Zakupiłem nowy GALAXY S2 bradnowany przez Plusa po dokonaniu testów GLAXY S2 użwyanego przez sprzedawcę z moim systemem głośnomówiącum w VW. Dziwna sprawa - nowy telefon sprzedawany pod Plusa nie chciał się poprawnie łaczyć z samochodem (brak możliwości ustawienia na stałe widoczności telefonu, oraz brak możliwości odczytu książki adresowej z pamięci telefonu {tylko pamięć SIM była dostępna}). Telefon miał soft 2.3.3 i nie chciał się aktualizować przez KIES.
Dałem magikowi telefon do wgrania takiego samego softu jak u sprzedawcy - nowa wersja 2.3.6 pozwalała na ustawinie czasu widoczności telefonu przez Bluetooth, ale nadal nie pozwalała na przełaczanie książki kontaktów z SIM na pamięć telefonu. Soft był ten sam i szukałem przyczyny różnicy - okazało się że telefon sprzedawcy był produkowany pod sieć w UK i potem był naturalizowany w Polsce.
Oznacza to, że są jakieś różnice pomiędzy oprogramowaniem wewnętrzyny telefonu (nazwijmy to Biosem) w modelach GLAXY produkowanych pod różnych opeartorów.
Czy ktoś ma doświadczenie ze zmianą "Biosu" telefonu - zaznaczam, że nie chodzi mi o systemy oparacyjne a o coś co odpowiada BIOS w komputerze.
Będę wdzięczny za podzielenie się swoją wiedzą.