Jakie są największe wady Galaxy S

• 30 Odpowiedzi
  • 10568 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jakie są największe wady Galaxy S
« dnia: Styczeń 08, 2011, 10:32:38 »
Witam!
Jakie są Waszym zdaniem największe wady telefonu?
Czy połączenia z komputerem przez KIES, czy synchronizacja z Outlookiem was nie denerwują? Czy nie zauważacie częstego tracenia zasięgu?
Dopiszcie Wasze spostrzeżenia z użytkowania telefonu.

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
Odp: Jakie są największe wady Galaxy S
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 08, 2011, 11:05:47 »
Największą wadą jest dla mnie kiepskie wykonanie, po dwóch tygodniach pojawiły się luzy na ramce.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2011, 11:09:53 »
Fakt, trochę trzeszczy, ale to pikuś przy mojej baterii - coś ostatnio mi trzyma tylko 12h przy normalnym (małym) użytkowaniu  :O Denerwuje mnie też gniazdo microUSB, ciężko wcisnąć wtyk od ładowarki.

Jednak jestem ogólnie bardzo zadowolony  :ok:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline goofy3

• 1530
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2011, 11:16:30 »
Mi przy średnim użytkowaniu bateria spokojnie jeden dzień lub dłużej wytrzymuje. Co innego jak gram w Pocekt Legends przez WiFi, wtedy 10min gry - 10% baterii :/ Co do gniazda USB, wtyczka od ładowarki czy kabla wchodzi bez problemu ;) Ale ogólnie też jestem bardzo zadowolony  :mrgreen:

*

Offline elektrykdj

• 29
  • Sprzęt: omnia II, galaxy s
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 08, 2011, 11:35:56 »
Co do baterii, to po pierwszym uruchomieniu telefonu okazuje się, że jest włączony GPS, który wcina baterię. Nie wiedziałem o tym, a bateria schodziła w ciągu jednego dnia.

*

Offline goofy3

• 1530
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 08, 2011, 12:04:09 »
GPS uaktywnia sie w momencie włączenia programu ktory z niego korzysta, to że jest włączony na pasku nie oznacza że pobiera energię. Bylo to juz sprawdzane i omawiane na tym lub innym forum ;)

*

Offline lesrog

• *
  • 74
  • Sprzęt: MIO P550 | MIO P560 | Samsung i600 WM6 | Samsung i900
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 08, 2011, 12:16:25 »
Zuzycie baterii na Froyo 2.2.1 powoduje iz żałuję wydanych pieniędzy na ten telefon. Poza tym drażnią drobiazgi: po wykonanym połączeniu automatycznie nie zamykają się kontakty, a w dialerze nie da się wyszukiwać wg polskich znaków, brak w standardowym lockscreenie wyświetlania terminów /chyba, że nie potrafię tego uruchomić  :E /

*

Offline goldiesr

• 36
  • Sprzęt: Galaxy S + Desire Z
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 08, 2011, 12:33:17 »
dla mnie wady sgs to:
- wykonanie
- wyświetlacz - przekłamane kolory i przekłamana rozdzielczość
- brak dopasowania tekstu do wyświetlacza po powiększeniu strony w przeglądarce
- bateria

*

Offline Tadzik

• **
  • 119
  • ...jeszcze tylko zbudować dom...
    • Mój blog z moim synem w roli głównej. :)
  • Sprzęt: MyPal A636 -> Cruser Sigma B43
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 08, 2011, 12:50:18 »
Wady? Hmmm... Jak dla mnie żadnych, choć do dziś nie udało mi sie ustanowić połączenia z domowym NAS (ale nie jest to priorytet, więc na razie mam to gdzieś).
Bateria przy normalnym użytkowaniu trzyma mi 3 doby (!). Normalne użytkowanie to kilka telefonów / SMSów dziennie, w domu update i synchronizacja po WIFI, na noc włącz mi się tryb "samolotowy" (Timerrific rządzi).
Mimo dwukrotnego upadku bez osłonek z wysokości nieco ponad metr na panele nic mu nie jest, nic nie jest obluzowane i nic nie wchodzi ciasno. Jest perfekcyjnie.
Problemy softwareowe to w sumie ew. niedogodność a nie problem, bo mnogość  softu w Android Market rozwiązuje chyba każdy problem (choć nie zawsze gratis).
640K of memory should be enough for anybody.
[Bill Gates,1981]

*

Offline goofy3

• 1530
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 08, 2011, 12:51:22 »

W ustawieniach przeglądarki włącz "automatyczne dopasowanie" ;) Aby tekst się dopasował należy dwa razy tapnąć na ekran po przybliżeniu.

*

Offline goldiesr

• 36
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 08, 2011, 13:43:23 »

W ustawieniach przeglądarki włącz "automatyczne dopasowanie" ;) Aby tekst się dopasował należy dwa razy tapnąć na ekran po przybliżeniu.
to nie załatwia sprawy. powiększa za mało w niektórych przypadkach. dlatego jest to wg mnie wada.

*

Offline vacki

• 41
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 08, 2011, 13:53:36 »
wady:
dość kiepska obudowa
potrzeba trochę programów się naszukać i doinstalować jeżeli chce się osiągnąć wiele z tego telefonu :)

*

Offline goofy3

• 1530
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 08, 2011, 13:54:19 »

to nie załatwia sprawy. powiększa za mało w niektórych przypadkach. dlatego jest to wg mnie wada.

Powiększasz ile chcesz i potem dwa tapniecia

*

Offline Kamill

• 357
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 08, 2011, 15:33:45 »
Ja zamiast wyszukiwać na siłę wad, postaram się obalić niektóre wypisane...

Bateria: u mnie trzyma 2-3 dni, zakładając normalne użytkowanie. Przy bardziej intensywnym, pociągnie cały dzień. 2.2.1 JPU, 3G/WiFi włączam tylko na żądanie, jasność automatyczna.

Ekran: przekłamane kolory? Chyba po to się kupuje telefon z SuperAMOLEDem żeby cieszyć wzrok genialnymi kolorami i konstrastem.
Przekłamana rozdzielczość? Jak ktoś patrzy na ekran przez lupę albo siedzi dosłownie z nosem w komórce to tak, widać piksele. W codziennym użytkowaniu kompletnie się tego nie zauważa.

Ramka: tak, trzeszczy. Ale tylko w jednym miejscu i to na dodatek takim, że w codziennym użytkowaniu nie ma prawa się odezwać. Jeśli komuś naprawdę aż tak to przeszkadza to może coś podłożyć między baterię a klapkę.

Jakość wykonania: bez zastrzeżeń. Dzięki plastikowi telefon waży bardzo mało. Zresztą, za tą cenę nie ma co się spodziewać metalowego unibody.

Bugi w sofcie: są alternatywne aplikacje, warto też zrobić update do nowej wersji.

A propos update'u, to może być uznane za wadę - opóźnienia w oficjalnej aktualizacji Froyo. Ale dla chcącego nic trudnego, są nieoficjalne wersje 2.2.1, wystarczy wgrać je Odinem albo spatchować Kiesa.

Coś jeszcze wymyślicie?

*

siwy25leszno

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 08, 2011, 18:39:09 »
kamil ma racje ...  XDA i macie szybkie ROMy  bardzo wczesnie  troche checi  JA NIE MAM ZADNYCH WAD do tego tel  jest boski

*

Offline goldiesr

• 36
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 08, 2011, 19:01:38 »
goofy3 albo ja czegoś nie rozumiem albo nie wiem co...
co z tego, że powiększę sobie do wymaganej wielkości, skoro po tapnięciu 2x dopasowuje do ekranu zmniejszając stronę? nie o to chodzi! strona ma zostać w takim samym rozmiarze a tekst ma być dopasowany do ekranu bez zmiany wielkości czcionki.

...
Ekran: przekłamane kolory? Chyba po to się kupuje telefon z SuperAMOLEDem żeby cieszyć wzrok genialnymi kolorami i konstrastem.
Przekłamana rozdzielczość? Jak ktoś patrzy na ekran przez lupę albo siedzi dosłownie z nosem w komórce to tak, widać piksele. W codziennym użytkowaniu kompletnie się tego nie zauważa.

...
wiesz, ja codziennie korzystam z przegladarki i widzę tą przekłamaną rozdziałkę. weź sobie hd2 z andkiem do ręki i sam zobaczysz i nie będziesz musiał używać lupy...
superamoled ma cieszyć gienialnymi kolorami? chyba u samsunga. każdy telefon od samsunga z danej półki na tle konkurencji ma przesadzone kolory. nie tylko w przypadku samoled. więc nie pisz bzdur, bo nie o to chodzi, żeby na siłę podsycać kolory.

*

Offline gomez.pl

• 471
  • Sprzęt: Galaxy S (root), LEO
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 08, 2011, 19:13:58 »
- trzeszcząca obudowa
- słabej jakości zdjęcia (htc topaz robi lepsze)
- brak diody sygnalizującej zdarzenie
HTC HD2: Dorimanx
Samsung Galaxy S: Cyanogen Mod v9 stable

*

Offline goofy3

• 1530
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 08, 2011, 19:31:45 »
goofy3 albo ja czegoś nie rozumiem albo nie wiem co...
co z tego, że powiększę sobie do wymaganej wielkości, skoro po tapnięciu 2x dopasowuje do ekranu zmniejszając stronę? nie o to chodzi! strona ma zostać w takim samym rozmiarze a tekst ma być dopasowany do ekranu bez zmiany wielkości czcionki.

No nie wiem, chyba ja czegoś nie rozumiem, nawet filmik Ci nagrałem jak to działa, jakoś słaba, ale widać o co chodzi ;)

MOV 0029

*

Offline goldiesr

• 36
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 08, 2011, 19:54:06 »
goofy3 ok to mi działa na romie od darky`ego. na stokowym po ustawieniu w opcjach autodopasowania nie działało.

*

Offline goofy3

• 1530
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 08, 2011, 19:58:27 »
Hmm, to nie wiem, testowałem sporo romów, w tym oficjalne, zawsze to działało... Nawet na stockowym Plusa jak i pierwszym Froyo Ery.

Pozdrawiam

*

Offline JacekSziN

• 49
  • Sprzęt: Galaxy S
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 08, 2011, 22:28:58 »
-wygląd stylizowany na wzór iPhone
-brak diody sygnalizującej zdarzenia
-brak AutomMapy (ale to bardziej wina androida niż Galaxy :P)
-brak wyjścia HDMI :wink:

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 08, 2011, 23:52:27 »
@JacekSziN: dwie sprawy... Po pierwsze jeśli Ci taki wygląd nie odpowiada to po co kupowałeś? To jak telefon wygląda wiadomo już przed zakupem,  a wada to raczej coś o czym przed zakupem nie wiesz a występuje i wkurza. Po drugie brak Automapy to raczej wina producenta tego programu a nie Androida, ani tym bardziej telefonu!

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 08, 2011, 23:57:52 »
nooo kolega Jacek torche polecial z tymi wadami..

*

Offline goofy3

• 1530
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 09, 2011, 01:29:53 »
DIody nie ma, ale jest BLN.
HDMI nie ma, ale jest kabel miniusb->hdmi. Jest w ogóle jakiś PDA z wyjściem HDMU?

EDIT: Nikt o tym nie wspomniał, ja dawno tego nie miałem w PDA, ale za jedna z najważniejszych wad należy uznać brak diody/lampy błyskowej aparatu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2011, 01:44:49 wysłana przez goofy3 »

*

Offline Kamill

• 357
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 09, 2011, 09:09:26 »
wiesz, ja codziennie korzystam z przegladarki i widzę tą przekłamaną rozdziałkę. weź sobie hd2 z andkiem do ręki i sam zobaczysz i nie będziesz musiał używać lupy...
superamoled ma cieszyć gienialnymi kolorami? chyba u samsunga. każdy telefon od samsunga z danej półki na tle konkurencji ma przesadzone kolory. nie tylko w przypadku samoled. więc nie pisz bzdur, bo nie o to chodzi, żeby na siłę podsycać kolory.
Wcześniej miałem Diamonda, gdzie jest ekran 2,8" z rodzielczością VGA, więc dpi jest jeszcze większe (286ppi) niż u HD2 (4,3", WVGA, 217ppi) i naprawdę KOMPLETNIE mi NIE przeszkadza "przekłamana" rozdzielczość na SGS.
Tak, SuperAMOLED ma genialne kolory. Tak, w porównaniu do innych ekranów są przesycone. A raczej to inne ekrany wydają się mdłe przy SGS.
Nie bardzo rozumiem, po co ciągle masz tego SGSa skoro tak Ci się nie podoba? Zresztą, nie ma co dalej ciągnąć tej dyskusji, bo równie dobrze moglibyśmy pogadać o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą (lub na odwrót), wyższości Intela nad AMD (lub na odwrót), wyższością napędu na tył nad napędem na przód (lub na odwrót) itp. itd. Widocznie każdy inaczej odbiera ekran SGSa, zarówno jego kolory, jak i rozdzielczość. Ja w każdym razie, kiedy pytają mnie (:D) czy znowu bym kupił SGSa, powiedziałbym że z całą pewnością tak.

Brak diody sygnalizacyjnej i brak flasha - z tymi wadami mogę się zgodzić.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2011, 09:15:19 wysłana przez Kamill »

*

Offline JacekSziN

• 49
  • Sprzęt: Galaxy S
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 09, 2011, 11:47:56 »
@JacekSziN: dwie sprawy... Po pierwsze jeśli Ci taki wygląd nie odpowiada to po co kupowałeś? To jak telefon wygląda wiadomo już przed zakupem,  a wada to raczej coś o czym przed zakupem nie wiesz a występuje i wkurza. Po drugie brak Automapy to raczej wina producenta tego programu a nie Androida, ani tym bardziej telefonu!

Kupiłem Galaxy S, ze względu na jego możliwości a nie wygląd (miał już ładnego HTC Diamnoda i na ładnym designe się kończyło)
A co do Auto Mapy to rzeczywiście wina producenta :wink:

DIody nie ma, ale jest BLN.
HDMI nie ma, ale jest kabel miniusb->hdmi. Jest w ogóle jakiś PDA z wyjściem HDMU?

http://andlet.pl/2010/06/wyjscie-hdmi-w-telefonach-z-androidem/

Fajnie byłoby bezpośrednio z telefonu obejrzeć sobie na telewizorze filmik w FullHD tym bardziej, że można ustawić dźwięk w 5.1

a BLN nie spełnia moich oczekiwań

Każdy ma swoje wady i zalety zależy czego oczekuje od telefonu  B)

*

Offline daniol

• **
  • 132
  • Sprzęt: samsung i9000
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 09, 2011, 12:00:43 »
dawno nie bylem tak zadowolony z telofonu jedyne realne wady jakie mi przeszkadzaja to brak diody w aparacie i bardzo slabej jakosci zdjecia w gorszym oswietleniu moja stara omnia robi duzo lepsze galaxy potrafi przy tym samym oswietleniu nakrecic lepszy film niz zdjecie nie wiem czym to jest spowodowane mozliwe ze to cos z softem
nokia 7650>eten X800>samsung i900> samsung i9000 8GB+16GB
2.2.1 i9000XXJPY Darky'S 7.7

« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 09, 2011, 20:18:44 »
Ja również uważam galaxy s za najlepszy telefon jaki miałem, a było tego troszkę  :wink: . Z wad napewno wymienię odrobinę za słabą baterie, i jak post wyżej brak diody doświetlającej + kiepskie zdjęcia. Co do jakości wykonania i plastików, to mogło być lepiej ale z pewnością nie narzekam - jak za tą kasę jest ok. Warto jeszcze dodać niepewny los aktualizacji, ale to już wada wszystkich samsungów - HTC jest pod tym względem dużo lepszy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 00:28:27 wysłana przez zajchow »

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 09, 2011, 22:59:49 »
Litości co niektórzy "panowie" !
 Nie zachowujcie sie jak blondynka, której w najważniejszym momencie padły baterie w wibratorku   :P
A to za plastikowy, a to za śliski, za kolorowy wyświetlacz, brak AutoMapy, stylizowany na iPhona i może jeszcze brak obudowy w kolorze PINK i szorstkiego języka  ?  :O~
Generalnie dla mnie dużą wadą jest brak flasha i słabsze zdjęcia w słabym świetle i oczywiście cyrki z Kiesem, choć najnowsza wersja chyba się już z tych błędów wyleczyła.
Jednak uważam SGSa za bardzo udany sprzęt, a cała masa softu w markecie pozwala zrobić z niego-jak to mówi kol. @siwy25-OGIEŃ  :E
Naturalnie każdy ma prawo do swojej opini, ale bez przesady.
Pozdro

« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 10, 2011, 17:30:21 »
Właśnie zapoczątkowałem dyskuję by wyjawić te mniej oczywiste wady. Oczywistą oczywistością są cechy zewnętrzne, ale jakie są największe wady w użytkowaniu telefonu?