wybór karty pamięci - czy ma to jakieś znaczenie?

• 6 Odpowiedzi
  • 740 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline arkadiuszb

• 16
  • Sprzęt: G900 + SE T610 :)
wybór karty pamięci - czy ma to jakieś znaczenie?
« dnia: Grudzień 05, 2008, 23:27:36 »
Witam. Właśnie planuję zakup karty do mojej tośki i mam w związku z tym pytanie: jaka karta będzie dobra do g900? Czy zwracać uwagę na jakieś parametry (oprócz pojemności - wiadomo  :P)/markę czy brać najtańszą? Czy wszystkie karty po sformatowaniu będą działać na tym PDA czy nie koniecznie? Pojemność min. 8 gb. Proszę o podanie konkretnych modeli.
Pozdrawiam

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: wybór karty pamięci - czy ma to jakieś znaczenie?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 06, 2008, 07:29:59 »
Tosia rozpoznaje format fat nawet niezgodny ze specyfikację SD. Jeśli chodzi o typ to sobie poczytaj wątki bo tam były wymieniane typy kart.

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 06, 2008, 20:20:45 »
Na pewno brać tańsze- wolniejsze, bo tosia i tak wolno odczytuje :wink:  Chba, że chcesz wgrywać przez czytnik to brać droższe i szybsze, np. class 6

Konkretny model? Ja mam Kingstona class 4 microSDHC . W hurtowni dałem za nią coś koło  50zł. Już nie pamiętam :P

*

Offline arthi

• *
  • 72
  • Sprzęt: i780
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 06, 2008, 23:02:45 »
Uzywam kingston 8GB micro SDHC z przejsciowka na SD i mini SD, sandisk w podobnej cenie, nie daje nic. Jak pisali wyzej szybkosc karty nie ma takiego znaczenia.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2008, 23:05:13 wysłana przez arthi »
-------------------------------------------------------------
i780

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 09, 2008, 01:35:20 »
Chyba najważniejszym, na co warto patrzeć przy zakupie kart (zwłaszcza tych o wyższej pojemności, a więc droższych) do tosi jest gwarancja - na pewno warto kilka złotych dopłacić i mieć pewność że w razie problemów będzie można kartę wymienić na nową. Przy karcie 1GB wartej 10zł nawet jak dostaniemy walniętą to nie za duży problem, ale przy 8 czy 16 GB i cenach powyżej 60pln to uszkodzona karta bez możliwości zamiany może już nieco zaboleć portfel ;)

*

koldasz

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 09, 2008, 08:49:32 »
No i jezeli nie masz czytnika obslugujacego kart SDHC to najlepiej wziasc karte z czytnikiem w zestawie. Wiekszosc z nas ma stare czytniki a one jak toska na orginalnych sterach nie bardzo kaman co to karta sdhc. Z reguly jest to sprawa kilku zl wiecej a ile radosci gdy wyciagasz czytnik z portfela, karta do czytnika i np.filmik od kolegi w 35-45s jest na karcie do twojej maszynki :) :)  . Tu np. Sandisck 90873 tego mam i ja :)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 09, 2008, 08:52:20 »
zamykam
wątków o kartach było kilka
odnośnie typów i ich omawiania wystarczy poczytać choćby przyklejony temat o SDHC  :-?