Nowy posiadacz g900 i od razu kilka pytan

• 26 Odpowiedzi
  • 3338 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wozek

• 46
Nowy posiadacz g900 i od razu kilka pytan
« dnia: Sierpień 06, 2008, 22:13:58 »
Witajcie,
to jest moj pierwszy post na tym forum. Od wczoraj jestem posiadaczem g900, jest to moje pierwsze pda/pal/smartphone/etc.
Fajne zwierze jak ktos nas atakuje mozna sie z powodzeniem tym bronic niczym mlotkiem ;)

W zwiazku z moim lamerstem w temacie mam kilka pytan :

1. Kontakty
Czy nie da sie zrobic tak aby kontakty byly pokazywane albo z SIMa albo z fona ? Musi byc zawsze i to i to ?
Rozumiem, ze te cale kontakty to tylko zwykla aplikacja ktorej mozna nie uzywac - uzywac jakiejs alternatywy, zgadza sie ? Jesli sie zgadza to poprosze
o podanie takiej alternatywy ktora umozliwialaby to co chce (o ile ktos oczywiscie zna).

2. Alarm/Budzik
Jak podpiac wlasny dzwiek ? Jakas mp3 abo cus w tym guscie. Niby jest tam lista, ale skad ona jest czytana ? :/ Jak podpiac pod zdarzenia
i osoby wlasne dzwieki juz wiem, ale tego jakos nie moge sie domylec :/

3. Menu Start
Jak dorzucic do menu wlasna pozycje ? Znaczy sie np w programach albo jeszcze gorzej bezposrednio pod Start. Pod start probowalem ale cos jeczal, ze moze byc max 7 pozycji, da sie to jakos obejsc ?

4. Pulpit (abo jak to sie w WM nazywa)
Czy mozna na nim dawac wlasne "skroty" ? Tak jak jest "brak nieprzeczytanych wiadomosci" czy tez "Brak zadan". Jesli sie da to poprosze ladnie o jakas instrukcje dla lamera :)

Z cala pewnoscia to nie koniec pytan, pewne jest, ze cos tam jeszcze nie bede wiedzial jak zrobic i bede pytal z nadzieja, ze ktos mi odpowie :)

Wozek

PS.
Lamka prosi o wyrozumialosc :)

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
Odp: Nowy posiadacz g900 i od razu kilka pytan
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 06, 2008, 22:47:56 »
1) napewno coś znajdziesz, ale ja nic tu nie pomogę bo zwykłe kontakty mi starczają
2) dźwięk musi być w formacie wav. i trzeba go wrzucić do folderu Windows
3) Windows/Start Menu/Programs tam wrzucaj wszystkie potrzebne skróty; Windows/Start Menu tu wrzucaj te co mają być widoczne na rozwijanej liśćie po naciśnięciu Start
4) darmowy np. cLaunch, płatny np. SPB Pocket Plus
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 06, 2008, 22:52:33 »
1. http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=99844.0 5 post, plik sim.zip. Jest to cab do ukrywania kontaktów z karty SIM.

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 06, 2008, 22:53:13 »
1. Mozesz przestawic w rejestrze, szukaj w doklejonych
2. Wystarczy odpalic helpa jak jestes w alarmie - jest dokladnie opisane co i gdzie nalezy wrzucic :)
3. Dorzucasz skroty do Windows/Start Menu
4. To nie jest pulpit tylko Today, dziala to zupelnie inaczej niz w windach pececianych, ale sa odpowiednie wtyczki, ktore obsluguja definiowane skroty do aplikacji

*

Offline wozek

• 46
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 07, 2008, 00:00:51 »
2) dźwięk musi być w formacie wav. i trzeba go wrzucić do folderu Windows

A nie ma przypadkiem jakichs ograniczen co do wielkosci takiego pliku ?
Wgralem tam gdzie trzeba, na liscie sie pojawil, ale jak go wybiore to przeskakuje mi na "Default".

Wozek

PS.
Chyba po raz pierwszy widze forum na ktorym ktos odpowiada tak szybko i tak wyczerpujaca.
Dzieki ludziska !!!

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 07, 2008, 06:52:13 »
3 w menu start więcej niż 7 nie da rady
4 zastosuj jakiś Launcher, polecam SBSH iLauncher, niestety płatny, ale ładny i dodatkowo jako menager służy do zamykania programów soft resetu, screen shotów, etc.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 07, 2008, 07:10:23 »
10 sierpnia na stronie http://www.mobile2day.com/en/newsdetail_25781.html SBSH iLauncher 3.1 będzie ZA DARMO !!
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 07, 2008, 07:51:06 »
bardzo dobra informacja - dzieki
pobierać bo to dobry soft :ok:

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 07, 2008, 07:58:58 »
Jest info na stronie głównej, cynk posłałem ale dowiedziałem się od klubowicza kubaa. Program świetny (miałem trial), również polecam i na pewno go pobiorę.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 07, 2008, 08:04:00 »
 :E http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=104526.0 (4 sierpnia)  :P
ale iLaunchera nie zauważyłem, zresztą mam tą wersję kupioną za punkty  :grin:

*

Offline Buczo

• 5
  • Radioactive guy
  • Sprzęt: Mio168,  w przyszłości HTC Touch Pro
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 07, 2008, 08:33:33 »
2. Alarm/Budzik

Polecam ten programik http://pocketpcfreewares.com/en/index.php?soft=1299 bardzo dobry, możesz spokojnie ustawić mp3 jako budzik. Nie jestem pewien czy działa na WM6.0, ale warto sprawdzić.

*

Offline pilmar

• *
  • 97
  • Sprzęt: G900 z kropką ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 07, 2008, 10:54:01 »
A może ktoś przy okazji mi powie czy można jakoś powiększyć czcionki w aplikacji telefonu? Jak z kims rozmawiam to są podawane informacje z kim jestem polaczony i jaki jest czas rozmowy i cos tam jeszcze, ale wszystko jest tak male, ze trzeba się skupiac co jest wyswietlane [szczegolnie na dworze]  :-|

*

Offline wozek

• 46
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 07, 2008, 12:30:24 »
No to mam kolejne pytanie :

Jak uzyc toski jako modemu GSM po BT ?
Wczesniej mialem k750i i sprawa byla prosta, na notebooku wyszukanie urzadzenia po BT, znajdywal urzadzenie jako Telefon i final, a teraz nie bardzo wiem co z tym zrobic. Na tosce wlaczylem BT, na notebooku wyszukalem urzadzenie no i znalazl, tyle, ze znalaz to nie jako telefon a jako Komputer(Komputer PC wielkości komputera typu Palmtop/PDA).

Wozek

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 07, 2008, 12:45:05 »
Bo to jest komputer :)
W Tosce masz dodatkowo program "Udostepnianie internetu", musisz go odpalic i wybrac w jaki sposob chcesz udostepniac polaczenie ("Siec osobiste Bluetooth") oraz jakie polaczenie udostepniasz (wybierasz nazwe Twojego polaczenia GPRS/3G).
Odpalasz, dajesz polacz i ... gotowe :) Na komputerze musisz tylko zainicjowac polaczenie sieciowe przez BT (w przypadku BlueSoleil to pierwsza ikonka na gorze - jak juz wybierzesz toske z widocznych urzadzen). Po chwili przypisze Ci IP i dziala to jak normalna siec, po zminimalizowaniu programu na tosce mozna caly czas dzialac na niej a pecet bedzie mial internet (oczywiscie toska tez bedzie miala).

A dlaczego jest inaczej niz z telefonem. W przypadku telefonu, aparat sluzy wylacznie jako modem, wiec wszystkimi parametrami polaczenia zarzadza sterownik modemu BT na komputerze. A w przypadku toski, to ona zarzadza polaczeniami telefonicznymi, a sama jest komputerem mogacym udostepniac te polaczenie - w zasadzie dziala jak router. Jest tez fajny (platny) program, ktory umozliwia udostepnianie tego polaczenia przez WiFi, a wtedy toska staje sie poprostu AccesPointem :), chcialem nawet kupic, ale WiFi ssie prad z baterii blyskawicznie, a na BT potrafi mi prawie caly dzien chodzic takie udostepnianie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2008, 12:50:09 wysłana przez Pecus »

*

Offline wozek

• 46
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 07, 2008, 13:27:58 »
Bo to jest komputer :)

Tak tez wlasnie podejrzewalem :D Jestem lamus w temacie PDA straszny i mam jeszcze problemy ze zrozumieniem podstawowych kwestii, powiedzialbym problemy natury mentalnej :D

W Tosce masz dodatkowo program "Udostepnianie internetu", musisz go odpalic i wybrac w jaki sposob chcesz udostepniac polaczenie ("Siec osobiste Bluetooth") oraz jakie polaczenie udostepniasz (wybierasz nazwe Twojego polaczenia GPRS/3G).
Odpalasz, dajesz polacz i ... gotowe :) Na komputerze musisz tylko zainicjowac polaczenie sieciowe przez BT (w przypadku BlueSoleil to pierwsza ikonka na gorze - jak juz wybierzesz toske z widocznych urzadzen). Po chwili przypisze Ci IP i dziala to jak normalna siec, po zminimalizowaniu programu na tosce mozna caly czas dzialac na niej a pecet bedzie mial internet (oczywiscie toska tez bedzie miala).

Dzieks, dziala jak najbardziej. A znasz moze jakis darmowy soft ktory by pozwalal zestawic takie polaczenie ? Problem w tym, ze nawet jakbym bardzo chcial to nie moge zainstalowac na notebooku zadnego softu ktory kupie - notebook mam sluzbowy, a polskie prawo uniemozliwia instalowania softu na ktory licencja jest na kogos innego niz wlasciciel sprzetu na ktorym sie go instaluje :/ Owszem moglby zainstalowac, ale przy pierwszym wewnetrznym audycje softu na sprzecie dostalym zjebke i od razu by mi to usuneli, juz to raz cwiczylem :(

A dlaczego jest inaczej niz z telefonem. W przypadku telefonu, aparat sluzy wylacznie jako modem, wiec wszystkimi parametrami polaczenia zarzadza sterownik modemu BT na komputerze. A w przypadku toski, to ona zarzadza polaczeniami telefonicznymi, a sama jest komputerem mogacym udostepniac te polaczenie - w zasadzie dziala jak router.

Dokladnie, musze sie przyzwyczaic do rozumienia toski jako kompa, a nie jako telefona :)

Wozek
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2008, 16:49:54 wysłana przez wozek »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 07, 2008, 14:16:12 »
Dzieks, dziala jak najbardziej. A znasz moze jakis darmowy soft ktory by pozwalal zestawic takie polaczenie ? Problem w tym, ze nawet jakbym bardzo chcial to nie moge zainstalowac na notebooku zadnego softu ktory kupie - notebook mam sluzbowy, a polskie prawo uniemozliwia instalowania softu na ktory licencja jest na kogos innego niz wlasciciel sprzetu na ktorym sie go instaluje :/ Owszem moglby zainstalowac, ale przy pierwszym wewnetrznym audycje softu na sprzecie dostalym zjebke i od razu by mi to usuneli, juz to raz cwiczylem
Udostepnianie internetu działa bez problemu na samym windowsie bez żadnego softu - w momencie uruchomienia toski jako źródła internetu Windows wykrywa go jako dodatkowe źródło internetu - kartę sieciową  :grin:
potrzebna zgoda

*

Offline wozek

• 46
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 07, 2008, 16:58:08 »
Kolejna sprawa a wlasciwie to dwie :

1. Ikonka wirtualnej klawiatury wszechobecna w kazdym programie. Czy da sie to jakos wylaczyc ? Bo np w automapie potrafi dosc skutecznie zaslaniac istotne informacje, dzisiaj tak mialem podczas testow, ze akurat pod ta ikonka byla strzalka z automapy gdzie mam skrecic i nie bardzo wiedzialem czy w prawo czy w lewo.

2. Automapa w wersji 5.0.5
Nieco sie rozjezdza i nie widac gornej czesci oraz dolnej. Efekt wyglada tak, ze przycisk menu dolna czesc ekranu aplikacji jest niewidoczny a dokladniej rzecz biorac widac tylko jego niewielka czesc. Z kolei np podczas wpisywania adresu (ustalanie trasy) nie widac tego co jest na gorze, trzeba robic wszystko na czuja. Wyglada tak jakby pasek WM (gorny, menu start) przykrywal czesc aplikacji :/ Da sie temu zaradzic jakos ?

Aaaa to znikanie czesci ekranu dzieje sie po wejsciu do menu i wyjsciu z niego. Po starcie automapy jest ok. Przewaznie pomaga tez wysuniecie klawiatury, wtedy ekran sie rotuje i zasuniecie jej. Wtedy wszystko wraca do normy ale tez nie we wszystkich przypadkach.

Wozek
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2008, 17:22:16 wysłana przez wozek »

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 07, 2008, 17:40:10 »
Coś jest nie tak - automapa działa w trybie pełnoekranowym. Podobnie jak gierki etc. Mi żadna klawiaturka niczego nie zasłania - automapa tam gdzie musi, zresztą używa własnej.

*

• 7793
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 07, 2008, 17:42:20 »
@wozek
Masz taki dobry sprzet - zainwestuj w AM - masz dziwacznie skrakowaną wersję - nigdy w ten sposo nie działa wersja normalna .
To jest jedyna rada na Twoje problemy z AM
potrzebna zgoda

*

Offline wozek

• 46
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 07, 2008, 17:49:22 »
@wozek
Masz taki dobry sprzet - zainwestuj w AM - masz dziwacznie skrakowaną wersję - nigdy w ten sposo nie działa wersja normalna .
To jest jedyna rada na Twoje problemy z AM

Jest to calkiem prawdopodobne. A co do cracka to jest to tez swiadoma decyzja - najpierw wyprobuje na cracku a pozniej zakupie oryginal. Innego wyjscia nie widze, nie bede kupowal kilku roznych map po to zeby docelowo uzywac jednej, najpierw kilka roznych map z crackiem, wybor tej jedynej slusznej i zakup oryginalu.

Wozek

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 07, 2008, 21:01:08 »
no tylko nie chwal się tym crackiem na forum, ok?

*

• 7793
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 07, 2008, 21:24:47 »
No to juz wiesz że kradzione oprogramowanie ma niewiele wspólnego z zakupionym - a do tego masz przecież dostepną wersję do testów na stronie AM - naprawdę działającą
potrzebna zgoda

*

Offline wozek

• 46
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 07, 2008, 23:31:48 »
no tylko nie chwal się tym crackiem na forum, ok?

Zdecydowanie nie mam zamiaru !

No to juz wiesz że kradzione oprogramowanie ma niewiele wspólnego z zakupionym [...]

Dokladnie :)

[...] a do tego masz przecież dostepną wersję do testów na stronie AM - naprawdę działającą

Owszem i to mialem zaciagnac na poczatku ale tekst w stylu demo zawiera wycinki map zdecydowanie mnie do tego zniechecil. Chcialem potestowac nie wycinek a calosc.

Wozek

*

Offline Visenna

• **
  • 117
  • Sprzęt: Toshiba G900 + SPV c600
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 10, 2008, 22:20:54 »
AAh, jestem na tej stronie od iLaunchera i nie widzę żadnej informacji, że można ten plik pobrać. część obrazków z mi się nie wczytała (wchodzę z Tośki), także może jeszcze tego nie znalazłam. W ogóle można to tak po prostu pobrać, czy trzeba się tam rejestrować..?

-edit-
Widzę iLaunchera za 8,37 € zamiast 13,95 € ;-) Może w wersji dla zalogowanych jest on freeware ale nie chcę zakładać tu konta tylko by to sprawdzić

-edit 2-
Ach, dzięki :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2008, 22:26:40 wysłana przez Visenna »

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 10, 2008, 22:25:03 »
trzeba się rejestrować... potem prawdopodobnie (nie korzystałem z tej drugiej opcji) trzeba wpisać hasło jakie dostaniesz na maila i dalej jak już wrzucisz do koszyka (przy sposobie płatności) wpisać następne hasło iLauncher100 i można ciągnąć  :) Aha gdzieś po drodze jest numer seryjny potrzebny do rejestracji, więc oczy szeroko otwarte...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2008, 22:28:02 wysłana przez ja456 »
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 10, 2008, 23:50:58 »
Seriala dostaje sie na emaila. Tez to "kupilem" i dziala :)

*

Offline wozek

• 46
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 11, 2008, 00:03:20 »
No to jeszcze potrzebuje do szczescia dwa sofciki i chyba juz bede mial wszystko czego potrzebuje :)

1. Nagrywanie rozmowy
Zna ktos jakis sofcik do tego ? Zaznaczam, ze chodzi nie o nagrywanie dzwiekow, znaczy z samego mikrofonu, a rowniez tego co idzie w glosnik (czyli to co mowi rozmowca po drugiej stronie). Sciagnalem sobie Keep Recordin i niestety dziala tak jak nie chce czyli nagrywa tylko to co idzie w mikrofon :( Zadnego innego softu nie znalazlem. Chodzi mi o sofcik za free.

2. Automatyczne blokowanie urzadzenia
No tu juz bylem u celu prawie. Sciagnalem cos co sie nazywam pLock o ile mnie pamiec nie myli i wszystko bylo dobrze do momentu az pojechalem testowac
automape. Otoz tem pLock wykonal cos niepozadanego - podczas dzialanie automapy zablokowal urzadzenie :D Jakby znal ktos jakiegos autolocker (zaznaczam auto - musi miec opcje blokowania po np 30 sekundach bez aktywnosci) to bede dzwieczny bardzo dlugo, kto wie, moze nawet do konca zycia :) Oczywiscie tez preferuje free.

A co do iLaunchera to rowniez potwierdzam, dzisiaj go sobie pociagnalem za free, wystarczy podac haslo i juz nie jest 8.37 euro :)

Wozek