SGS spokojnie udźwignie TW4. Użycie RAMu jest niestety większy niż w innych launcherach, za to z szybkością nie ma problemów. Jeśli myślisz z kolei o multitaskingu, to można zapomnieć o przełączaniu się między "cięższymi" aplikacjami (jak Opera Mobile, która zawsze będzie ładować strony od nowa), to mogą być problemy.
Osobiście używałem przez ok. miesiąc ROMu "F1 Galaxy SII" w wersji v6 (JVQ) i działał bardzo fajnie (zwłaszcza z kernelem Galaxian). Wersja 7 (JVT) ma za dużo błędów i nie flashowałem, a 8 jakoś nie może się pojawić. Ogólnie v6 jest stabilne, działa szybko, nie krzaczy się, rzadko kiedy pojawi się błąd apki telefonu (a prowadzę dużo rozmów i nie miałem problemów), jedynie po pierwszym wgraniu, po ok. tygodniu pojawiły się lagi, ale wgrałem wersję no-wipe i przez 3 tygodnie działał idealnie.
Później wgrałem CyanogenMod (baaardzo szybki i nawet stabilny, do niego jest jakiś zmodyfikowany TW4, nie używałem), a teraz korzystam z MIUI i jestem znacznie bardziej zadowolony niż z TW4, bo szczerze mówiąc nie jest on jakoś innowacyjny. Owszem ładna nakładka, fajna, część widgetów działa poprawnie tylko z TW4 jak np. pogoda AccuWeather, ale ma kilka braków w porównaniu do np. GO Launcher, nie można zapętlić przewijania pulpitów, nie ma grupowania widgetów, nie można wybrać szerokości i wysokości pól (4x4, 4x5, 5x5, itp.), jedynie dodatki z SGSII są fajne.

A najlepiej wgraj jakiś ROM z TW4/4.5 i sprawdź jak działa.

Co do RAMu to możesz zwiększyć jego ilość wgrywając inny kernel, ale więcej niż 334MB na 2.3.x nie będzie, z czego ok. 150-160 dostępne. Nie ma co się tym przejmować. 512MB jest, ale część idzie na obsługę podstawowych rzeczy, część jest zablokowana dla systemu, a po uruchomieniu Androida pewnie kolejną część zabierają usługi, procesy, nakładki, itd. Zresztą sam Android 2.3.x ciągle uruchamia coś w tle, by dostęp do najczęściej używanych danych był szybszy. Pamięci jest wystarczająco do obsługi wszystkich aplikacji, a jak potrzeba więcej to system uwalnia zasoby poprzez wyłączenie niepotrzebnych aplikacji, w ekstremalnych przypadkach wyłącza też launcher i część podstawowych usług (np. przy grach Gameloft-u).