Czy szybkość karty SDHC ma faktycznie znaczenie?

• 11 Odpowiedzi
  • 10475 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy szybkość karty SDHC ma faktycznie znaczenie?
« dnia: Październik 06, 2010, 02:21:03 »
Witam!
Przymierzam się właśnie do zakupu karty do Tośki i mam dylemat.
W przedziale cenowym do 50zł mogę kupić albo kartę 8GB klasy 2 albo 4GB klasy 4.
Pytanie: Czy dla kogoś, kto na tośce korzysta z Automapy i innych programów klasa karty zrobi jakąkolwiek różnicę?

Jeszcze mała wątpliwość.
Czy ta karta będzie działała w Tośce?
http://allegro.onet.pl/micro-sd-sdhc-8gb-sandisk-z-adapterem-oryginal-i1261761834.html
Jest w dziale "trans flash" a tych wszystkich standardów jest już tyle, że się dawno pogubiłem. Dziewczyna ma w telefonie SE kartę, która wygląda identycznie jak Micro SD a nie pasuje do niczego poza tym SE  :mysli:

P.S.
Może macie namiary na jakieś tanie karty- promocja w sklepach typu Miediamarkt lub inny sposób na tani zakup dobrej karty? Na allegro spora część sprzedawców to jawni złodzieje! Kupując kartę trzeba zapłacić często po 12 zł za przesyłkę zwykłym listem, wysyłają max 1 kartę a przy odbiorze osobistym też sobie liczą dodatkowo nierzadko + 30% ceny towaru!
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2010, 02:23:48 wysłana przez tpiatal »

*

Offline meron11

• 255
  • Sprzęt: nokia 6020
Odp: Czy szybkość karty SDHC ma faktycznie znaczenie?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2010, 15:19:50 »
Twoja dizewczyna ma kartę m2 ;) prędkość ma znaczenie i moze to być widoczne ,lagi długie wczytywanie   ,lekturka:http://pl.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital  i druga lekturka odnoście tanich kart:http://pdaclub.pl/forum/zakupy/karta-microsdhc-32gb-za-kilkadziesiat-zlotych!/   (tka ku przestrodze  :wink:)

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2010, 18:50:32 »
Wiem jaka jest teoria odnośnie kart, ale chciałbym poznać opinię kogoś, kto użytkował kartę klasy 2, użytkował kartę klasy wyższej i może powiedzieć: "są lagi" albo "nie ma lagów". Rozumiem co to znaczy, że karta jest szybsza, tylko chciałbym wiedzieć, czy to ma faktyczne znaczenie np. dla Automapy czy też nie.

*

Offline meron11

• 255
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 07, 2010, 15:33:44 »
Wiem jaka jest teoria odnośnie kart, ale chciałbym poznać opinię kogoś, kto użytkował kartę klasy 2, użytkował kartę klasy wyższej i może powiedzieć: "są lagi" albo "nie ma lagów". Rozumiem co to znaczy, że karta jest szybsza, tylko chciałbym wiedzieć, czy to ma faktyczne znaczenie np. dla Automapy czy też nie.
Ma ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 07, 2010, 18:46:26 »
Jeśli jest to opinia osoby, która spełnia ww. wymagania, czyli testowała obie karty i faktycznie na słabszej AM laguje, to bardzo dziękuję za odpowiedź ;)

*

Offline meron11

• 255
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 07, 2010, 19:52:50 »
NIe testowałem ale testowałem 2gb ,4gb SDHC (nieiwem jaka klasa) i lagowałą w porównaniu do 2gb ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 07, 2010, 20:47:52 »
Trochę Cię nie rozumiem.... Piszesz, że testowałeś kartę o nie wiadomo jakiej klasie z innymi kartami o nie wiadomo jakiej klasie i jedne działały szybciej a inne wolniej  :-?  Przecież szybkość działania takiej karty zależy też od tego co jest na niej nagrane i w jakim formacie....

Mam jeszcze pytanie do kart SDHC. Jak to jest z tośką- działają w 100% czy też nie? Jedni piszą, że działają, inni piszą, że nie działają, a jeszcze inni, że są straszne lagi. Jak to w końcu jest?
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2010, 01:22:59 wysłana przez tpiatal »

*

Offline Szymon645

• **
  • 107
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 08, 2010, 12:08:09 »
Ja mam kingstona 8GB class 4 i żadnych lagów nie zauważyłem

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 08, 2010, 12:26:07 »
ja mam  16GB class2 i spokojnie wystarcza lagów z winy prędkości nie będzie mogą powstawać z winy fragmentacji plików a przede wszystkim z resetowania sprzętu podczas gdy coś może być zapisywane na karcie
prędkości class 4 to są odczuwalne jedynie w usb w PC
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline cieciu89

• 46
  • Sprzęt: G900
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 08, 2010, 19:27:16 »
slawruimia, słyszałeś kiedyś o przecinkach i kropkach?

a co do karty to  mam 8gb kingstonta class 4 i wszystko działa sprawnie.

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 09, 2010, 00:38:03 »
slawruimia, słyszałeś kiedyś o przecinkach i kropkach?

a co do karty to  mam 8gb kingstonta class 4 i wszystko działa sprawnie.

Słyszał niewątpliwie i wie, że w zdaniu złożonym (jak powyżej cytowane) przecinek stawia się między "karty" a "to"  :wink:

Wracając do meritum - różnica między kartami class 2 i 4 jest nieodczuwalna, a skoro nie widać różnicy ...
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 10, 2010, 12:36:43 »
prędkości class 4 to są odczuwalne jedynie w usb w PC
i lustrzankach. :ok: (zdjęcie średnio ok 5 mb, a przy szybkostrzelności rzędu 9kl/s potrzebna jest duża szybkość zapisu) :grin:
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2