Przerywanie połączeń, źle działający roaming i brak zapamiętania wyboru sieci

• 13 Odpowiedzi
  • 3261 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kola.kolski

• 39
  • Sprzęt: Samsung Galaxy-S <Froyo>
Witam, zakładam taki wątek bo wszystkie o oprogramowaniu, flash'ach etc. Czy nikt z Was nie ma problemów z rozmowami przez ten telefon?
Krótkie tło: mam tel niebrandowany, froyo 2.2.1, operator PLAY czyli wiadomo większość to roaming na plusie. Jak jestem w mieście(Wrocław) to nie ma problemu. Jednak jak jadę za miasto to się zaczyna ..... tel cały czas pomimo ręcznego wyboru sieci (na PLUS'a) próbuje utrzymać sieć PLAY. Dziwne bo jak w i780 wybrałem ręcznie sieć to pamiętał ustawienie. Tu non stop ustawienie się zmienia i nie wiem od czego to zależy. Np. w tej chwili sprawdziłem i mam Roaming na PLUS'ie ( w zasadzie tak go ustawiłem wczoraj i jest ok) pomimo ze siedzę w centrum Wroca. Często się zdarza, że wejdę do budynku gdzie (być może ) PLUS ma słaby zasięg - tel przełącza sięna coś i ... po połączeniu bo play nie załapie. Czasem pomimo sygnału na maxa jest komunikat - brak sieci danych, połączenie nie możliwe ;) - po co mi dane do wykonania rozmowy. Ogólnie to mnie bardzo wkurza! Telefon robi wszystko, tylko nie dzwoni jak należy!

Czy ktoś w Was drodzy forumowicze ma podobne przypadki (przerywanie połączeń, źle działający roaming i problemy z wyborem ręcznym sieci)?
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2011, 15:34:12 wysłana przez Pieka »

*

Offline Diabell

• **
  • 128
  • Sprzęt: Galaxy SIII, SII, S; Samsung i600
Odp: Problem z połączeniami i wyborem operatora.
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 09, 2011, 15:59:54 »
Mój SGS jest brandem z Plusa, ale chodzi w nim karta Orange. Jeśli chodzi o połączenia głosowe, to jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mnie rozłączył, albo żeby gubił sieć.
Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził...

*

Offline piechucki

• **
  • 206
  • Sprzęt: C600>Touch>Zest>Acer S200>V970>Coolpad F1
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 09, 2011, 16:02:51 »
Co prawda na zupełnie innym sprzęcie, ale zaobserwowałem podobne objawy i przyczyn poszukiwałbym raczej w karcie sim i jakości sieci Play.

*

Offline gomez.pl

• 471
  • Sprzęt: Galaxy S (root), LEO
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 10, 2011, 09:24:53 »
to że Play ma problemy to każdy mądry wie :)
najprościej jest zmienić operatora :p
HTC HD2: Dorimanx
Samsung Galaxy S: Cyanogen Mod v9 stable

*

Offline piechucki

• **
  • 206
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 10, 2011, 09:40:36 »
gomez.pl Czy to jest Twój sposób na rozwiązanie problemu? Czy może na nabijanie postów? Sorry za "atak", ale nic nowego nie wniosłeś... Czytałem (i pisałem) o tym problemie na kilku forach i nikt nic mądrego nie wymyślił, choć propozycji było, że ho ho (jeśli tak się to pisze :) ). Wygląda na to, że Play ma w swojej sieci jakieś dziwne ustawienia i na swoich kartach sim też jakieś "czary mary", które np. albo blokują przejście na zasięg Plusa, albo powodują przełączanie telefonu na automatyczne wyszukiwanie sieci, co może (nie piszę, że ma, ale właśnie "może") mieć mało ciekawy wpływ albo na wysokość rachunków (roaming, internet), albo na zużycie baterii. I nikt sensownego sposobu na to mi nie znalazł :(

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 10, 2011, 10:25:11 »
Mam niebrandowany SGS, używam abo PLAY i niestety ostatnio pojawia się często R i przełącza na Plusa, pobieranie danych z roamingu mam wyłączone. Mimo, że pojawia się roaming to często w ogole nie ma zasięgu, jakoś z tym żyje :)

Połączone: Luty 10, 2011, 10:28:04
to że Play ma problemy to każdy mądry wie :)
najprościej jest zmienić operatora :p

Ciekawe, bo ja zmieniłem z Ery - bo to ona w ogóle u mnie nie miała zasięgu - widocznie nie jestem ten "mądry".
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 10:28:04 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline pietia

• **
  • 140
  • Sprzęt: Galaxy Tab 2 10.1 + HTC 8X
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 10, 2011, 11:48:35 »
Potwierdzam u mnie wystepuje ten sam problem, po wyjezdzie z miasta pojawia sie literka R wszystko dziala pieknie mozna sie dodzwonic do mnie az do powrotu w zasieg nadajnikow play. Najgorsze jest to ze telefon pokazuje pelny zasięg i wlasciewie nie ma sie swiadomosci ze cos jest nie tak, ludzie dzwonia i nie moga sie dodzwonic poniewaz "abonent tymczasowo niedostepny" a na telefonie 4 kreski. Mam też ten sam komunikat przy probie zadzwonienia "brak sieci danych..." i nie pomaga tu reczna zmiana operatora muszę wykonać reset telefonu. Jestem abonentem play juz 3 rok ale takie kwiatki po raz pierwszy zaobserwowalem dopiero na SGS. :-|
HX4700-> Toshiba G900-> Samsung i600-> SPV m650-> SGS->HTC 8X

*

Offline piechucki

• **
  • 206
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 10, 2011, 13:40:33 »
pietia a karta sim cały czas ta sama, czy może zmieniałeś kiedyś (np. uszkodzenie)?

*

Offline pietia

• **
  • 140
  • Sprzęt: Galaxy Tab 2 10.1 + HTC 8X
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 10, 2011, 14:54:04 »
Caly czas ta sama karta od poczatku mojego abo w play. Mialem już urzadzenia z WinMo i nie pamietam takiego problemu dziwna sprawa. Na szczescie 90% czasu jestem w zasiegu play.
HX4700-> Toshiba G900-> Samsung i600-> SPV m650-> SGS->HTC 8X

*

Offline kola.kolski

• 39
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 10, 2011, 22:15:40 »
@gomez -ja głupi, Ty oczywiście mądry.........

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 10, 2011, 22:34:40 »
Panowie, na to niestety nic nie poradzicie :/ Play korzysta cały czas z nadajników Plusa jeśli chodzi o zasięg GSM. Możecie ewentualnie wyłączyć GSM (przypominam niewiedzącym, że rozmowy głosowe można spokojnie wykonywać również na zasięgu 3G) i korzystać z UMTSu, być może wówczas taki problem występować nie będzie choć z drugiej strony Play ma tyle nadajników 3G ile kół ma rower :( Ja, korzystając w SGSie z karty Ery, nigdy takiego problemu nie miałem.
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline piechucki

• **
  • 206
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 10, 2011, 22:35:17 »
kola.kolski Jest taka piosenka bodajże Krajewskiego "Nie jesteś sama"  :E
Koniec OT
A zupełnie poważnie to dopóki Play nie upora się sam z tego typu "smaczkami", dopóty będzie miał, pewnie zasłużenie, operatora drugiej kategorii i nie pomogą tu rewelacyjne taryfy, super usługi i ...  :wink: 4G. Choć muszę przyznać, że zdarzyło mi się rozmawiać (via e-mail) z konsultantem, który "bez pudła" zdiagnozował, że samoprzełączanie się telefonu w automatyczne wyszukiwanie sieci może być spowodowane "czymś" w samym telefonie, a nie siecią. Ale czy wcześniej "coś" na karcie sim nie spowodowało takiego działania telefonu, tego nie udało mi się ustalić. To, że inna karta (na tym samym numerze) w innym telefonie już tego "myku" nie powoduje jest jednak faktem ...

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 10, 2011, 22:36:42 »
Z pewnością część winy ponosi sam SGS. Tu ratunkiem byłaby zmiana radia. Pytanie nasuwa się wówczas jedno: na jakie?
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline kola.kolski

• 39
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 10, 2011, 23:29:25 »
Z pewnością część winy ponosi sam SGS. Tu ratunkiem byłaby zmiana radia. Pytanie nasuwa się wówczas jedno: na jakie?
;p właśne
Powyższe wypowiedzi nie dotyczą żadnego z zadanych pytań. jestem inż w dodatku pracuje w telekomie, troszkę wiem o co kaman. Pytałem o słuchawkę dlaczego nie trzyma ustawień i czy ktoś spotkał problemy. Kilka wypowiedzi było trafnych... Za co dzięki. ps
Dalej sygnału brak...