zmiana rozdzielczości

• 5 Odpowiedzi
  • 2118 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zmiana rozdzielczości
« dnia: Wrzesień 18, 2009, 18:54:57 »
Nie wiem czy ktoś wcześniej wpadł na ten pomysł - jeśli tak to sorki za odgrzewanie kotleta :P - ale tak sobie myślałem niedawno nad poprawieniem płynności działania naszej tośki. Jak wiadomo jedynym problemem jest grafika, a że nie ma co liczyć na sterowniki do niej to może dało by rade chociaż zmienić (zmniejszyć) rozdzielczość ekranu (coś ala zmiana rozdziałki na zwykłym kompie ;) ) ? Bo właściwie poco nam 800x480 jak wystarczyłoby chociażby 600x360 czy 400x240 ? A po zamianie na którąś z tych rozdzielczości zapewne tośka miałaby już łatwiej np. z obracaniem ekranu czy animowaniem na landscapie. Zdaje sobie sprawę że może być to na pierwszy rzut oka trochę nienormalne ale z drugiej strony jeśli miałoby to poprawić płynność działania to myślę że można by trochę nad tym pogłówkować. Bo co właściwie odpowiada za to że w naszych tośkach jest taka a nie inna rozdziałka ? (oczywiście poza tym że sam ekran jest tak zbudowany :P ) Czy nie ma jakiegoś psełdo-sterownika który można by zcrackować, zmniejszyć rozdzielczość ekranu i rozciągnąć na pełny ekran?
Mam nadzieje że choć trochę obrysowałem mój pomysł i ktoś go jakoś skwituje ;)
Z góry mówię że są to tylko moje przemyślenia :P jeśli nawet głupio myślę to bez złośliwości proszę :PP

*

Offline rad00

• **
  • 140
  • Sprzęt: Toshiba G900 SPV M3000 SE X1 Sony U
Odp: zmiana rozdzielczości
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 18, 2009, 19:04:49 »
jak kto lubi mi tam obecna rozdzielczość nie przeszkadza raczej bym nie skorzystał z takiej opcji  :P

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 18, 2009, 19:16:40 »
Czy nie ma jakiegoś psełdo-sterownika który można by zcrackować, zmniejszyć rozdzielczość ekranu i rozciągnąć na pełny ekran?
Pytaj się Cotulli, ale odpowiedzi raczej nie dostaniesz. Taka sztuczka jest w jego romie na flame.
Do gier masz alternatywne GAPI.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 18, 2009, 19:22:04 »
nie chodzi mi o gry tylko żeby cały system działał na jakiejś ustalonej rozdzielczości ...

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 18, 2009, 19:44:23 »
Nie jest to moze zmiana rtozdzielczości, ale podobny efekt (miedzy innymi powiękrzenie czcionek i ikonek) uzyskuje sie zmieniajac parametr DPI, można to zrobic poprzez edycje rejestru. Od razu dodam że przed takimi próbami warto zrobić backup i poczytać jakie są standardowe wielkości.
Samej rozdzielczosci nie zmieni ale wielkość obiektow na ekranie (oraz ich ilość) na pewno

Pozdr

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2009, 06:01:53 »
Żeby taka zmiana rozdzielczości była możliwa nie wystarczy nawet możliwość jej zmiany przez sterownik modułu grafiki - jeszcze ekranik musiałby być w stanie łyknąć sygnał z tego modułu.