Zadowolenia tośkowe

• 95 Odpowiedzi
  • 18375 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Zadowolenia tośkowe
« dnia: Sierpień 06, 2008, 20:55:27 »
nie wiem co mnie natknęło na taką ankietę  :O
ale od kiedy mam tosię jakoś nie mogę się nią nacieszyć  :ohreally: co mnie dziwi bo od 3 lat używałem wielu różnych PDA i okresy "zachwytu" myślałem, że mam dawno za sobą...  :mrgreen: i choć na początku świat PDA fascynował mnie bardziej (w trakcie poznawania) to żaden z posiadanych modeli nie zachwycał mnie tak bardzo  :P
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 20:57:18 wysłana przez marcinl »

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
Odp: Zadowolenia tośkowe
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 06, 2008, 21:02:35 »
Ja rowniez mimo wielu wad i niedorobek, no i ciaglych porownan do Axima :) jestesm zafascynowany nowa zabawka :)

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 06, 2008, 21:17:51 »
Najbardziej mnie wkurza soft do tośki, włączając jądro WM60. Ci goście mogliby się jednak trochę dokształcić :(
Ale sprzęcik jest całkiem solidny. I jakoś tak mi się dziwnie podoba :shock:

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 06, 2008, 21:22:09 »
ale chodzi o WM6 na tośce czy WM6 ogólnie jako system?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 06, 2008, 21:29:19 »
Ogólnie  WM60 - tam są np normalne bugi w zarządcy zadań. Podobnie jak  wieloziomowym zarządcy w WIN98. Kiedyś dawno temu sobie jakieś SDK instalowałem do przetestowania. Zacząłem na WIN98 bo tego głównie używałem wtedy. Strasznie się ślimaczyło więc spróbowałem na NT czy WIN2000 i od razu poszło jak rakieta a teoretycznie powinno wolniej bo to był jednak "cięższy system" - wymagał więcej pamięci na jądro i usługi.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 06, 2008, 21:32:34 »
a w WM6.1 nic z tego nie poprawili?
bo może warto wszyscy twierdzą, że na 6.1 tosia dostaje kopa

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 06, 2008, 21:37:33 »
Może trochę coś poprawili. Choć sądzę, że raczej mniej aplikacji w pamięci robi swoje. Ale to chyba jest cały czas system na jądrze CE 5.
Zauważyłem, że WM jak dużo pamięci zajmują programy ale jeszcze cały czas jest jej kupa zaczyna bawić się w odzyskiwanie jej i tu często idzie para w gwizdek. Trzeba pamiętać, że w odróżnieniu od XP czy linuxa nie jest to system z pamięcią wirtualną i to rzutuje na architekturę.

*

Offline Gothic

• 381
  • iPAQ h5550, iPAQ 214, Acer Liquid
  • Sprzęt: Acer Liquid A1
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 06, 2008, 21:51:55 »
Jak dla mnie 90%, wciąż nie moge przyzwyczaić się do wagi Tosi:-|

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 06, 2008, 22:51:27 »
Ja już o dziwo przyzwyczaiłem się do masy i wymiarów, za to fabrycznie powinna być pojemniejsza bateria. Jeszcze jedna sprawa, która mnie denerwuje to brak dobrej obsługi BT (nie łączy się z moją słuchawką BT)... Na resztę już można przymknąć oko  :ok:
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline szneke

• 18
    • GlobalTrance
  • Sprzęt: Samsung Galaxy I5700
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 07, 2008, 07:36:05 »
Ja używam Tośkę od miesiąca. I jestem zadowolony. Co prawda wymiary ma spore, jednak denerwuje mnie to że w pełni nie można wykorzystać jej potencjału (sterowniki do grafiki) więc stąd 90% :]
Było: N7110, N6310i, N7250, N3510, N E60, Toshiba G900

*

Offline Seiec

• 46
  • Sprzęt: Nokia N81
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 07, 2008, 08:37:25 »
Jednak 75%.

- dzwieki (Wszystkie. Moim zdaniem sa do niczego po prostu :/ i WOW HD tu duzo nie pomoze)
- ogolne zamulenie telefonu, moze nie ma tragedii, ale gdyby jednak bylo to dopalanie akceleratora graficznego..
- cyrk na kolkach z SDHC. Uzywam i jestem w miare zadowolony, ale obsluga powinna byc fabrycznie, a nie po certoleniu sie ze sterownikami.
- dioda moglaby pokazywac aktywne polaczenie Wi-Fi, albo wlaczony BT
- slyszalem ze Toshiba przestala supportowac ten model po wypuszczeniu G910. Co to za podejscie do kupujacych?  :-|

Ogolnie jeszcze sporo brakow, ale teraz niestety nie pamietam. Jak mi sie przypomni to dopisze ; )

*

Offline pisarz

• 512
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 07, 2008, 09:36:30 »
90%. Sprzet pierwsza klasa, jednak pare niedomagań sie znajdzie. Jak narazie to jestem najbardziej zadowolony z niej biorac pod uwage sprzety ktore juz miałem.
Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 07, 2008, 11:37:14 »
co za łabuz dał 55%? :E

*

Offline pilmar

• *
  • 97
  • Sprzęt: G900 z kropką ;)
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 07, 2008, 11:44:09 »
Ogolnie urzadzenie super. "Goła Tosia" :mrgreen: to 75%, ale po "dopieszczeniu" Tosi :mrgreen: różnymi cab.ami i zainstalowaniu pakietów SPB daje zasluzone 90%. Jak zainstaluję sdhc i ktos zrobi WM6.1 z miganiem diody to dam 100% :)

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 07, 2008, 12:01:10 »

- slyszalem ze Toshiba przestala supportowac ten model po wypuszczeniu G910. Co to za podejscie do kupujacych?  :-|

Ale za to dzieki temu jej cena spadla do <900zl, a nie 1500-1800 ktore normalnie musialbys zaplacic za nowy telefon tej klasy.

*

Offline Seiec

• 46
  • Sprzęt: Nokia N81
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 07, 2008, 12:31:21 »
No zgoda, ja G900 kupilem nowa za 800 z groszami. Ale powiedz to tym, ktorzy ja kupili za ponad 2k.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 07, 2008, 12:40:49 »
Ale powiedz to tym, ktorzy ja kupili za ponad 2k
hmm... cierpliwość się opłaca?

*

Offline Visenna

• **
  • 117
  • Sprzęt: Toshiba G900 + SPV c600
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 07, 2008, 12:46:43 »
90%, z bardzo prostej przyczyny. Gdybym dziś kupowała telefon, pomimo całej wiedzy o jej bugach, niekompatybilności, nie sprawdzonych do końca danych... wciąż bym ją kupiła. Wciąż nie widzę lepszego palmphona na rynku. Przy kupnie jeszcze myślałam o Kaiserze, cena jednak przeważyła na Tośkę. Teraz oba miałam w rękach, Kaiser pomimo wyższej ceny nie zachwycił mnie. Szczególnie wyświetlacz, już za bardzo przywykłam do wvga... teraz na vga wygląda jakoś dziwnie. Chociaż zachęca lepszym wsparciem i sterami...
Gdy nie miałam g900 przez tydzień (był w naprawie, klawisz 'z' nie działał), to po wzięciu go znów w ręce, co za radość ;-)
Na co można narzekać, skoro wszystko wybrałam (-liśmy?) świadomie? Tylko słowa a w czyn (wymianę na coś innego) bym ich nie wprowadziła. O większości problemów zresztą i tak już wcześniej czytałam na pdaclubie.

W dodatku g910 jest bardzo podobna do g900... trudno ustalić jak chodzi o ścieżki ale sam hardware mniej więcej ten sam. Dlatego.. może kiedyś coś z g910 na g900 wypróbujemy, może nawet zadziała :]
Po tej wypowiedzi aż się dziwię, że generalnie jestem pesymistką ;-)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 07, 2008, 12:56:09 »
aha tylko kaiserka ma zaledwie qvga a nie vga więc jej wyświetlacz niech się schowa
chyba Ci którzy nie posiadają tosiek z zazdrości wybierają 55%  :evil: dobrze, że nie dałem 0%, a i 55% zaraz się usunie  :P

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 07, 2008, 13:45:47 »
Ja dałem 90% - czy mam złożyć samokrytykę?  :worried:

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 07, 2008, 13:47:57 »
też dałem 90 ;)

*

Offline grzechu21

• *
  • 70
  • Sprzęt: Toshiba G900 + 2GB karta
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 07, 2008, 19:24:50 »
Moja ocena-a dokładnie z serwiu http://www.mgsm.pl/katalog/toshiba/g900/ Pokrywa sie ona z moją oceną.
Wygląd

8,18
Możliwości

8,30
Ocena ogólna

8,24
Nokia1600=>Nokia6020=>NokiaN70=>KT08=>ToshibaG900
Szukajcie, a znajdziecie !

*

Offline N!tr0

• 17
  • Sprzęt: Toshiba Portégé G900 , WM 6.1 Mo3ulla , Kingston 2Gb , Brando PP :)
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 07, 2008, 19:54:37 »
Wygląd:
Z tył muzeum( :-|) z przodu liceum ( :ok:)

Możliwości:
Spore ale, trochę  boli że nie ma oficjalnego roma wm6.1  :) Jednak pierwsze odpalenie neta na Tośce bezcenne (taką minę miałem ----> :shock:  :ok:) Ogółem fajny sprzęt , za fajną kasę  :wink:

Ogólnie 9/10

PS: Marcinl pp już w drodze dzięki za poradę  :ok:
Nokia 5110<--c35i<--mc60<--6610i<--2x7650<--Sx1<--k610i<--e61<--e50(5dni :P )<--n93<---g900 ???

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 07, 2008, 20:37:14 »

W dodatku g910 jest bardzo podobna do g900... trudno ustalić jak chodzi o ścieżki ale sam hardware mniej więcej ten sam. Dlatego.. może kiedyś coś z g910 na g900 wypróbujemy, może nawet zadziała :]

Tu akurat sie myslisz. G910 to zupelnie inny hardware. Niewykluczone, ze tylko wyswietlacz jest taki jak w G900.

*

Offline Saintraziel

• **
  • 101
  • Sprzęt: Note2, HTC ONE, Asus TF300TG
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 07, 2008, 22:20:27 »
pierwszy głos należał do mnie :P
a oceniam tak bo:
-głęboko osadzony wyswietlacz syfi sie niemiłosiernie
- w słoneczny dzień (nawet nie bardzo tylko w taki typowy) na wyswietlaczu nic nie widać (polepszyło sie z brando antyrefleksyjnym ale to i tak kulawo wygląda)
- lagi na klawiaturze są zbyt irytujace a rozkład klawiszy nieintuicyjny
- połączenia telefoniczne są zbyt ciche nawet po modyfikacjach rejestru
- zaslepki (miniusb, słuchawki) są strasznie upierdliwe, dodatkowo duzy minus za jack 2,5
- gniazdo od usb jest zdecydowanie za luźne - kabelek ciągle wypada i czasem nie kontaktuje

mógłbym wymieniac dalej ale nie ma po  co :P prawda jest taka że po przesiadce z universala jedynym plusem który faktycznie odczułem to brak lagów przy odbieraniu połączenia

reasumując w niedługim czasie moja toshiba leci na allegro - wracam do uni i czekam na pro :] chyba że w shifcie mi w końcu odpala rozmowy :]

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 08, 2008, 06:52:32 »
mamy łobuza  :E
- z tą widocznością, w słoneczny dzień daję podświetlenie ma max i można korzystać - widać wszystko
- zaślepki - zgadzam sie i dlatego je usunąłem  :D
- gniazdo za luźne? może w Twojej tosi u mie jest przeciwnie kabelek trzeba dość mocno wysunąć

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 08, 2008, 08:50:28 »
mamy łobuza  :E
- z tą widocznością, w słoneczny dzień daję podświetlenie ma max i można korzystać - widać wszystko
- gniazdo za luźne? może w Twojej tosi u mie jest przeciwnie kabelek trzeba dość mocno wysunąć

Potwierdzam, ze widocznosc nawet przy max podswietleniu jest dosc slaba. Tzn. cos widac, ale juz malo kontrastowe napisy, male czcionki, itp. sa bardzo slabo czytelne. Ale na szczescie uzywac sie daje. Polecam SPB Phone Suite do zdefiniowania profili, albo WkTask Launcher do szybskiego dostepu do opcji podswietlenia (bezstylusowo).

Co do gniazda u mnie jest w miare ok. Ale na myg900 czytalem, ze sporo ludzi mialo z tym problem. Po prostu standard miniUSB jest do bani i nie nadaje sie do takich zastosowac, a juz w szczegolnosci do czestego ladowania telefonu.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 08, 2008, 09:50:27 »
Ja tylko na tą widoczność w słońcu mogę ponarzekać. Ale szczerze mówiąc na słońcu nie za bardzo mogę czytać i ogladać takie ekraniki czy nawet kartki książki bo mnie dość mocno światło razi.
Tak to już jest z wampirami  :evil:

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 08, 2008, 11:38:24 »
pierwszy głos należał do mnie :P
a oceniam tak bo:
-głęboko osadzony wyswietlacz syfi sie niemiłosiernie
- w słoneczny dzień (nawet nie bardzo tylko w taki typowy) na wyswietlaczu nic nie widać (polepszyło sie z brando antyrefleksyjnym ale to i tak kulawo wygląda)
- lagi na klawiaturze są zbyt irytujace a rozkład klawiszy nieintuicyjny
- połączenia telefoniczne są zbyt ciche nawet po modyfikacjach rejestru
- zaslepki (miniusb, słuchawki) są strasznie upierdliwe, dodatkowo duzy minus za jack 2,5
- gniazdo od usb jest zdecydowanie za luźne - kabelek ciągle wypada i czasem nie kontaktuje

Z widocznością w słoneczny dzień tak jest (niestety) w większsości PDA. Lagi na klawiaturze są, ale można je zlikwidować (rozkład klawiszy dla mnie jest bardzo dobry, zależy od przyzwyczajeń). Akurat mi zaślepki nie przeszkadzają - wole to niż zasyfione gniazda. Gniazdo usb - nie mam problemów. Z resztą muszę się niestety zgodzić  :P
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline kochas315

• 292
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ AllmostOfficial 1.1
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 08, 2008, 20:27:10 »
Niestety jest kilka istotnych niedociągnięć. Toshiba mogła by się zatroszczyć o lepsze stery do grafiki, w tedy cały telefon byłby szybszy. Głównie za szybkość (z niewykorzystanym potencjałem) dałem 75%, bo przez to pojawiają się inne problemy. Np mega denerwujące lagi klawiatury, listy adresów itp. Zwykłe telefony o wiele szybciej wchodzą w zwykłe menu adresów. 6.1 pomógł ale to ciągle nie to.
Co do wykonania - idealne. Tutaj na prawdę ktoś się postarał, wszystkie elementy pasują do siebie, nic się nie rysuje, nie odpada, te zatyczki są świetne, z nimi telefon tworzy piękną gładką całość - absolutnie nie przyszło mi do głowy żeby ktoś mógł tego nie lubić ;p. Ekran także piękny, ale mógłby być większy, chociaż o te 0,6 cala.
Lagi na klawiaturze są, ale można je zlikwidować
Powiedz mi jak? Jest to dla mnie najbardziej uciążliwa rzecz w całym PDA. Jeśli zostałby by one kompletnie zlikwidowane może nawet dałbym te 90 zamiast 75 ;]

Acha i żeby osiągnąć pełną funkcjonalność trzeba poświęcić masę czasu na fora. Oryginalnie zabrakło szybszego systemu, VGAfix, diody jako latarki. Na szczęście dzięki jakimś świetnym osobom (cześć im i chwała!) możemy cieszyć się tymi funkcjami. Ale to nie zmienia faktu że Toshiba powinna poświęcić Tosi więcej czasu, dopieszczając jej niedoskonałości. Nawet zapłacił bym więcej (powiedzmy 1000 zamiast 800) - przecież by się im zwróciło! I wszyscy byli by szczęśliwi...
Spis i Cennik Ofet Internetowych GSM - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=106397
Spis polecanych ROMów dla Toshiby G900 - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=113316