[TUTORIAL]Wgrywanie custom romów do SGS II przez CWM

• 37 Odpowiedzi
  • 24346 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sardor

• 507
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
[TUTORIAL]Wgrywanie custom romów do SGS II przez CWM
« dnia: Sierpień 02, 2011, 06:11:30 »
WSZELKIE MODYFIKACJE WYKONUJESZ NA WŁASNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA POWSTAŁE PROBLEMY NIE ODPOWIADAM!!!

Do wgrania custom romu potrzebujesz root'a i Clockworkmode recovery!!

1. Aby zrobić root'a będziesz potrzebował CF-Root(dzięki niemu będziesz miał od razu Clockwork mode recovery) :http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1103399

Pobierasz odpowiednią wersję,dla swojego softu: czyli jeżeli masz stockowy KF2 pobierasz CF-Root dla KF2.Jak go wgrać jest w podanym linku.

2. Aby wgrać custom rom przez CWM,wrzucasz pobrany rom do pamięci telefonu(do samej pamięci,a nie do jakiegoś folderu).Następnie wchodzisz do recovery przez kombinację klawiszy: POWER+HOME+VolUp.

Przechodzisz do install zip from sdcard,zatwierdzasz przyciskiem HOME

Przechodzisz do choose zip from sdcard,zatwierdzasz,wskazujesz pobrany ROM i zatwierdzasz go znowu HOME.

Telefon instaluje rom,a Ty cierpliwie czekasz.Po zakończeniu wybierasz Reboot system now.

Rom po raz pierwszy się uruchamia-może to potrwać kilka,do 10 minut.

Jak już telefon się uruchomi możesz cieszyć się swoim custom romem.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2011, 10:19:06 wysłana przez sardor »

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
Odp: [TUTORIAL]Wgrywanie custom romów do SGS II
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2011, 09:39:57 »
Proponuje dodac do tematu "przez CWM", sa custom romy ktore wgrywa sie normalnie przez odina jak chocby rom lite teraz chyba w wersji 4.2
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: [TUTORIAL]Wgrywanie custom romów do SGS II przez CWM
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 05, 2011, 22:44:25 »
A ja proponuje sprawdzić czy root jest potrzebny. Przecież CWM chyba ma  opcje rootowania.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 16, 2011, 22:06:06 »
A ja bym dodał informację o liczniku "Custom binary downloads" i o sposobie na jego wyzerowanie (oraz o postępach prac nad licznikiem zerowań licznika) ;)
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 19, 2011, 11:11:17 »
Od wczoraj mam SGS 2. Wgrałem sobie rom Litening ver. 6.0 i mam pytanie jak to jest odnośnie z gwarancją na tel. Co muszę zrobić, żeby nie stracić gwarancji. I o co chodzi z tymi licznikami i jak je wyzerować?

*

Offline sardor

• 507
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2011, 11:52:13 »
Od wczoraj mam SGS 2. Wgrałem sobie rom Litening ver. 6.0 i mam pytanie jak to jest odnośnie z gwarancją na tel. Co muszę zrobić, żeby nie stracić gwarancji. I o co chodzi z tymi licznikami i jak je wyzerować?

Jeżeli będziesz zmuszony oddać telefon na gwarancję najlepiej jest wgrać stockowy rom Samsunga...jeżeli chodzi o liczniki to najszybszym sposobem na ich usunięcie jest użycie tzw.wtyczki unbrick,która wprowadza wyłączony telefon w tryb download mode kasując jednocześnie żółty trójkąt i licznik flashowań custom romów...można ja kupić na popularnym portalu aukcyjnym.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 01, 2011, 21:02:07 »
hm... zainstalowałem rom, ale nie wiem jak zrobić reboot. wyświetla mi się "Install from sdcard complete.", ale nigdzie nie mam reboot. jest na górze tylko:

-chose zip from sdcard
-apply /sdcard/update.zip
-toggle signature verification
-toggle script asserts

co mam zrobić? :(

edit: ok, ogarnąłem już :P nacisnąłem power i pojawiło się 'Go back', a później 'reboot'. :) wszystko się udało. :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2011, 21:04:26 wysłana przez orzo »
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline sardor

• 507
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 01, 2011, 21:03:48 »
hm... zainstalowałem rom, ale nie wiem jak zrobić reboot. wyświetla mi się "Install from sdcard complete.", ale nigdzie nie mam reboot. jest na górze tylko:

-chose zip from sdcard
-apply /sdcard/update.zip
-toggle signature verification
-toggle script asserts

co mam zrobić? :(

Wciśnij przycisk Home lub Power i fon powinien wrócić wstecz gdzie będzie opcja Reboot.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 01, 2011, 21:05:50 »
dzięki za szybką odpowiedź, ale jak widać nie taki diabeł straszny i pierwszy flash za mną. :)

*

Offline Dziq

• *
  • 70
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 07, 2011, 20:16:22 »
Mam pytanko czym tak dokładnie jest wipe cache partition ? Czy uruchamiając to muszę się obawiać o dane na wewnętrznej pamięci telefonu (nie pamięci systemowej), tak samo czym dokładnie jest wipe dalvik cache i co to nam daje?

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 19, 2011, 02:46:09 »
Witam, czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć co zrobić w przypadku kiedy chce zainstalowac cf-roota a na liscie XDA nie ma wersji mojego kelnera KE4 ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2011, 10:53:10 wysłana przez Mpatiaa »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 19, 2011, 10:17:40 »
A co przeszkadza w interpunkcji telefon?? Popraw post, bo się udusić można czytając to.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 19, 2011, 10:57:57 »
A i jeszcze jedno pytanie zakupiłem czysto przypadkiem wtyczke UNBRICK dolaczona byla do zestawu z kablem, czy ona moze pomoc w instalowaniu Custom Romow ?. Czy jest ona tylko poto aby kasować licznik wgrywanych rom?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 19, 2011, 11:03:45 »
Wtyczka jest do kasowania licznika - przyda się, można wgrywać ROM lub użyć kabla do podłączenia pendrive.
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2011, 11:05:43 wysłana przez tomaszkap »

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 19, 2011, 11:07:49 »
Wiem ze to monotonne zadawanie wam pytan dla was abstrakcyjnie smiesznych spowodowane moją nieznajomością w temacie ale pytanie brzmi czy mogę instalując cf roota uzyc innego kelnera skoro mojego nie moge znalezc na liscie ? Moj kelner to XXke4 przeszukalem juz wszystko stracilem nadzieje czy jest ktos w stanie mi pomoc ? chociaz jakas mala podpowiedz ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2011, 12:41:37 wysłana przez Mpatiaa »

*

Offline Shiryu

• 907
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 19, 2011, 15:29:47 »
Moj kelner to XXke4 przeszukalem juz wszystko stracilem nadzieje czy jest ktos w stanie mi pomoc ? chociaz jakas mala podpowiedz ?
Ty lepiej poproś kelnera o rachunek, a nie o zarządzanie telefonem :P

To, co próbujesz wgrać to kernel ;)

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 22, 2012, 13:13:05 »
Głupie pytanko. Skąd mam wziąć najnowszy stockowy rom samsunga i jak mam sprawdzić, która wersja będzie odpowiednia do mojego tel. Aparat mam z tmobile z polskiej dystr.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 22, 2012, 13:30:34 »
jeśli chodzi Ci o aktualizacje, to sprawdź w kies, albo w aktualizacjach oprogramowania w ustawieniach systemu. jeśli chcesz flashować samodzielnie, to na stonie http://samfirmware.com jest lista wszystkich wersji systemu (poza ics)

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 22, 2012, 13:40:53 »
Problem w tym, ze mam jakiś niestockowy rom i kies nie chce mi się połączyć.

*

Offline Shiryu

• 907
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 22, 2012, 15:08:55 »
No to samifirmware (albo xda-dev) i Odin. Wszystko jest opisane w przyklejonych tematach.

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 22, 2012, 17:36:05 »
A może mi ktoś podać jaki jest najnowszy oficjalny firmware samsunga dla Polski bo nie bardzo łapę się w tych wszystkich oznaczeniach i kodach.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2012, 17:41:27 wysłana przez samson09 »

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 22, 2012, 22:22:03 »
najnowszy to jak mniemam z najpóźniejszą datą. i jak się można by spodziewać, to potrzebujesz romu dla europy.

*

Offline Rainman

• *
  • 82
  • Sprzęt: SGS 2
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 21, 2012, 22:11:29 »
Mam pytanie czy majac stokowy rom i roota mozna wgrac inny rom w wersji CF?
HTC Touch Pro: PROven 1.14 (tymczasowo PROven 4.3) ->Samsung Wave GT-S8500 -> Samsung Galaxy S 2 (made in Korea)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 22, 2012, 06:58:55 »
rom w wersji CF? chodzi o kernel CF-root?

*

Offline Rainman

• *
  • 82
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 22, 2012, 22:12:26 »
Oj napisałem za bardzo ogólnikowo, a jako że nie mam doświadczenia z flashowaniem urządzeń z Andkiem nie wiem co powinno być najbardziej istotne.
Więc od początku, po udostępnieniu aktualizacji do SGS2 z 2.3.5 do 4.0.3 przeprowadziłem update przez kiesa, następnie zrobiłem Roota według tego sposobu z xda .  Niestety jakoś średnio ICS przypadł mi do gustu mam większy drenaż baterii, problemy z Flashem na www pomimo najnowszej aktualizacji, jakoś chodzi mam wrażenie iż ogólnie chodzi mniej wydajnie.
Teraz to co najważniejsze, posiadając sprzęt w/w stanie mogę przez CWM zrobic downgrade do softu 2.3.5 w taki sposób aby zainstalowane aplikacje pozostały?
HTC Touch Pro: PROven 1.14 (tymczasowo PROven 4.3) ->Samsung Wave GT-S8500 -> Samsung Galaxy S 2 (made in Korea)

*

Offline mamutek

• **
  • 102
  • Sprzęt: SE P990i -> HTC TP2 -> SGS II
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 22, 2012, 23:12:24 »
Oj napisałem za bardzo ogólnikowo, a jako że nie mam doświadczenia z flashowaniem urządzeń z Andkiem nie wiem co powinno być najbardziej istotne.
Więc od początku, po udostępnieniu aktualizacji do SGS2 z 2.3.5 do 4.0.3 przeprowadziłem update przez kiesa, następnie zrobiłem Roota według tego sposobu z xda .  Niestety jakoś średnio ICS przypadł mi do gustu mam większy drenaż baterii, problemy z Flashem na www pomimo najnowszej aktualizacji, jakoś chodzi mam wrażenie iż ogólnie chodzi mniej wydajnie.
Teraz to co najważniejsze, posiadając sprzęt w/w stanie mogę przez CWM zrobic downgrade do softu 2.3.5 w taki sposób aby zainstalowane aplikacje pozostały?

mozesz, dzieki titanium backup. downgrade bez wipe to bedzie igranie z andrutem. wystarczy upgrade bez wipe juz ;)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 23, 2012, 06:54:10 »
a nie robiłeś wcześniej backupu w CWM?

*

Offline Rainman

• *
  • 82
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 23, 2012, 22:36:37 »
No właśnie nie robiłem, a właściwie o tym dowiedziałem się po fakcie. Wie ktoś skąd można pobrać stokowy soft i9100XXKI4 wszystko co znalazłem odwołuje się do HotFile a tam linki wygasły.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 24, 2012, 13:30:59 »
na sammobile pliki są faktycznie na hotfile ale nie wierzę, że wszystkie wygasły  :shock:
poszukaj moze na xda.devv

*

Offline Rainman

• *
  • 82
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 25, 2012, 12:12:38 »
znalazłem ale nie bardzo wiem jak się zabrać za wgrywanie ponieważ plik jest spakowany w 7z (CMW nie widzi), po rozpakowaniu  tar.md5  (nadal nic)  po zmianie rozszerzenia na samo tar również nic. Czyżby plik spakować do ZIP, jeśli tak to w jakiej formie go pozostawić tar czy tar.md5?