale roznica moze byc gdzie indziej.
1. zauwzylem, ze ogolnie (nie tylko bateria) problemy z tym softem maja najwieksze ci co upgrade'owali przez kies
2. brak wipe przed dokonaniem upgrad'u moze namieszac
ja nie zrobilem wipe i ics przejal caly soft i ustawienia po 2.3.3. moze wobec tego przejal cos jeszcze? glupieje powoli szczerze mowiac. ale rozwazam na powaznie juz zrobienie pelnego wipe i wrzucenie odinem jeszcze raz icsa

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #185 dnia: Marzec 21, 2012, 15:55:49 »
Ja zawsze powtarzam, ze przejscie na zupelnie nowa wersje OS (1.x-2.x, 2.3.x - 4, itd) bez pelnego wipe, to pakowanie sie w klopoty. Trzeba przebolec te pare godzin konfiguracji, a potem miec spokoj.

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #186 dnia: Marzec 21, 2012, 15:59:12 »
hum, a TB jak zrobie sobie backup to mi nie odtworzy potem tego na ics?
bo mam juz backup robiony z 2.3.3 i moge teraz z icsa zrobic jeszcze zanim wipe poszcze

*

Offline Devonish

• *
  • 67
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII, Modecom MX3 HD Freeway
« Odpowiedź #187 dnia: Marzec 21, 2012, 18:22:11 »
Mili Państwo,

Czy ktoś z Was ma ustawioną pogodę na ekranie blokady ekranu?
W moim przypadku prognoza w ogóle nie aktualizuje się (problem z geolokalizacją?) pomimo ustawienia 1 godziny jako czas odświeżania. Kilka razy pobrano dane ale tylko wtedy jak GPS jest włączony.

Po aktualizacji  mam również problem z przeglądarkami (Opera i systemowa) i z zrywaniem ładowania strony tzn pasek ładowania zatrzymuje się w połowie i po jakimś czasie wyskakuje błąd z połączeniem.
Problem nie występuje po WI-FI.
W wersji 2.3.6 wszystko było ok.

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #188 dnia: Marzec 21, 2012, 18:38:28 »
Mili Państwo,

Czy ktoś z Was ma ustawioną pogodę na ekranie blokady ekranu?
W moim przypadku prognoza w ogóle nie aktualizuje się (problem z geolokalizacją?) pomimo ustawienia 1 godziny jako czas odświeżania. Kilka razy pobrano dane ale tylko wtedy jak GPS jest włączony.

Po aktualizacji  mam również problem z przeglądarkami (Opera i systemowa) i z zrywaniem ładowania strony tzn pasek ładowania zatrzymuje się w połowie i po jakimś czasie wyskakuje błąd z połączeniem.

W przypadku problemow z aktualizacja pogody to rzeczywiscie chyba jest jakis problem, prawdopodobnie bug.
Natomiast jezeli chodzi o przegladarke (pisze tylko odnosnie systemowej, bo innej nie uzywam) to nie stwierdzilem takich problemow zarowno po WIFI i 3G. Wszystko dziala prawidlowo, ICS-a mam od zeszlej srody.

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #189 dnia: Marzec 21, 2012, 20:11:30 »

zgaduje... numer masz w orange? ;)
aktualizacja przez kies czy odin (pewnie odin, bo 2.3.6 nie bylo oficjalnego z zadnej sieci chyba)? byl wipe przed aktualizacja? jesli nie, to wipe i jeszcze raz ics.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #190 dnia: Marzec 22, 2012, 06:56:36 »
hum, a TB jak zrobie sobie backup to mi nie odtworzy potem tego na ics?
bo mam juz backup robiony z 2.3.3 i moge teraz z icsa zrobic jeszcze zanim wipe poszcze
odtworzy, tylko pierwszy (na ICS LQ) kernel CF-root miał z tym problemy od jakiegoś czasu jest już poprawiona wersja
jedna rada - zassaj wszystko na nowo z marketu automatycznie
a TB przywróć tylko dane tych aplikacji co potrzeba

« Odpowiedź #191 dnia: Marzec 22, 2012, 12:21:00 »
Zauważyłem,co jest bardzo denerwujące,że po wyłączeniu telefonu znikają przypisane do kontaktów zdjęcia i numery w szybkim wybieraniu w telefonie łącznie z przypisanymi zdjęciami.
To samo miałem w OMNI,po przesiadce na S2 odżylem i miałem spokój do 2.3.6 włącznie,gdzie to nie ginęło po wyłączeniu.I znów się zaczęło

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #192 dnia: Marzec 22, 2012, 12:55:40 »
po pierwsze to pasowaloby zebys napisal jaki rom dokladnie. poniewaz 2.3.6 oficjalnie dla polski nie wyszedl z tego co na smmobile widzialem to pewnie masz cos gotowanego. a jesli tak to pytanie powinienes skierowac do kucharza. jesli natomiast masz cos takiego na oficjalnym to zrob dwie rzeczy: 1. sformatuj karte pamieci 2. zrow wipe i reinstall romu
system gubi ci jakies dowiazania po prostu

« Odpowiedź #193 dnia: Marzec 22, 2012, 13:13:02 »
Mamutek-dzięki za odpowiedż.Miałem Orange,przeszedłem z Odinem na 2.3.6 Open Europe z Samfirmware,zrobiłem wipe i format karty,zainstalowałem 4.0.3 przez Odin z samfirmware Xeo dla Polski,wgrałem C-F roota i wszystko chodzi bez zarzutu,tylko pojawiło sie to co opisalem.

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #194 dnia: Marzec 22, 2012, 13:20:36 »
o, a to ciekawy objaw jest... dogrywales jakies launchery albo cos do smsow? jakies soft ktory korzysta z kontaktow albo ze zdjec np?
ja wrzucilem ics na 2.3.3 z plusa i to bez wipe nawet i jedyna bolaczka jaka mam to bateria, ktora nadal mi starcza na maks 1 dzien pracy. ale nic wiecej mi sie nie skickalo...

« Odpowiedź #195 dnia: Marzec 22, 2012, 13:43:04 »
Dograłem TB,CPu tuner i inne ale nic nie związane z sms-ami czy też zdjęciami.Zresztą to był backup z konta googla ,samo się wciągnęło a było używane z 2.3.6. i nawet po wyjęciu baterii,nie było tego co teraz.

*

Offline Harisma

• *
  • 88
  • Mr.Pain
  • Sprzęt: HTC Leo's > SII > S4 > Note 3 (SM-N 9005)
« Odpowiedź #196 dnia: Marzec 22, 2012, 19:29:10 »
Z ta bateria to jest różnie...kubaswielgus..wyłączyłem wszystkie bajery takie jak GPS, BT, 3G, Wifi, synchronizacje i sprawdziłem drenaż baterii i o dziwo trzyma doskonale jak na normalne użytkowanie ...
Obecnie przy włączonych dodatkach po 20 h 00 min i 20 sek, bateria ma 74 %

A tak to wygladało bez bajerów..

Living Innovation

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #197 dnia: Marzec 22, 2012, 23:09:02 »
patrzac na wykorzystanie wyswietlacza u kolegi harisma juz nie mam watpliwosci ze moj sgs2 ma dobra baterie :D ja w ciagu jednego dnia wiecej uzywam ekranu niz kolega w tescie uzyl przez 4 dni :D

@dedesa
nie pozostaje nic innego jak ponownie wipe i stockowy ics przez odina. no i modlitwa :E

*

Offline marx

• 640
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II
« Odpowiedź #198 dnia: Marzec 22, 2012, 23:16:55 »
Witam
Mam może trochę głupie pytania, ale ochota na grzebanie z wiekiem przechodzi ;) stąd póki co nie miałem konieczności wykonywania backupu. Możecie polecić jakiś wątek na ten temat? Mam MyBackup Pro i Titanium Backup (wersje darmowe) ale też i kilka wątpliwości. W TB nie widzę możliwości zaznaczenia wszystkich apek, tylko pojedynczo. My Backup Pro z kolei może, ale chce robić kopię na karcie SD, która u mnie ma wielkość 4 GB - czy to wystarczy, bo on nic na ten temat nie pisze? Nie ma żadnego softu, który zrobi backup do komputera po USB?
Czy na ICS działa LBE Privacy Guard i DroidWall?

« Odpowiedź #199 dnia: Marzec 22, 2012, 23:33:59 »
Harisma - aż tak długo tego testu nie musiałeś robić. Mi chodziło tylko, żeby przez nockę sprawdzić. Po 8-10h bezczynności powinien zjeść około 2-3% (Przynajmniej u mnie tak jest)

A z innych testów, ale takich non stop to mam tak dla podświetlania 50%:

- interent wifi 6,5h
- oglądanie filmu HD 8h
- nawigacja GPS 8h

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #200 dnia: Marzec 22, 2012, 23:35:12 »
@marx
aplikacje do backupow robia kopie ustawien apek a nie ich calosci. w zaleznosci od tego co masz w systemie backup zajmie od okolo 100 do 500mb (ja majac ponad 60 apek, blisko 400 konstaktow itepe mialem z tb backup wielkosci jakies 250mb). co do zaznaczania ilosci apek w tb... mam wersje pro i tam jest wsio do wyboru. jak jest w darmowej nawet nie wiem.
na reszte odpowiedzi w sumie nie znam :)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #201 dnia: Marzec 23, 2012, 06:56:40 »
wyświetlaczem nie ma się co sugerować - ostatnio czytam nałogowo ebooki w aldiko i po 7h pracy wyświetlacza mam ponad 70%  :grin:

marx wejdź w opcje TB tam będą operacje grupowe
TB Pro tym się różni, ze przywraca wszystkie aplikacje hurtem a wersja darmowa pyta o każdą aplikację po kolei (różnic jest więcej ale ta najistotniejsza)

*

Offline mamutek

• **
  • 102
« Odpowiedź #202 dnia: Marzec 23, 2012, 11:04:15 »
wyświetlaczem nie ma się co sugerować - ostatnio czytam nałogowo ebooki w aldiko i po 7h pracy wyświetlacza mam ponad 70%  :grin:

no to ja juz nie wiem... rano odpalilem fona o 7 po ladowaniu przez noc na wylaczonym fonie. poczytalem sobie troche wykopu, dwie rozmowy i budzik, pogralem a kulki jakies i mam 75% stanu baterii... chyba jednk trzeba sobie backup zrobic, wipe i jeszcze raz icsa wpakowac... albo kupic akumulator i kable z plecaka wyprowadzic :D

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #203 dnia: Marzec 23, 2012, 12:25:24 »

no to ja juz nie wiem... rano odpalilem fona o 7 po ladowaniu przez noc na wylaczonym fonie. poczytalem sobie troche wykopu, dwie rozmowy i budzik, pogralem a kulki jakies i mam 75% stanu baterii... chyba jednk trzeba sobie backup zrobic, wipe i jeszcze raz icsa wpakowac... albo kupic akumulator i kable z plecaka wyprowadzic :D
Troche maly off topic sie robi odnosnie tego co jest w temacie, ale dodam od siebie:
Zacznij od sciagniecia sobie tego toola http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=948238&d=1331806338 do analizowania wykorzystania telefonu i monitorowania zachowania aplikacji, weaklock-ow itp. Dzieki tej aplikacji bedziesz mogl odnalesc winowajce :).
Na xda znajdziesz odpowiedni watek, w razie jak by co to moge cos pomoc odnosnie tego softu i dranowania baterii.

*

Offline Harisma

• *
  • 88
  • Mr.Pain
« Odpowiedź #204 dnia: Marzec 23, 2012, 18:32:55 »
Harisma - aż tak długo tego testu nie musiałeś robić. Mi chodziło tylko, żeby przez nockę sprawdzić. Po 8-10h bezczynności powinien zjeść około 2-3% (Przynajmniej u mnie tak jest)

A z innych testów, ale takich non stop to mam tak dla podświetlania 50%:

- interent wifi 6,5h
- oglądanie filmu HD 8h
- nawigacja GPS 8h
I tak też sie dzieje ...po nocy 8 h stan baterii spada 3 % więc dalej jest wszystko normalnie...Pi aktualizacji do ICS jest znaczna poprawa wytrzymałości baterii..

Połączone: Marzec 23, 2012, 18:36:26
patrząc na wykorzystanie wyświetlacza u kolegi harisma juz nie mam wątpliwości ze moj sgs2 ma dobra baterie :D ja w ciagu jednego dnia wiecej uzywam ekranu niz kolega w tescie uzyl przez 4 dni :D

@dedesa
nie pozostaje nic innego jak ponownie wipe i stockowy ics przez odina. no i modlitwa :E
Kolego Mamutek..każdy używa na tyle ile ma potrzebę .Ja ze względu na swoja prace rzadko go używam gdy w niej jestem więc dlatego takie wykorzystanie . Telefon mam do rozmów, poczty itp a dla innych potrzeb mam inny sprzęt
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2012, 18:36:26 wysłana przez Harisma »

Living Innovation

*

Offline krzkowalski

• 34
  • Sprzęt: sgs2
« Odpowiedź #205 dnia: Marzec 25, 2012, 12:09:04 »
Takiego wyniku jeszcze nie widziałem, żeby 4 dni. :ok:
 Widzę kolego, że masz włączone oszczędzanie energii. To jest "oszczędzanie energii systemu" czy jakiś własny profil z dużym reżimem.

*

Offline Harisma

• *
  • 88
  • Mr.Pain
« Odpowiedź #206 dnia: Marzec 25, 2012, 16:40:27 »
Własny profil....Po co mi wszystko  załączone skoro do pewnych spraw jest komp, a siedząc w domu nie musze mieć włączonego GPS czy wi-fi itp...załączam jak wymaga tego potrzeba  :wink:

Living Innovation

*

Offline mkamil

• 27
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #207 dnia: Marzec 27, 2012, 00:50:13 »
Witam, pewnie wyjdę na ignoranta ale próbuje zaktualizować od kilku godzin system do ics i jakoś nie mogę. Zainstalowałem sobie Kiesa i po połączaniu wyświetla się komunikat "to jest najnowsza wersja oprogramowania układowego". Mam teraz wersję 2.3.4.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #208 dnia: Marzec 27, 2012, 08:58:19 »
Bo pewnie masz SGS2 od operatora. Było o tym wiele razy, jeśli telefon jest brandowany to zostaje Odin.

*

Offline mkamil

• 27
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #209 dnia: Marzec 27, 2012, 09:15:48 »
Tak, wiem że jest taki problem, ale jak sprawdzić, czy tel jest od operatora?