Gwarnacja w G900

• 18 Odpowiedzi
  • 2311 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Mateunio

• 429
  • BMW E34 Driver
  • Sprzęt: SGS III 20GB
Gwarnacja w G900
« dnia: Kwiecień 19, 2009, 13:46:04 »
Witam. Kupilem Toshiba od pewnej osoby. Z kolei ona kupila ja 05.2008 w MixElectronix, tyle za na drugim koncu polski. Jak oddac telefon na gwarancje? Gdzie go oddac?
Tylny naped jest jak sex. Po co jechac na recznym, jak mozna dac w piz*e

*

Offline saknis

• 696
  • Sprzęt: HTC Hero
Odp: Gwarnacja w G900
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 19, 2009, 13:54:07 »
W swoim MixElectronics podejrzewam ;)

*

Offline Mateunio

• 429
  • BMW E34 Driver
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2009, 13:55:44 »
Tzn w Mixie w mojej okolicy?

*

Offline mc_piccolo

• **
  • 159
  • Mail w awatarze
  • Sprzęt: Nokia N91 + Era G1 z Google :)
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 19, 2009, 13:57:36 »
Tzn w Mixie w mojej okolicy?
Dokładnie tak
Nokia 5110 -> Sagem MyX-1 twin -> Sony Ericsson K508i -> SPV C600 -> HTC Universal -> Nokia 6100 -> Toshiba G900 -> Nokia N91 ->  HTC Dream G1

*

Offline Mateunio

• 429
  • BMW E34 Driver
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 19, 2009, 13:59:31 »
I rozumiem ze koniecznie trzeba wgrac standardowego 6.0? Tylko jest pewne ale. Moja byla sez simlocka a jak wgram windowsa z playa? Uznaja to?

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 19, 2009, 14:04:46 »
Jest rom 3.07, ponoć on jest w playu teraz :) Ponoc... sprawdz.

*

Offline Mateunio

• 429
  • BMW E34 Driver
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 19, 2009, 14:05:59 »
Ale moja byla kupiona bez simlocka. a ja wgram 6.0 z playa. I czy to uznaja jako orginal i naprawia telefon?

*

Offline saknis

• 696
  • Sprzęt: HTC Hero
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 19, 2009, 14:33:34 »
Nie widać, że jest z playa, ponieważ play nie ingerował w rom ;)

*

Offline joy1

• 28
  • Sprzęt: G900
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 20, 2009, 13:25:35 »
co do tego czy Ci przyjmą w twoim mixie to mogą ale NIE MUSZĄ  podobnie jest z vobisem z mojego przykładu kupiłem coś w częstochowie a u mnie w miejscowości mi powiedzieli że z reklamacją to tam gdzie kupiłem.... ponieważ każdy sklep vobisu to inny właściciel i im się nie uśmiecha bekać za wysyłkę skoro nic na tym nie zarobili. Obyś miał innaczej.  :ohreally:
Toshiba G900
ROM 20954 + kuchnia felixa update 26.03

*

koldasz

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 20, 2009, 18:13:00 »
robilem w mixie i jezeli sklep w twojej okolicy nalezy do mixa z grzegorzecka krakow to nie bedzie problemu; gorzej jak trafisz na ajenta/licencjobiorce wtedy kapa/du..a. jak co to css cI pozostanie

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 21, 2009, 09:59:53 »
css cI pozostanie

ccs a nie css :) cyfrowe centrum serwisowe :) nie polecam, wiem jakie się tam jaj dzieją w nim, mam styczność na codzień z tym serwisem więc mogę powiedzieć że potrafią nawet zgubić telefon :) tak zgubić:

przykład? potrafią wysłać telefon "@%!" wie gdzie, zgubić numer listu przewozowego i wypierać się że nie ich wina :P lol
i teraz telefon idzie już czwarty miesiąc przez zakrzywioną czasoprzestrzeń firm kurierskich....
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline sylwek2k

• *
  • 63
    • fotki :)
  • Sprzęt: Tosia G900
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 22, 2009, 12:14:16 »
co do tego czy Ci przyjmą w twoim mixie to mogą ale NIE MUSZĄ  podobnie jest z vobisem z mojego przykładu kupiłem coś w częstochowie a u mnie w miejscowości mi powiedzieli że z reklamacją to tam gdzie kupiłem.... ponieważ każdy sklep vobisu to inny właściciel i im się nie uśmiecha bekać za wysyłkę skoro nic na tym nie zarobili. Obyś miał innaczej.  :ohreally:
To Ci zle powiedzieli.. :P
a poza tym, nie bekaja za wysylke, bo za to placi serwis :P
Z franczyzna jest tak, ze nie musza sie wieloma rzeczami przejmowac, ale z drugiej strony, musza cierpiec za innych ;)
PS nie dotyczy to niezgodnosci towaru z umowa... tu trza dotrzec dokladnie do punktu sprzedazy, w ktorym sie kupilo...
Napisane: Kwiecień 22, 2009, 12:11:47
robilem w mixie i jezeli sklep w twojej okolicy nalezy do mixa z grzegorzecka krakow to nie bedzie problemu; gorzej jak trafisz na ajenta/licencjobiorce wtedy kapa/du..a. jak co to css cI pozostanie
ale i tak sklep wysle to do ccs-a.. jeden pies.. po prostu jeden posrednik wiecej... /i przez to pare dni dluzej/

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 22, 2009, 14:14:50 »
po prostu jeden posrednik wiecej... /i przez to pare dni dluzej/

i tu się mylisz. 14 dni to 14 dni. nie powinno cię obchodzić co się dzieje z tym telefonem przez te 14 dni. czy przez 10 dni leżał w sklepie i dopiero 11 dnia został wysłany i przekroczony został termin to problem sklepu nie twój. im dłuższy łańcuch tym lepiej - jest to plus dla ciebie. przekroczenie nieuzasadnione 14 dni naprawy = nowy aparat. oczywiście pojęcia są bardzo względne i wszystko zalezy od internpretacji prawa. choć w sądzie raczej przychylny wyrok jest na korzyść rzecznika praw konsumentów.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline sylwek2k

• *
  • 63
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 22, 2009, 19:54:10 »
i tu się mylisz. 14 dni to 14 dni. nie powinno cię obchodzić co się dzieje z tym telefonem przez te 14 dni. czy przez 10 dni leżał w sklepie i dopiero 11 dnia został wysłany i przekroczony został termin to problem sklepu nie twój. im dłuższy łańcuch tym lepiej - jest to plus dla ciebie. przekroczenie nieuzasadnione 14 dni naprawy = nowy aparat.
no ok, a teraz mi powiedz, gdzie masz zapisane 14 dni na naprawe..??
bo w karcie gwarancyjnej nie... /naprawa moze sie przedluzyc/
a w przypadku niezgodnosci towaru z umowa /bo o tym wariancie zapewne Ty piszesz/, towar MUSI byc dostarczony do punktu w ktorym zostal KUPIONY. Zeby bylo ciekawiej.. to te przez Ciebie cytowane 14 dni dotycza STANOWISKA sprzedawcy co do Twoich roszczen, czyli czy sie do nich przychyla, czy tez nie... Termin ten nie dotyczy stricte czasu NAPRAWY... /bo ta moze odbyc sie pozniej/

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 22, 2009, 23:10:45 »
co do karty gwarancyjnej Toshiby - fakt, nie wiem jaki jest zapis. miałem g500 i g900 i nie przyjrzałem się.
co do innych marek, w większości jest zapis na naprawę - 14 dni - tylko każdy liczy te dni inaczej - od innego dnia.

co do niezgodności towaru - najlepsze rozwiązanie ever - jak wspomniałeś ważny jest ustosunkowanie się, przekroczenie czasu 14 dni (kalendarzowych!) w tym wariancie powoduje z mocy prawa uznanie twoich roszczeń. czyli nowy aparat / naprawę / cokolwiek.

co miejsca zakupu - tu ciężko mi przyznać rację, czytałem interpretację że musi być dostarczony do sprzedawcy - czyli w przypadku korzystania z usług operatora - do jakiegokolwiek punktu sprzedaży danej sieci. w końcu na umowie o zawarcie usług telekomunikacyjnych stronami jesteś ty i firma <np play> więc nie ma znaczenia do jakiej placówki się udasz.  Nie wiem jak jest w filiach np vobis lub mixelectronics.

generalnie widzę że często się powtarzają te tematy więc postaram na dniach doczytać wszelkie możliwe interpretacje prawne i może jakiś FAQ wyskrobać.

pozdrawiam.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline sylwek2k

• *
  • 63
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 23, 2009, 01:50:08 »
co miejsca zakupu - tu ciężko mi przyznać rację, czytałem interpretację że musi być dostarczony do sprzedawcy - czyli w przypadku korzystania z usług operatora - do jakiegokolwiek punktu sprzedaży danej sieci. w końcu na umowie o zawarcie usług telekomunikacyjnych stronami jesteś ty i firma <np play> więc nie ma znaczenia do jakiej placówki się udasz.  Nie wiem jak jest w filiach np vobis lub mixelectronics.
Ma znaczenie... nie kupujesz w firmie PLAY, tylko kupujesz w konkretnym punkcie/u konkretnego DEALERA.. pol biedy, jak punkt w ktorym probujesz zlozyc reklamacje z tytulu niezgodnosci tow. ma tego samego WLASCICIELA/czyli NIP sprzedawcy sie zgadza z tym, ktory jest na paragonie|fakturze/, bo moze Ci to jeszcze uznac..., ale co do zasady - niezgodnosc towaru z umowa mozna skladac TYLKO w punkcie w ktorym nabyto sprzet /bo to konkretny PUNKT sprzedazy odpowiada przed klientem/ - a to, ze pozniej ten punkt bedzie cedowac odpowiedzialnosc do opa/producenta/dystrybutora/serwisu Ciebie juz nie obchodzi :)

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 23, 2009, 09:18:27 »
na umowie jest sprzedaż usług i aparatu między tobą a sięcia, u mnie na umowie sprzedaży było jak byk napisane że sprzedawcą jest P4 sp. z o.o.

więc wobec prawa na umowie-kupna sprzedaży stroną jest P4 czyli play (przykładowo, po swoim przykładzie opisuję).
z racji niezgodności towaru - kupiłem aparat w salonie w empiku, ale całą procedurę niezgodności przeprowadziłem w salonie w Złotych Tarasach.
oczywiście tak jak mówisz, możliwe jest że były zbierzne numery nip i właściciel, choć wątpie, dzwoniono do mnie w sprawie wymiany tego aparatu co do ustalenia modelu na który będę miał wymienione z centrali Play a nie z salonu... Więc trzeba dokładnie to sprawdzić. tak czy siak - udało się :grin:

Śmieszna historia z tym play. kiedyśtam złożyłem CV do play na koordynatora działu jakiegoś na infolini. Dzwoni do mnie ktoś z numeru zastrzeżonego i przedstawia się dziewczyna że dzwoni z play. to ja od razu z gradem pytań o reklamację itp. A ona potem jak już skończyłem zarzucać play'owi nieżetelność i inne zapytała się czy nadal jestem zainteresowany Ofertą pracy ;)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline sylwek2k

• *
  • 63
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 23, 2009, 14:34:17 »
więc wobec prawa na umowie-kupna sprzedaży stroną jest P4 czyli play (przykładowo, po swoim przykładzie opisuję).
z racji niezgodności towaru - kupiłem aparat w salonie w empiku, ale całą procedurę niezgodności przeprowadziłem w salonie w Złotych Tarasach.
oczywiście tak jak mówisz, możliwe jest że były zbierzne numery nip i właściciel, choć wątpie, dzwoniono do mnie w sprawie wymiany tego aparatu co do ustalenia modelu na który będę miał wymienione z centrali Play a nie z salonu... Więc trzeba dokładnie to sprawdzić. tak czy siak - udało się :grin:
W zlotych tarasach jest play w: Empiku, saloon firmowy /playzone/ i punkt sprzedazy w Saturnie :P
Z play masz podpisana umowe na SWIADCZENIE USLUG nie na sprzedaz /bo nie ma tam podanej ceny fona/ - sprzedaz odbywa pomiedzy sprzedawca /reprezentujaca dealera nie SIEC/, a klientem. A ze poszli Ci na 'reke' to juz inna kwestia /ale jest to traktowane, jako napr. gwarancyjna/

Śmieszna historia z tym play. kiedyśtam złożyłem CV do play na koordynatora działu jakiegoś na infolini. Dzwoni do mnie ktoś z numeru zastrzeżonego i przedstawia się dziewczyna że dzwoni z play. to ja od razu z gradem pytań o reklamację itp. A ona potem jak już skończyłem zarzucać play'owi nieżetelność i inne zapytała się czy nadal jestem zainteresowany Ofertą pracy ;)
No widzisz :) Ogolnie fajna robota :) /aczkolwiek to raczej praca w outsourcingu :)/

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 23, 2009, 16:14:10 »
W zlotych tarasach jest play w: Empiku, saloon firmowy /playzone/ i punkt sprzedazy w Saturnie :P
Z play masz podpisana umowe na SWIADCZENIE USLUG nie na sprzedaz /bo nie ma tam podanej ceny fona/ - sprzedaz odbywa pomiedzy sprzedawca /reprezentujaca dealera nie SIEC/, a klientem. A ze poszli Ci na 'reke' to juz inna kwestia /ale jest to traktowane, jako napr. gwarancyjna/

hmmm w playzone reklamowałem  :mysli: hmmm musiałbym się dokładnie przyjrzeć na umowie czy jest cena wpisana telefonu. bo napewno model i numer imei jest wpisany. dyskusje kontynuować będę po sprawdzeniu tych faktów :)

i rzeczywiście, trzeba ich pilnować by nie wysyłali na naprawę a przyjmowali telefon na niezgodność.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1