klawiatura-zjadanie literek...jakis sposob???

• 25 Odpowiedzi
  • 9682 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

klawiatura-zjadanie literek...jakis sposob???
« dnia: Grudzień 23, 2008, 13:52:47 »
Witam, wiem ze watek przewijal sie wiele razy na forum ,ale nie znalazlem nic co by do konca rozwiazywalo ten problem zjadania i wyskakiwania kilku jednakowych literek jednoczesnie...mam kbdfix i edytowalem klucze rejestru, ale to nie do konca pomoglo... Czy jest jakis skuteczny sposob zeby klawiatura dzialala jak powinna czyli nie gubila ani nie dublowala literek??? Moze kwestia jakiejs aplikacji sms...??? Czy jest jakas podobna do oryginalnej ale ktora nie laguje klawiatury??? Prosze o pomoc poniewaz pisze duzo smsow a z bledami zajmuje mi to dwa razy wiecej czasu...

*

Offline piwko2006

• 6
  • Sprzęt: CZARNA Toshiba G900 Portege :D
Odp: klawiatura-zjadanie literek...jakis sposob???
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 23, 2008, 13:57:01 »
Ja ustawiłem procek Xcpu scalar na 520mhz i pomogło ale odbije sie to na baterii.
Używam też kbdfix'a ale nawet z nim jeśli nie podniosę częstotliwości procesora to i tak on nie pomaga za bardzo.
Czy jak włączas Tosię to wyświetla Ci, że załadowano sterownik klawiatury ??

*

Offline pawson

• 12
  • Sprzęt: Toshiba 900, Nokia E61
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 23, 2008, 16:07:09 »
Ja też pisze dużo smsów i klawiatura naprawde mnie wkurzała. Mnie pomógł kbdFix - różnica ogromna, pisze sie teraz elegancko  :]
Robiłem wg. tego opisu, zadziałał od razu kbdFix-PL:

1. Zacznij od pliku kbdFix-PL.zip, jeśli nie zadziała to kbdFix-ENG.zip - rozpakuj, wrzucić do Toshiby do folderu Windows.
2. Utworzyć skrót do tego pliku (ja używałem Resco Explorer) w folderze Autostart.
3. Wybierz właściwości skrótu i w ścieżce dopisz ' -v' (spacja i -v) ) - ścieżka w skrócie powinna wyglądać: "\Windows\Autostart\kbdFix.exe" -v
4. Soft Reset. Po SR pojawi się okienko z informacją o nowym sterowniku klawiatury. Jeśli sie nie pojawia zrobiłeś coś nie tak.

Polecam spróbować, dla mnie rewelacja  :ok:

*

Offline barthek

• 265
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 23, 2008, 16:19:24 »
kbd nie pomoże w nie zjadaniu liter,ale może pomógł by g900turbo_by_Shkoder

*

Offline pawson

• 12
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 23, 2008, 16:37:01 »
kbd nie pomoże w nie zjadaniu liter

A uruchomiłeś go poprawnie u siebie? Mi Tośka obecnie w ogóle literek nie zjada  :)

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 23, 2008, 16:47:21 »
3. Wybierz właściwości skrótu i w ścieżce dopisz ' -v' (spacja i -v) ) - ścieżka w skrócie powinna wyglądać: "\Windows\Autostart\kbdFix.exe" -v
A jak się okienko już się pojawia to parametr "-v" można spokojnie wywalić bo szlag może trafić jak przy każdym restarcie trzeba "ok" ciskać ;) Bez tego parametru program będzie działał w trybie cichym, a więc zrobi zwoje i zakończy działanie bez żadnych widocznych oznak (poza lepiej działającą klawiaturą oczywiście ;) )

*

Offline barthek

• 265
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 23, 2008, 16:56:05 »
kbd nie pomoże w nie zjadaniu liter

A uruchomiłeś go poprawnie u siebie? Mi Tośka obecnie w ogóle literek nie zjada  :)

mam uruchomionego poprawnie i literki zjada, to może zależeć od poziomu użycia RAM-u

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 24, 2008, 13:25:32 »
no to zrobilem :
Ja też pisze dużo smsów i klawiatura naprawde mnie wkurzała. Mnie pomógł kbdFix - różnica ogromna, pisze sie teraz elegancko  :]
Robiłem wg. tego opisu, zadziałał od razu kbdFix-PL:

1. Zacznij od pliku kbdFix-PL.zip, jeśli nie zadziała to kbdFix-ENG.zip - rozpakuj, wrzucić do Toshiby do folderu Windows.
2. Utworzyć skrót do tego pliku (ja używałem Resco Explorer) w folderze Autostart.
4. Soft Reset. Po SR pojawi się okienko z informacją o nowym sterowniku klawiatury. Jeśli sie nie pojawia zrobiłeś coś nie tak.

Polecam spróbować, dla mnie rewelacja  :ok:
jest troche lepiej ale dalej zjada literki i czasem dwie wstawia...testowalem obydwie wersje i na obu tak mialem...komunikat byl czyli dobrze zrobilem... Ma ktos moze jeszcze jakis sposob na zjadanie literek???

*

Offline szpaner6

• **
  • 222
  • Sprzęt: HP 1930 > Dell X51v > ASUS A696 > G9oo
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 24, 2008, 14:20:31 »
Gdzie pobrać to g900turbo_by_Shkoder ???
Pozdrawiam

*

Offline duszeksc

• 48

*

Offline pawson

• 12
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 24, 2008, 14:53:09 »
Gdzie pobrać to g900turbo_by_Shkoder ???

Może tu? http://www.portegeclub.com/forum/viewtopic.php?t=1684 To chyba jakiś programik do podkręcania procka, ale coś czytałem że najlepszy jest chyba XCPUScalar  :) Osobiście jeszcze z tym nie kombinowałem.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 24, 2008, 15:33:25 »
W wątku "przyśpieszanie tośki" gotowy cab jest.

*

Offline Seiben

• 25
  • Sprzęt: Toshiba G900 + A200-1S5
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 25, 2008, 16:21:58 »
Możecie mi powiedzieć czemu jak próbuję uruchomić kbdfix wyskakuje błąd, że "program nie jest prawidłowa aplikacją systemu win32"

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 25, 2008, 16:40:41 »
(...)
(...)
Seiben, to co Ci pomoże zostało wytłuszczone w powyższym cytacie :)

*

Offline Seiben

• 25
  • Sprzęt: Toshiba G900 + A200-1S5
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 25, 2008, 17:47:35 »
Dzięki nie doczytałem do końca :ok:

*

Offline norealmadrid

• **
  • 100
  • The I Heart Revolution
  • Sprzęt: G900
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 25, 2008, 17:55:18 »
a swoja droga to powinno sie zaezc w faq

*

Offline Reverten

• **
  • 119
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 28, 2008, 12:36:29 »
sprawdziłem kbdFix-PL i zapindalają jak głupie te literki teraz ;) dodatek obowiązkowy w każdej G900

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 28, 2008, 15:32:33 »
Zgadzam sie zprzedmówcą, że obowiązkowy i dlatego zrobiłem cab-a z podstawowymi fix-ami :P

*

Offline 07radek

• *
  • 85
    • praca w logistyce
  • Sprzęt: iphone 3GS
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 29, 2008, 19:34:23 »
Tylko jest mały problem - z tego co wyczytałem to rozwiązanie nie działa z najnowszą wersją romu C&C...

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 30, 2008, 08:50:59 »
sprawdziłem kbdFix-PL i zapindalają jak głupie te literki teraz ;) dodatek obowiązkowy w każdej G900

Owszem jest moze ciut lepiej, ale nadal sa problemy z gubieniem literek. Tak jest na pewno na 3.07.
Sama aplikacja do SMS jest strasznie mulowata, inne nie maja z tym problemow i bylo juz o tym na forum.

*

Offline 07radek

• *
  • 85
    • praca w logistyce
  • Sprzęt: iphone 3GS
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 30, 2008, 20:39:19 »
Jeśli chodzi o aplikację sms to fajną alternatywą jest flexmail ale niestety nie wyświetla sms-ów w formie czatu a po drugie nie mogę jej powiązać z manillą :| Fajny jest też Vito sms-chat ale strasznie muli...

*

Offline ignol

• *
  • 51
  • Toshiba G900
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 30, 2008, 20:44:27 »
zainstalowalem kbd fixa to malo to dalo. o dziwo gdy wylaczylem autokoretke i sugerowanie wyrazow to toska przestala gubic literki i moge pisac z max predkoscia tak jak w wordzie :D zero "lagow " itp. I like it

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 31, 2008, 11:52:37 »
polaczenie kbdfix z wlaczeniem procesora zeby mial na stale 520 MHz (w watku: przyspieszanie tosi) daje bardzo ladny wynik, KLAWIATURA NIE LAGUJE ANI NIE GUBI LITEREK!!! POLECAM!!!

*

Offline miqool

• 15
  • Toshiba G900+Manilla 2D
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 31, 2008, 19:27:12 »
polaczenie kbdfix z wlaczeniem procesora zeby mial na stale 520 MHz (w watku: przyspieszanie tosi) daje bardzo ladny wynik, KLAWIATURA NIE LAGUJE ANI NIE GUBI LITEREK!!! POLECAM!!!

Może i pomaga ale jak wczytałem się w watek podkręcania Toshiby i ustawieniem na sztywno 520MHz to nie lada wyzwanie i różnie ludziom to wychodziło. Może jakiś inny sposób oprócz tego podkręcania? Czy nie obejdzie się bez tego?
Od 3 stycznia 2009 właściciel Toshiby G900.......Moje pierwsze urządzenie z WM.

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 01, 2009, 15:42:26 »

Może i pomaga ale jak wczytałem się w watek podkręcania Toshiby i ustawieniem na sztywno 520MHz to nie lada wyzwanie i różnie ludziom to wychodziło. Może jakiś inny sposób oprócz tego podkręcania? Czy nie obejdzie się bez tego?
Ale przecież to NIE JEST podkręcanie. To jest tylko wyłączenie (nieco skopanego) skalowania prędkości procesora wprowadzonego w celu oszczędzania baterii. Poza tym w czym problem: instalujesz, sprawdzasz. Działa - super. Nie działa - szukasz innego rozwiązania. Ktoś przecież nawet caba zrobił żeby było łatwiej z deinstalacją...
Prędkość procka możesz sprawdzić choćby w opcjach TCPMP - jest podana od razu po wejściu do ustawień. Jeśli po wejściu do opcji (nie odtwarzając filmu) jest prędkość 500MHz i po uśpieniu przyciskiem power i wybudzeniu też po wejściu do opcji masz wciąż taką samą prędkość to wszystko działa jak należy. Odnośnie raportowanych problemów - jakieś 90% z nich wynikało raczej z niedokładnego czytania instrukcji instalacji ;)

Alternatywą jest XCPUScalar ale jak na mój gust jest strasznie krowiasty - na starcie dość długo się odpala, skalowanie procka działa se sporym opóźnieniem - do tego stopnia, że często zanim procek wskoczy na solidne obroty, już tej mocy obliczeniowej dawno nie potrzeba. Oczywiście, można go ustawić na sztywno na 520MHz, ale czy jest sens skoro to samo zrobi ten zmodyfikowany sterownik? A właściwie zrobi to nawet lepiej, bo nie będzie opóźnienia na ładowanie i nie zajmie dodatkowego miejsca w pamięci.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2009, 16:32:33 wysłana przez mr.deimos »

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 01, 2009, 16:17:25 »
Miałem pewne problemy z 520 mhz, trzeba pokombinować zrobić to po swojemu, u mnie jakoś ruszyło :E Wczśniej miałem taki klops, że po SR musiałem wyłączać i włączać IPM1, żeby zaskoczyło, ale po ostatniej recznej instalacji jest dobrze.

Teraz wrzucam zawartość windows prosto do /windows i wyłączam i włączam IPM1 w taskmanagerze, wsio działa, a caba nie testowałem.

Kbdfix jest niekompatybilny z nowym buildem, ktoś miał gadać z autorem kbdfix w tej sprawie, może się doczekamy poprawek...