Witajcie,
użytkuję Tośkę G900 z odbiornikiem GPS Bluetooth. Używam Automapy i generalnie oba te urządzenia funkcjonują bez zarzutu.
Mam jednak jedno pytanie, dotyczące pewnego zachowania się Toshiby:
na początku krótki opis.
- włączam Automapę i odbiornik GPS
- urządzenia były już wczeniej sparowane, odbiornik GPS widnieje w liście urządzeń, ustawienia portów według postu umieszczonego na forum.
- mimo wszystko po uruchomieniu Automapy na ekranie pojawia mi sie POWIADOMIENIE , że mój odbiornik GPS próbuje połączyć się z G900, naciskam OK i zostaję poproszony o podanie kodu 0000, a następnie o wybranie rodzaju połączenia (port szeregowy). W tym czasie w Automapie widnieje cały czas komunikat "szukam sygnału GPS".
- po zatwierdzeniu ostatniej w.w. operacji komunikat "szukam sygnału ..." nadal pozostaje, więc wybieram w AM polecenie "minimalizuj", poczym przechodzę w ustawienia Bluetooth i definiuję "Nowy port wychodzący" dla odbiornika.
- przełączam się z powrtoem na AM i już od tej pory wszystko działa OK.
Moje pytanie:
- dlaczego za każdym razem gdy włączam AM i odbiornik wyżej opisana sytuacja się powtarza ?
- czy istnieje możliwość żeby G900 zapamiętała urządzenie na stałe i przypisany do niego port wychodzący ?
- dlaczego mimo że mój odbiornik cały czas widnieje w liście urządzeń Bluetooth w g900, to po włączeniu AM zawsze pojawia się POWIADOMIENIE o próbie jego połączenia z g900 ?
Jako dodatkową informację dodam, że odbiornik jest na stałe podłączony do zasilania w samochodzie (bagażnik) , telefon zabieram z sobą do domu, po odpaleniu samochodu podłączam telefon do zasilania i automatycznie też odbiornik się włącza. (wczesniej jest wyłączony z racji , że moje gniazda zapalniczek nie działają gdy nie ma klucza w stacyjce i wtedy w nocy odbiornik GPS się zazwyczaj wyłąduje i wyłączy)
Dzięki z góry za pomoc.