Wady,błedy i zalety Tośki G900-megatutorial czy warto kupić?!

• 18 Odpowiedzi
  • 5800 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline majekqwert

• *
  • 93
    • Forum Tośki G900
  • Sprzęt: HTC Raphael
Zacznijmy od początku.  :)

Wcześniej posiadałem wizarda, który służył mi już ponad rok, więc przyszła pora na zmianę...

W grę wchodził:

1.Kaiser

2.SPV M3100

3.Toshiba G900

Tośkę brałem pod uwagę jako ostatnią...Dlaczego właśnie ja wybrałem  ???
Na SPV M3100 nie było większego sensu zamieniać,praktycznie to samo,tylko większy procek i inna obudowa...Kaiser jest dość drogi,ale dobry.I tak zacząłem się zastanawiać między Kaiserem a Tośką...
Wybór padł na Tośkę, z tego względu że aparat 3,2 MP jest mi niepotrzebny, a gps mam pod BT, no i oczywiście cena Tośki jest znacznie niższa :)

Toshiba G900 - Specyfikacja:

-Procesor Marvell PXA270 (520 MHz)

-128 MB pamięci RAM (dla użytkownika po HR dostępne jest ok. 85MB) i ROM (dla użytkownika po HR dostępne jest ok. 39MB)

-akcelerator graficzny goforce 5500 (niestety tak jak w przypadku Kaisera, bez sterów)

-sieci: GSM, GPRS, EDGE, (3G)UMTS, HSDPA

-wifi b/g

-video rozmowy

-Bluetooth 2.0

-Windows Mobile 6 Pro

-dwie kamery jedna VGA (640x480) druga 2 Mp (bez auto focus, ale z flashem [diodą])

-bateria 1320mAh (bardzo dobra, więcej o baterii w dalszej części)

-czytnik linii papilarnych (więcej o jego funkcjach w dalszej części)

-obsługa Host USB (więcej w dalszej części)

-USB 1.1

-gniazdo kart pamięci MiniSD max 2GB

-wyświetlacz 3' o rozdzielczości WVGA (800x480) (więcej o jego możliwościach w dalszej części)

-pełna klawiatura qwert

-wtyk jack 2,5mm (załączona przejściówka na jacka 3,5mm)

Toshiba G900 - Oprogramowanie:

-standardowe wyposażenie Windows Mobile 6

-Opera mobile 8.65

-program Lupa (więcej o jego możliwościach w dalszej części)

-fingerprint (więcej o jego możliwościach w dalszej części)

-Office mobile

-GoldKey (służy do zablokowania komputera za pomocą PDA)

-Teleport (tablet, czyli program do obsługi komputera za pomocą PDA i na odwrót)

-TIPtalk (program do obsługi VOIP)

Toshiba G900 - Zawartość opakowania:

-instrukcja i tam takie inne papiery

-2 płyty z oprogramowaniem

-Toshiba G900

-bateria

-przejściówka z jacka 2,5mm na 3,5mm

-słuchawki

-kabel USB

-ładowarka

-rysik

-kabel Host USB

Toshiba G900 - Funkcje i możliwości:

1.Bateria - Mimo że ma tylko 1320mAh ,to trzyma zadziwiająco długo... Ciągle siedząc na internecie, przeglądając strony, i mając włączone mobile gadu, udało mi się utrzymać go przy życiu 11 godzin, ciągłego serfowania, przy wykorzystaniu technologi EDGE. A jeśli chodzi o mp3,to spokojnie wytrzymuje ponad 30 godzin ciągłego odtwarzania, pod warunkiem, że mamy wyłączony ekran. Jednak bateria ma jedną wadę, nie wskazuje poprawnie stanu naładowania baterii, czyli często stan baterii pokazuje że mamy 100%, i mimo że się nim bawimy i wogóle, to dalej jest 100%,a nagle spadnie odrazu na 95%...

2.Czytnik linii papilarnych - Umieszczony jest z tyłu urządzenia, i dostęp do niego mamy dopiero po rozsunięciu Tośki. Ma on kilka funkcji, po pierwsze może służyć jako zabezpieczenie telefonu,czyli zamiast wpisywać hasło żeby odblokować PDA, to wystarczy przeciągnąć palcem. Kolejną funkcją jest uruchamianie programów, do każdego palca przypisujemy jakiś program, i po przejechaniu odpowiednim palcem po czytniku, odpala się przypisany do danego palca program. Trzecią funkcją jest wykorzystanie go jako touchpad, jeździmy w górę i w duł, w prawo i w lewo (niestety nie można po skosie) a po dwukrotnym puknięciu wchodzi w daną funkcję.

3.Host USB - Ta funkcja mi się najbardziej podoba  :ok: Dla osób niewiedzących co to jest opiszę w skrócie. Służy do podłączania do Tośki różnych urządzeń na USB, czyli np.: myszki, klawiatury, pen drive, czytnika kart, i innych bajerów  :E Warunek jest tylko jeden,że dane urządzenie musi pobierać mniej prądu niż 101 mA. Po podłączeniu pen drive pojawia nam się dodatkowy folder hard drive,i mamy tam pliki z naszego penka. Jeśli podłączymy klawiaturę,to po prostu możemy z niej korzystać tak samo jak z wbudowanej,tyle tylko że większej  :D Jeśli zaś podłączymy myszkę (znacznie ułatwia to przeglądanie stron "scroll") , to pojawia się nam kursor, i obsługujemy PDA ja PC.

4.Wyświetlacz 3' o rozdzielczości WVGA (800x480) - Jest to chyba największy i posiadający największą rozdzielczość wyświetlacz jaki może być wbudowany w PDA (nie mówię tutaj o mini laptopach). Przeglądanie stron na takim wyświetlaczu to czysta przyjemność, widzimy praktycznie całą stronę www,i przesuwamy ją tylko w górę i w dół taj jak na PC. Oglądanie filmów też jest znacznie przyjemniejsze   :banan: Zapomniałem wspomnieć o najważniejszym, jakości wyświetlacza. Jest praktycznie doskonała, porównując z wizardem, który ma mniejszy wyświetlacz i o mniejszej rozdzielczości,to Tośka ma idealny wyświetlacz. Wcześniej nie dostrzegałem gigantycznych pikseli na wizardzie, dopóki nie wziąłem do jednej ręki Tośki a do drugiej wizarda. Jak zobaczyłem te piksele na wizardzie to zrobiłem dosłownie tak   :O~ Tak dla porównania weźcie sobie GameBoy Color i porównajcie z jakością monitora PC. Niestety taka rozdzielczość ma też wadę, w sumie nie wielką,ale jednak. Większość programów jest robiona dla QVGA i VGA, fakt że większość programów przystosowuje się to rozdzielczości WVGA,ale niektóre programy się nie uruchamiają. Szczerze,to tylko jeden program nie chciał mi się uruchomić "VS benchmark 2007" ale wtedy użyłem małego Fix'a który jest na tym forum,i zmieniłem rozdzielczość na VGA, i wszystko działało dobrze, po wyłączeniu programiku wróciłem z powrotem do WVGA   :mrgreen:

5.Program Lupa - Po naciśnięciu i przytrzymaniu klawisza głośności w górę uruchamia nam się lupa, taka jak w XP, której możemy użyć praktycznie wszędzie.

6.Fingerprint - Opisany w czytniku linii papilarnych, służy do uruchamiania programów.

Toshiba G900 - Pierwsze wrażenie: Szczerze, to po rozpakowaniu, i uruchomieniu byłem trochę zawiedziony  :-?  Tośka chodziła dość wolno, dźwięk był strasznie cichy, i jakością też nie grzeszył, ustawienia aparatu kasowały się za każdym razem jak się z niego wychodziło. Później jak wróciłem do domu, zacząłem szukać rozwiązań tych problemów na forach. Szczerze, to mało co znalazłem, a jak już coś znalazłem to po angielsku, albo nawet japońsku i to tak dziwnie napisane że nie mogłem nic z tego zrozumieć   :evil: Większość problemów musiałem rozwiązywać samemu.

Toshiba G900 - Po paru dniach: Zmieniłem zdanie   :ohreally:  Rozwiązałem wszystkie problemy, dzięki ,grzebaniem samemu w rejestrze,i robiąc kilka razy HR rozwiązałem je.

Toshiba G900 - Ogólnie: Toshiba po kilku modyfikacjach jest naprawdę dobrym urządzeniem, które mimo braku sterowników do akceleratora graficznego, świetnie sobie radzi,i przede wszystkim jest bardzo stabilne. Mam moja Tośkę już jakiś tydzień, i jeszcze ani razu nie musiałem robić reseta, jak jakiś program nie działał, to się go po prostu zamykało,i system chodził dalej stabilnie. 128 MB RAM i procek 520 MHz pozwala na bezproblemowe uruchomienie kilku aplikacji naraz, nie tracąc na wydajności,a ni stabilności. Uważam że jest to naprawdę dobre PDA,za rozsądną cenę ( na allegro można znaleźć nowe sztuki bez sim-locka za 850zl) i jestem z niego bardzo zadowolony   :mrgreen: Do mojej Tośki dokupiłem sobie trochę sprzętu, i teraz to już nic nie dorówna mojej Tosi   :E Dla tych co słuchają dużo muzyki, proponuję kupić pen drive (ok. 50zl) i głośniczki  (ok. 50zl), dla tych co dużo korzystają z internetu, to mini myszkę (ok. 40zl),a dla tych co wykorzystują wszystkie funkcje to kupić cały komplet + klawiaturkę, nigdy nie wiadomo co   się przyda   B)

Toshiba G900 - Testy:

- Tośka uzyskała bardzo dobry wynik w VS benchmark 2007 - 2273, to naprawdę dobrze, porównując choćby z Kaiserem - 1233 i Wizardem - 1505 i to jest najdziwniejsze, że stary wizard ma lepsze wyniki niż Kaiser

- Test TCPMP (odtwarzacza filmów) pokazał takie wyniki:

I tak:
          -TCPMP v0.81RC1 beta
          -video GDI
          -wyświetlacz 3' (800x480)
          -włączony WOW HD

Wyniki:

1.Rozdzielczość 624x336
          62,06% ( jakość filmu 5/5,odtwarzanie: bardzo kiepsko,w ogóle nie idzie oglądać,do tego opóźnia się dźwięk)

2.Rozdzielczość 404x218
          92,54% ( jakość filmu 4/5, idzie płynie, dobrze się ogląda  Szczeżuja zalecana rozdzielczość)

3.Rozdzielczość 320x172
          89,31% 109,04% (jakość filmu 2,5/5, nie wiem dlaczego tak,ale odtwarza się płynnie, tylko jakość nie za ciekawa... puk puk)

Przeprowadziłem ponownie testy,i przy ostatniej rozdzielczości wyszedł inny wynik,to musiał być jakiś błąd.
          Testy na CorePlayer dały podobne efekty.

- Pamiętajmy jednak że Tośka nie ma sterów do akceleratora graficznego, jak Toshiba je wyda, albo maniacy wyciągną je z innego urządzenia, to wydajność wzrośnie 2, albo i 3 krotnie

- Test HSDPA: Testowałem dzisiaj prędkość pobierania i wysyłania danych. Warunki w jakich przeprowadzono test:
          - Sieć Orange
          - Miejscowość Głogów (Dolnośląskie) Niestety HSDPA jest tutaj dopiero wprowadzane,i jest jeszcze w fazie testów, także wynik może nie być poprawny
          - Zasięg sieci ok. 80%
Wynik: Download= 1Mbit, Upload= 256Kbit

Toshiba G900 - Wady: - niestety ,jak każde inne urządzenie Tośka ma też wady które zostawiłem na sam koniec:

-brak Irdy   :P

-mało użytkowników (gdyby było tylu co wizarda, to pewnie już dawno były by stery do goforce 5500)

-trochę kiepska jakość rozmów, po modyfikacjach jest o wiele lepiej, ale tu toshiba się nie popisała (w sumie oni robią głównie laptopy,a nie telefony)

-aparat mógł by być trochę lepszy, wystarczył by auto focus, i żeby był trochę szybszy

-oklepany już i powtarzany 100 razy brak sterowników do akceleratora graficznego

-niepoprawne odczytywanie stanu baterii

Toshiba G900 - Zakończenie: To by było na tyle   :D Mam nadzieję że przyda się to komuś a może nawet zechce mieć to cacko w swojej kieszeni   :mrgreen: Gdybyście chcieli wiedzieć coś więcej, albo macie propozycje jakiś ciekawych testów, to piszcie.

Toshiba G900 - Ceny:

www.allegro.pl/52424_g900.html?order=p&view=gtext

UWAGA!!! Nie kupuj Toshiby G900 z WM 6.1, ponieważ jest niestabilny, i niema póki co możliwości powrotu do WM 6,tak aby wszystko działało

Toshiba G900 - Galerie i prezentacje:

Galeria:

Prezentacja:
www.youtube.com/watch?v=8W2KvYkQrnM]www.youtube.com/watch?v=8W2KvYkQrnM]www.youtube.com/watch?v=8W2KvYkQrnM

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2008, 17:12:21 wysłana przez majekqwert »

*

Offline pietia

• **
  • 140
  • Sprzęt: Galaxy Tab 2 10.1 + HTC 8X
Hej nie obraź się ale już któryś raz odsyłasz nas do swojego forum na którym właściwie piszesz tylko ty, nie rozumiem po co się rozdrabniać i wklejać te same wątki tu i tam. Moim zdaniem to bez sensu robi się bałagan, bez wątpienia tu jest więcej użytkowników i więcej pożytecznych rzeczy można się dowiedzieć. Lepiej dla nas jak skupimy się w jednym miejscu :)
Pozdrawiam
HX4700-> Toshiba G900-> Samsung i600-> SPV m650-> SGS->HTC 8X

*

Offline majekqwert

• *
  • 93
    • Forum Tośki G900
Hej nie obraź się ale już któryś raz odsyłasz nas do swojego forum na którym właściwie piszesz tylko ty, nie rozumiem po co się rozdrabniać i wklejać te same wątki tu i tam. Moim zdaniem to bez sensu robi się bałagan, bez wątpienia tu jest więcej użytkowników i więcej pożytecznych rzeczy można się dowiedzieć. Lepiej dla nas jak skupimy się w jednym miejscu :)
Pozdrawiam

Pewnie masz racje... :ok:Jak będę miał chwilkę,to przerzucę wątki stamtąd tutaj.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2008, 16:48:09 wysłana przez majekqwert »

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
  • Sprzęt: Dell Streak 5 16gb
do 6.0 jest normalny powrót, ale to szczegół
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Są dwie kategorie ludzi - pracujący i ci, którzy korzystają z kredytu; lepiej należeć do tej pierwszej, jest w niej mniejsza konkurencja.

*

Offline mion

• **
  • 211
majekqwert - nim zaczniesz cokolwiek znów pisać poczytaj recenzje Jakuba.
w skrócie:
1. stylistyka tego tekstu o g900 leży i nie dycha...
2. nie przyznawałbym się do nieznajomości brytolskiego
3. www.myg900.com rozwiązuje większość problemów z toshi

która

4. jest dużą, nieporęczną i wolną cegłą z tragicznym supportem technicznym producenta (który go sprzedał i zapomniał)

miałem 3 sztuki z 2 różnymi romami, więc można uznać że wiem
ABSOLUTNIE NIE POLECAM - jak najdalej od tego urządzenia

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
aj tam bez przesady
Jakubowi i tak nikt nie dorówna ale ważne, że ktoś się stara
a słowa "turlanko, szczeżuja, oczko" itp. to przekopiowane emotikonki, które tekstowo nie są przypisane emotikonkom na naszym forum dlatego tak wyszło

3. wiemy wszyscy, nasze forum też większość rozwiązuje  :P to tak jakby każdemu kto coś napisze w działach HTC od razu pisać idź na xda.dev tam jest wszystko...

4. zapomniałeś dodać - IMO
moje IMO - nie jest duża ani nieporęczna (miałem Execa i 4700 i rozmiary tośki mi nie przeszkadzają)
wolna? :O do czego porównujesz?
support ano zgoda (jak u większości innych producentów  :evil:)

a ja polecam tośkę, cytując jakąś tam gazetę komputerową stosunek cena/jakość - najlepszy wybór!

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
  • Sprzęt: Nokia 5200 8" zwijany ESAMOLED
Sory panowie ale jak wy takie dziwne rzeczy piszecie to ja juz sam nie wiem , czy mam ja sobie kupowac :(
HP Ipaq6515 --> MDA Compact --> SPV M3000 --> SPV M650 --> SPV M3100 --> Toshiba G900 --> Samsung Omnia 8GB --> Iphone 3G 16GB --> Iphone 4 16GB --> HTC Desire --> HTC Desire HD --> Dell Streak 16GB --> Samsung Galaxy Note , będzie na pewno :)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
ekhm, a o co konkretnie chodzi?

*

Offline majekqwert

• *
  • 93
    • Forum Tośki G900
Odp: Wady,błedy i zalety Tośki G900-megatutorial czy warto kupić?!
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 20, 2008, 16:51:43 »
do 6.0 jest normalny powrót, ale to szczegół

Jest ale z nie działającym GPRS  :E
Napisane: Czerwiec 20, 2008, 16:45:10
majekqwert - nim zaczniesz cokolwiek znów pisać poczytaj recenzje Jakuba.
w skrócie:
1. stylistyka tego tekstu o g900 leży i nie dycha...
3. www.myg900.com rozwiązuje większość problemów z toshi

która

4. jest dużą, nieporęczną i wolną cegłą z tragicznym supportem technicznym producenta (który go sprzedał i zapomniał)

Mogę zapytać, jakie masz teraz PDA?
Szczerze,to Tośka zaraz po zakupie jest niezbyt ciekawym urządzaniem... Ale po kilku modyfikacjach, jest bardzo dobrym PDA  :D Jeszcze jak powstanie jakiś dobry WM 6.1, który będzie stabilny, to Tośka będzie bardzo dobrym PDA.

*

Offline woof

• 761
  • Sprzęt: różnie
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 20, 2008, 17:14:35 »
ja mam stabilny WM6.1 - moze nie dziala do konca prawidlowo(mapowanie kalwiszy) ale jestem naprawde zadowolony;)

Co do samej Toski... to mialem wczesnie 2xKaiser, Wizardow na peczki(w sumie jeden mam nadal), Hermesy i chyb wszystko co mozliwe z HTC oprocz diamonda;)... i jestem zadowolny - faktycznie moglby system dzialac szybciej ale rekompensuje mi to stabilnoscia - na pocztku duzo kombinowalem z softem zeby zagospodarowac pulpit(fakt brakuje funcjonalnosci HTC HOME) i nie robilem czesto resetow - moze 3,4 razy. Teraz jak juz mam system skonfigurowany tak jak chce nie robie SR prawie wogole(ostatnio mi sie mobilegg powiesilo i chcial czy nie to musialem zrestartowac).
Ekran jest rewelacyjny i niszczy wszystko ponizej VGA. Przegladanie netu tez bardzo okej.
Generlanie w tym przedziale cenowym to nie ma co wybrac, bo albo cegla albo marnie wyposazony;) A tu jest prawie wszystko orocz GPS ale nie jestem masochista i mam po prostu dobre PNA i nie bawie sie we wkladanie telefonu w uchwyt i ladowanie(strasznie mnie to wpienialo).

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 24, 2008, 14:10:30 »
IMO wada - zaślepki - kto to wymyślił? prawie wszystkie PPC są pozbawione tego "wynalazku" a tutaj ktoś wpadł na pomysł aby utrudnić userom życie  :|
rada - wyrwać na stałe  :evil: tylko jak nasza piękna przyjaciółka będzie wyglądała po takim drastycznym zabiegu  :-?

*

Offline woof

• 761
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 24, 2008, 14:17:09 »
IMO wada - zaślepki - kto to wymyślił? prawie wszystkie PPC są pozbawione tego "wynalazku" a tutaj ktoś wpadł na pomysł aby utrudnić userom życie  :|
rada - wyrwać na stałe  :evil: tylko jak nasza piękna przyjaciółka będzie wyglądała po takim drastycznym zabiegu  :-?

fakt zaślepka mnie denerwuje... zawsze zapominam rano ja wepchanc;)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 24, 2008, 14:20:39 »
i przeszkadzają w aluminiowym etui - przez co już cała zaślepka od wejścia jack 2,5" jest porysowana  :|

*

Offline pietia

• **
  • 140
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 24, 2008, 14:57:11 »
Podsumowując panowie czy ktoś z was żałował chociaż przez chwilę? Bo ja absolutnie nie :) i każdemu z czystym sumieniem mogę polecić tośke :ok:

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 24, 2008, 15:00:36 »
absolutnie nie! i cały czas twierdzę, że za tą cenę to najlepszy wybór już nie mówiąc o tym, że są dużo droższe i gorsze PPC

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 25, 2008, 02:25:19 »
Chyba lekko jedziesz po krawędzi...  To nie jest forum filologów a jeśli już, to czuję się mocno w rosyjskim i węgierskim - pogadamy???
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

Offline woof

• 761
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 25, 2008, 07:29:48 »
Chyba lekko jedziesz po krawędzi...  To nie jest forum filologów a jeśli już, to czuję się mocno w rosyjskim i węgierskim - pogadamy???

już się nie "szarpcie" bo po co to...;)

co do żałowania zakupu tośki to ja miałem lekki kryzys... ale chyba wraca wszystko do normy. Liczę na to że ktoś wypuści rom szybki i z poprawnie zmapowaną klawiaturą;) Bo u mnie na Wm6.0 nie działa połączenie GPRS...

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 25, 2008, 10:42:17 »
Nigdy nie żałowałem zakupu Tośki. Miałem wiele PDA, Tośka jest jednym z lepszych o naprawdę dużych możliwościach.
Owszem producent się na nas wypiął totalnie, ale czy HTC ma jakiekolwiek wsparcie od producenta?

Ja dziś w nocy miałem Pamelę Anderson 3 razy  :mrgreen:
Za przeproszeniem, ale rzygać mi się chce jak czytam coś takiego. Przeciwnicy Toshiby jak nie macie czego powiedzieć, potwierdzić jakimikolwiek argumentami to lepiej się nie odzywajcie.

*

Offline pietia

• **
  • 140
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 25, 2008, 10:46:31 »
Zastanawiające jak tak bardzo mu się nie podobała i w ogóle nie poleca to po jakiego ch&*&% kupował aż trzy?