"BIOS" w Galaxy S2 różny w wersjach pod różnych operatorów?

• 2 Odpowiedzi
  • 2234 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline raft1

• 24
Zakupiłem nowy GALAXY S2 bradnowany przez Plusa po dokonaniu testów GLAXY S2 użwyanego przez sprzedawcę z moim systemem głośnomówiącum w VW. Dziwna sprawa - nowy telefon sprzedawany pod Plusa nie chciał się poprawnie łaczyć z samochodem (brak możliwości ustawienia na stałe widoczności telefonu, oraz brak możliwości odczytu książki adresowej z pamięci telefonu {tylko pamięć SIM była dostępna}). Telefon miał soft 2.3.3 i nie chciał się aktualizować przez KIES.
Dałem magikowi telefon do wgrania takiego samego softu jak u sprzedawcy - nowa wersja 2.3.6 pozwalała na ustawinie czasu widoczności telefonu przez Bluetooth, ale nadal nie pozwalała na przełaczanie książki kontaktów z SIM na pamięć telefonu. Soft był ten sam i szukałem przyczyny różnicy - okazało się że telefon sprzedawcy był produkowany pod sieć w UK i potem był naturalizowany w Polsce.
Oznacza to, że są jakieś różnice pomiędzy oprogramowaniem wewnętrzyny telefonu (nazwijmy to Biosem) w modelach GLAXY produkowanych pod różnych opeartorów.
Czy ktoś ma doświadczenie ze zmianą "Biosu" telefonu - zaznaczam, że nie chodzi mi o systemy oparacyjne a o coś co odpowiada BIOS w komputerze.
Będę wdzięczny za podzielenie się swoją wiedzą.

*

Offline Komandosik

• 830
  • Jestem jednym z tych, którzy pamiętaja przyszłość
    • Mój FB :)
  • Sprzęt: I9300
Odp: "BIOS" w Galaxy S2 różny w wersjach pod różnych operatorów?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2012, 19:26:16 »
dziwne... nawet bardzo, z tego co wiem, to telefony owszem posiadaja cos takiego jak ten Twój Bios, ale po to sie robi fullwipe i wgranie 3plikowych romów aby wszystko znormalizowac :)
Byłem posiadaczem: 106 telefonów
Ostatni telefon: S2 z NFC i9100P
Aktualnie posiadam: S3 White i9300
W razie chęci kontaktu: https://www.facebook.com/dawid.lubinski

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
Odp: "BIOS" w Galaxy S2 różny w wersjach pod różnych operatorów?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 06, 2012, 13:57:34 »
Sądzę, że koledze chodzi bardziej o kernel i modem. Różne zachowania telefonu dla różnych wersji tych modułów są normalną sprawą. Ten sam nr wersji systemu nie musi oznaczać tych samych wersji pozostałych modułów, zwłaszcza, że "był produkowany pod sieć w UK i potem był naturalizowany w Polsce".

W moim samochodzie (Alfa) kilka wersji modyfikowanych rom'ów uniemożliwiało wręcz połączenie z systemem pokładowym bluetooth.
Stockowy Plusa i oryginał 2.3.6 Samsunga akurat działały pod tym względem bez zarzutu.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2012, 14:06:05 wysłana przez sierek »