Uniwesalna ładowarka ( li-ion, li-poly) do Tosi i nie tylko

• 6 Odpowiedzi
  • 968 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Uniwesalna ładowarka ( li-ion, li-poly) do Tosi i nie tylko
« dnia: Kwiecień 07, 2009, 14:46:19 »
 Witam

Powszechnie znane kłopoty z baterią do Tosi  najpierw zmusiły mnie do zakupu nie oryginalnej baterii dedykowanej do G 900. Zastanawiając się na możliwością ładowania takiej baterii poza telefonem znalazłem na allegro UNIWERSALNA MULTI ŁADOWARKA FOTO/GSM BL-5C BST-33. Ponieważ nie była droga - 25 zł , kupiłem - chociaż byłem sceptyczny co, do tego wynalazku. Okazło sie, ( po miesięczym użytkowaniu), że był to bardzo dobry wybór, ładowarka wg. moich obserwacji lepiej ładuje baterie niż
oryginalna , a w dodatku mozna ja stosować do innych urzadzeń mających  napięcie 3,6 - 3,7 V.
Podaje też link do aukcji allegro na której kupiłem ładowarkę ( nie jest to zmojej strony reklama sprzętu , ani firmy oferujacej sprzęt)
http://www.allegro.pl/item601911429_uniwersalna_multi_ladowarka_foto_gsm_bl_5c_bst_33.html
Pozdrawiam wszystkich  i Życzę  Wesołych Świąt Wielkanocnych

*

Offline joy1

• 28
  • Sprzęt: G900
Odp: Uniwesalna ładowarka ( li-ion, li-poly) do Tosi i nie tylko
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2009, 15:50:45 »
Fajna reklama  :grin: co byś nie napisał hehe

Ale rzecz też pomysłowa bo uniwersalna ja ostatnio kupiłem ładowarke co to niby do Tosi to nawet 30% nie ładowała...
Toshiba G900
ROM 20954 + kuchnia felixa update 26.03

*

Offline karolkarol

• **
  • 154
  • Sprzęt: Magic + 1005HA
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2009, 16:11:32 »
Bardzo fajna reklama, ale ta chińszczyzna wygląda jak by się za chwilę miała rozpaść:D

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2009, 16:15:14 »
mokpol: Jaką baterię kupiłeś zamiast oryginalnej? Coś to dało?

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 08, 2009, 13:39:29 »
Baterię kupiłem w sklepie internetowym   http://fondo.pl/katalog.php?idg=6&idc=416  jakieś trzy miesiące temu. Nie widzę specjalnej różnicy w stosunku do oryginalnej baterii, tosia z włączonym telefonem 3G pracuje 2 dni , a jeśli jest włączone wi -fi to zdarza się 1- 1,5 dnia.
Zauważyłem, że na tej uniwersalnej ładowarce baterie są lepiej naładowane, chociaż czas ładowania ze standardowych 180 minut wydłużył się do około 6 godzin. Sadze,że ta zastępcza bateria ma mniejszą ilość cykli ładowania, bez obniżenia jej parametrów. Inna sprawa,że bateria oryginalna . która była nowa, tak jak telefon, od początku sprawiała dużo kłopotów i szybko rozładowywała się.
Sadze że problemem we wszystkich g 900  jest za słaba bateria oraz nie najlepsza ładowarka. Jeśli ktoś ma  profesjonalną,uniwersalną ładowarkę, można to łatwo sprawdzić. Ponieważ interesowałem sie  ładowarkami uniwersalnymi, wiem że są dostępne na polskim rynku  droższe i na pewno o lepszych parametrach, niż ta którą ja używam. To jest rzeczywiście chińszczyzna, ale jak na razie sprawuje sie bez zarzutu np, podczas ładowania nie nagrzewa bateria, tylko sama robi się ciepła, co oznacza właściwy dobór prądu ładowania.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 08, 2009, 19:29:18 »
Jak dla mnie to jedynym problemem jest ten wskaźnik naładowania. Bateria się ładnie i dość szybko ładuje. (mam na myśli oryginalną baterię i ładowarkę ). Z tymi ładowarkami lion nie ma tagedii bo i tak w 90% za ładownie odpowiada elektronika baterii. Ona nie pozwoli za szybko naładować baterii tak więc nie jest to taka sytuacja jak wtedy kiedy masz ładowarkę do samych ogniw/gołych akumulatorków.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 08, 2009, 19:34:39 »
Ehh i co za kazdym wyjmujesz baterie i wsadzasz spowrotem przy ladowaniu? Poza tym Bateria w CCS kosztuje 33zł + 20zł koszta przesyłki Kurierem DHL. Mialbyś dwie baterie