tośka jako kamerka internetowa-problem z rozdzielczością

• 4 Odpowiedzi
  • 669 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gregor44

• *
  • 73
  • Sprzęt: Toshiba G900, Eten x500, Nokia E50
tośka jako kamerka internetowa-problem z rozdzielczością
« dnia: Marzec 26, 2009, 22:33:41 »
Testowałem dwa programiki do tego: WebCamera plus i Mobiola Webcamera. Oba działają ale domyślnie jako kamerę wykrywają domyślnie tę słabszą do wideokonferencji i co za tym idzie można ustawić tylko rozdzielczość: 144x176.
Próbowałem też na hamca ustawić w tryb screen i równocześnie odpalić właściwą kamerkę ale nie pokazuje wtedy zrzutu z ekranu z podgladem z kamerki :) tylko same opcje a reszta pozostaje czarna.
Ma ktoś jakiś pomysł jak uzyskać większą rozdzielczość?

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: tośka jako kamerka internetowa-problem z rozdzielczością
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 27, 2009, 07:34:51 »
Z tego co pamiętam żaden program do transferu obrazu nie dawał rady podejrzeć ekraniku aplikacji aparatu niestety. Pewnie dlatego, że wykorzystali wewnętrzne udogodnienia nvidii.

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 27, 2009, 12:33:30 »
A także żaden program który widziałem nie był w stanie poprawnie obsłużyć kamery toshiby - albo przednia kamerka (chociaż to już i tak nieźle), albo zielone paski jeżdżące po ekranie zamiast obrazu (co mi się zdarzało znacznie częściej widzieć). I prawdopodobnie z tego samego powodu - kamerkę najwyraźniej obsługuje chip nvidii, a dostęp do niej w standardowy sposób jest... jednak nie do końca standardowy :P
Więc jeśli program korzystający z kamery nie jest dedykowany dla G900 i podobnych (i może XDA Flame), to marnie widzę jego prawidłowe działanie :(
Oczywiście miło byłoby gdybym się mylił. Widział ktoś jakikolwiek program obsługujący poprawnie kamery toshiby (oprócz wbudowanej aplikacji aparatu oczywiście)?

*

Offline marcin_s3

• 261
  • Sprzęt: i8000, SG Note, Sandisk microSDHC 16 Gb
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 27, 2009, 14:26:25 »
Załączam caba z kamerka z O2. U mnie nie działa, albo ja nie umiem zmusić tego softu do działania.

UWAGA: Nadpisuje oryginalny soft kamery, zatem po deinstalacji konieczny jest HR.
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 15:11:14 wysłana przez marcin_s3 »

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 27, 2009, 17:15:30 »
Nie sądzę żeby HR był potrzebny - jeśli usuwasz plik nadpisujący plik w rom-ie to ten w rom-ie się pokazuje na nowo. Powinien wystarczyć soft reset.