Witam wszystkim posiadaczy Toshiby G900.
Kilka dni temu i ja stałem się jej szczęśliwym posiadaczem. Wcześniej przestudiowałem wiele tematów w tym dziale, starając się maksymalnie przygotować do jej użytkowania. Mimo wszystko jest kilka rzeczy o które chciałbym zapytać, albo ze względu na brak podobnego wątku, albo jego niewystarczające rozwinięcie.
Obecnie wgrany jest system po
Full DoC Format który wykonałem przed instalacją C&C autorstwa globalbus, a który niestety szybko wyleciał.

Zacznijmy więc od początku.
1. Sprawa klawiszy Contacts/Messeging. Często zdarza się, że po wciśnięciu któregoś z nich (zazwyczaj tyczy się to obu klawiszy w jednym czasie) wyskakuje komunikat o niemożliwości otworzenia programu do którego odnosi się skrót ("Error opening target shortcut or locating the target filename."). Uruchomienie obu programów z menu Programs albo poprzez wybranie stosownej opcji z ekranu Today (w przypadku wiadomości) działa prawidłowo. Żeby przywrócić skróty do życia muszę wejść w Settings -> Buttons i ponownie przyporządkować stosowne programy (pomimo, że według listy wszystko jest OK). O dziwo problem nie dotyczy klawisza uruchamiającego przeglądarkę internetową (pod który przypisałem Operę). Ktoś spotkał się z tym problemem? Szukałem stosownych wpisów w rejestrze, mając nadzieję, że może dam uda się coś ustawić "na sztywno", ale mogłem ich nie zauważyć, ekspertem nie jestem. Problem może nie jest wielki, ale bywa uciążliwy.
2. Swego czasu zachciało mi się przetestować program Lock będący w standardzie (ten który pozwala odblokować ekran za pośrednictwem czytnika linii papilarnych). Ustawiłem w nim hasło, zaakceptowałem zmiany i odłożyłem telefon. Blokada ewidentnie nie działała. Stwierdziłem, że do szczęścia potrzebna mi nie jest, ale nie mogłem ponownie wejść w jej ustawienia (wywoływanie programu Lock z menu powodowało jego pojawienie się i natychmiastowe zniknięcie). Horror rozegrał się później. Okazało się, że blokada łaskawie zadziałała, jednak przy próbie odblokowania wyskakiwało okno z miejscem na hasło i... od razu znikało. Program się zapętlił do tego stopnia, że nie szło wpisać hasła więc telefon był cały czas zablokowany. SR nie pomógł, bo nie mogłem ponownie wejść w ustawienia programu i go zdezaktywować. Ostatecznie z pomocą przyszedł HR, a wraz z nim wszelkie ustawiania poszły w las. Stąd moje pytanie - czy ktoś spotkał się z takim problemem i czy udało mu się go rozwiązać jakoś inaczej niż poprzez HR? Właściwie teraz pytam z ciekawości, bo po czymś takim wcale nie mam zamiaru ponownie próbować uruchamiać tego programu...
3. Sprawa instalacji oprogramowania poprzez pliki .exe. Przyznaję się, że jest to moje pierwsze urządzenie z WM na pokładzie więc mogę popełniać jakiś podstawowy błąd. Mimo wszystko proszę o pomoc. Pobrałem WinRAR na PDA i nie idzie go zainstalować. Za każdym razem informacja o tym, że jest to nieprawidłowa aplikacja dla PocketPC. Ta sama sprawa tyczy się programu MagicSS i Transcriber (z oficjalnej strony Microsoftu). Czy może do zainstalowania takich aplikacji potrzebny jest ActiveSync czy coś w tym rodzaju? Przyznam się, że nie korzystałem nigdy z tego programu (szczególnie, że korzystam z systemu spod znaku Pingwinka), więc jeśli ktoś jest w stanie pomóc - będę wdzięczny.
4. Sprawa czwartej metody wprowadzania tekstu (Poza Block Recognizer, Keyboard i Letter Recognizer) czyli Transcriber. Czy jest w ogóle możliwość korzystania z tej funkcji w sposób natywny (czyli poprzez oryginalny Transcriber wbudowany w WM)? Swego czasu miałem kilka urządzń z WM w ręce i pamiętam, że ta funkcja naprawdę mi się przydawała. Jest w ogóle jakakolwiek szansa na jej skorzystanie (już nawet poza oryginalnym Transcriber-em)?
5. W wątku o edycji rejestru znalazłem wiele ciekawych modyfikacji, ale zauważyłem, że niektórzy udostępniają gotowe pliki .cab z tymi że. Jak taki plik wygenerować? Wiem, że można zrobić swego rodzaju zrzut rejestru, ale ciekaw jestem jak to wygląda właśnie z plikami .cab.
6. Czy istnieje jakaś możliwość usunięcia Opery 8.65 która znajduje się w standardzie w tym ROM-ie? Zainstalowałem najnowszą wersję i nie ma potrzeby trzymania tamtej, szczególnie że pewnie zajmuje też trochę miejsca (a wiadomo, że w tym modelu każdy skrawek MB jest ważny).
7. Czy można wyłączyć automatyczne pojawianie się klawiatury ekranowej przy polu do wpisywania tekstu? Często jest tak, że pojawia się ona automatycznie, nawet kiedy mamy wysuniętą klawiaturę sprzętową, a biorąc pod uwagę jej rozmiar, taki "wyskok" podczas korzystania z telefonu w położeniu poziomym zabiera bagatela połowę ekranu... Nie chodzi mi tu jednak o całkowite pozbycie się jej, gdyż czasami się przydaje. Chodzi tylko o to żeby sama nie wyskakiwała, chyba, że sam ją wywołam.
8. Zmiana taktowania procesora. Wpadł mi w ręce program XCPUScaler - czy warto go używać? Z tego co wiem G900 ma wbudowany program do dynamicznej zmiany taktowania. Z moich dotychczasowych obserwacji wynika, że przy wykorzystaniu tego wbudowanego modułu bateria trzyma dłużej. Fakt faktem, wszystko działa wolniej, ale w większości przypadków nie potrzebuję wszystkiego w wersji ekstra szybkiej. Więc jak - pozostać przy tym rozwiązaniu, wykorzystać w/w program, czy może coś zupełnie innego?
Najlepiej byłoby gdyby te problemy rozwiązały stosowne modyfikacje rejestru, ale zdaję sobie sprawę, że pewnie nie zawsze się tak da. Mimo wszystko staram się unikać dodatkowego oprogramowania, chyba że jest ono naprawdę niezbędne.
To byłoby chyba tyle pytań na teraz. Zapewne coś mi się jeszcze przypomni, więc nie omieszkam zapytać w przyszłości.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odpowiedzi