Gdy wifi always on - wyświetlacz swieci caly czas

• 5 Odpowiedzi
  • 907 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline eRd

• **
  • 108
Gdy wifi always on - wyświetlacz swieci caly czas
« dnia: Grudzień 11, 2008, 14:25:15 »
Chcialem na wtepie sie przywitac, bo jestem tu nowy. Takze witam, stalem sie posiadaczem Toshiby, na ktora dluzszy czas zbieralem fundusze i po pierwszych wrazeniach moge spokojnie stwierdzic, ze bylo warto  :mrgreen:
Mam jednak pewien problem/pytanie, otoz chodzi mi o to, ze czesto telefonu uzywam w mieszkaniu i mam podlaczenie przez wifi z gg i z fringiem (skype, sip). Dlatego tez nie moge sobie pozwolic na usypianie telefonu, chce aby wifi dzialalo caly czas. Niestety jesli ustawienie wifi ustawie na always on to ekran nie wygasa, caly czas sie lekko swieci. Probowalem szukac podobnego watku, ale ktos tylko napisal, zeby sobie moze jakas skorke na today'a zainstalowac, ktora bedzie wygaszala sam ekran bez usypiania telefonu. Niestety niczego takiego na pdaclub.pl nie znalazlem po opisach. Czy moglby mi ktos z tym pomoc, bo mysle, ze wiele osob tak wlasnie korzysta z tego smartphone'a, a po co tak marnowac baterie.
Dziekuje i pozdrawiam
eRd  :ok:
Toshiba G900 -> gotowany R OM z kuchni Globalbusa
HTC Touch Diamond -> DI2 v. 7.0 by Krzysiecw

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Gdy wifi always on - wyświetlacz swieci caly czas
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 11, 2008, 14:43:25 »
display off musisz mieć, taki mały programik. Lub psshutxp lub jakaś wtyczka na today z opcją wyłączania podświetlenia
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 11, 2008, 14:50:15 »
Przede wszystkim dość ważna informacja: "always on" nie do końca odnosi się do wifi - ta opcja powoduje zawsze włączony wyświetlacz, dzięki czemu wifi też się nie wyłączy.
Lepszym na dłuższą metę rozwiązaniem będzie chyba dezaktywacja automatycznego uśpienia w ustawienia/system/zasilanie. Do tego włącz wygaszanie wyświetlacza na zasilaniu bateryjnym po jakiejś minucie (ustawienia/system/podświetlenie). Wyświetlacz nie będzie wtedy wprawdzie zupełnie wyłączony, ale przynajmniej podświetlenie będzie przyciemnione. nieco oszczędzając energię.

Chociaż jeśli chcesz mieć wifi cały czas aktywne, to chyba najlepiej będzie trzymać tosię podpiętą do ładowarki (lub stacji dokującej ) dopóki nie będziesz chciał z niej skorzystać - inaczej to pewnie z 4-5 godzin i bo baterii ;)

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2008, 23:05:16 »
Dzieki za odpowiedzi. Probowalem znalezc ten soft i natknalem sie chyba na najlepsze rozwiazenie mojego "problemu". Otoz znalazlem wpis w rejestrze odpowiedzialny za to podswietlenie, a potem zmodyfikowalem go przy uzyciu programu ceregistryeditor. Chodzi konkretnie o ten wpis:

HKLM\System\CurrentControlSet\Control\power\state\backlight off

bkl1: 0x3

i zmieniamy wartość z 3 na 4.

Dzieki temu nasz wyswietlacz sie juz nie "zarzy" tylko nie swieci wcale. Inna sprawa, ze dzieki temu kompletnie nic na nim nie widac i jest calkiem czarny, ale mi to akurat nie przeszkadza, bo wystarczy dotknac go palcem i swieci znow. Byc moze komus to pomoze, pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za odpowiedz. :)

Szukałem natomiast takiej funkcji jak zapisywanie smsow np na karcie pamieci. Np w mojej nokii 6100 miesci mi sie troche ponad 100 smsow. Czy w Tosi da sie tak zrobic zeby byly zapisywane poza karta sim?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 23:19:13 wysłana przez eRd »

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 12, 2008, 00:38:52 »
Szukałem natomiast takiej funkcji jak zapisywanie smsow np na karcie pamieci. Np w mojej nokii 6100 miesci mi sie troche ponad 100 smsow. Czy w Tosi da sie tak zrobic zeby byly zapisywane poza karta sim?
Eee, a zapisuje ci na simie? Wszystkie telefony z WM, jakie miałem w ręku zapisywały sms-y w pamięci telefonu. Z tego, co pamiętam to sms-y na karcie SIM są oznaczone ikonką karty na widowsowej liście wiadomości. Jeśli nic takiego nie masz w nowych wiadomościach, to znaczy, że trafiają one do pamięci. Na simie mogą być co najwyżej wiadomości z poprzedniego telefonu.
Co do przeniesienia ich na kartę - nie wiem czy to w ogóle jest możliwe - o ile się orientuje smsy siedzą w bazie danych, podobnej jak wpisy do kalendarza i jej lokalizacja jest stała (na roocie konkretnie) nawet jeśli dałoby się je przenieść na kartę to odpalenie telefonu bez karty mogłoby mieć nieoczekiwane skutki (zwis? Stworzenie nowej, pustej bazy danych?).
Ogólnie SMS-y zajmują tyle co nic, więc nawet jeśli nie masz za dużo wolnej pamięci to nie masz czym się przejmować - 1 SMS to maksimum 160 znaków, czyli około 160 bajtów. Więc 1MB (1 048 576 bajtów) zmieści ci się ponad 6500 SMS-ów (zakładając że każdy ma 160 znaków, a z reguły przecież mają mniej). Myślę, że i pamięć wbudowana w tosię naprawdę wystarczy ;)

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2008, 09:42:03 »
Wlasciwie to nie zbadalem dokladnie tego tematu jak one sa zapisywane, ale skoro w pamieci to nie ma problemu. W sumie mam telefon jakies 3 dni i jeszcze sie wstrzymuje z przelozeniem karty. Chce przynajmniej te podstawowe funkcje miec dobrze obadane  :wink: Dziekuje i pozdrawiam