ograniczenie na napięcie zewnętrzne może wynikać z tego, że telefon pracuje z baterii 3.7V i nie można tego za bardzo przekroczyć.
śrubokręt przyszedł, tośka rozkręcona ładuje baterię

możliwe że jeszcze dziś się dowiem czy procedura działa.
EDIT
niestety, na razie bez sukcesów.
Podłączyłem wszystko tak jak kazali:

Na pierwszym zdjęciu podłączenie kabelków JTAG pod klawiaturę (trzeba odkleić tę białą folię z przyciskami i uważać żeby nie polutować nic obok

). Na drugim podłączony kabelek reset i ziemia do minusa baterii, na trzecim całość zmontowana. Wszystyko naładowane, równo 4V na baterii telefonu jak i na zewnętrznych bateryjkach. Sprawdzałem połączenie tam gdzie mogłem, ale wciąż uzyskuję komunikat
Error Response from INITIALIZE: 0x1E initialize_target : command timeout (10 : 1E)
Czyli na razie nici z wskrzeszania telefonu - nie wiem co może być źle i co mógłbym sprawdzić :/ może jest jakaś metoda sprawdzenia czy sam kabel działa? a może rzeczywiście procedura nie działa dla całkowicie uceglonych egzemplarzy

Edit2: Może zwrócić się o pomoc do naszych radzieckich kolegów? w końcu to oni wymyślili tę metodę. Zrozumieją jak zadam w temacie pytanie po angielsku? Czy może spróbować na portegeclub.com?