Udało mi się udostępnić neta na debianie

oto tutorial:
1. zaloguj się jako root
2. dowolnym edytorem tekstu otwórz plik /etc/network/interfaces (przykładowa komenda to np: nano /etc/network/interfaces )
3. dodaj do niego:
mapping hotplug
script grep
map usb0
iface usb0 inet static
address 10.99.2.1
netmask 255.255.255.0
broadcast 10.99.0.255
i zapisz.
4. wpisz komendę:
/etc/init.d/networking restart
5. podłącz toshibe i wpisz:
/sbin/ifconfig usb0 10.99.2.1
6. w toshibie ustawienia pozostają takie jak pod windows xp czyli:
ifconfig usb0 10.99.2.2 netmask 255.255.255.0 up
route add default gw 10.99.2.1
po tych zabiegach powinno dać się spingować z toshiby ip komputera ( uprzedzam, że nie wiem czy wszystkie kroki są konieczne, być może wystarczy jedynie 5 i 6 żeby działało, w razie czego poprawcie mnie

) teraz pozostało ustawienie udostępniania internetu
7. echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
8. iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j SNAT --to-source 192.168.0.10
tu należy dodać kilka słów wyjaśnienia, gdyż ta linijka nie przejdzie jak zwykle metodą copy&paste
Dla zaawansowanych, w skrócie:
iptables -t nat -A POSTROUTING -o [nazwa interfejsu z którego pobieramy internet] -j SNAT --to-source [ip karty sieciowej z której pobieramy internet]
Dla troszkę mniej zaawansowanych:
To co tutaj należy wpisać, zależy od ustawień sieciowych naszego komputera, a mianowicie jeśli mamy net po kablu, to eth0 zostawiamy bez zmian (ewentualnie jeśli mamy więcej sieciówek wpisujemy eth1 lub eth2 itd, w zależności od tego z której pobieramy neta), natomiast jeśli do połączenia z internetem używamy wi-fi, to eth0 należy zamienić na wlan0. Na końcu wpisujemy ip naszej karty sieciowej z której pobieramy internet, możemy je uzyskać wydając komendę ifconfig -a.
Powinno działać