No i zrobiłem... Nie chciałem się bawić z jakimiś Odinami itp... Wykonanie czynności zgodnie z instrukcją na forum Android (via KIES i KIES Patch) pozwoliło mi zaaktualizowac się do 2.2.1 JPY z 2.1 (niebrandowany, XXJM1 / ECLAIR.XWJM2). Wszystko bez problemów. Wszystkie dane zostały, nawet kontakty. Ustawienia aplikacji systemowych oczywiście się zresetowały (np. przeglądarka, aparat foto itp.). Reszta działa bez problemów - SMS, market etc... Bugów, zwiechów na razie nie odnotowałem.
Ponieważ telefon jest nowy (niecały miesiąc) i w zasadzie bez śmieci nie robiłem resteta - wygląda, że wszystko działa fajnie (ale o plusach aktualizacji vs 2.1 dalej). Nie wiem czy jest KOR (da się sprawdzić bez podłaczenia do KIES? jak?), ale nie mam zamiaru tego zmieniać.

Co do samej aktualizacji (bez żadnych wodotrysków - czyste 2.2.1)...
Telefon upalam intensywnie od dwóch i pół godziny bez przerwy z WiFi, strony, flash, filmy itd (generalnie testownie) i zjdało 28% baterii (z 98 do 70 - zuużycie bateri podaje - wyświetlacz 2h / 95%, WiFi 2h 38 min. / 3%, czuwanie sieci 2h 38 min / 2% - dziwne dane - WiFi powinno zabierać więcej %, ale może w stosunku do wyświetlacza...).
Co do osób które raportują zjadanie baterii - ustawcie usypianie WiFi (przy wyłączonym wyświetlaczu - w ustawieniach zaawansowanych WiFi - takie ustawienie jest domyślne w v.2.1)! Może to pomoże. Jak będę miałdane odnośnie wytrzymania baterii u mnie - dopiszę.
Co do samego systemu - no w porównaniu do 2.1 (oczywiście standardowego bez rootów i innych tricków) - zapier... nicza - tak ogólnie - nie ma lagów i ogólnie bardziej responsywny - jakby ramu dołożył i proca podkręcił. Szczególnie internet. Jest flash - po aktualizacji z marketu w wersji 10.1. O jego funkcjonalności nie będę mówił - flash to kupa... :kijemgo: Ale jest. E-Mail jakby działa stabilniej, a może dlatego, że szybciej... Film w 720p (mam tylko jeden wgrany) o niebo szybicej się przewija i szybciej ładuje względem wersji 2.1.
WiFi - ma mocniejszy zasięg. W mieszkaniu gdzie byłem na granicy zasięgu, teraz mam jedną kreskę. :szok:
Ładniejszy - kolorowe ikonki / inna szata graficzna skrótów itp. :DDD Mało ważne, ale sympatyczne - zmiana na plus. Wygląd marketu (ktoś pisał o tym w wątku) nie ma nic wspólnego z systemem (na 2.1 wyglądał tak samo - choć fakt, że tydzień termu się zmienił). Troche zupgrajdowany przegląd galerii, nowe możliwości ustawienia tapety (nieruchoma). Wkońcu ktoś pomyślał i dodał katalogi do odtwarzacza audio (a nie wszystko w jednym worze) - to najbardziej (obok prędkości działania) pozytywana zmiana jaką odnotowałem.