Garść pytań

• 11 Odpowiedzi
  • 3590 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Torsen

• *
  • 71
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
Garść pytań
« dnia: Maj 06, 2011, 17:26:08 »
Witam
Jestem świeżo upieczonym właścicielem SGS. Po kilku dniach użytkowania sprzętu nasuwa się kilka wątpliwości. Uprzejmie proszę o ich rozwianie :)

1. czytałem o tym, że SGS charakteryzuje się stosunkowo dobrą baterią. Po emocjach związanych ze świeżym zakupem ;) przeszedłem już do normalnego używania telefonu - ok. 30 minut rozmów dziennie, 10 minut przeglądania internetu przez wifi, aktualizacja pogody, obsługa kalendarza itp. Zaznaczam, że w miejscu, w którym używam telefonu, zasięg GSM jest raczej słaby lub zanikający, co oczywiście wpływa negatywnie na zużycie baterii, ale do tej pory telefon nie dotrwał jeszcze 2 dni na jednym ładowaniu, a np. zeszłej nocy, nie używany w ogóle, spuścił 50% baterii! Mogło działać jakieś przypomnienie z kalendarza związane z całodziennym wydarzeniem, ale nic nie jęczało, ani nie świeciło chyba, rano zaś zobaczyłem informację na pasku u góry. Czy takie zapotrzebowanie na energię jest normalne w tym sprzęcie? Te 50% przez noc z pewnością nie i może na coś wskazywać, ale nie wiem na co. Jednak przy "normalnym" używaniu, jak opisałem wyżej, 2 dni chyba powinien wytrzymywać?

2. Czy bateria wymaga formowania ("formatowania")? Wydaje mi się, że nowoczesne akumulatory nie mają już takich wymagań i ja formowania nie prowadziłem. Czy to błąd?

3. Czy dialer umożliwia znajdywanie kontaktów po nazwiskach? Wygląda na to, że nie, ale być może jest gdzieś jakaś opcja do odhaczenia, a ja o tym nie wiem. Po otwarciu dialera mogę wybierać tylko po imieniu lub po numerze telefonu. Kontakty zaimportowałem przez gmail i uwzględniają one pozycje imion i nazwisk.

4. W jaki sposób "poruszać się" po otwartych w tle aplikacjach? Systemowy menedżer zadań pozwala jedynie sprawdzić, co działa i zamknąć wybrane lub wszystkie elementy. Ale czy da się sprawić, by działającą w tle aplikację odpalić na ekran? W WM wystarczyło dwukrotnie ją tapnąć, w Androidzie najwyraźniej to nie działa.

5. Gdzie znajdują się pliki ze zdjęciami "galeria tapet"? Chciałem sprawdzić ich rozdzielczość i rozmiary, aby na tapetę wrzucić jakieś zdjęcie z zewnątrz.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2011, 18:13:49 wysłana przez Torsen »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Garść pytań
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2011, 19:20:35 »
A jaki masz w ogóle ROM?

Ad.1 U mnie trzyma max 20h - mam poustawiane profile i na noc wyłącza mi się GSM
Ad.2 Baterii nie trzeba formować, ale można.
Ad.3 Nie używam dialera do szukania kontaktów ale chyba się nie da po nazwisku.
Ad.4 Przytrzymaj dłużej środkowy klawisz to zobaczysz ostatnio otwarte i menadżera zadań. A najlepiej zmień launchera na np. GoLauncher Ex - tam są pokazane aplikacje działające w tle, Launcher Pro - działa to wszystko szybciej i lepiej niż standartowy

« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2011, 19:23:05 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Torsen

• *
  • 71
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2011, 19:39:55 »
A jaki masz w ogóle ROM?
Tak jak pisałem na PW: jest to ROM brandowany z Ery. Sam nie dokonywałem przy nim żadnych zmian, bo się na tym kompletnie nie znam.
Ad.1 U mnie trzyma max 20h - mam poustawiane profile i na noc wyłącza mi się GSM
A jakiego programu do tego używasz? Jest ich chyba sporo, ale nie ma sensu testować wszystkich, skoro ktoś już to zrobił.
Ad.2 Baterii nie trzeba formować, ale można.
A to zwiększa jej wydajność?
Ad.3 Nie używam dialera do szukania kontaktów ale chyba się nie da po nazwisku.
Nie chodzi mi o szukanie kontaktów, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodzi mi o to, że zamierzam zadzwonić do Jana Kowalskiego, więc wybieram na klawiaturze numerycznej "JAN" albo "KOWALSKI" (ewentualnie kilka pierwszych liter). "Janów" zwykle w książce telefonicznej jest więcej niż "Kowalskich", dlatego przyzwyczaiłem się na WM do wybierania po pierwszych literach nazwiska. Trochę mi tego brakuje, ale tragedii oczywiście nie ma.
Dzięki za odpowiedzi.
Aha, jeszcze to głupiutkie pytanie o tapety. Po dłuższym tapnięciu w wolne miejsce pulpitu można zmienić tapetę np. z Galerii tapet. Szukam tej galerii wśród plików systemowych, aby podejrzeć ich parametry (choćby szerokość i wysokość w pikselach), ale nie mogę ich znaleźć.

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2011, 19:53:04 »
1. Zalezy od ROM-u, mi wytrzymuje 1-2 dni, zaleznie jak uzywam.
2. Co czlowiek to pogdlad w tej sprawie, ja swoje formowalem, choc robilem to raczej z przyzwyczajenia. Jesli cos jest niehalo z bateria po zmianie romu to wypada zrobic wipe statusu baterii- wykonuje sie to z poziomu recovery.
3. Zalezy od ROM-u.
4. Tak jak napisal Tomaszkap, jesli to nie wystarcza to moze jakis Advanced Task Manager?
5. Wrzuc po prostu foto i ustaw na tapete, bedzie ok.

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2011, 20:56:33 »
Re, w jakim romie miałeś wyszukiwanie po nazwisku? Lub moze znasz nazwę moda jaki był tam użyty? Sporo romow miałem i nigdy czegoś takiego nie miałem... Dialer z WM to chyba jeden z jego największych plusów, przydałby sie taki w andku :)

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2011, 21:18:24 »
Moj blad, to zdaje sie tak dzialalo po posortowaniu by nazwiska byly z przodu, jednak moge sie najzwyczajniej w swiecie mylic, przepraszam.

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 06, 2011, 21:23:02 »
Szkoda, a juz miałem nadzieję że cos sie  w tym ruszyło temacie  ;)

*

Offline slako35

• *
  • 55
  • Sprzęt: SGS I9000
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 06, 2011, 21:32:01 »
GO Contacts v1.17 podobno można sobie sortować jak dusza zapragnie :)

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 06, 2011, 22:12:12 »
Ad.1 Używam obu naraz: Phone Weaver (płatny) i darmowy Sweet Dreams
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline mygalax

• 39
  • Sprzęt: LG SWIFT 3d . Galaxy S 8gb
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 06, 2011, 22:53:27 »
goofy przeciesz możesz szukać po nazwisku wchodzisz  w kontakty więcej ustawienia wyświetlania i masz do góry sortuj według imię lub nazwisko i sortuj kontakty według najpierw imię lub najpierw nazwisko

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 06, 2011, 22:55:05 »
mygalax rozróżniasz hasło dialer od kontakty? Widzisz różnicę?

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 06, 2011, 23:10:23 »
przeciesz
:D

Mozna sprobowac ew. jakas zewnetrzna aplikacje dialera, moze to pomoze.