Sam też dodawałem pigdina, ale czy jest sens? Nie ma jeszcze ani działającego wifi, ani gsm wiec raczej się nie przyda póki co. Mplayer (podobnie jak większość odtwarzaczy) jest dość ciężki. Może warto poszukać jakiejś najlżejszej alternatywy... na komputerze mam wrażenie że totem-xine chodzi wydajnie i lekko, może i na tośce w miarę podziała.
Co do upomnień administracji, wymiana zdań np. moja z RedTuxem n/t ubuntu (tzn. tego że to najgorsze distro), fakt, to OT, ale posty nie były pisane tylko po to aby to stwierdzić, takie dopiski byly przy okazji, widocznie administracja ma zly humor, a moderator chce pokazać że istnieje i musi dodać swoje 2 słowa. Widocznie warto byłoby utworzyć jakiś ircowy kanał, na którym mogli byśmy o wszystkim mówić, a nie tak jak "zachęca" nas administracja, pisac po 15postów w 15 działach, zamiast PRZY OKAZJI w jednym.
Wydaje mi się, że jest sens. Obsługa USB (nie host) w tośce powinna działać, tak i sieć po kablu w aktualnym etapie.

Na dodatek Bluetooth chyba jest obsługiwany w aktualnym porcie kernela (nie testowałem, ale z tego co widzę to znajduje się). Mi tam Pidgin w paczce nie przeszkadza, a nie widzę powodu, żeby robić kastrację.

Mplayer _aż_ taki ciężki nie jest, ale dobrze się będzie nadawał do testu audio (muszę ogarnąć konfig w tamtym Ubu, tyle że u mnie ciężko z czasem :/). Czy to Mplayer, czy Totem/Xine i tak nie uzyskamy komfortowej prędkości - jak narazie - przy samym (aktualnym) fb (mam na myśli video). Ogólnie bardziej wolałbym port VLC. Przydałby się support GF5500 chociażby dla sprzętowej akceleracji 2D. Trzeba będzie spojrzeć na projekt Nouveau, chociaż GoForce 5500 (GPU, nie jako SoC) ma mało wspólnego z linią GeForce, ale lepsze to niż nic na start jako 'dokumentacja'.
Co do tamtego tematu, nie chodziło też do końca o nas, ale nie wygrzebujmy już tego, nie chciałbym żeby powstał tutaj flame w tak ważnym wątku.

Co do kanału IRC to jest dobry pomysł, jakby zebrać parę poważnych ludzi to może by się coś udało.
Enlightement robi wrażenie, udalo mi się zrobić paczkę w narcissusie z tym środowiskiem graficznym i dziala szybko, a wygląda efektownie
jedyne czego nam teraz do szczęścia brakuje to wifi i gsm, mam nadzieję, że prędko się doczekamy
jutro przetestuję, jak wygląda sprawa z pobieraniem dodatkowych aplikacji z repozytoriów angstroma, póki co jestem w domu, a kabel zostal w akademiku.
Zgadza się.

Te środowisko będzie idealne dla Tośki, po pewnych modyfikacjach. Aplikacje z repo instalowane lokalnie nie spełnią Ci automatycznie zależności - nawet nie wykażą. Będziesz musiał sam ręcznie te zależności doinstalować - chyba nawet w repo paczki są opisane, to problemu nie powinno być.
Nie wiem jak pidgin, ja tam z powodzeniem pod n810 używałem Kadu. Ba, z ciekawostek wydajnościowych, firefox odpala kilkadzisiąt sekund, ale jak już odpali to działa (jak będziesz wrzucał to polecam od razu z wtyczką Grab and drag, do scroolowania rysikiem/palcem)
Szczerze mówiąc za Kadu nie przepadam.

Kiedyś jak używałem jeszcze Gadu-Gadu spróbowałem Kadu i niezbyt mi się spodobało, po czym przetestowałem Pidgina i ... jest to mój "jedyny, słuszny" multikomunikator.

Aktualnie korzystam tylko z GTalku (XMPP) pod Pidginem.