Toshiba G900 i Linux - konkrety

• 381 Odpowiedzi
  • 66679 Wyświetleń

*

Offline Lilim

• **
  • 215
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: Toshiba G900 i Linux - konkrety
« Odpowiedź #120 dnia: Kwiecień 18, 2010, 21:16:56 »
Kiedy doczekamy sie linku do gotowego agstorma z dotykiem (tzn do skopiowania na kartę i jadziem)?
Zależy co rozumiesz przez "gotowy". Sam działający Angstrom, z dotykiem, pojawił się już w tym poście, wystarczy skopiować na kartę.

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
  • Sprzęt: SHARP EM-ONE
« Odpowiedź #121 dnia: Kwiecień 18, 2010, 21:25:01 »
Najprawdopodobniej chodziło meronowi o Angstromie w VFS (ext2). Czyli copy->paste bez tworzenia dodatkowych partycji. Jeżeli jutro znajdę czas to przygotuję dwie wersje z dotykiem i z dźwiękiem (w Ubuntu im się udało) kolejno ze środowiskiem Enlightenment i Matchbox w dwóch wydaniach (tarball i vfs ext2) z najnowszym kernelem dla G900 i dodatkowymi pakietami (Pidgin,Doom,MPlayer), spróbuję ręcznie dobrać platformę inną niż poodle. :)
XDA Flame, Dell Axim X51v, Nokia 9110i, Sony Vaio Picturebook PCG-C1VE, Toshiba Libretto 70CT...
To infinity and beyond...

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #122 dnia: Kwiecień 18, 2010, 21:38:52 »
(przepraszam za ten post, nie powinienem go pisać, lecz napisałem go głównie przez post miby, post ajeda mogę zrozumieć, ale miby nie, gdyż jedno upomnienie powinno wystarczyć w tym topicu, a miba nic nowego do upomnienia nie wniósł, jedynie pokazał władze, nie musisz powtarzać po drugiej osobie...)
Ajed napisał, że pisanie o linuxie na PC jest OT - ja dodałem, że pisanie o linuxie na inne PPC niż G900 także (chyba że ma coś z tym modelem wspólnego np sterowniki). Nie ma lepszego działu do tego?
I jeszcze jedno - ja tu sprzątam a nie rządzę. Nie raz były pretensje, że jestem liberałem ze strony użytkowników.

*

Offline wicherson

• 38
  • Zbanowany administrator
    • Rocik Blog
  • Sprzęt: HTC Magic && HTC Wizard
« Odpowiedź #123 dnia: Kwiecień 18, 2010, 22:05:32 »
dodatkowymi pakietami (Pidgin,Doom,MPlayer)

Sam też dodawałem pigdina, ale czy jest sens? Nie ma jeszcze ani działającego wifi, ani gsm wiec raczej się nie przyda póki co. Mplayer (podobnie jak większość odtwarzaczy) jest dość ciężki. Może warto poszukać jakiejś najlżejszej alternatywy... na komputerze mam wrażenie że totem-xine chodzi wydajnie i lekko, może i na tośce w miarę podziała.

Co do upomnień administracji, wymiana zdań np. moja z RedTuxem n/t ubuntu (tzn. tego że to najgorsze distro), fakt, to OT, ale posty nie były pisane tylko po to aby to stwierdzić, takie dopiski byly przy okazji, widocznie administracja ma zly humor, a moderator chce pokazać że istnieje i musi dodać swoje 2 słowa. Widocznie warto byłoby utworzyć jakiś ircowy kanał, na którym mogli byśmy o wszystkim mówić, a nie tak jak "zachęca" nas administracja, pisac po 15postów w 15 działach, zamiast PRZY OKAZJI w jednym.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 22:07:51 wysłana przez wicherson »
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

Offline Vazz

• 31
« Odpowiedź #124 dnia: Kwiecień 18, 2010, 22:07:56 »
Enlightement robi wrażenie, udalo mi się zrobić paczkę w narcissusie z tym środowiskiem graficznym i dziala szybko, a wygląda efektownie :) jedyne czego nam teraz do szczęścia brakuje to wifi i gsm, mam nadzieję, że prędko się doczekamy ;) jutro przetestuję, jak wygląda sprawa z pobieraniem dodatkowych aplikacji z repozytoriów angstroma, póki co jestem w domu, a kabel zostal w akademiku.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #125 dnia: Kwiecień 18, 2010, 22:10:51 »
Nie wiem jak pidgin, ja tam z powodzeniem pod n810 używałem Kadu. Ba, z ciekawostek wydajnościowych, firefox odpala kilkadzisiąt sekund, ale jak już odpali to działa (jak będziesz wrzucał to polecam od razu z wtyczką Grab and drag, do scroolowania rysikiem/palcem)

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #126 dnia: Kwiecień 18, 2010, 22:24:15 »
Sam też dodawałem pigdina, ale czy jest sens? Nie ma jeszcze ani działającego wifi, ani gsm wiec raczej się nie przyda póki co. Mplayer (podobnie jak większość odtwarzaczy) jest dość ciężki. Może warto poszukać jakiejś najlżejszej alternatywy... na komputerze mam wrażenie że totem-xine chodzi wydajnie i lekko, może i na tośce w miarę podziała.

Co do upomnień administracji, wymiana zdań np. moja z RedTuxem n/t ubuntu (tzn. tego że to najgorsze distro), fakt, to OT, ale posty nie były pisane tylko po to aby to stwierdzić, takie dopiski byly przy okazji, widocznie administracja ma zly humor, a moderator chce pokazać że istnieje i musi dodać swoje 2 słowa. Widocznie warto byłoby utworzyć jakiś ircowy kanał, na którym mogli byśmy o wszystkim mówić, a nie tak jak "zachęca" nas administracja, pisac po 15postów w 15 działach, zamiast PRZY OKAZJI w jednym.

Wydaje mi się, że jest sens. Obsługa USB (nie host) w tośce powinna działać, tak i sieć po kablu w aktualnym etapie. :) Na dodatek Bluetooth chyba jest obsługiwany w aktualnym porcie kernela (nie testowałem, ale z tego co widzę to znajduje się). Mi tam Pidgin w paczce nie przeszkadza, a nie widzę powodu, żeby robić kastrację. :) Mplayer _aż_ taki ciężki nie jest, ale dobrze się będzie nadawał do testu audio (muszę ogarnąć konfig w tamtym Ubu, tyle że u mnie ciężko z czasem :/). Czy to Mplayer, czy Totem/Xine i tak nie uzyskamy komfortowej prędkości - jak narazie - przy samym (aktualnym) fb (mam na myśli video). Ogólnie bardziej wolałbym port VLC. Przydałby się support GF5500 chociażby dla sprzętowej akceleracji 2D. Trzeba będzie spojrzeć na projekt Nouveau, chociaż GoForce 5500 (GPU, nie jako SoC) ma mało wspólnego z linią GeForce, ale lepsze to niż nic na start jako 'dokumentacja'.

Co do tamtego tematu, nie chodziło też do końca o nas, ale nie wygrzebujmy już tego, nie chciałbym żeby powstał tutaj flame w tak ważnym wątku. :ok: Co do kanału IRC to jest dobry pomysł, jakby zebrać parę poważnych ludzi to może by się coś udało.

Enlightement robi wrażenie, udalo mi się zrobić paczkę w narcissusie z tym środowiskiem graficznym i dziala szybko, a wygląda efektownie :) jedyne czego nam teraz do szczęścia brakuje to wifi i gsm, mam nadzieję, że prędko się doczekamy ;) jutro przetestuję, jak wygląda sprawa z pobieraniem dodatkowych aplikacji z repozytoriów angstroma, póki co jestem w domu, a kabel zostal w akademiku.

Zgadza się. :) Te środowisko będzie idealne dla Tośki, po pewnych modyfikacjach. Aplikacje z repo instalowane lokalnie nie spełnią Ci automatycznie zależności - nawet nie wykażą. Będziesz musiał sam ręcznie te zależności doinstalować - chyba nawet w repo paczki są opisane, to problemu nie powinno być.

Nie wiem jak pidgin, ja tam z powodzeniem pod n810 używałem Kadu. Ba, z ciekawostek wydajnościowych, firefox odpala kilkadzisiąt sekund, ale jak już odpali to działa (jak będziesz wrzucał to polecam od razu z wtyczką Grab and drag, do scroolowania rysikiem/palcem)

Szczerze mówiąc za Kadu nie przepadam. :) Kiedyś jak używałem jeszcze Gadu-Gadu spróbowałem Kadu i niezbyt mi się spodobało, po czym przetestowałem Pidgina i ... jest to mój "jedyny, słuszny" multikomunikator. :) Aktualnie korzystam tylko z GTalku (XMPP) pod Pidginem.
XDA Flame, Dell Axim X51v, Nokia 9110i, Sony Vaio Picturebook PCG-C1VE, Toshiba Libretto 70CT...

*

Offline wicherson

• 38
    • Rocik Blog
« Odpowiedź #127 dnia: Kwiecień 18, 2010, 22:46:27 »
Wydaje mi się, że jest sens. Obsługa USB (nie host) w tośce powinna działać, tak i sieć po kablu w aktualnym etapie. :) Na dodatek Bluetooth chyba jest obsługiwany w aktualnym porcie kernela (nie testowałem, ale z tego co widzę to znajduje się).
[...]
Szczerze mówiąc za Kadu nie przepadam. :) Kiedyś jak używałem jeszcze Gadu-Gadu spróbowałem Kadu i niezbyt mi się spodobało, po czym przetestowałem Pidgina i ... jest to mój "jedyny, słuszny" multikomunikator. :) Aktualnie korzystam tylko z GTalku (XMPP) pod Pidginem.

Z tych dwóch chyba lepiej wybrać pidigna właśnie ze względu na większą liczbę obsługiwanych sieci. Gdy ruszy Wifi + GSM będzie można zrobic listę aplikacji, tzn. każdy user niech pisze czego by wymagał, wybrało by się najpopularniejsze wyymagane aplikacje i wgotowało. O obsłudze sieci przez kabel całkowicie zapomniałem, podobnie jak o BT, nie wiem czy chodzi, w wolnej chwili sprawdzę. Firefox odpada wg mnie na samym początku, toż to bestia! Z najpopularniejszych najlżejszy jest Google Chrome, jednak może warto potestować te mniej popularne. EKG2 nie proponuję, gdyż większość woli GUI, jednak proponuję dodać wicd, najlepszy do sieci przewodowych i bezprzewodowych.

EDIT: Przypomniało mi się, kiedyś byłem świadkiem jak działa przeglądarka midori, bardzo lekka i wydajna. Ogólnie może warto podpatrzeć paczki z DSL, to mały i lekki system, wiec w nim znajdziemy małe i lekkie rzeczy.

Co do kanału IRC to jest dobry pomysł, jakby zebrać parę poważnych ludzi to może by się coś udało.

Trzeba by wybrać sieć, poważne kandydatury to chyba freenode oraz pirc, jednak freenode chyba lepsza. Od momentu kiedy ruszł dotyk robi się duże zamieszanie, dzięki czemu będzie się pojawiać zapewne dużo "nieciekawanych" postów. Osobiście bym proponował #g900@freenode (poki co tam siedzę ;D), ale to by można obgadać gdzieś poza tematem.. ;]
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 22:50:07 wysłana przez wicherson »
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #128 dnia: Kwiecień 18, 2010, 22:55:19 »
Z tych dwóch chyba lepiej wybrać pidigna właśnie ze względu na większą liczbę obsługiwanych sieci. Gdy ruszy Wifi + GSM będzie można zrobic listę aplikacji, tzn. każdy user niech pisze czego by wymagał, wybrało by się najpopularniejsze wyymagane aplikacje i wgotowało. O obsłudze sieci przez kabel całkowicie zapomniałem, podobnie jak o BT, nie wiem czy chodzi, w wolnej chwili sprawdzę. Firefox odpada wg mnie na samym początku, toż to bestia! Z najpopularniejszych najlżejszy jest Google Chrome, jednak może warto potestować te mniej popularne. EKG2 nie proponuję, gdyż większość woli GUI, jednak proponuję dodać wicd, najlepszy do sieci przewodowych i bezprzewodowych.

Co do BT to tak jak mówiłem, głowy za to nie dam, ale w kernelu widziałem wzmianki o bt no i parę dodatkowych, testowych rzeczy było, także może działa. :) Co do listy aplikacji, pomysł dobry, ale coś czuję, że raczej mało osób skusi się na dystrybucję Linuxa. Od Angstroma szczerze mówiąc wolałbym własne distro napisane od podstaw (nie jest to arcytrudne zadanie), bądź oparcie się na jakimś innym distrze. Moglibyśmy wtedy skupić się tylko i wyłącznie na TG900. Aczkolwiek własnoręcznie spreparowany Angstrom może być ciekawy na naszym PDA. Wicd powinno być okey, ale na to jeszcze czas. :ok:

Trzeba by wybrać sieć, poważne kandydatury to chyba freenode oraz pirc, jednak freenode chyba lepsza. Od momentu kiedy ruszł dotyk robi się duże zamieszanie, dzięki czemu będzie się pojawiać zapewne dużo "nieciekawanych" postów. Osobiście bym proponował #g900@freenode (poki co tam siedzę ;D), ale to by można obgadać gdzieś poza tematem.. ;]

Sprawa jeszcze do obgadania. :ok:

Przypomniało mi się, kiedyś byłem świadkiem jak działa przeglądarka midori, bardzo lekka i wydajna. Ogólnie może warto podpatrzeć paczki z DSL, to mały i lekki system, wiec w nim znajdziemy małe i lekkie rzeczy.

Hmm, dlaczego by nie, może się znajdzie parę aplikacji wartych uwagi, ale wiesz, że zapewne nie znajdziemy gotowych paczek, czyli tylko cross-kompilacja wchodzi w grę? :) Brzmi jak fajna zabawa. :D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 22:58:32 wysłana przez RedTux »

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #129 dnia: Kwiecień 18, 2010, 23:09:28 »
Od Angstroma szczerze mówiąc wolałbym własne distro napisane od podstaw

Przy czym dla użytkownika lepiej by było gdyby rozpowszechniany był rootfs + repozytorium do jakiejś popularnej distro, wtedy ma on więcej aplikacji, a jednocześnie support i dopasowanie pod sprzęt.

Przypomniało mi się, kiedyś byłem świadkiem jak działa przeglądarka midori, bardzo lekka i wydajna.

Dzięki że mi przypomniałeś. Faktycznie, pod ubuntu/n810 śmiga aż miło  :)

*

Offline wicherson

• 38
    • Rocik Blog
« Odpowiedź #130 dnia: Kwiecień 18, 2010, 23:16:22 »
Debian nie należy do najlżejszych, ale repo jednak ma rozbudowane. Napewno dużo lepszy niż ubuntu. Można by poszukać czegoś lekkiego opartego o debiana, coś, co ma możliwość użycia jego repo/repo ubuntu. DSL byłby idealny, mam go na kompie który ma zegar 133mhz, chodzi miło, Xy + http serwer (do domowych zabaw) + sshd i zajęte 25-30mb ram, ale jego paczki są jakieś dziwne, i sprawia on często problemy z kompilacją... Zegar tośki wcale słaby nie jest, dlatego ja jestem aby użyć coś lekkiego opartego o debiana.
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

• 6211
« Odpowiedź #131 dnia: Kwiecień 18, 2010, 23:32:36 »
Można by poszukać czegoś lekkiego opartego o debiana, coś, co ma możliwość użycia jego repo/repo ubuntu

A znasz coś lekkiego opartego o debiana z repozytorium pod ARM/Armel?

Wszystko sprowadza się do Debiana, ubuntu 9.04 (dalsze wspierają dopiero armv7 bodaj), gentoo, fredory i czegoś jeszcze, poza dedykowanymi distro na arm

Swoją drogą, compiza ktoś chce? libgl1-mesa-swx11 (software opengl), compiz działa na n810  :E fakt że w wlobby windows jest tak z 2-3FPS, ale jest  :wink:

*

Offline wicherson

• 38
    • Rocik Blog
« Odpowiedź #132 dnia: Kwiecień 18, 2010, 23:34:50 »
Swoją drogą, compiza ktoś chce? libgl1-mesa-swx11 (software opengl), compiz działa na n810  :E fakt że w wlobby windows jest tak z 2-3FPS, ale jest  :wink:

Nie no, bez przesady :D A co do lekkiego distro opartego o debiana.. niestety.. nie znam.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 23:39:08 wysłana przez wicherson »
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
  • Sprzęt: Tośka g900@520MHz@ Win6.1 :)
« Odpowiedź #133 dnia: Kwiecień 19, 2010, 07:36:03 »
O obsłudze sieci przez kabel całkowicie zapomniałem, podobnie jak o BT, nie wiem czy chodzi, w wolnej chwili sprawdzę.
Mi z Ubuntu nie udało się nawiązać współpracy w tym względzie ;] Albo W7 udostępni nowemu połączeniu lokalnemu internet, ale nie stworzy się poprawnie sieć między komputerem a Tośką, albo stworzy się sieć, ale internetu nie będzie udostępnionego ;] Podejrzewam, że coś namieszane jest jeszcze gdzieś w samym ubuntu, ale nie chce mi się tego sprawdzać, jak ktoś wrzuci Angstroma jako VFS ext2 lub innego linuxa z jakimiś programami, to pobawię się znowu.
Swoją drogą- da radę Hareta zamknąć/wyłączyć inaczej, niż przez reset Toshiby? 
Mam swoje życie wy mówicie mi jak żyć
mam swoją drogę wy mówicie mi którędy iść
mam swoje pięści słyszę z kim się bić
i swoje serce kogo kochać z kogo kpić

*

Offline grigor1993

• **
  • 167
  • Sprzęt: HTC Blue Angel
« Odpowiedź #134 dnia: Kwiecień 19, 2010, 08:47:40 »
A ja tak się wam trochę wetnę w wątek ponieważ mam Blue Angela.
Ale w sumie instrukcja napewno jest taka sama :)
Utworzyłem partycje ext2 i fat na karcie 1gb. Po wielu męczarniach rozpakowałem linuxa jako root. Ale uruchomić się niestety nie chce :\. Wywala taki ciąg
Mounting SD card
No previous root filesystem found.
FAIL FAIL FAIL FAIL
Root filesystem tar file not found

BusyBox v1.3.2 (2007-11-18.....) Built-in shell (ash)

/bn/sh can't acces tty; job control turned off

Miałem trzy pliki
Angstrom image.tar.bz2 rozpakowałem na kartę (ext2)
Hareta dałem na fata
Zimage i Startup.txt także dałem na fata.

Co wykonałem źle?? Instrukcja w necie jest lecz niestety pod ubunciakiem 9.10 nie działa.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2010, 08:51:19 wysłana przez grigor1993 »
Narqa nie ma mnie dla nikogo.....

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #135 dnia: Kwiecień 19, 2010, 13:53:27 »
WM po uruchomieniu HaRET przestaje istnieć w pamięci RAM :wink:
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #136 dnia: Kwiecień 19, 2010, 16:25:08 »
A ja tak się wam trochę wetnę w wątek ponieważ mam Blue Angela. (...)

Zaraz wyślę PMkę. :ok:
Btw, nie ma co, trafiłeś w moment... :E

Cytat: globalbus
WM po uruchomieniu HaRET przestaje istnieć w pamięci RAM :wink:

Możliwość raczej jakaś powinna być, może coś na zasadzie savestate w emulatorach (dump ramu i aktualnych opcode'ów cpu), tyle że nie wiem czy na hoście to się uda...

Cytat: marsozerca

... ale sposób napewno się jakiś znajdzie, tylko pytanie, po co? Albo korzystasz z Windy albo z Linuxa, ewentualnie robisz SR. Chyba nie przerzucasz się co 30 minut z systemu na system... :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2010, 16:39:45 wysłana przez RedTux »

*

Offline grigor1993

• **
  • 167
  • Sprzęt: HTC Blue Angel
« Odpowiedź #137 dnia: Kwiecień 19, 2010, 16:30:15 »
No wiesz, tutaj wątek o Linuksie się ożywił :grin:
Po za tym widzę że pełno tu speców od linuxa więc zagadałem.
Myślę aby znowu kupić sobie toshibkę ponieważ niebawem będziemy mieli wysyp linuchów na tego device'a :E
Narqa nie ma mnie dla nikogo.....

*

Offline meron11

• 255
  • Sprzęt: nokia 6020
« Odpowiedź #138 dnia: Kwiecień 19, 2010, 16:36:03 »
No i pięknie ,na pc pingwin na tosi pingwin :D,Jestem za debianem bo manager paczek dpkg jest świetny :)

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #139 dnia: Kwiecień 19, 2010, 16:49:16 »
Myślę aby znowu kupić sobie toshibkę ponieważ niebawem będziemy mieli wysyp linuchów na tego device'a :E

Na BA wydaje mi się, że lepiej jest z supportem. :ok:

Cytat: meron11
No i pięknie ,na pc pingwin na tosi pingwin :D,Jestem za debianem bo manager paczek dpkg jest świetny :)

To samo u mnie, WM to ostatni mój 'łyndołs', który użytkuję. Swoją drogą nie aż taki zły, aczkolwiek zawsze preferowałem 'czysty' WinCE. Co do Deb'a i tak to nie będzie jak coś Debian zgodny z paczkami x86. Jedynie pod arm/armel, w sumie pożyjemy, zobaczymy. Co z tego, że ktoś sobie zażyczy Debiana, jak nikt nie będzie chciał się tym projektem zająć, jeżeli chcesz coś pokroju Debiana na G900, użyj jak narazie tamtego portu Ubuntu i go supportuj. Have fun. :wink:

Przydało by się jakoś zgadać - mam na myśli osoby _naprawdę chcące_ wziąć udział w projekcie. Po głowie mi chodzi jedynie dystrybucja oparta na Angstromie/OpenEmbedded lub właśnie Debian ARM(EL).

*

• 6211
« Odpowiedź #140 dnia: Kwiecień 19, 2010, 16:58:43 »
Debian ma praktycznie całe repozytorium pod armel, więc tu problemu raczej nie będzie  :wink:

*

Offline meron11

• 255
« Odpowiedź #141 dnia: Kwiecień 19, 2010, 17:49:11 »

Przydało by się jakoś zgadać - mam na myśli osoby _naprawdę chcące_ wziąć udział w projekcie. Po głowie mi chodzi jedynie dystrybucja oparta na Angstromie/OpenEmbedded lub właśnie Debian ARM(EL).

Ja moge pomóc ale wielkiego doświadczenia niemam jeżeli chodzi o tworzenie tego typu rzeczy :)

*

Offline Vazz

• 31
« Odpowiedź #142 dnia: Kwiecień 19, 2010, 18:04:50 »
Ja również chętnie pomógłbym w miarę możliwości.

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #143 dnia: Kwiecień 19, 2010, 20:15:45 »
Cytat: meron11
Ja moge pomóc ale wielkiego doświadczenia niemam jeżeli chodzi o tworzenie tego typu rzeczy :)

A czy ja mam? :D ...

Cytat: Vazz
Ja również chętnie pomógłbym w miarę możliwości.

... zawsze się każdy przyda do pomocy.

Aktualnie mam Debian ARM(EL) na G900, lecz bez X'ów jak narazie. Bootuje się błyskawicznie, chudziutki, idealny na start projektu. :ok:

Jutro jak będę miał trochę czasu to znowu popróbuję, obiecałem też Angstroma, ale narazie się nie wyrobię, a jeżeli komuś masakrycznie zależy to może Narcissus'em wygenerować rootfs. :)

*

Offline wicherson

• 38
    • Rocik Blog
« Odpowiedź #144 dnia: Kwiecień 19, 2010, 20:57:18 »
Czysty debian jest lekki, wiem że na serwerze przy samym ssh zajmował mi kolo 11mb ram, ale budowa paczek sprawia, że staje się cięższy. Przydałby się gotowy rootfs + xfce (np.) dla testu.

btw. Ciekawe, w ankiecie wygrywa android, a w postach mało kto o niego pyta ;D Android jest ok, ale mnie jednak interesuje coś innego :D
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #145 dnia: Kwiecień 19, 2010, 21:04:44 »
Czysty debian jest lekki, wiem że na serwerze przy samym ssh zajmował mi kolo 11mb ram, ale budowa paczek sprawia, że staje się cięższy. Przydałby się gotowy rootfs + xfce (np.) dla testu.

btw. Ciekawe, w ankiecie wygrywa android, a w postach mało kto o niego pyta ;D Android jest ok, ale mnie jednak interesuje coś innego :D

No to fakt, muszę się z tym zgodzić. :) Rootfs z X'ami możliwe, że będzie niedługo, ale u mnie naprawdę ciężko z czasem, także nie chcę nic obiecywać. :)

Też jestem za czymś poważniejszym. :) Debian chyba będzie dobrym startem. Ciekawe jak idą prace rosjanom (portegeclub.ru) nad portem kernela, czy coś ruszyło - gsm,wifi etc.

*

Offline wicherson

• 38
    • Rocik Blog
« Odpowiedź #146 dnia: Kwiecień 19, 2010, 21:09:52 »
Mógłbyś zarzucić tym debianem bez Xów którego masz? Chętnie obadam go bez Xów nawet ;]
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #147 dnia: Kwiecień 19, 2010, 21:18:25 »
Dużo na nim nie zdziałasz i tak czy siak. Podeślę go dopiero jutro na priva. :ok:

*

Offline meron11

• 255
« Odpowiedź #148 dnia: Kwiecień 19, 2010, 21:28:57 »
Dużo na nim nie zdziałasz i tak czy siak. Podeślę go dopiero jutro na priva. :ok:
też poproszę :D

*

Offline wicherson

• 38
    • Rocik Blog
« Odpowiedź #149 dnia: Kwiecień 19, 2010, 21:36:17 »
Dużo na nim nie zdziałasz i tak czy siak.

Na debianie zawsze coś wyczaruję :D
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania