Simlock Play- Czy są jakieś litery przed kodem odblokowującym?

• 3 Odpowiedzi
  • 3662 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RYQ

• 7
Witam
Próbowałem dzisiaj usunąć simlocka w punkcie Play. Pani na początku marudziła, że telefon jest na umowę, a ja mam tylko paragon i gwarancję, ale w końcu pogrzebała w komputerze i zdobyła nr który powinien odblokować telefon. Miała problem z wklepaniem i możliwe, że wklepała litery zamiast cyfr. Po zatwierdzeniu wyskoczył błąd. Postanowiła dać mi telefon i podyktowała ośmiocyfrowy kod który wklepałem osobiście trzymając zieloną kropkę w rogu cały czas i raczej na pewno się nie pomyliłem. Niestety efekt był taki jak wcześniej. Pani rozłożyła ręce a ja zostałem z simlockem. Niestety pani nie chciała mi dać kodu na kartce, na szczęście obok mnie był szwagier, który dyskretnie zapisał w swojej komórce dyktowane mi wcześniej cyfry. :D

1. Ktoś wie co mogło pójść nie tak?
2. Czy ktoś wie jaka jest procedura odblokowania telefonu? Robione było to tak, że włożyłem swoją kartę z ery i na komunikat o kodzie odblokowującym wklepałem cyfry i stuknąłem zatwierdź.
3. Czy jest jakaś ograniczona liczba prób zdjęcia simlocka jak np w nokiach do 5 po których telefonu nie da się już odblokować kodem?
4. Czy przed kodem powinny być jakieś litery/znaki jak w starych nokiach pw+ ... ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2009, 21:28:28 wysłana przez RYQ »

*

Offline sylwek2k

• *
  • 63
    • fotki :)
  • Sprzęt: Tosia G900
Odp: Simlock Play- Czy są jakieś litery przed kodem odblokowującym?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2009, 02:36:51 »
Witam
/ciach/
1. Ktoś wie co mogło pójść nie tak?
bledny kod? /np jak telefon byl na gwarancji i zostala wymieniona plyta glowna - wtedy imei jest inny niz przy zakupie/
albo 'pani' pomylila sobie kody z roznych telefonow :P

2. Czy ktoś wie jaka jest procedura odblokowania telefonu? Robione było to tak, że włożyłem swoją kartę z ery i na komunikat o kodzie odblokowującym wklepałem cyfry i stuknąłem zatwierdź.
wkladasz karte innego opa niz jest zalozony smoczek, a pozniej wklepujesz kod...

3. Czy jest jakaś ograniczona liczba prób zdjęcia simlocka jak np w nokiach do 5 po których telefonu nie da się już odblokować kodem?
na 90% masz 3 proby :P

4. Czy przed kodem powinny być jakieś litery/znaki jak w starych nokiach pw+ ... ?
nie, kod to tylko 8 cyfr :)

*

Offline alfi34

• *
  • 66
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2009, 07:22:33 »
Możliwe, iż Play miał źle wygenerowane kody, kupowałem ostatnio W910 dla brata i miły Pan w salonie P4 w Elblągu powiedział, że wszystkie kody przysłali im złe i musiał telefon wysyłać do Warszawy aby zdjąć simlocka.
Sprzęt? Troszkę tego było, w ostatnim czasie:
Nokia E61->Nokia N95 8GB->Nokia E71->Toshiba G900->Toshiba TG01->Nokia N96->Motorola Milestone..

*

Offline RYQ

• 7
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 29, 2009, 09:14:16 »
Sprawa już wyjaśniona. Po nieudanym(niby) odblokowaniu poprosiłem o kartę play 5zł i odłożyłem usuwanie simlocka na później. Miałem zamiar uderzyć do innego punktu play we Wrocławiu i poprosić o odblokowanie. Coś mnie jednak tknęło i w domu włożyłem kartę Ery po czym ... telefon się normalnie uruchomił. Próbowałem jeszcze z kartą orange i wszystko śmiga jak należy.
Na pewno (dam sobie rękę uciąć) gdy wpisałem w salonie kod utrzymałem komunikat o błędnym kodzie. Poza tym gdyby kod był prawidłowy telefon albo by się uruchomił z kartą nowego operatora albo zrestartował. Tośka jednak prosiła o poprawny kod.
Reasumując albo sam restart PDA albo włożenie jeszcze raz po kodzie odblokowującym karty play i restart spowodowały wyłączenie blokady simlock. Wydaje mi się, że po tych dwóch próbach w salonie próbowaliśmy wyłączyć i włączyć telefon, ale bezskutecznie (za to już nie dam sobie ręki uciąć).

Podszedłem jeszcze do tego salonu i poprosiłem o wpisanie w gwarancję usunięcia blokady (była jednak inna osoba która obsługiwała klientów).Z wysłaniem do Warszawy byłby problem, ponieważ telefon oryginalnie był kupiony na umowę, lecz nie ze mną i pani powiedziała, że właściwie to nie powinna mi próbować usuwać blokady.

Najważniejsze, że telefon działa(choć wkurza mnie strasznie echo, ale z tego co wyczytałem muszę się do tego przyzwyczaić albo korzystać ze słuchawek :/ ).