Edycja stylu i sprawa odtwarzania muzyki mimo uśpienia.

• 23 Odpowiedzi
  • 3218 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Lilim

• **
  • 215
  • Sprzęt: Toshiba G900
Edycja stylu i sprawa odtwarzania muzyki mimo uśpienia.
« dnia: Marzec 03, 2010, 19:43:58 »
Witam,

Szukam rozwiązań poniższych kwestii:

1. Zdarza mi się korzystać z Toshiby w roli odtwarzacza MP3, z wykorzystaniem GSPlayer-a. Problem w tym, że po wciśnięciu przycisku power następuje uśpienie i przerwanie odtwarzania muzyki. Wiem, że globalbus podawał sposób jak to "obejść" poprzez edycję rejestru i zaznaczam, że sposobu tego próbowałem (tak na poprzednim ROM-ie od Gothic-a jak i na obecnym od globalbus-a (C&C 1.35F 6.1 WWE), gdzie te edycje są obecne "w standardzie"), niestety bez skutku. Czy ktoś sobie z tym poradził? Chodzi o jednoczesne wyłączenie ekranu i zablokowanie klawiszy. Idealnym rozwiązaniem by było traktować odtwarzanie muzyki jako wyjątek podczas uśpienia i sprowadzać je jedynie do wyłączenia ekranu i włączenia blokady (podczas słuchania), a zwykłego uśpienia podczas bezczynności (czy czegoś innego jak odtwarzanie).

2. Sprawa może i trywialna, ale denerwująca. Otóż rozglądam się za prostym stylem do G900 i mam dwa wymagania - czarne, jednolite paski na ekranie Today (górny i dolny) i wykorzystywanie dwóch różnych tapet (poziomej i pionowej). Jakkolwiek znalazłem sporo stylów spełniających pierwszy warunek, to z drugim jest już gorzej. Nawet jeśli coś się trafi, to podmiana plików z tapetami nie działa (innymi słowy - cholera wie skąd styl bierze sobie tapetę, bo oryginalne dwa pliki nadpisałem), albo korzysta z jednej (co mi nie odpowiada). Szukając rozwiązania trafiłem na post globalbus-a (znowu) doradzający skorzystanie z WinCE CAB Manager w celu podmiany wpisów odpowiedzialnych za tapety. Z rady skorzystałem i zawsze skutkuje to zmianą pasków na ekranie Today na grayscale (mimo, że nie ruszam żadnych innych wpisów poza tymi od tapet).
Obecnie korzystam ze standardowego stylu w ROM-ie globalbus-a, który ładnie łyka pliki stwater_800_480.jpg i stwater_480_800.jpg jako tapety. W załączniku zamieszczam styl który najbardziej mi odpowiada, ale niestety korzysta z jednej tapety i ma w nosie wszelkie podmiany. Ktoś wie jak to rozwiązać?

Pozdrawiam
Lilim

EDIT 12.03.2010:
Problem nr. 2 został rozwiązany w dość prosty sposób.
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2010, 14:04:49 wysłana przez Lilim »

Odp: Edycja stylu i sprawa odtwarzania muzyki mimo uśpienia.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 03, 2010, 20:15:29 »
nie wiem czy Ci sie to przyda ale cab zmieniajacy zwykla blokade urzadzenia na blokade + wylaczenie ekranu po 5 sekundac

*

Offline Lilim

• **
  • 215
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 03, 2010, 20:50:59 »
Hm, załatwia to sprawę tylko połowicznie. Faktycznie mogę teraz zablokować klawiaturę i ekran wyłączy się sam (dzięki czemu mogę słuchać spokojnie muzyki), ale:
1. Po wyłączeniu ekranu i wciśnięciu przycisku power, ekran się włącza i mam możliwość odblokowania sprzętu. Problem w tym, że czasami ekran włączy się tylko na chwilę i znowu się wyłącza, nie zdążę nawet nic zrobić.
2. Teraz żeby zablokować ekran i uśpić Tośkę, muszę włączyć blokadę i szybko wcisnąć power (zanim ekran się wyłączy). Mało to komfortowe, ale póki nie ma lepszego rozwiązania to może zostać.

Dziękuję Murzynpl. Jeśli ktoś ma jeszcze inne rozwiązanie pierwszego (jak i drugiego) problemu - zamieniam się w słuch.

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 03, 2010, 21:49:21 »
Sprobuj programu BlackMe.

*

Offline Lilim

• **
  • 215
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 03, 2010, 21:59:22 »
Dziękuję za podpowiedź. Problem z tym programem jest taki, że po włączeniu ekranu widnieje na nim okno BlackMe, które trzeba wyłączyć żeby dostać się do Today. Mało to wygodne.

PS. Wiem, że wybrzydzam, ale szukam najlepszego rozwiązania.

*

Offline ppop

• *
  • 63
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 08, 2010, 12:18:48 »
PocketPlayer :)

tylko musisz sie troche pobawic w nieskomplikowanych ustawieniach ;)
ja mam obecnie zrobione tak, ze wciskam pad w dol i wylacza ekran+blokuje klawisze (za wyjatkiem lewo,prawo- i moge bez odblokowywania zmieniac sobie piosenki :) )

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 08, 2010, 19:22:45 »
Przecież GSPlayer ma wbudowaną funkcję wyłączania ekranu,  :-?

*

NikoPL

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 08, 2010, 19:49:13 »
Nitrogen również ma taką obsługę. :ok:

*

Offline Lilim

• **
  • 215
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 08, 2010, 19:55:18 »
@Fliganos - Przecież wiem i piszę, że chodzi o zablokowanie przycisków i wyłączenie ekranu.

@NikoPL - j/w. Korzystałem z Nitrogen i jakkolwiek wyłączenie ekranu działało, tak blokady klawiatury niestety nie uświadczyłem.

@ppop - O ile mnie pamięć nie myli i mówimy o tym samym PocketPlayer-ze, to ten żre więcej zasobów niże jego funkcjonalność by uzasadniała.

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 09, 2010, 13:09:59 »
Ekran z przyciskami blokuje chyba QuickMenu.

*

Offline Lilim

• **
  • 215
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 09, 2010, 18:10:33 »
@Fliganos - Zgadza się - blokuje przyciski i wyłącza ekran. Robi to na zasadzie parametrów linii komend, osobnych dla jednej czynności i dla drugiej. Niestety nie jest w stanie łyknąć dwóch parametrów jednocześnie, próbowałem.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 10, 2010, 11:46:31 »
MortPlayer. Na tośce działa całkiem przyzwoicie i w miarę szybko (wgotowany) z ładnym skinem qPod. Jest możliwośc blokady plus screenoff na przycisk. Tylko w tych opcjach to takie to tłumaczenie o tyłek roztrzaść.
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

mst

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 10, 2010, 21:59:03 »

@NikoPL - j/w. Korzystałem z Nitrogen i jakkolwiek wyłączenie ekranu działało, tak blokady klawiatury niestety nie uświadczyłem.

Dla mnie to plus.

*

Offline Lilim

• **
  • 215
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 12, 2010, 14:08:15 »
@mst - A dla mnie nie.

@mikkuss - Zainstalowałem MortPlayer-a, poustawiałem co trzeba i wygląda na to, że znalazłem rozwiązanie swojego problemu. Przetestuję to przez kilka najbliższych dni i podzielę się doświadczeniami. Co do skórki, to osobiście korzystam z iGlass (dostępna na forum Mort-a) i muszę przyznać, że zużycie pamięci znacznie spadło w porównaniu do standardowej skórki.

*

Offline Lilim

• **
  • 215
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 25, 2010, 13:24:56 »
No i muszę niestety odświeżyć temat.

Otóż korzystam z MortPlayer-a i wszystko byłoby by świetnie, gdyby nie jeden szkopuł. Otóż po zablokowaniu i wyłączeniu ekranu (z poziomu MortPlayer-a) ten ponownie się włącza co kilka sekund, samoczynnie, bez powodu. Początkowo myślałem, że może gniazdo słuchawek nawala, ale jednak nie - nawet bez słuchawek w gnieździe tak się dzieje - ekran włącza się i wyłącza co kilka sekund (czasami jest to sekundowe mignięcie, czasami świeci po kilka sekund). Efekt tego jest taki, że bateria leci jak szalona (nowa bateria Batimex-u potrafi polecieć ze 100% (odtwarzacz uruchamiany zaraz po odpięciu od ładowarki) do 70% w przeciągu 20-25 minut!). Spotkał się ktoś z takim problemem? Muszę przyznać, że zaczyna mnie to męczyć - gdy w końcu znalazłem odtwarzacz który mi odpowiada i pozwala zablokować i wyłączyć ekran bez przerywania muzyki, to teraz wychodzi na to, że znowu będę musiał dokonać jakiejś zmiany.

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 25, 2010, 13:38:37 »
mi g900 padła po 10 min netu na 3g z pełni naładowanej...uzywaj nitrogenu to dobry program i dobrze wylacza ekran muza leci ekran sam mi sie jeszcze nie właczył
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline Lilim

• **
  • 215
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 25, 2010, 16:39:33 »
@virusotron - Nitrogen był już wspominany w tym wątku. Jakkolwiek kiedyś już z niego korzystałem, to brakuje mi tam możliwości zablokowania klawiatury, a bez tego nie da rady.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 25, 2010, 17:13:58 »
Otóż po zablokowaniu i wyłączeniu ekranu (z poziomu MortPlayer-a) ten ponownie się włącza co kilka sekund, samoczynnie, bez powodu.

I tu jest właśnie ból. Ja ni grzyba nie potrafiłem kiedyś rozpoznać dlaczego tak się dzieje. Ekektem tego było trzymanie baterii znacznie krócej - 6-7h (a teraz po 12h mam ok 50%). Rozmiawiałem na ten temat z globalbus'em i powiedział mi że coś musi wybudzać Toshibę. U mnie okazało się, że MobileGadu ma poryty system zapobiegania wyłączania urządzenia (o czym już wspominałem).
Jeżeli nie wiesz w czym u Ciebie może tkwić problem to zostaje HR, a jeżeli to nie pomoże to jakiś inny OS.

@virusoton
To, że ekran się włącza nie zależy od programu którym sterujesz wyłączaniem ekranu.

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 25, 2010, 17:44:45 »
wiem ze to funkcje systemowe ale z własnego doświadczenia wiem ze czesto trzeba mowic "prościej" jedynie monza manipulować "stopniami uśpienia" chyba na mobione było to ładnie opisane z moze tu nie pamietam dokładnie
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline Lilim

• **
  • 215
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 26, 2010, 00:03:17 »
Nie chcę przedwcześnie ogłaszać sukcesu, ale... Nagle ekran przestał się włączać samoczynnie. Jedyne co zrobiłem, to poprzez Task Manager usunąłem duplikujące się "notifications" w stosownej zakładce. Co ma piernik do wiatraka - nie wiem.

Dziwnym by było gdyby to właśnie rozwiązało problem, skoro inni męczyli się z tym od dawna. Poobserwuję Tośkę i zobaczymy co z tego wyjdzie.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 27, 2010, 16:04:51 »
Tak apropo to właśnie przesiadłem się na wizarda i odkryłem... GSPlayer, który również posiada funkcję podmapowania pod przycisk funkcji lock&off.
W sumie na tośkę to już mort player jest, ale na wizardzie przy 200MHz to mort się troszkę nie nadaje (za wolny).

*

Offline Lilim

• **
  • 215
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 27, 2010, 17:29:12 »
@mikkuss - No niestety ten hold jest delikatnie "nieskuteczny". Faktycznie blokuje i wyłącza ekran, ale wystarczy wcisnąć czerwoną słuchawkę i już GSPlayer się minimalizuje, a blokadę szlag trafia. Może transportujesz Toshibę tak że jednak nie wciśniesz tej czerwonej słuchawki, ale mi, mimo noszenia jej w kaburze, taka sztuka się nie udaje ;)

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 28, 2010, 10:18:28 »
Hm, no wiesz ja to sprawdzałem na wizardzie :P

*

Offline Lilim

• **
  • 215
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 28, 2010, 11:51:18 »
Faktycznie, mój błąd. Mimo wszystko na G900 jest pod tym względem bezużyteczny :( Jak na razie problem włączającego się ekranu w MortPlayer-ze został rozwiązany (oby na stałe), więc pewnie nie będę szukał kolejnej alternatywy.