Szybkość odpalania aparatu (przycisk)

• 19 Odpowiedzi
  • 1396 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline maxidus

• *
  • 83
  • Sprzęt: LG L9
Szybkość odpalania aparatu (przycisk)
« dnia: Grudzień 28, 2008, 21:04:32 »
Jest jakiś wpis w rejestrze, który można zmienić, żeby aparat włączał się po powiedzmy 1-2 sekundach przytrzymania przycisku aparatu , a nie po 5?
Odkrył już go ktoś?
Szlag mnie trafia jak czasami trzeba fotkę na szybko strzelić :P

c25 -> m35i -> 3510i -> c75 -> G500 -> G900 -> E63 -> HTC Sapphire -> G900 -> HTC Dream -> i900 -> LG gw620 -> ZTE Blade + TG01 -> HD2 + TP2 -> L9

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Szybkość odpalania aparatu (przycisk)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2008, 22:36:42 »
Podepnij aparat pod inny przycisk. Opóźnienie najwyraźniej jest zaszyte w sterowniku klawy.

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 28, 2008, 22:48:46 »
Niestety tak to wygląda. I to co gorsza, przycisk generuje dwa różne sygnały - jeden po naciśnięciu, a drugi po przytrzymaniu (jak np. przycisk voice dial w wizardzie), ale tylko ten drugi (przytrzymanie) da się skonfigurować w systemie. Czas między wygenerowaniem tych stanów wydaje się byc skonfigurowany na twardo.
Na przykład programik AEKMap (na który trafiłem szukając rozwiązania problemu cudzysłowu z klawiatury sprzętowej) jest w stanie odczytać oba stany, a także zmapować do nic dwie różne akcje. Co więcej, ten program umożliwia podpięcie odpalenia kamery np. pod dwukrotne naciśnięcie przycisku (trudniej w ten sposób będzie uruchomić aparat przypadkowo). Tylko żeby pod przycisk podpiąć odpalenie programu wymagana jest wersja zarejestrowana aekmap.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2008, 22:51:21 wysłana przez mr.deimos »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2008, 10:45:12 »
mapować klawisze można pqz, tylko jesli jakiś nie jest dostępny to trzeba dopisać w konfiguracji
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2008, 11:05:32 »
Apropo szybkiego strzelania fotek..

W najlepszym wypadku bez utraty jakości( wyłączenie wyświetlania po zrobieniu, zapis na wewnętrznej) od zdjęcia do zdjęcia mija ok 3s :O Może właśnie na tą okazję warto by postawić ramdisk? :-?

pytanie 2, czy ramdisk da się szybko stawiać/usówać, czy jest to czasochłonne? W sensie czy wchodzi w grę stawiani ramdisku wraz z odpaleniem aparatu a po zamknięciu przeżucenie na kartę pamięci i usunięcie :P :D

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2008, 16:57:19 »
mapować klawisze można pqz, tylko jesli jakiś nie jest dostępny to trzeba dopisać w konfiguracji

A właśnie, sprawdzałem PQz ale jeszcze nie wgryzałem się w niego za bardzo - wprawdzie PQZ raczej jest potężniejszym narzędziem, ale jakoś aekmap przyjaźniejszy się wydaje. Nie orientujesz się, czy PQz jest w stanie podmienić tylko jeden ze znaków generowanych przez klawiaturę? Konkretnie chodzi o to, żeby użyć go do naprawienia problemu z brakującym cudzysłowem na klawiaturze sprzętowej. Z AEKmap już ten problem udało mi się rozwiązać (darmową wersją), ale już żeby zrobić skróty do włączania wifi/BT i total commendera (zastępując exewindll) trzeba będzie zabulić. PQZ darmowy jest, więc miło byłoby gdyby dało się także nim ten problem rozwiązać :D

Apropo szybkiego strzelania fotek..

W najlepszym wypadku bez utraty jakości( wyłączenie wyświetlania po zrobieniu, zapis na wewnętrznej) od zdjęcia do zdjęcia mija ok 3s :O Może właśnie na tą okazję warto by postawić ramdisk? :-?

pytanie 2, czy ramdisk da się szybko stawiać/usówać, czy jest to czasochłonne? W sensie czy wchodzi w grę stawiani ramdisku wraz z odpaleniem aparatu a po zamknięciu przeżucenie na kartę pamięci i usunięcie :P :D
W  teorii zarówno postawienie ramdisku, jak i jego usunięcie to kwestia odpalenia jednego programiku z odpowiednim parametrem - ktoś na xda zrobił nawet mortscript, który tworzył ramdysk i odpalał przeglądarkę, a po zamknięciu przeglądarki usuwał ramdysk. Tylko w praktyce coś niezbyt to chce u mnie działać. Nie jestem pewien, czy to kwestia wersji sterownika, czy systemu. Może problem już jest naprawiony. Ale przede wszystkim trzeba by sprawdzić czy to w ogóle ma sens i czy rzeczywiście da jakąkolwiek poprawę prędkości.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 17:00:06 wysłana przez mr.deimos »

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2008, 17:10:20 »
Powinno dać, bo ram jest jakby nie patrzeć szybszy od flasha :wink:

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2008, 17:16:35 »
Powinno dać, bo ram jest jakby nie patrzeć szybszy od flasha :wink:
To wiem, ale jakby nie patrzeć widzieliśmy już w tosi kilka dziwnych błędów opierających się wszelkim próbom logicznego pojmowania ;) Nie zdziwię się, jeśli na ramdisku czas "zamyślenia" telefonu będzie dokładnie ten sam :P

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2008, 09:36:44 »
Za wolne robienie zdjec jest chyba odpowiedzialna sama Toska, bo do tego celu uzywa procka a nie specjalizowanego sprzetu, ktorego nie posiada. Jedynie do kompresji filmow uzywana jest nvidia.

Napisane: Grudzień 30, 2008, 09:34:55
ale jakoś aekmap przyjaźniejszy się wydaje. Nie orientujesz się, czy PQz jest w stanie podmienić tylko jeden ze znaków generowanych przez klawiaturę? Konkretnie chodzi o to, żeby użyć go do naprawienia problemu z brakującym cudzysłowem na klawiaturze sprzętowej. Z AEKmap już ten problem udało mi się rozwiązać (darmową wersją), ale już żeby zrobić skróty

Jaki masz problem z cudzyslowem - u mnie bez problemu pojawia sie po wcisnieciu kropki + x.

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2008, 11:39:06 »
Za wolne robienie zdjec jest chyba odpowiedzialna sama Toska, bo do tego celu uzywa procka a nie specjalizowanego sprzetu, ktorego nie posiada. Jedynie do kompresji filmow uzywana jest nvidia.

W wizardzie można było trzaskać zdjecia bez opamiętania, co prawda tam jest 1.3mpix i niższa jakość, ale my w tośce mama xcale 520mhz- coś jest nie tak :wink:

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 30, 2008, 13:49:25 »
Istnieje jakiś inny alternatywny program do obsługi apartu w Tosi (może być komercyjny) cos a'la coolcamera ?

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 30, 2008, 13:52:52 »
Ja chwilę szukałem , ale nie znalazłem :P Miło by było, bo tego softu wybitnie nie nawidzę :evil:

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 30, 2008, 14:19:38 »
Za wolne robienie zdjec jest chyba odpowiedzialna sama Toska, bo do tego celu uzywa procka a nie specjalizowanego sprzetu, ktorego nie posiada.
Oj mam dziwne wrażenie, że zapis zdjęcia to też goforce. Jak się przyglądałem dla pliku nvcam.dll w edytorze szesnastkowym (już nie pamiętam po co :P ) to były tam odniesienia nie tylko do filmów i ich parametrów kompresji ale także i do jpg-ów. Poza tym czy goforce, czy procesor - tosia od strony sprzętowej jest spoko, a chyba wszystkie błędy jakie w niej widziałem są kwestią "doskonale dopracowanego" softu i sterowników... Zresztą sama obsługa kamery jest najwyraźniej skopana, bo jeszcze nie znalazłem programu, który kamerę z g900 obsługiwałby prawidłowo: nawet jeśli program kamerę widzi i otworzy ją, to zamiast przechwyconego obrazu jest praktycznie szum zabarwiony na zielono (tak ma np. quickmark).

Jaki masz problem z cudzyslowem - u mnie bez problemu pojawia sie po wcisnieciu kropki + x.
Problem taki, że po wciśnięciu kropki i x wyskakiwał "/". Pewnie kwestia wersji sterownika klawiatury, bo wiem że nie tylko ja miałem ten problem.

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 30, 2008, 16:55:11 »
A masz zwykly ROM 3.07? Bo na nim nigdy nie mialem problemow, a cudzyslowu uzywam od czasu do czasu.

Co do kamerki to przydaloby sie dorwac jakies inne oprogramowanie. W tym co jest sa wyrazne bledy, np. niektore wartosci parametrow zdefiniowane w rejestrze nie sa w ogole wykorzystywane w aplikacji.

*

Offline grzechu21

• *
  • 70
  • Sprzęt: Toshiba G900 + 2GB karta
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 30, 2008, 17:23:57 »
Mój sposób na kamerke to dodanie ikony aparatu do spb pocket plus. Tak czy tak musze najpierw odblokowac Toskie a potem tylko klikam paluchem na ikonke aparatu. Czas wcisniecia aparatu standardowo to około 7 ekund przez pocket plus szybciej około 3 sekund.
Nokia1600=>Nokia6020=>NokiaN70=>KT08=>ToshibaG900
Szukajcie, a znajdziecie !

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 30, 2008, 18:34:20 »
Ja mam podpiety aparat pod klawisz internetu. Niestety i tak zawsze po odpaleniu aplikacji musze recznie przestawiac na tryb Indoor, bo wtedy wychodza najlepsze zdjecia.

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 30, 2008, 20:05:23 »
To sobie zmień w rejestrze, gdzieś było w przyklejonych które to klucze, a jak to nie pomoże to w kuchence możesz zmodyfikować rejestr, wtedy to juz nie ma bata i będzie na twardo to co chcesz mieć ustawione :wink:

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 01, 2009, 16:08:01 »
A masz zwykly ROM 3.07? Bo na nim nigdy nie mialem problemow, a cudzyslowu uzywam od czasu do czasu.

Nie, z fabrycznego romu korzystałem może ze dwa tygodnie i miałem dość ;) Aktualnie na 6.1 z portegeclub jadę.

A mi tam aparat w menu start wystarczy - przycisk aparatu wolę mieć podpięty po wywołanie mkvbklight - już mi się zdarzyło wyjść na dwór w dość słoneczny dzień z solidnie przyciemnionym podświetleniem - ale była jazda z trafieniem w ekranowy przycisk regulacji jasności zupełnie na ślepo :P

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 07, 2009, 11:24:00 »
To sobie zmień w rejestrze, gdzieś było w przyklejonych które to klucze, a jak to nie pomoże to w kuchence możesz zmodyfikować rejestr, wtedy to juz nie ma bata i będzie na twardo to co chcesz mieć ustawione :wink:

Juz o tym pisalem nie raz, ze te zmiany w rejestrze nic nie daja, bo aplikacja aparatu z nich nie korzysta i za kazdym razem trzeba ustawiac recznie tryb indoor :(

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 07, 2009, 12:48:03 »
Też mam  problem ze zmianą balansu bieli , Tosia po prostu ignoruje to ustawienie w rejestrze.
Jedyne co warto zmienić  -to częstotliwość z 50- na 60Hz , gdyż aparat w Tosi ma tendencje do "przepalania" scen , nawet niekoniecznie kontrastowych . Przysłony nie da się zmienić
Zmiana z 50 - na 60Hz zmienia częstotliwość migawki - niewielka to zmiana ,  ale zawsze cos  :)