Toska padła i nie odpala WIN'a

• 46 Odpowiedzi
  • 4483 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Toska padła i nie odpala WIN'a
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 25, 2009, 19:34:30 »
A umnie padł G910
Brak jakiejkolwiek reakcji tylko jak przytrzymam reset+power no to zielona diutka się zapali i to wszystkie atrakcjie jakie mi teraz dostarcza moja tośka.
 POMOCLKY!!!

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Toska padła i nie odpala WIN'a
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 25, 2009, 19:53:51 »
Naładowana tosia? Próbowałeś wkładac i wyjmować baterię? Coś robiłeś szczególnego przed tym padem fonu?

Kolejna padnięta Toshiba.
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 09, 2009, 22:29:58 »
Witam,

Przewertowałem forum i mój problem jest chyba dość typowy.

Otóż, Tośka była przez pewien czas nieużywana (normalnie noszę P525) i najpewniej się wyładowała do zera.

Pewnego pięknego dnia zrobiłem HR w moim P525 i wgrałem nowego ROMa z WM 6.5, no i zapomniałem o kontaktach, ale na szczęście miałem je w Tośce.

Naładowałem więc Tośkę, tak mi się przynajmniej zdaje.

Próbuję uruchomić i jedyne, co widzę, to zielona dioda, która świeci się może przez 2-3 sekundy, po czym gaśnie.

Jak zgaśnie, ponowne wciskanie powera nic nie powoduje. Wyjmuję baterię, wkładam - to samo. Próbowałem bez karty SD i bez sima - to samo.

No to spróbowałem HR - wyświetliły się czerwone literki, czy zrobić reset - yes - Tośka zdycha - czarny ekran i koniec.

Próbowałem drugiego HR bez wyjmowania baterii - nie reaguje.

Bateria in and out, to samo i znów po czerwonym napisie i wciśnięciu Y, ekran gaśnie i koniec.

Coś jest na rzeczy, bo gdy "włączę" Toshibę, i ta diodka mrugnie, można tak jakby zresetować telefon wciskając guziczek od SR, wtedy podświetlenie klawiatury mrugnie na ułamek sekundy, zielona znowu się zaświeci i zgaśnie.

Takie coś nie ma miejsca przed próbą włączenia.

Próbowałem też wyjąć baterię i potrzymać trochę bez prądu, ale nic się nie zmienia.

Pewnie rozwiązanie jest jedno, czyli serwis. Ale pomyślałem, że może macie jakiś pomysł.

Pozdrawiam.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Kolejna padnięta Toshiba.
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 09, 2009, 22:35:17 »
Oprócz zakupu nowej  - jako prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem jest próba naładowania posiadanej. Na poczatek podaj z baterii 9V chilowo napiecie na jej styki a poźniej pod ładowanie oryginalną ładowarka na 24 godziny
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 09, 2009, 22:43:19 »
Hmm, zrobię tak, jak napisałeś.

A czy fakt, że bateria podaje 4,12V zamiast 3,7V, jak jest na niej napisane o czymś świadczy?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 09, 2009, 22:56:25 »
A to świadczy że jest naładowana - pod obciążeniem spada. Czyli pozostaje serwis - niestety
potrzebna zgoda

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 09, 2009, 23:25:49 »
Właściwie należałoby zbadać czy spada napięcie mocno pod obciążeniem. Ale nawet jak ogniwa są ok, problem może robić elektronika baterii niestety. :(
Nie sądzę żeby tosia padła. Od leżenia nie powinna, natomiast jest zdaje sie tak zrobiona, że bez baterii nie wystartuje na samym zasilaczu.

Ogólnie - jak nie będziemy używać komórki/PDA dłużej to lepiej wyjąć baterię. Jeśli urządzeni ma mechaniczny wyłącznik to można nie wyjmować, ale większość ma elektroniczny, który przy wył. urządzeniu ciągnie trochę prądu.

« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 09, 2009, 23:31:24 »
Sądze, że problem leży w uszkodzonej baterii. Trzeba ją po prostu wymienić na nową. Pozornie napięcie jest wysokie, ale pod obciążeniem bateria nie wytrzymuje i tośka wstaje tylko na moment.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 09, 2009, 23:44:07 »
Albo elektronice się aktualny poziom naładowania pokręcił i raportuje głupoty.

« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 10, 2009, 01:14:42 »
OK.

Bateria w telefonie. 4,13V

Wciskam power (zielona diodka): 4,08V

Wciskam reset: 4,11V - 4,06V na chwilkę - 4,08V

Po jakimś czasie po resecie na mierniku 4,06V

Pomyślałem o jeszcze jednym. Odpaliłem Hard Reset (bo mimo wszystko podczas HR jest włączone podświetlenie a na ekranie się wyświetlają znaki). Napięcie spadło do 4,03V, jak wcisnąłem Yes, to wzrosło do 4,06V i tak zostało.

No nic, cokolwiek się stało, sam pewnie tego nie naprawię. Chyba, że magicznym sposobem. :P

*

Offline Komak250

• 42
  • Sprzęt: Tosia G900
Chyba uwaliłem Tosie
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 10, 2009, 04:55:22 »
 :(Witam. Próbowałem zmienić ROM na Fresh & Clean ROM v1.3.1 (Update 27.03.2009) (WM6.1 PL) i to było tak uruchomiłem tryb serwisowy(tosia naładowana i odłączona od PC), Odpaliłem SuperRUU i zaznaczyłem wszystkie pliki(tak jak autor kazał) Pojawił się komunikat ,podpiołem tosie i komp zaczoł flashowac jak powinno do momentu aż doszedł do "Messiging activated" tosi wygląda jakby się ładowała(tylko dioda świeci na czerwono)  i tak ponad 1 godz. Dodam że w tosi pierwszy raz zmieniam ROM
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2009, 05:51:37 wysłana przez Komak250 »
1.Komak nie nabija postów - mam wiele do przekazania
2.Komak nie myli się - mam inne zdanie
3.Komak nie obraża innych - dobitnie zwracam uwagę

*

koldasz

Odp: Chyba uwaliłem Tosie
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 10, 2009, 05:40:08 »
jakie wszystkie pliki ?? tylko xxx.nb cię na początku interesuje. No chyba że nie ma gotowego romu to ból. Ściągnij ew. rom gotowy od Globalbusa i ponownie zflaszuj Tośkę.

*

Offline Komak250

• 42
  • Sprzęt: Tosia G900
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 10, 2009, 06:07:24 »
Czyli jej nie załatwiłem ??   :) :mysli:  A i dzienki za odp.
Napisane: Kwiecień 10, 2009, 05:43:53
koldasz miałeś racje już sfashowałem ROM by Globalbus i działa                                                                               A i taka Adnotacja dla tych co cudzołoczą na forach poza pdaclub.pl Nie słuchać opisów flashoawania
Głównie bzdury piszą)                                                                                                                                                                             Temat Zamknięty
1.Komak nie nabija postów - mam wiele do przekazania
2.Komak nie myli się - mam inne zdanie
3.Komak nie obraża innych - dobitnie zwracam uwagę

*

Offline marcin_s3

• 261
  • Sprzęt: i8000, SG Note, Sandisk microSDHC 16 Gb
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 10, 2009, 06:13:11 »
nono!

u nas bzdur nie piszą ...

*

Offline barthek

• 265
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 10, 2009, 08:35:23 »
sporo się porobiło wątków z cyklu "uwaliłem tośkę" - lepiej było by scalić je wszystkie i podpiąć  :)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 10, 2009, 08:38:20 »
sporo? na 2 stronach znalazłem 2 :ohreally:
scalone

*