Tosia nie czyta karty sd

• 5 Odpowiedzi
  • 1573 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mett7

• 418
  • Sprzęt: htc HD2
Tosia nie czyta karty sd
« dnia: Lipiec 25, 2009, 21:04:02 »
Witam
Posiadam kartę sandisk ultraII 2gb już prawie od roku. Działała sprawie aż do nie dawna kiedy zainstalowałem sobie resco explorer. Przy próbie usuwania plików wyskoczył komunikat o nieudanym usunięciu pliku. Po soft resecie Tośka zawiesiła się na ekranie z logo windows. Bez karty działa wiec postanowiłem ją sformatować na pc używając czytnika. I tu zaczynają się schodu ponieważ nie da się jej sformatować do końca poprawnie. Zawsze wyskakuję komunikat o nie dokończonym formatowaniu. O dziwo karta jest wykrywana poprawnie jako dysk wymienny, system plików fat, pojemność jest poprawna 1,89gb a zajęte 2,5mb, oczywiście nic na niej nie ma, próbowałem skopiować jakieś zdjęcia i działa ale już większy plik 700mb wywalił błąd. Tośka nie widzi tej karty w ogóle gdy jest włożona do gniazda ale jak podłącze przez hosta usb to pokazuje komunikat czy sformatować, daję tak i pisze ze została sformatowana poprawnie i dalej jej nie widzi. Macie jakieś pomysły :E ??

*

Offline komoornik

• **
  • 120
  • Sprzęt: Szajsung Galaxy S, Asus Eee 901, Viliv S5 3G
Odp: Tosia nie czyta karty sd
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2009, 21:06:35 »
Jakie pomysły? Karta jest uszkodzona i nie ma nad czym dumać.

pozdro

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2009, 21:10:19 »
Jeśli powalilo karte zajrzyj tutaj : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic819926.html może pomoże któreś z wymienionych tam narzędzi... jeśli tak pochwal sie jakie... może się przydać ;]

*

Offline mett7

• 418
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2009, 21:21:19 »
Jeśli powalilo karte zajrzyj tutaj : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic819926.html może pomoże któreś z wymienionych tam narzędzi... jeśli tak pochwal sie jakie... może się przydać ;]
No dzięki niestety jest tam tylko jedna dobra porada aby użyć FLASHDOCTOR, niestety współpracuje tylko niektórymi czytnikami kart, z moim nie :-|

*

Offline sylwek2k

• *
  • 63
    • fotki :)
  • Sprzęt: Tosia G900
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2009, 22:58:34 »
Jakie pomysły? Karta jest uszkodzona i nie ma nad czym dumać.

pozdro

Sprobuj przejechac po niej scandiskiem, albo jakims alternatywnym programem do skanowania /typu norton/, a pozniej format,
mozesz tez sprobowac sformatowac ja w jakims innym urzadzeniu /ktore nie bedzie reagowac na bledy ;) /

*

Offline mett7

• 418
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2009, 01:48:56 »
Ehh chyba uwaliłem tą kartę kompletnie :-| Użyłem programu Vaiosoft Recovery Manager 1.5 który najpierw przeprowadził czyszczenie karty łącznie z usuwaniem bloków a potem przy formacie wywalił błąd. Od tego momentu karta nie jest już widoczna w ogóle na pc, wiec nic nie mogę zrobić :( Może jak wsadzę ją do jakiegoś aparatu, tylko najpierw muszę taki wykombinować :wink: