TouchWiz 4.5

• 3 Odpowiedzi
  • 2888 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Qba525

• 28
  • Sprzęt: Qtek s200/Samsung Galaxy S i9000/HTC HD7
TouchWiz 4.5
« dnia: Październik 19, 2011, 14:42:31 »
Witam, szukałem ale nigdzie nie mogę znaleźć instrukcji ani czy w ogóle można wgrać do SGS'a touchWiz'a 4.5.
Obecnie mam wgranego adnroida 2.3.5 GINGERBREAD.XXJVS z TouchWiz'em 3.0 (brak roota) ten 4.5 dużo bardziej mi się podoba.
Tak przy okazji nie wiecie może, co trzeba zrobić żeby zwiększyć pamięć RAM teraz mam 150M/329M a niby wszystko jest powyłączane, dziwi mnie też to, że miało być ok.512M a jest 329...
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdr.

*

Offline slako35

• *
  • 55
  • Sprzęt: SGS I9000
Odp: TouchWiz 4.5
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2011, 16:58:59 »
Kup SGS II. będziesz miał TW4 i więcej pamięci....dla naszych SGS-ów, są jakieś tam porty TW4, ale nie warto tego nawet dotykać, zwłaszcza jak się martwisz o dostępną pamięć...a , no właśnie, ja mam w kompie 2gb ramu, a dostępne 700mb...ktoś mi buchnął 1,3 gb ...:)
...nie, to win7 sobie pożyczył...więc się ciesz że masz androida, który wziął tylko niecałe 200mb :)

*

Offline Qba525

• 28
  • Sprzęt: Qtek s200/Samsung Galaxy S i9000/HTC HD7
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 19, 2011, 19:02:29 »
Spokojnie wg. mnie to android wziął ok.350M bo całość to ponoć 512mb a mi zostaje ok. 150 więc...
Ale mnie nie martwi pamięć ale jestem ciekaw czy ten TW4 wymaga aż tak dużych mocy obliczeniowych że SGS go nie "udźwignie"???

*

mgcompany

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2011, 23:38:24 »
SGS spokojnie udźwignie TW4. Użycie RAMu jest niestety większy niż w innych launcherach, za to z szybkością nie ma problemów. Jeśli myślisz z kolei o multitaskingu, to można zapomnieć o przełączaniu się między "cięższymi" aplikacjami (jak Opera Mobile, która zawsze będzie ładować strony od nowa), to mogą być problemy.
Osobiście używałem przez ok. miesiąc ROMu "F1 Galaxy SII" w wersji v6 (JVQ) i działał bardzo fajnie (zwłaszcza z kernelem Galaxian). Wersja 7 (JVT) ma za dużo błędów i nie flashowałem, a 8 jakoś nie może się pojawić. Ogólnie v6 jest stabilne, działa szybko, nie krzaczy się, rzadko kiedy pojawi się błąd apki telefonu (a prowadzę dużo rozmów i nie miałem problemów), jedynie po pierwszym wgraniu, po ok. tygodniu pojawiły się lagi, ale wgrałem wersję no-wipe i przez 3 tygodnie działał idealnie.
Później wgrałem CyanogenMod (baaardzo szybki i nawet stabilny, do niego jest jakiś zmodyfikowany TW4, nie używałem), a teraz korzystam z MIUI i jestem znacznie bardziej zadowolony niż z TW4, bo szczerze mówiąc nie jest on jakoś innowacyjny. Owszem ładna nakładka, fajna, część widgetów działa poprawnie tylko z TW4 jak np. pogoda AccuWeather, ale ma kilka braków w porównaniu do np. GO Launcher, nie można zapętlić przewijania pulpitów, nie ma grupowania widgetów, nie można wybrać szerokości i wysokości pól (4x4, 4x5, 5x5, itp.), jedynie dodatki z SGSII są fajne. :)
A najlepiej wgraj jakiś ROM z TW4/4.5 i sprawdź jak działa. :)

Co do RAMu to możesz zwiększyć jego ilość wgrywając inny kernel, ale więcej niż 334MB na 2.3.x nie będzie, z czego ok. 150-160 dostępne. Nie ma co się tym przejmować. 512MB jest, ale część idzie na obsługę podstawowych rzeczy, część jest zablokowana dla systemu, a po uruchomieniu Androida pewnie kolejną część zabierają usługi, procesy, nakładki, itd. Zresztą sam Android 2.3.x ciągle uruchamia coś w tle, by dostęp do najczęściej używanych danych był szybszy. Pamięci jest wystarczająco do obsługi wszystkich aplikacji, a jak potrzeba więcej to system uwalnia zasoby poprzez wyłączenie niepotrzebnych aplikacji, w ekstremalnych przypadkach wyłącza też launcher i część podstawowych usług (np. przy grach Gameloft-u).