Subiektywna opinia o G900 - do wszystkich którzy zamierzają kupić!

• 69 Odpowiedzi
  • 5278 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ali_

• 11
Odp: Subiektywna opinia o G900 - do wszystkich którzy zamierzają kupić!
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 09, 2008, 13:40:36 »
Witam!

Jak juz jest temat o opiniach to wyraze swoja ;), jestem posiadaczem G900 przesiadlem sie z wizarda, koniecznie chcialem pda ze sprzetowa klawka wiec za uklad odniesienia wezme wizarda.

Zasieg - nie mam problemow, nawet w podziemnym garazu, a dziewczyna z sonyeryka nie jest w stanie sie nigdzie dodzwonic.
Aparat - jak na taki wbudowany w telefon, jest ok i jest duzo lepszy od wizardowego, ostatnio remontuje mieszkanie i zupelnie wystarcza do tego aby zrobic fotke jakiegos ciekawego rozwiazania etc zeby np pokazac plytkarzowi jak ma byc, porownywanie go do cyfrowki jest absolutnie nie na miejscu bo to nie ta liga i wiadmo, ze foty sa duzo gorsze i potrzeba wiecej swiatla.
Dzwiek - moglby byc glosniejszy... to fakt, ale nie prawda jest, ze nie da sie rozmawiac na ulicy czy w kawiarni, mam glosne auto jezdze szybko i na sluchawce BT nie mam problemu z prowadzeniem rozmow.
WiFi/BT - wg chodzi duzo lepiej i duzo szybciej niz w wizardzie, korzystam zarowno w pracy jak i w domu, zasieg jest taki, ze 3 kondygnacyjny dom z jednego AP ogarniam.
GRY - nie wiem nie gram...
Bateria - raz mi sie udalo ze trzymala ponad tydzien, korzystanie glownie z telefonu... ale taka norma dla mnie jest 4-5 dni.
Wyswietlacz - to jest w ogole nie ta liga w porownaniu z wizardem, pomijajac rozdzielczosc jest duzo jasniejszy i kolory sa lepsze, jednak jesli ktos ma slaby wzrok, to rozdzialka moze byc faktycznie za duza.

Jesli chodzi o wady:
- gorny rzad klawiatury jest za blisko obudowy z ekranem i nie da sie cisnac plasko kciukami, trzeba lekko ugiac... ale to kwestia przyzwyczajenia nie mniej jednak w wizardzie tak nie bylo! ;)
- klawiatura faktycznie ma pewnego laga przy odpowiadaniu na sms'a (ale to na poczatku - juz widac okienko pisania, ale jeszcze nie mozna pisac przez jakies 2sek), z tego co widze wypowiedzi tutaj mozna to poprawic przez edycje rejestru, mozliwe nie sprawdzalem, nie mam na to czasu.
- co jakis czas potrafi sie zawiesic (srednio rzadziej niz raz na tydzien), podejrzewam, ze zmiana softu poprawi sprawe... narazie mi to nie przeszkadza, a nie mam czasu sie tym zajac, dodam, ze 6310i tez mi sie wieszala, dopiero po jakims czasie jak wyszedl poprawiony firmware ten problem zniknal.
- wielkosc, no jest to kawal cegly, ale i to nie jest problem, problemem jest to, ze poki co nie znalazlem kabury w zadnym sklepie z akcesoriami do telefonow... wiec pewnie bede musial zamowic z allegro.
- ponoc jest problem z ladowaniem w samochodzie (tego jeszcze nie sprawdzilem) ale jesli tak jest - to duza wada przynajmniej dla mnie.
- wkurzaja mnie te zaslepki, wg mnie powinny byc demontowalne, np nie korzystam ze sluchawek kablowych to mam zaslepke, ale czesto podpinam fon przez usb to ta zaslepke sobie wyciagam i wkladam do kartonika od telefonu, i przy podpieciu kabla do telefoni nic mi nie dynda.
- wskaznik baterii jest mega wkurzajacy.

Podsumowujac, czailem sie na HTC Touch Pro, ale ze wzgledu na inne wydatki 2k na telefon to dla mnie spora przesada.
Tosie kupilem w promocji PLAY za 1pln przy abonamencie 20pln, wiec w ogole wyszla smieszna kwota, akurat skonczyl mi sie poprzedni abonament i chcialem zmienic numer wiec superek.
Jakbym mial na ten pdafon wydac z 600-800pln to nie wiem czy bym to zrobil, bo caly czas mam wizarda. Jesli bym nie mial jest to ciekawy produkt w tej kategorii cenowej i wart rozwazenia..
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 13:46:12 wysłana przez ali_ »

« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 09, 2008, 13:58:07 »
Bateria - raz mi sie udalo ze trzymala ponad tydzien, korzystanie glownie z telefonu... ale taka norma dla mnie jest 4-5 dni.

Czy my rozmawiamy o tym samym urządzeniu??  :O
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 09, 2008, 13:59:28 »
Jakby nie dotykać to może...
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline dawidiuk1

• **
  • 179
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 09, 2008, 14:06:56 »
Jakby nie dotykać to może...
Bez dotykania trzy dni trzyma ;) żeby były 4 trzeba by wyłączyc funkcję telefonu, żeby nie tracic energii na szukanie zasięgu  :E

Alcatel ot 320 => SE P800 => Motorolka A1000 => Tosia G900

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 09, 2008, 14:09:04 »
mi trzyma 3 dni bez zadnych problemów a w sumei nic tylko się cały czas bawie coś zmieniam wgrywam u tak dalej  i nigdy mi szybciej nie zeszła bateria jak go odłożyłem i tylko dzwoniłem to 5 dni wytrzymał

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 09, 2008, 14:13:54 »
3 kondygnacje na 1 AP to dobry wynik. Ja mam raczej grube stropy i nawet jak łapie, to nie jest to stabilne. Musiałem dodatkowy AP dodać.

*

Offline ali_

• 11
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 09, 2008, 14:19:39 »
Moze kwestia zasiegu tu gdzie mieszkam, 6310i potrafila mi trzymac czasem 3 tyg, g900 ladowalem w niedziele a potem w poniedzialek wieczorem (tydzien pozniej) mialem mase pracy wiec nie bylo czasu bawic sie telefonem. Teraz przy normalnym uzytkowaniu najkrocej trzymala mi 3 dni, ale zazwyczaj trzyma mi 4-5 dni... wykorzystuje glownie telefon, odbieram poczte (po wifi), robie notatki.
Moze moja bateria miala lepszy dzien ;)

AP jest dokladnie w srodku domu, takze sygnal ma do pokonania 1 strop + kilka scian.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 14:22:41 wysłana przez ali_ »

« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 09, 2008, 14:30:27 »
mi trzyma 3 dni bez zadnych problemów a w sumei nic tylko się cały czas bawie coś zmieniam wgrywam u tak dalej  i nigdy mi szybciej nie zeszła bateria jak go odłożyłem i tylko dzwoniłem to 5 dni wytrzymał

podczas podłączenia do kompa Tosia sie ładuje  :P

Teraz przy normalnym uzytkowaniu najkrocej trzymala mi 3 dni, ale zazwyczaj trzyma mi 4-5 dni... wykorzystuje glownie telefon, odbieram poczte (po wifi), robie notatki.

:bored:
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 09, 2008, 14:48:38 »
AP jest dokladnie w srodku domu, takze sygnal ma do pokonania 1 strop + kilka scian.

ali_: Jaki masz sprzęt do wifi?

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 09, 2008, 15:08:19 »
wiem ze sie łąduje ale zadko ja podpinam większość po bt śle bo niechce mi się kabli szukać :D

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 09, 2008, 15:44:15 »
bo ten smartphon jest dla ludzi... Jakoś nie przeszkadza mi używanie tego smarta jako telefonu GSM, głośność jest wystarczająca po przejściu na WM 6.1, internet przez wi-fi działa rewelacyjnie, przez gprs żadko używam , ale bez problemów, jeśli chodzi o smy i klawiaturę takze nie mam zastrzezeń, filmów nie ogladam, także dla mnie ten smart jest rewelacyjny.

Spoko spoko, tylko to nie smartphone tylko PDA, bo ma ekran dotykowy, jest system i jest ekran dotykowy-PDA ,jest system nie ma ekranu-smartphone

Wielu nowych się myli w tej kwestii, nawet w gazetkach popełniają ten błąd, ale na naszym profesjonalnym forum staramy się używać poprawnego nazewnictwa :grin: :P

*

Offline dawidiuk1

• **
  • 179
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 09, 2008, 16:00:31 »

podczas podłączenia do kompa Tosia sie ładuje  :P

i wszytko jasne ;) Bo więcej niż jeden dzień używania to nie da się z niej wyciągnąc  :E

Alcatel ot 320 => SE P800 => Motorolka A1000 => Tosia G900

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 09, 2008, 16:09:42 »
a ja mam 2 baterie i gpsa :P   :E Mi się jeszcze tosia nie dała we znaki w tej kwestii, jak bedzie kiepsko to można zrobić zasilanie zewnętrzne z usb :wink:

*

Offline bialas23

• 9
  • Sprzęt: Toshiba G9oo + 2gb PQI
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 09, 2008, 17:09:52 »
Z tego co zauważyłem (i wiedziałem wcześniej ;p ) to w Tosi 60% zależy od romu,
bo może to być telefon który trzyma 3-4 dni przy normalnym użytkowaniu,
lub ok 10 godzin bez rozmów wifi GPRS itd( tak jak u mnie aktualnie bez zabawy z prockiem )..

Co do aparatu faktycznie do SE g902 nie ma go co porównywać, jest źle ale nie tragicznie :)

Jeżeli mówimy o głośności połączenia (bez używania słuchawek wszelakiej maści)
to jak dla mnie to jest tragedia, bo faktycznie w autobusie czy na imprezie (nie mówię tu o koncercie) to można sobie "porozmawiać"....  instalowałem wow hd, zmieniałem romy nie powiem różnica jest zauważalna ale nie kolosalna.
Tu zależy sporo od urządzenia bo mój znajomy ma g900 i jest dużo głośniejsza od mojej a mamy zainstalowane to samo.

Z wifi korzystam bardzo mało, ale jeżeli chodzi o zasięg to zdecydowanie lepiej niż mój poprzedni HTC S710

Filmy, hmm tu dużo zależy od konfiguracji... na jednym romie praktycznie od ręki chodzą mi płynnie, na innym szarpią w każdej możliwej konfiguracji.

GPRS u mnie chodzi REWELACYJNIE korzystam z niego non-stop, włączone GG, sprawdzanie poczty, czytanie tego zacnego forum i paru innych :),
no i najważniejsze jak siedzę z kumplami, pijemy piwko i "dyskutujemy" na jakiś temat.. jak czegoś nie wiemy to wtedy odpalam wikipedie ...  :ok:
np z ostatniego spotkania ile litrów ma galon :D

DUUUŻŻYYY atut tego PDA wyświetlacz i jego nie trzeba konfigurować  :grin:

Ale podsumowując jeżeli miałbym kupić PDA ponownie to prawie na pewno wziąłbym ponownie tosie
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 18:31:21 wysłana przez bialas23 »

« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 09, 2008, 17:12:23 »
Tosi 60% zależy od romu,
bo może to być telefon który trzyma 3-4 dni przy normalnym użytkowaniu

daj link do tego romu... Chetnie potestujemy...

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 09, 2008, 17:17:04 »
taa, dało by się osiągnąć 2 tyg trzymania na baterii zmieniając profil zasilania wszystkiego na "poweroff" oprócz przycisku zasilania :evil:

paypal

« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 09, 2008, 17:18:49 »
bo ten smartphon jest dla ludzi... Jakoś nie przeszkadza mi używanie tego smarta jako telefonu GSM, głośność jest wystarczająca po przejściu na WM 6.1, internet przez wi-fi działa rewelacyjnie, przez gprs żadko używam , ale bez problemów, jeśli chodzi o smy i klawiaturę takze nie mam zastrzezeń, filmów nie ogladam, także dla mnie ten smart jest rewelacyjny.

Spoko spoko, tylko to nie smartphone tylko PDA, bo ma ekran dotykowy, jest system i jest ekran dotykowy-PDA ,jest system nie ma ekranu-smartphone

Wielu nowych się myli w tej kwestii, nawet w gazetkach popełniają ten błąd, ale na naszym profesjonalnym forum staramy się używać poprawnego nazewnictwa :grin: :P

No niestety to ty sie mylisz ;p
Twoj tok myslenia jest niby prawidlowy (od edycji Windowsa Mobile for smartphone, ostatnio nazywanego standard), ale smartphonem jest zarowno G900 jak i np Moto Q9 samsung I600, Nokia N95 czy iPhone -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Smartphone

« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 09, 2008, 17:23:13 »
4 dni przy normalnym użytkowaniu mi wystarczą  :mrgreen:

@bialas23
Czekam na link...

*

Offline bialas23

• 9
« Odpowiedź #48 dnia: Listopad 09, 2008, 17:25:29 »
najdłużej mi bateria wytrzymywała na pierwszym polskim 6.1 jaki wyszedl.. a najkrócej obecnie mam jakąś betę Sinana już pogubiłem się którą...
ale zwróć uwagę na :

bo może to być telefon który trzyma 3-4 dni przy normalnym użytkowaniu
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 17:28:09 wysłana przez bialas23 »

« Odpowiedź #49 dnia: Listopad 09, 2008, 17:27:09 »
najdłużej mi bateria wytrzymywała na pierwszym polskim 6.1 jaki wyszedl.. a najkrócej obecnie mam jakąś betę Sinana już pogubiłem się którą...

Konkretna odpowiedź.... Skąd ja wiedziałem że taka bedzie   :sleepy:

*

Offline bialas23

• 9
« Odpowiedź #50 dnia: Listopad 09, 2008, 17:28:45 »
jak wróce z pracy to go poszukam na kompie bo powinienem go mieć :)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #51 dnia: Listopad 09, 2008, 17:35:05 »
Twoj tok myslenia jest niby prawidlowy (od edycji Windowsa Mobile for smartphone, ostatnio nazywanego standard), ale smartphonem jest zarowno G900 jak i np Moto Q9 samsung I600, Nokia N95 czy iPhone -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Smartphone
Smartphone to tylko nazwa wymyślona przez marketingowców, powstała znacznie później niż pierwszy PocketPC. Microsoft przejął ją dla produktów bez dotyku. Nie na ten temat jest ta dyskusja...

najdłużej mi bateria wytrzymywała na pierwszym polskim 6.1 jaki wyszedl..
z tego co pamiętam moja alpha była pierwsza (wtedy jeszcze G900 nie miałem)

paypal

*

Offline ali_

• 11
« Odpowiedź #52 dnia: Listopad 09, 2008, 18:20:25 »

ali_: Jaki masz sprzęt do wifi?

AP to Linksys WAP54G

Co takie minki za malo uzywam ?  Nie powinienem sie wypowiadac ?  ;)

*

Offline y37

• 355
« Odpowiedź #53 dnia: Listopad 09, 2008, 18:54:52 »
fragment o dźwięku jest wyjątkowo marny,ludzie słuchają mp3 na wbudowanych w plyty glowne kart dzwiekowych, odtwarzaczach mp3 i wykłócają sie o jakość, breeedniee

z zasiegiem, zgadzam się, niestety jest on słaby

aparat, hm typowy aparat w telefonie, ot co

ja przed zakupem zdałem sobie sprawę ze w tym telefonie będzie trzeba grzebać (co mnie ucieszyło szczerze mowiąc) jeśli ktoś  nie chce / nie umie / nie lubi to nie jest to telefon dla niego i może sobie kupić nokia n95 z lcd 320x240 :P sobie pogotowałem pokonfigurowalem i jestem z mojej toshiby zadowolny o!
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 18:57:44 wysłana przez y37 »
było: toshiba g900, htc wizard, nec mobilepro 900c, nokia e61, htc g1, iphone 3g,nokia n95,x10 mini pro,htc tynt II, htc g1, bb 9780

*

Offline baltin

• 25
  • Sprzęt: SGN n7000, BB 9300
« Odpowiedź #54 dnia: Listopad 10, 2008, 00:55:51 »
Na wstępie - nie czytałem  wszystkich wątków:P

tylko co do filmów - dziś ogladałem zwykły avi 700mb z podłaczonego pendrive'a - 3-4razy miał pauzę 1sekundową i tyle. Napisy działają, wszystko na programie z przyklejonego wątku w "Pocket PC - ogólnie"

Reszta - no comment.

Pozdrawiam!

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #55 dnia: Listopad 10, 2008, 07:26:51 »
jak w ogóle można mówić coś złego na tosię w tym dziale  :mad:
zaraz zrobimy cenzurę

pamiętajcie:
1. tosia g900 is The Best
2 jeśli nie to wróc do pkt. 1
EOT  :E :P

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #56 dnia: Listopad 12, 2008, 01:34:34 »
Nie czesto sie wypowiadam ale mnie troszkę w... (zagotowało ?)
Wiele czasu spędzam na Ukrainie gdzie z zasięgiem jest "i smieszno i straszno" (nawet w Kijowie bo roaming przeskakuje z sieci na siec co dwie ulice) a na Tosce nie musze nerwowo sprawdzać czy jeszcze jestem w sieci bo trzyma sie jej twardo. Jeżdżę pociagiem (wstręt do latania a samochód w tamtym kierunku to nie najlepszy pomysł) i o dziwo na Tosce praktycznie nie ma "martwych" pod względem zasięgu odcinków i spokojnie można rozmawiać mimo, ze wagony produkcji rosyjskiej nie są enklawą ciszy...

Reasumując: widły chłopu - nie zegarek

P.S. dzięki za fajne forum wszystkim, którzy coś doń wnoszą  :ok:
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

Offline Seiec

• 46
  • Sprzęt: Nokia N81
« Odpowiedź #57 dnia: Listopad 12, 2008, 02:23:35 »
Ludzie czy wy umiecie czytac ze zrozumieniem? Czy gdziekolwiek w moim poscie napisalem o problemie z zasiegiem GSM?! Napisalem o zasiegu w akapicie dotyczacym WI-FI/POLACZEN INTERNETOWYCH! I ten zasieg uwazam za beznadziejny - z GSM nigdy nie bylo problemow.

*

Offline eprom

• 48
« Odpowiedź #58 dnia: Listopad 12, 2008, 08:42:04 »
zasięg wi-fi jest OK jeśli chodzi o urządzenia tego typu, miałem wcześniej spv e650 i miała bardzo podobny zasięg. A po za tym co się spodziewać od takiej antenki, nie porównujmy takego urządzenia do laptopa który ma 5 krotnie większą antenę wi-fi.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #59 dnia: Listopad 12, 2008, 11:10:50 »
Podczas nawiązywania połączenia wifi, kiedy jest marny sygnał spróbujcie puścić sobie muzyczkę w tle tak żeby procek wszedł na 520MHz ( np używając TCPMP) :-)