Tosia, nawigacje, wino i cyprysy, baterie...

• 8 Odpowiedzi
  • 964 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcin_s3

• 261
  • Sprzęt: i8000, SG Note, Sandisk microSDHC 16 Gb
Tosia, nawigacje, wino i cyprysy, baterie...
« dnia: Styczeń 11, 2009, 13:01:55 »
Witajcie :)

Jako fan dobrego Brunello i widoczków z cyprysami jade znowu w tym roku do Toskanii na winną przygodę. W tamtym roku komplet HTC Wizard + TomTom6 + dwie wielkie baterie sprawdził się dośc dobrze.

W tym roku jadę z Tosią. Na innym forum zadałem pytanie odnośnie do szczegółowości map Europy i ilości POI, tutaj chciałbym zapytać o kilka innych pochodnych spraw:
- czy ktoś na terenie Polski kupował baterie Mugen Power? Interesuje mnie zakup 3000mAh i 1500 mAh...
- czy ktoś uruchomił na Tosi inną nawigację niż Automapa (którą w końcu kupię chyba)? TomTom 7 jest przystosowany do VGA, ale ktoś zaaplikował mu fixa do zmniejszenia literek (co spowodowało, że są kompletnie nieczytelne). TomTom pod względem obsługi jest debest. Czy ktoś te małe literki zwalczył?
- czy ktoś próbował Tosi z ładowarkami słonecznymi (np. http://manta.com.pl/sItem.php?kat=104&Item=26&lang=pl z przejściówka na mini usb by tosia)?

PS. Polecam kuchnię włoską. Ten kto lubi pizzę powinien spróbować włoskiej pizzy z mozarellą, szynka włoską i pomidorami (mniam), wegetarianie lasagne z karczochem (mniam!), mięsożercom polecam bistecca alla fiorentina (kilogramowy befsztyk - mega mniam). Popijane dobrym sfuso (kto by tam pił wino z butelki...). Można też jakimś supertoskanem popijać jak kto woli...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2009, 13:36:17 wysłana przez marcin_s3 »

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Tosia, nawigacje, wino i cyprysy, baterie...
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2009, 09:25:18 »
Ktoś na forum kupował mugena i opisał swoje wrażenia - poszukaj. To było zdaję się w pierwszej połowie 2008r  Tom tom chyba rozpracowywał kiedyś kolega Paweł_71 i też opisywał co tam robił. (o ile to był tom tom - moja pamięć nie jest niezawodna :) ). Ta ładowarka jest za słaba. Ja sobie kupiłem taką co była do PSP, ale to już było w październiku, więc słabo ładowało to ogniwo w promieniach jesiennego słońca, zatem trudno by uznać to za przetestowane rozwiązanie. Ale ładowarka była przynajmniej w stanie podładować tosię. Oczywiście pojemność baterii wewnętrznej tej ładowarki była dużo większa od pojemności baterii tosi.

*

Offline marcin_s3

• 261
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2009, 09:51:33 »
Ktoś na forum kupował mugena i opisał swoje wrażenia - poszukaj. To było zdaję się w pierwszej połowie 2008r  Tom tom chyba rozpracowywał kiedyś kolega Paweł_71 i też opisywał co tam robił. (o ile to był tom tom - moja pamięć nie jest niezawodna :) ). Ta ładowarka jest za słaba. Ja sobie kupiłem taką co była do PSP, ale to już było w październiku, więc słabo ładowało to ogniwo w promieniach jesiennego słońca, zatem trudno by uznać to za przetestowane rozwiązanie. Ale ładowarka była przynajmniej w stanie podładować tosię. Oczywiście pojemność baterii wewnętrznej tej ładowarki była dużo większa od pojemności baterii tosi.

Podobno jedna z wersji TomToma chodzi na całym ekranie. Po przetestowaniu z przyjemnością doniosę Szanownemu Gronu jak to wygląda.

Co do baterii - chodziło mi o dokonanie zakupu w Polsce...

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2009, 09:57:19 »
Kupiłem w Polsce jak najbardziej. Ale jak pisałem nie mam pewności, że się sprawdzi. Może w lecie przy dużym nasłonecznieniu ale teraz to jednak za wolno się to ładuje, choć ma takie podwójne rozkładane ogniwa.

*

Offline marcin_s3

• 261
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2009, 10:35:21 »
Kupiłem w Polsce jak najbardziej. Ale jak pisałem nie mam pewności, że się sprawdzi. Może w lecie przy dużym nasłonecznieniu ale teraz to jednak za wolno się to ładuje, choć ma takie podwójne rozkładane ogniwa.

Mugena kupiłeś w Polsce? Gdzie?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 12, 2009, 10:39:27 »
czasem na allegro bywają (lub bywały)

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2009, 10:45:41 »
Mugena kupiłeś w Polsce? Gdzie?

Pisałem, że kupiłem ładowarkę słoneczną. Nie pamiętam gdzie został kupiony mugen przez kolegę z forum. Ja mugena nie mam :(

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 12, 2009, 14:27:06 »
ładowarke sloneczna mozna samemu zrobic odsyłam poszukac na spryciarze co do mugena....tosa robi sie całkiem gruba....moim zdaniem lepiej kupic dwie dodatkowe baterie (60 zł ea)
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 12, 2009, 15:56:36 »
Pewnie można ale też trzeba trochę za to zapłacić. Układzik musi być inteligentny. Potrzebne są chyba ze dwa moduły zasilające. Jeden z ~3,7 baterii musi 5V generować a drugi to prostownik zasilania. Dodatkowo jakieś tranzystorki żeby logikę całości zapewnić. Chyba nie przepłaciłem jednak za bardzo.