Telefon bez sim locka nie czyta karty ;>?

• 11 Odpowiedzi
  • 1989 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Telefon bez sim locka nie czyta karty ;>?
« dnia: Luty 04, 2010, 17:36:03 »
Witam,
Mam pewien problem. Sprzedałem ostatnio Tośke ( wiem wiem jestem zdrajcą ) i dostałem emaila od kupującego nastepującej treści.
"Witam,
Telefon dotarł dzisiaj rano. Wszystko ok z fonem tylko mam pewien problem: Po włożeniu karty SIM i wpisaniu numeru PIN wyskakuje mi taka wiadomość:
"Telefon obsługuje karty SIM określonych sieci. Skontaktuj się z centrum obsługi klienta aby uzyskać kod odblokowujący"
Wynika z tego, że albo telefon ma blokade SIMLOCK, albo jest zabezpieczony jakimś hasłem. Testował Pan telefon, czy działa w innych sieciach? Próbowałem róznych kombinacji typu 0000 12345 i nawet wpisywałem kod PUK, ale nic to nie dało. Wiem tyle, że te hasło wynosi max. 8numerów. Wie Pan może w czym problem? Pozdrawiam "

Telefon był kupiony bez sim locka więc nie bardzo wiem o co chodzi. Jest to rom Globalbusa 6.1. Jak ktoś wie co może być przyczyną i jak rozwiązać ten problem to będę wdzięczny.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Telefon bez sim locka nie czyta karty ;>?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 04, 2010, 19:19:36 »
Założyłeś pewnie kod zabezpieczający na kartę sim...

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2010, 19:29:51 »
Kurcze nie przypominam sobie bym to zrobil.... moze mi ktos napisac ile moze miec znakow? oraz czy sa to cyferki, literki, moze małe albo wielkie litery.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2010, 19:38:37 »
Jeden kolega z naszego forum też nie pamiętał i jak wsadził nową kartę to się mocno zdziwił. Całe szczęście, że sobie przypomniał hasło. Szkoda, że przed sprzedażą nie przetestowałeś czy działa z inną kartą. Biorąc pod uwagę kaprysy radyjka g900 należałoby.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 04, 2010, 19:40:38 »
eh wiem wiem, ale jak bede znac ilosc znakow to pewnie przypomne sobie, nie mam duzych ilosci hasel ktorych uzywam

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2010, 19:59:50 »
Tylko żeby odblokować trzeba włożyć jeszcze kartę, na którą została założona blokada. :(

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2010, 20:13:31 »
Czyli nie ma innej mozliwosci jak tylko odebrac komorke i wyslac powtornie?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2010, 20:18:57 »
Możesz wysłać kartę SIM - to jest to drugie rozwiązanie
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2010, 20:48:02 »
No nic, będę jeszcze próbować zrobić tak by mógł wyrobić duplikat karty u siebie w mieście i potem ja zrobie duplikat ponownie. Tylko jak ktoś moze napisać mi gdzie mam usunąć tą blokade na romie globalbusa. Nie mam jak tego sprawdzić. Prosze krok po kroku w co wchodzić.
Jeszcze jedno pytanie. Czy gdybym ja zrobił duplikat swojej karty i wysłał niekatywna ( bym miał tą nową aktywną i mógł być w kontakcie z innymi ) to czy ta nieaktywna by była tak samo rozpoznana przez Toshibe jak wtedy gdy była aktywna.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2010, 21:58:56 wysłana przez Pendriu »

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 05, 2010, 00:23:16 »
Chyba to czy karta jest aktywna czy nie zależy tylko od danych na serwerach operatora. Aplikacja zabezpieczająca na pewno zachowuje dane na karcie sim ( domyślam się, że są one jakąś funkcją skrótu dla wektora będącego kombinacją numerów seryjnych podzespołów telefonu oraz karty sim ) więc tylko tą kartą, co z nią blokowałeś telefon możesz go odblokować. Tylko ważne żeby przy robieniu duplikatu nie grzebali w tej inaktywowanej karcie.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 05, 2010, 09:28:47 »
A mnie ciekawi gdzie jest taka opcja. Bo ani w lock niema, ani w personal>phone.
Więc gdzie?  :mysli:
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2010, 13:00:03 wysłana przez mikkuss »
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 06, 2010, 08:03:18 »
W fabrycznym 3.07 jest w ustawienia ->osobiste->blokada karty SIM Może nie wgotowałeś w swój rom tej aplikacji? Ikonka to takie zestawienie kłódki z kartą sim...