Wbudowany aparat fotograficzny

• 60 Odpowiedzi
  • 9758 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
Wbudowany aparat fotograficzny
« dnia: Czerwiec 23, 2008, 00:54:35 »
Czy aparat w Tosce zapisuje jakiekolwiek dane w EXIF. Na phonearena.com sa przykladowe zdjecia, ale nie ma w nich w ogole EXIFa.
Czy ktos moglby wrzucic gdzies przykladowe zdjecia robione na zewnatrz oraz wewnatrz ale przy dobrym oswietleniu i mozliwie dobrze zrobione coby mozna bylo ocenic tenze aparat?
Z gory dzieki.

*

Offline colln

• 22
Odp: Wbudowany aparat fotograficzny
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2008, 02:25:54 »
Aparat 2mpix ale raczej słabo  go oceniam. Komórki SE np W850i albo K800I robią lepsze fotki.
Jutro coś wkleję w full rozdzielczości.
Toshiba G900 + GPS PathFinder P3104 + ładowarka sam od Garmina Nuvi
Samsung Itrepid WMP 6.5

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 23, 2008, 07:15:14 »
ocenić mogę - jest kiepski
tu są przykładowe fotki i opinie dot. aparatu - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=100867.0

*

Offline damw

• **
  • 167
  • Sprzęt: G900
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 23, 2008, 08:42:53 »
Dziwi mnie ta dyskusja o aparacie Tośki. A jakie zdjęcia, czemu takie kiepskie, jak poprawić, jaka rozdzielczość, czemu takie brzydkie. Panie i Panowie nie traktujcie telefonu lub pda z wbudowaną "kamerką" jak aparat. Coś co ma 2-5 mm obiektyw nie służy do robienia zdjęć! i trzeba to zrozumieć. Jak chcecie robić zdjęcia to róbcie aparatem fotograficznym bo do tego służy. Na kpinę zasługują te Mpix w telefonach (a nieobeznanym wydaję się, że im więcej tym lepiej) bo nie są one tak ważne jak ważna jest wielkość/średnica obiektywu im ten większy tym więcej dociera do niego "informacji" z zewnątrz (dlatego najlepsze są lustrzanki z szerokim obiektywem). Oczywiście nie jestem ekspertem od fotografii ale te kwestie są logiczne. Kamerki w urządzeniach przenośnych działają jako tako tylko i wyłącznie w miejscach wysoko naświetlonych (czytaj na dworze w słoneczny dzień). Przekonałem się o tym robiąc zdjęcia N95 w ciemnym pokoju, niby flesz, niby 5Mpix a zdjęcie do dup...
Czy ktoś moglby wrzucic gdzies przykladowe zdjecia robione na zewnatrz oraz wewnatrz ale przy dobrym oswietleniu i mozliwie dobrze zrobione coby mozna bylo ocenic tenze aparat?
Z gory dzieki.
A co chcesz robić zdjęcia weselne :D? Czego można się spodziewać od urządzenia, które ma WiFi, klawiaturę sprzętową, 3 calowy wyświetlacz i inne użyteczne rzeczy, że dorzucą jeszcze 35 mm obiektyw?
Aparat 2mpix ale raczej słabo  go oceniam. Komórki SE np W850i albo K800I robią lepsze fotki.
Jutro coś wkleję w full rozdzielczości.
Słaby jest także aparat w N95. Zrób zdjęcie w ciemnym pokoju a jedynym źródłem światła będzie świeczka paląca się na stole  :)
ocenić mogę - jest kiepski
tu są przykładowe fotki i opinie dot. aparatu - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=100867.0
Oczywiście są programy "polepszające" kamerkę, ale to jest retusz przede wszystkim optyczny (tak mi się wydaje), bo najważniejszy jest sprzęt jak ten jest kiepski to nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Wybaczcie Koledzy ale jak kupując G900 wiedziałem sam nigdzie tego nie przeczytałem, że zdjęcia będą kiepskie, tak samo kiepskie są w każdym urządzeniu przenośnym, w mojej starej N6680, w kolegi N95. Za to dobre zdjęcia są w moim Canon a620  :].
Pozdrowienia i wyrazy szacunku :D

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 23, 2008, 08:47:30 »
W tym poscie zdjecia sa faktycznie traficzne :( Ale przyklady na phonearena.com sa calkiem znosnej jakosci - widac jak jest dobre oswietlenie to G900 radzi sobie nienajgorzej. Dlago poprosilem o dodatkowe przyklady.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 23, 2008, 08:48:48 »
Wybaczcie Koledzy ale jak kupując G900 wiedziałem sam nigdzie tego nie przeczytałem, że zdjęcia będą kiepskie
również o tym wiedziałem i na nic lepszego nie liczyłem  :wink: :P

pawel_71
robiłem fotki przy bardzo mocnym słonecznym oświetleniu - w wyjątkowo słoneczny dzień - również tragedia - ani ostrosci, kolory nie naturalne właściwie jakieś pozmieniane, zdjęcie wręcz zniekształcone!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2008, 08:50:46 wysłana przez marcinl »

*

Offline damw

• **
  • 167
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 23, 2008, 09:45:19 »
Przykładowe zdjęcie (do tej pory zrobiłem maksimum 10 zdjęć na G900  :grin: nie licząc tych, które były robione pod mms), pies wyszedł prawie fioletowy, choć jest czarny, wina leży chyba po stronie softu  :D. Ale nawet jakby wychodziły super zdjęcia to i tak bym nie używał aparatu z G900 bo to jest jej najmniej ważna funkcja, są lepsze :ok:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2008, 09:47:18 wysłana przez damw »

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 23, 2008, 10:09:56 »
Ale po co komu jakiś śmieszny mini aparat w telefonie (PDA)? To tylko zabawka, nic więcej. Do zdjęć nadaje się jakiś mały kompakt a nie PDA!
It's beyond your imagination

*

Offline damw

• **
  • 167
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 23, 2008, 10:22:33 »
Ale po co komu jakiś śmieszny mini aparat w telefonie (PDA)? To tylko zabawka, nic więcej. Do zdjęć nadaje się jakiś mały kompakt a nie PDA!
O tym właśnie piszę w czwartym poście od góry  :ok:.
Czy aparat w Tosce zapisuje jakiekolwiek dane w EXIF. Na phonearena.com sa przykladowe zdjecia, ale nie ma w nich w ogole EXIFa.
Czy ktos moglby wrzucic gdzies przykladowe zdjecia robione na zewnatrz oraz wewnatrz ale przy dobrym oswietleniu i mozliwie dobrze zrobione coby mozna bylo ocenic tenze aparat?
Z gory dzieki.
Dodałem tylko później zdjęcie bo prosił o nie Pawel_71  :E

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
  • Sprzęt: Nokia 5200 8" zwijany ESAMOLED
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 23, 2008, 13:31:54 »
Panowie ale nie po to pakowali do G900 "aparat" , zeby tylko byl bo: Oo! bedzie wiecej funkcji . On mial slozyc jako aparat ,ale tak go nie mozna nazwac , bo zdjecia z niego sa ponizej krytyki i w tym momencie lepiej by bylo jakby go nie bylo :)

Tu nie chodzi o to , ze aparat w komorce ma zastapic cyfrowke (no niektorym moze , bo zwykle shity tez sa do bani), ale zeby robil "szybkie" w miare dobre zdjecia , ktore mozna by normalnie ogladnac itp.

Ja uwazam ze aparat w komorce,pda czy innym urzadeniu , powinien byc i powinien jak na taki rozwoj technologiczny cos soba reprezentowac . Smieszne jest to , ze Toshiba pakuje do PDA np. hosta USB , 3"ekran o SWIETNYCH parametrach , a aparat jakby z 7650 pozyczyli bo juz im sie niechcialo nic porzadnego wsadzic.
HP Ipaq6515 --> MDA Compact --> SPV M3000 --> SPV M650 --> SPV M3100 --> Toshiba G900 --> Samsung Omnia 8GB --> Iphone 3G 16GB --> Iphone 4 16GB --> HTC Desire --> HTC Desire HD --> Dell Streak 16GB --> Samsung Galaxy Note , będzie na pewno :)

*

Offline damw

• **
  • 167
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 23, 2008, 13:49:03 »
Ale ciekawe czy to wina aparatu czy softu go obsługującego?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 23, 2008, 13:54:56 »
pewnie soft możnaby poprawić ale zbyt wiele się nie uzyska

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 23, 2008, 20:11:02 »
Wracając do softa, to mam wm 6.1 by Moula czy jakoś tak (sorry, nie pamiętam, toshiba poza zasięgiem) i w tym sofcie, przy uruchamianiu aparatu jest całkowicie fioletowy ekran.
Po dwa, przesunięcie, trzeba celować toshibą na "oko" bo obraz jest przesunięty względem zdjęcia (tzn. "łapiąc" twarz w lewym, dolnym rogu wychodzi na zdjęciu w centralnym miejscu)
It's beyond your imagination

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 23, 2008, 22:06:55 »
Wracając do softa, to mam wm 6.1 by Moula czy jakoś tak (sorry, nie pamiętam, toshiba poza zasięgiem) i w tym sofcie, przy uruchamianiu aparatu jest całkowicie fioletowy ekran.
Po dwa, przesunięcie, trzeba celować toshibą na "oko" bo obraz jest przesunięty względem zdjęcia (tzn. "łapiąc" twarz w lewym, dolnym rogu wychodzi na zdjęciu w centralnym miejscu)

To fakt. Mam ten sam ROM i zdjęcia są tragiczne. Na pierwszym WM6.1 było lepiej. Dużo zależy od softu, ale nie spodziewajmy się tego, że z nadejściem WM7 w naszych Tośkach pojawi się optyka Carl Zeiss  :P 

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 23, 2008, 23:18:36 »
Wszyscy piszecie o tym jak jest kiepski aparat w G900, ale wrzuciliscie tylko 1 zdjecie. Na phonearena.com w review zdjecia wyszly calkiem dobrze. Na jakims innym review tez byly calkiem niezle - jak na palmofon oczywiscie. Mam wiec jeszcze raz prosbe o wrzucenie zdjec dobrze naswietlonych np. budynkow, itp.

*

Offline damw

• **
  • 167
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 23, 2008, 23:30:30 »
Jutro porobię parę zdjęć i wrzucę na forum. Pamiętaj jednak, że będę je musiał pomniejszyć ze względu na maksymalną wielkość załącznika  :S

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 23, 2008, 23:33:47 »
Z gory dziekuje. Jednak wolalbym aby byly to oryginaly w pelnej rozdzielczosci. Mozesz spakowac kilka zdjec razem i wrzucic np. na rapidshare albo na jakis serwis ze zdjeciami.
No i jak w koncu jest z tym EXIFem - Toshiba zapisuje ten naglowek czy nie?

*

Offline Armag

• 10
  • Sprzęt: nokia 3650> se p900> htc magican> htc wizard> toshiba g900
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 23, 2008, 23:46:59 »
Nie zapisuje nic niestety w EXIF. Przynajmniej na 6.1 (5.2.19202) Na poprzednich romach nie sprawdzalem ale pewnie tez nie bo soft do kamery jest pewnie ten sam.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 24, 2008, 06:44:28 »
nie spodziewajmy się tego, że z nadejściem WM7 w naszych Tośkach
no, no WM7 czyżby toshiba już planowała upgrade  :evil:

*

Offline pietia

• **
  • 140
  • Sprzęt: Galaxy Tab 2 10.1 + HTC 8X
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 24, 2008, 08:58:29 »
hahahaha to sobie pożartowaliśmy  :D
HX4700-> Toshiba G900-> Samsung i600-> SPV m650-> SGS->HTC 8X

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 24, 2008, 11:20:47 »
hahahaha to sobie pożartowaliśmy  :D

Dobre, dobre   :ok:
Jak użytkownicy nie zrobią to nie będzie.

*

Offline pietia

• **
  • 140
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 24, 2008, 11:55:39 »
Ciekawe czy 7 bedzie w ogóle chodził na jakiejkolwiek starszej maszynce, pewnie znając życie: chcesz mieć nowego WM kup nowy sprzęt spełniający wymagania. :|

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 24, 2008, 11:59:26 »
e tam przecież miałeś HP 4700 - standardowo miał 2003SE potem up do WM5 i potem WM6 :ok:
jak i wiele innych modeli :wink:

*

Offline pietia

• **
  • 140
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 24, 2008, 12:02:02 »
No niby tak ale może MS nam sprawi psikusa tym razem :) w sumie to narazie można sobie pogdybać pożyjemy zobaczymy

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 24, 2008, 12:08:44 »
dokładnie  :)

*

Offline damw

• **
  • 167
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 24, 2008, 19:29:45 »
Z gory dziekuje. Jednak wolalbym aby byly to oryginaly w pelnej rozdzielczosci. Mozesz spakowac kilka zdjec razem i wrzucic np. na rapidshare albo na jakis serwis ze zdjeciami.
No i jak w koncu jest z tym EXIFem - Toshiba zapisuje ten naglowek czy nie?

Zgodnie z życzeniem. Zdjecia jak wiadomo tragiczne
http://rapidshare.com/files/124741843/Zdjecia.zip.html

*

Offline colln

• 22
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 24, 2008, 22:16:31 »
Porównałem dzisiaj na szybko G900 z jednymi z lepszy z SonyEricsssona
SonyEricsson W850i

SonyEricsson K800i

SE K800i ma aparat 3,2Mpix więc zmieniłem w ustawieniach na 2 Mpix

Toshiba G900

Wszystkie fotki z ręki na ustawieniach auto. Warunki oświetleniowe średnie - pod wieczór czyli na dole juz w miarę ciemno a niebo jeszcze b jasne.
Toshiba G900 + GPS PathFinder P3104 + ładowarka sam od Garmina Nuvi
Samsung Itrepid WMP 6.5

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 24, 2008, 22:21:43 »
Zdjecia faktycznie bez rewelacji. Widac, ze Toshiba nie radzi sobie gdy ma za duzo albo za malo swiatla. Jesli jest go w sam raz to nie wyglada to az tak tragicznie.
Potwierdzam, ze EXIFa telefon wcale nie zapisuje. No coz - nie jest to normalna cyfrowka z porzadna optyka, ale do pewnych zastosowan moze sie przydac.
A wlasnie - czy ktos z was robil zdjecia z bliska? Aparat nie ma trybu macro ani AF i przykladowe makra byly bardzo nieostre. Czy nadaje sie do fotografowania wizytowek?
Czy w zestawie jest jakis soft OCR?

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 25, 2008, 00:56:57 »
Czy nadaje sie do fotografowania wizytowek?
Czy w zestawie jest jakis soft OCR?

Nie i nie ma.

*

Offline vic

• *
  • 65
  • Toshiba G900
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 25, 2008, 01:59:06 »
I jeszcze jeden dowód na słabość aparatu Toshiby G900. Nie mówiąc już o tym, że tramwaje we Wrocławiu są koloru niebieskiego, a ten rozbity pojazd koloru czarnego... to był on taksówką.
Toshiba G900; WM6.0