Długi czas oczekiwania na zdjecie

• 16 Odpowiedzi
  • 1427 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline senseitbk

• 25
    • PixArtist.com - Tworzymy Twoją Rzeczywistość
  • Sprzęt: Toshiba G900 + SE W610
Długi czas oczekiwania na zdjecie
« dnia: Grudzień 13, 2009, 18:52:09 »
Zwracam się do was szanowni Tosiarze z zapytaniem, czy wasz telefon też strasznie długo robi zdjęcia? U mnie od momentu kliknięcia spustu do pokazania się zdjęcia, wersji ostatecznej trzeba odczekać ok 1min. Miałem różne softy, głównie 6.5, cpu ustawione na 520 i nawet 624MHz, ale zawsze muszę czekać dość długo aż mi się zdjęcie "wywoła".

Nie znalazłem wątku podobnego/takiego samego, więc piszę w nowym.

*

Offline WK89

• 343
  • Sprzęt: iPhone 2G 8GB
Odp: Długi czas oczekiwania na zdjecie
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 13, 2009, 19:03:03 »
umnie czas oczekiwania na fotke ok 8-9 s , nie używasz przypadkiem jakiś aplikacji w tle jaki masz rom chodzi o bulid
HTC Hermes => Toshiba G900 => HTC Universal=> HTC Raphael=>Samsung OMNIA 8GB=> HTC Raphae=> Toshiba G910=>iPhone 2G 8GB

*

Offline mypod

• 42
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 13, 2009, 19:03:48 »
Zwracam się do was szanowni Tosiarze z zapytaniem, czy wasz telefon też strasznie długo robi zdjęcia? U mnie od momentu kliknięcia spustu do pokazania się zdjęcia, wersji ostatecznej trzeba odczekać ok 1min. Miałem różne softy, głównie 6.5, cpu ustawione na 520 i nawet 624MHz, ale zawsze muszę czekać dość długo aż mi się zdjęcie "wywoła".

Nie znalazłem wątku podobnego/takiego samego, więc piszę w nowym.
Spróbuj nacisnąć i od razu puścić spust migawki ;)

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
  • Sprzęt: ZTE Blade G
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 13, 2009, 21:49:03 »
mnie sie zdaje, że powinieneś wyczyścic ram...
Wróciłem po latach!!! :D

*

Offline senseitbk

• 25
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 13, 2009, 23:17:16 »
Teraz lece na Gothicu 21864, rozdzielczość 1600x1200, pamięć - 104MB. Włączam aparat przez Moje obrazy i wideo - aparat.
Nie ważne czy wcisnę ok, czy migawkę, zawsze jest to ok 1min oczekiwania (+/- 15sek). Trochę przesada moim skromnym zdaniem. Nie mam nic włączonego w tle, poza xguru

*

Offline Lilim

• **
  • 215
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 13, 2009, 23:25:11 »
To dziwne, bo ja również korzystam z tego ROM-u co Ty i przy maksymalnych ustawieniach czekam 4-7 sekund. ROM gotowany czy gotowy? Właściwie nie powinno to mieć znaczenia, bo nie przypominam sobie żadnego komponentu w kuchence od Gothica który mógłby spowodować takie spowolnienie, ale kto wie. XGuru ustawiony na 520MHz?

*

Offline senseitbk

• 25
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 14, 2009, 00:16:51 »
tak, choc nie ma wielkiej roznicy miedzy 520 a 624 (oczywiscie w zdjeciach). To mnie wlasnie meczy, bo wyszedlem z zalozenia, ze aparat w komorce to ma byc do sytuacji awaryjnych, a nie wykorzystywania go jako cyfrowke. Ale nawet SE W200i z wlaczonym walkmanem szybciej zapisuje zdjecia niz czysta toska. Uprzedzam pytania, ani BT ani WiFi nie jest wlaczone, z zainstalowanych rzeczy mam opere 10 i flash playera (ktory niedziala) oraz pare aplikacji google (yt i goOgle maps).

sorki za brak polskich znakow, ale pisze z mojej bestii przy okazji rozdziewiczajac ja z pisaniem dluzszych form w internecie ;)

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
  • Sprzęt: ZTE Blade G
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 14, 2009, 09:38:37 »
nie ma to jak rozdziewiczyc telefon :D. w200 ma aparat 0.3mpix o ile dobrze pamiętam więc robi zdjęcia VGA ;p to nie ma prawa długo zapisywac. Sprobuj innego romu. JA kożystam z C&C i nie mam takich dziwnych wyjazdów (średnio 3-4 sek na zapis)
Wróciłem po latach!!! :D

*

Offline alien2

• 265
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 14, 2009, 20:02:24 »
Zdjęcia zapisujesz na karcie czy pamięci wew? Zobacz też czy każde zdjęcie jest robione tak powoli czy tylko pierwsze (po włączeniu aplikacji).

*

Offline senseitbk

• 25
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 15, 2009, 15:54:52 »
Dziś w szkole porównywałem szybkości zapisów zdjęć Tośka vs HTC Hermes. Kumpel zadał mi takie pytanie, gdzie zapisuje. Faktycznie, po przełączeniu na pamięć telefonu zdjęcie wyświetla się po jakiś 3-4 sek. W takim razie, zastanawiam się jak idzie trasa danych że zapis na kartę jest taki powolny.

C&C Globalla mi nie przypadł do gustu. Sorki. (Testowałem na telefonie chyba z 7-8 softów, łączna liczba instalacji przekroczyła 23, a telefon mam od połowy listopada ;) )

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 15, 2009, 16:07:44 »
Faktycznie, po przełączeniu na pamięć telefonu zdjęcie wyświetla się po jakiś 3-4 sek. W takim razie, zastanawiam się jak idzie trasa danych że zapis na kartę jest taki powolny.

Raczej nie jest to wina zapisu, co karty pamięci - spróbuj z inną.

*

Offline senseitbk

• 25
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 16, 2009, 15:44:40 »
Cytat: amatusz
Raczej nie jest to wina zapisu, co karty pamięci - spróbuj z inną.

Wsadziłem zamiast 2GB Toshib'y 1GB SanDisk'owego (kupiony tylko po to żeby robić FullDoc Formata) i Faktycznie - zapis na poziomie używalności. Myk myk i gotowe. Ale w takim razie coś musi być w połączeniu telefon-karta, skoro prędkości transferów karta-komputer (przez czytnik) jest taka sama.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 19, 2009, 18:18:38 »
Właśnie... ja mam podobny problem na trasie Pocket-Karta. Kopiowanie 5MB z pamięci głównej na kartę trwa dłużej niż 300MB przez czytnik... tylko jak myślicie jest to wina karty? Mam kingstona Micro+adapter 2GB tego taniego za 20zł co jest xD
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 19, 2009, 18:35:49 »
zapis na kartę w G900 to max 1MB/s przy dobrej karcie i moich ustawieniach przesyłania na SD host controller. Nie da rady przeskoczyć po prostu.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 19, 2009, 18:41:18 »
Pamiętam, że jak taktowanie podkręciłem to na kiepskim kingstonie szło kopiowanie z karty na kartę ponad 1MB/s. Ale chyba lepiej cache włączyć odpowiednio duży z opcją write back, wyłączonym prefetchem i zapis nawet porcji się rozkłada w czasie.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 19, 2009, 21:23:56 »
mów mi jeszcze...
Znaczy się  cache, writeback, i prefetch gdzie to się ustawia?
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 20, 2009, 07:34:15 »
Musiałbym napisać mały artykulik :) Ustawianie jest trochę pokrętne, bo kilku miejscach w rejestrze trzeba wpisy umieszczać i trochę msdn oszukuje w niektórych kwestiach. Ale zrobiłem też gotowego cab-a do ustawiania cache. Jest w przypiętym wątku z takimi cab-ami.
Mi głównie chodziło żeby wyeliminować freezy operki na bogatych graficznie stronkach i się faktycznie ustawiając cache to udało.